k-bay 18.07.09, 21:59 Trochę zawiało, co nie ? ;-) W mojej okolicy sprzęt ogrodowy nabrał właściwości latających. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majkel01 Re: Wichura 18-07-2009 18.07.09, 23:18 yyy.... mój też poleciał ale później miał twarde lądowanie, skutkiem czego do użytku nie nadaje się kompletnie. Auto moje cudne i wspaniałe, na szczeście jest całe, chyba tylko dlatego że w tym czasie stało sobie na dachu Kauflandu, bo nieświadom niczego oddałem się szałowi zakupów. Później na mieście widziałem i słyszałem jednak kursujące straże i karetki pogotowia na sygnale. Na ulicy zaś leżało sporo gałęzi. Wiem że w okolicy Piotrkowa zerwało kilka dachów. Ponoć ponownie (poprzednio 15.08 ub. roku) ucierpiała miejscowość Gorzkowice. Szczegółów nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
k-bay Re: Wichura 18-07-2009 19.07.09, 11:39 majkel01 napisał: > Wiem że w okolicy Piotrkowa zerwało kilka dachów. Ponoć ponownie (poprzednio > 15.08 ub. roku) ucierpiała miejscowość Gorzkowice. Szczegółów nie znam. > wiadomosci.onet.pl/2011249,11,item.html p. Odpowiedz Link Zgłoś
majkel01 Stawiam śmiałe pytanie 19.07.09, 12:38 Wiem że to nie miejsce na tego typu pytania ale... Ciekawe jaki wpływ na ostatnie wydarzenia, a zwłaszcza na ich intensywność przebiegu i miejsce występowania może mieć odkrywka w Bełchatowie i wiatraki na górze Kamieńsk. To nieco dziwne że ucierpiały te same miejscowości jak podczas ubiegłorocznej trąby (15.08). Mało tego, z wypowiedzi wójta gminy Gorzkowice wynika że ucierpiały nawet te same budynki co poprzednio (czytaj: położone w tej samej odległości od zwałowiska kopalnianego i wiatraków). Nie wiem czy to może mieć wpływ na to że wichura przy pasie wichrów (czy jakoś tak) jakie to mapki w ub roku publikowała prasa, mającym kilkadziesiąt kilometrów szerokości.... z niesłychaną intensywnością trafia dokładnie w to samo miejsce. Dziwne co nieco. Nieprawdaż ? Dodam że wiatr wiał dokładnie z tego samego kierunku. Ciekawe czy ktoś prowadził badania dotyczące wpływu zwałowiska kopalnianego oraz elektrowni wiatrowej na lokalny mikroklimat, a zwłaszcza na przebieg lokalnych prądów powietrznych. Odpowiedz Link Zgłoś