Dodaj do ulubionych

Wyniki Wyborów Parlementarnych 2005

24.09.05, 11:59
Trochę przed czasem, jest sobota, ale myslę, że taki główny wątek przyda się
dla wielu forumowiczów.

Więc tu Wasz opinie, reakcj, komentarze na temat wstępnych i później
oficjalnych wyników Wyborów do Parlamentu.
A myślę, że będzie ciekawie, bo PO i PiS przed ciszą wyborczą idą prawie łeb w
łeb. I zapewne ciekawe będzie też kto wejdzie do Parlamentu z "mniejszych"
partii (SLD, PSL, PD ..) oraz jakie faktycznie będzie poparcie dla LPR i
Samoobrony ;-)

Tak więc myślę, że będzie to miejsce na ciekawe opinie, komentarze i
przemyślenia ;-)

Tymaczasem życzę wszystkim zainteresowanym losem Polski, udanego i
przemyślanego głosowania oraz emocjonującego Wieczoru Wyborczego w TV ;-)

Bardzo mi się podoba hasełko "Tylko kilka minut i tyle ważnych lat " ;-)
To powinno pomóc niezdecydowanym ?
Obserwuj wątek
    • sbi Wyniki w internecie 24.09.05, 13:13
      Pod tym adresem od godziny 20 w niedzielę PKW ma zacząć przedstawiać cząstkowe wyniki wyborów.
      wybory2005.pkw.gov.pl/index.html
      • sbi Już działa :) 25.09.05, 14:28
        Co prawdza na razie jest tylko frekwencja ale działa :)
        • sieradzak ładnie ;-) 25.09.05, 14:39
          sbi napisał:

> Co prawdza na razie jest tylko frekwencja ale działa :)

No byłem i widziałem, ładnie to wygląda i ładnie zrobione jest ;-)
          jestem pozytywnie zaskoczony ;-)

Co do frekwencji, to na razie sieradz 6,68% więc raczej wysoko ;-) Przynajmniej
          narazie, piszę dane z powiatu sieradzkiego, a nie całego naszego okręgu bo tu
          gorzej 6,28% choc nie tragicznie ;-)
          Oby tak było do 20:00 ;-)

Ja z rodzinką dopiero się zbieramy, a że mamy do obskoczenia dwa punkty
          wyborcze, to nam chwilę zejdzie ;-)

No leniuszki, ostatnia szansa, żeby powiedzieć coś mądrego przy urnie na kolejna
          4 lata ;-) Jak nie będzie gadać z urną, to później nie przyjmuje marudzenia i
          biadolenia ;-)
          • szaramysza9 Re: ładnie ;-) 25.09.05, 16:41
            A coś Ty taki agitator??;)))

Ja miałam nie iść, ale poszłam, pomijam, że ludzi tu nie znam. Na partię przynajmniej zagłosuję.
            Upierdliwa dziennikarka chciała mnie molestować swoimi pytaniami, ale ja się nie dalam, bo nie dyskutuję na tematy na które nie mam nic do powiedzenia;)
            • sieradzak Re: ładnie ;-) 25.09.05, 16:49
              szaramysza9 napisała:

> A coś Ty taki agitator??;)))

:-) No cóż, już od ładnych kilku dni przekonuje wszystkich, że warto iść
              niezależnie na kogo się będzie głosować ;-) Mam do ludzi na forum zaufanie, bo
              widze wasze wypowiedzi i wiem, że podejmiecie dobre decyzje wyborcze (czytaj nie
              dla Samoobrony i chyba LPR ;-) A im większa będzie przewaga PiS i PO, tym
              większa szansa, na zmiany w konstytucji, choćby w temacie ordynacji wyborczej ;-)

> Ja miałam nie iść, ale poszłam, pomijam, że ludzi tu nie znam. Na partię
              > przynajmniej zagłosuję.

No to masz u mnie wielkiego PLUSA, choć pewnie Ci na tym nie zależało ;-) ale
              mimo wszystko go masz ;-)
              > Upierdliwa dziennikarka chciała mnie molestować swoimi pytaniami, ale ja się
              > nie dalam, bo nie dyskutuję na tematy na które nie mam nic do powiedzenia;)

No tak - słuszna postawa ;-)
              • edmurphy Re: ładnie ;-) 25.09.05, 18:47
                A ja się dopiero wybieram, ciekawe jaka u nas frekwencja :-)
              • szaramysza9 Re: ładnie ;-) 25.09.05, 18:59
                Ale ja nie głosowałam ani na POPiS, ani na Lepry i Romany;)
                • sieradzak Re: ładnie ;-) 25.09.05, 19:48
                  więc zostaje SLD lub SDPL ')
      • sbi Samoobrona rulez (no comments) 26.09.05, 12:58
        www.wybory2005.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/M/11.htm
        Prognoza podziału mandatów:
        Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej 28,74% 4
        Prawo i Sprawiedliwość 17,48% 2
        Polskiego Stronnictwa Ludowego 16,34% 2
        Sojusz Lewicy Demokratycznej 12,53% 2
        Platforma Obywatelska RP 11,36% 1
        Liga Polskich Rodzin 6,68% 1
        Socjaldemokracji Polskiej 2,03% 0
        Ruch Patriotyczny 1,58% 0
        Partii Demokratycznej-demokraci.pl 1,08% 0
        Polska Partia Pracy 0,76% 0
        Partii Inicjatywa RP 0,73% 0
        Polskiej Partii Narodowej 0,39% 0
        Ogólnopolska Koalicja Obywatelska 0,3% 0

• disperse oto 'miasto' Sieradz i jego elektorat... 26.09.05, 13:10
          • sbi To są dane dla całego okręgu z 70% komisji 26.09.05, 13:14
            Nie ma co tak uogólniać że w Sieradzu tak głosowano. Na razie znana jest frekwencja - prawie 43% co w porównaniu ze średnią nie jest złym wynikiem.
          • szaramysza9 Re: oto 'miasto' Sieradz i jego elektorat... 26.09.05, 13:55
            Przecież Sieradz to nie miasto
            • esie Re: oto 'miasto' Sieradz i jego elektorat... 26.09.05, 13:59
              A możesz bardziej rozwinąć?!
              • szaramysza9 Re: oto 'miasto' Sieradz i jego elektorat... 26.09.05, 14:51
                Miasto to podobno powyzej 200 000 mieszkańców, tak podawali w tv jak pokazywali
                jak rozkładały się głosy;)
                • esie Re: oto 'miasto' Sieradz i jego elektorat... 26.09.05, 14:52
                  Nie radzę wierzyć we wszystko co w TV mówią i pokazują :D
                • sieradzak Re: oto 'miasto' Sieradz i jego elektorat... 26.09.05, 22:02
                  szaramysza9 napisała:

> Miasto to podobno powyzej 200 000 mieszkańców, tak podawali w tv jak pokazywali
                  >
                  > jak rozkładały się głosy;)

No bo są podobno ;-)
                  aglomeracje
                  miasta
                  miasteczka
                  mieściny
                  wsie
                  wioski
                  wioseczki

ale ile która ma mieszkańców to już nie wiem ;-)
        • sieradzak Samoobrona w Sieradzu 12,39%, SLD 20,5% !!! 26.09.05, 13:55

Małe sprostowanie ;-)
          W Sieradzu nie jest tak źle jak podaje SBI ;-) To są dane bardziej dla powiatu,
          a w rozbiciu na tereny powiatu jest tak:
          www.wybory2005.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/W5/101400.htm
          Więc w Sieradzu Samoobrona 12,39 !!!
          ale już np. Goszczanów ponad 54 % !!!

Dalej w Sieradzu:
          PiS = 22,87 % ( www.wybory2005.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/W107/101400.htm )
          SLD = 20,50 % ( www.wybory2005.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/W9/101400.htm )
          PO = 18,97 % ( www.wybory2005.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/W78/101400.htm )
          Samoobrona = 12,39 %
          LPR = 9,02 % ( www.wybory2005.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/W106/101400.htm )
          PSL = 6,1 % ( www.wybory2005.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/W76/101400.htm )
          SDPL = 3,4 % ( www.wybory2005.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/W94/101400.htm )

No cóż w Sieradzu jako "miasto" problem bardziej z czerwonością niż lepperyzacją
          ;-) Co było do przewidzenia ;-)
    • jack20 Re: Wyniki Wyborów Parlementarnych 2005 26.09.05, 10:56
      Nie wchodzac merytorycznie w wyniki wyborow, kilka niezrozumialych dla mnie
      zachowan spoleczenstwa i elektoratu:
      -jeszcze raz zauwazylem, ze klamstwo jest nasza cecha prawie narodowa.
      Czy jest to cecha wrodzona, zlosliwa czy bezrozumna bez znaczenia.
      Jak bowiem wytlumaczyc fakt, ze w sondazach anonimowych przeciez 30%
      spoleczenstwa klamie w stosunku do swego udzialu w wyborach (40%-udzial w
      stosunku do 70%-)
      -bardzo chwiejny, malo politycznie wyrobiony i niezdecydowany elektorat.
      Zakladajac, ze 40% bioracych udzial w wyborach to najbardziej swiadoma i
      zorientowana czesc spoleczenstwa, to jak mozliwe sa tak wielkie (ca.10%)
      roznice w notowaniach sondazy PO z piatku jeszcze i dwu dni pozniej?
      To nie moze byc tylko sprawa doboru osob przez ankieterow.
      W ciagu ostatnich dni nic nie przytrafilo sie, by zmienic swe przekonania
      wyborcze.
      - 55-60% frekwencji uwaza sie ogolnie za dobry wynik.
      40% to wynik bardzo niepokojacy. Nalezy pomyslec co z tym fantem zrobic.
      -podwazam celowosc 3-krotnego ganiania wyborcow do urny w odstepach 2
      tygodniowych (to sprawa n.b. rozstrzygniecia celowego kwacha).
      Wybory do sejmu, senatu i na prezydenta winny byc w jednym terminie jesli juz
      musza byc w tak krotkim odstepie: oszczednosciowo i logicznie (mozliwosc
      wiekszej frekwencji utrudnienie "taktykowania"
      Za 4 tygodnie frekwencja nie przekroczy byc moze z tego powodu nawet 25%.
      - wyniki wyborow w standartowym panstwie uni znane sa juz po 3-4 godz. (90%
      przeliczonych glosow). W Polsce po 12 godz. znane sa wyniki ....z 10% okregow.
      I to w dobie komputeryzacji i przy najlepszych warunkach pogodowych.
      Tzn. gdyby frekwencja byla 80% wynik tych 10% poznalibysmy po 24 godz.?
      Mistrzami w organizacji i pomyslunku nie jestesmy.
      • sieradzak Re: Wyniki Wyborów Parlementarnych 2005 26.09.05, 14:11
        jack20 napisał:

> Nie wchodzac merytorycznie w wyniki wyborow, kilka niezrozumialych dla mnie
        > zachowan spoleczenstwa i elektoratu:
        > -jeszcze raz zauwazylem, ze klamstwo jest nasza cecha prawie narodowa.
        > Czy jest to cecha wrodzona, zlosliwa czy bezrozumna bez znaczenia.
        > Jak bowiem wytlumaczyc fakt, ze w sondazach anonimowych przeciez 30%
        > spoleczenstwa klamie w stosunku do swego udzialu w wyborach (40%-udzial w
        > stosunku do 70%-)
        > -bardzo chwiejny, malo politycznie wyrobiony i niezdecydowany elektorat.

Nie wiem czemu, ale zawsze frekwencja w sonadażach jest znacznie wyższa niż w
        realnych wynikach. Myślę, że ludzie odpowiadają w sondażach TAK z poczucia
        chęci, ale jak przychodzi co do czego, to ... chęci slag trafia ? ;-)

> Zakladajac, ze 40% bioracych udzial w wyborach to najbardziej swiadoma i
        > zorientowana czesc spoleczenstwa, to jak mozliwe sa tak wielkie (ca.10%)
        > roznice w notowaniach sondazy PO z piatku jeszcze i dwu dni pozniej?
        > To nie moze byc tylko sprawa doboru osob przez ankieterow.
        > W ciagu ostatnich dni nic nie przytrafilo sie, by zmienic swe przekonania
        > wyborcze.

No w brez pozorom od ponad tygodnia tendencja wzrostowa notowań PiS była
        zauważalna w sondażach. Zdecydowanie PO dało się wymanewrować w kampanii !!!
        Końcówka należała do PiS i to przyniosło efekt. Akcja lodówka + puste kartki
        programu PO dały PiS ostrego kopa, a PO zareagowało za późno ! Z całą sympatią
        do PO, muszę przyznać, że kampania PiS była bardziej obrazowa i bardziej
        przemawiała do ludzi. Gdyby PO postawiło w kampanii na pokazywanie realnych
        zmian w cenach np. VAT (zrobił to PiS), to zapewne sprawy potoczyłyby się ciut
        inaczej ;-) No cóż PO dało się ograć i na tym koniec. Więc tu Twój "problem" nie
        istnieje, gdyż na 3 dni przed wyborami można było przeczuwać taki obrót sprawy,
        właśnie na podstawie sondaży - dokładniej rosnącej krzywej PiS i stagnacji w
        notowaniach PO.

> - 55-60% frekwencji uwaza sie ogolnie za dobry wynik.
        > 40% to wynik bardzo niepokojacy. Nalezy pomyslec co z tym fantem zrobic.
        > -podwazam celowosc 3-krotnego ganiania wyborcow do urny w odstepach 2
        > tygodniowych (to sprawa n.b. rozstrzygniecia celowego kwacha).
        > Wybory do sejmu, senatu i na prezydenta winny byc w jednym terminie jesli juz
        > musza byc w tak krotkim odstepie: oszczednosciowo i logicznie (mozliwosc
        > wiekszej frekwencji utrudnienie "taktykowania"
        > Za 4 tygodnie frekwencja nie przekroczy byc moze z tego powodu nawet 25%.

Co do frekwencji - to myślę, że tu też mają znaczenie sondaże, wszyscy widzieli
        że PO wygrywa, PiS drugi .... dalej prawie nikt, więc elektorat się "rozleniwił"
        bo będzie tak jak w sondażach. A że elektorat PO jest dość "wygodny" to se ludki
        pojechały na ciepły weekend ;-) Do PiS przeskoczył spory elektorat SLD i
        elektorat "dziwny" (Ci co nie pamiętają na kogo głosowali 4 lata temu) , więc w
        ostatniej chwili PiS zdobył tzw. mobilny elektorat ;-)

> - wyniki wyborow w standartowym panstwie uni znane sa juz po 3-4 godz. (90%
        > przeliczonych glosow). W Polsce po 12 godz. znane sa wyniki ....z 10% okregow.
        > I to w dobie komputeryzacji i przy najlepszych warunkach pogodowych.
        > Tzn. gdyby frekwencja byla 80% wynik tych 10% poznalibysmy po 24 godz.?
        > Mistrzami w organizacji i pomyslunku nie jestesmy.

Tu nie wiem z czego to wynika, ale czy to ma znaczenie czy 12, czy 48 godzin ?
        Dla mnie to bez znaczenia, bo nie zmienia wyników ;-)
        • jack20 Re: Wyniki Wyborów Parlementarnych 2005 26.09.05, 18:45
          To, ze PO przegralo specjalnie sie nie dziwie. Popelnilo bledy:
          - trzymalo sie sztywno 3x15
          - wszczela niepytana dyskusje o redukcji emerytur
          - jej program: po pierwsze..., po szoste.... po dziewiate nie zawieral zadnych
          konkretow, skutkow , analiz i zostal "na kolanie" napisany przez Rokite w
          formie poboznych zyczen
          -arogancja Rokity i jego przeswiadczenie o zostaniu premierem bylo za bardzo
          widoczne
          PiS:
          -umiejetnie zaatakowal program PO w ostatnim tygodniu
          - wyrobil sobie poparcie zwiazkowej padliny po "S" i o. Rydzyka (a przez to
          duzej czesci kk)
          W dobre intencje PO o koalicji z PiS bez funkkcji premiera nie wierze.
          Prawdopodobne jest bardziej, ze PO bedzie kombinowalo, by "utopic" i
          zdewaluowac PiS przez koalicje z innymi partiami.
          Mozliwa jest powtorka z wyborow i na nia bedzie gralo PO.
          To, ze PO nie ustapi ze swego programu 3x15 wydaje sie pewne. Podobnie bedzie z
          kazdym innym punktem.
          Czy zmusi PO do ustepstw ewentualna mozliwosc oddania fotela premiera przez PiS
          po zawyciestwie rez ewntualnym Lecha Kaczynskiego nad Tuskiem jest watpliwe.
          • sieradzak Re: Wyniki Wyborów Parlementarnych 2005 26.09.05, 21:30
            jack20 napisał:

> To, ze PO przegralo specjalnie sie nie dziwie. Popelnilo bledy:
            > - trzymalo sie sztywno 3x15
            > - wszczela niepytana dyskusje o redukcji emerytur
            > - jej program: po pierwsze..., po szoste.... po dziewiate nie zawieral zadnych
            > konkretow, skutkow , analiz i zostal "na kolanie" napisany przez Rokite w
            > formie poboznych zyczen

No cóż dla mnie jako , dla mnie to nie błędy, ale uczciwość ( w dwu pierwszych
            punktach) Po kiego czarować ludzi, no chyba że się chce ich później rozczarować.
            Strategia PiS podkopania PO + właśnie obiecywanie wszystkiego - wszystkim,
            może się dość szybko zdewaluować.
            Co do programu, to dla mnie nie ma znaczenia ile książka z programem ma stron (a
            takie były licytacje kto ma grubszą książkę). Dla mnie ważne są konkrety a nie
            bzdurne analizy i motanie. Wychodzę z praktycznego pubktu widzenia, rzaczy
            najprostsze są najlepsze im więcej skomplikowania tym gorzej. Ta teoria sprawdza
            się praktycznie we wszystkim i zawsze rzeczy udziwnione albo znikają, alebo
            ulegają uproszczeniu.

> -arogancja Rokity i jego przeswiadczenie o zostaniu premierem bylo za bardzo
            > widoczne

No cóż, jakoś nigdy w postawie Rokity nie widziałem arogancji tylko postawę
            odpowiedzialności za swoje poglądy i argumenty w obronie swojego stanowiska
            (czytaj. poglądów). Jeśli arogancją nazywasz - zdecydowanie, to znowu utkniemy w
            jałowej debacie ;-) Wolę zresztą jawną i zdecydowaną postawę i poglądy jakie
            przedstawia Rokita, niż papkę w wykonaniu Kaczyńskich.

> PiS:
            > -umiejetnie zaatakowal program PO w ostatnim tygodniu

Co do ataku to zgoda ;-) czy umiejętnie ? Dla mnie jednostronnie, czemu nie
            pokazali w spocie przybywających materiałów budowlanych (przy zapaści
            mieszkaniówki i 2 latach oczekiwania na mieszkanie), czemu nie pokazali
            samochodów które jadą dalej za te same pieniądza, czemu nie pokazali dłużej
            działającej lodóki, czemu nie pokazali nowego ubranka dla dziecka, czemu nie
            pokazali nowej pary butów, piórnika i setek innych rzeczy ? Jeśli to było
            umiejętne, a nie tendencyjne to .... znów nie rozumiem - tzn. rozumiem strstegię
            PiS, bo przyniosło to efekt w wynikach wyborów ;-)

> - wyrobil sobie poparcie zwiazkowej padliny po "S" i o. Rydzyka (a przez to
            > duzej czesci kk)

No ja to nazywam lizaniem d... wszystkim, a takiej postawy nie lubię ;-)

> W dobre intencje PO o koalicji z PiS bez funkkcji premiera nie wierze.

W intencje wierzę, ale ... boję się o efekty tej koalicji. PiS obiecywał
            wszystkim, PO obiecywało jedno. Co będzie trudne do pogodzenia. Wszystko zależeć
            będzie od tego jaki będzie rząd i jakie ministerstwa zaproponuje PiS Platformie.
            Jeśli nie będzie vice premiara d/s gospodarczych, ministra finansów itp, to ...
            koalicja może zawisnąć na włosku. Teraz więc wszystko w rękach PiS i zobaczymy
            ich mądrość. Oby się nie okazało, że PiS będzie chciało zmarginalizować PO, bo
            ... ;-(

> Prawdopodobne jest bardziej, ze PO bedzie kombinowalo, by "utopic" i
            > zdewaluowac PiS przez koalicje z innymi partiami.

Mało prawdopodobne ? Podejrzewam bardziej ten ruch ze strony PiS. Bo z kim
            możliwe koalicje ?
            PiS + LPR + PSL (SLD z PiS raczej niemożliwa)
            PO + PSL ??? (bo PO + LPR lub PO + SLD to raczej małoprawdopodobne)
            więc PiS ma więcej opcji, do tego może to być "straszak" na PO jeśli nie wy to z
            LPR i PSL ... tylko czy to będzie straszak ?
            Trzeba pamiętać o historii, gdzie kapitał na kolejne wybory zbija przeważnie
            opozycja, więc silna opozycja PO i ... PiS jest w kropce ?
            A jeszcze do tego nie wiadomo, kto na prezydenta ?

> Mozliwa jest powtorka z wyborow i na nia bedzie gralo PO.

Chyba raczej nie - przy tej frekwencji co była - to rzacej samobójstwo, szybciej
            PO w opozycji.

> To, ze PO nie ustapi ze swego programu 3x15 wydaje sie pewne. Podobnie bedzie z
            >
            > kazdym innym punktem.

Czy takie pewne ? Jeśli nastąpiła by zmiana podaków, obniżenie + uproszczenie,
            to ... już byłaby dla obu partii opcja spełnienia obietnic wybirczych, a czy w
            wersji 3x15, 3x 18, czy innej konfiguracji progresywnej - to już sprawy drugorzędne.
            Inne punkty ? Tu raczej widzę więcej zgodności, rozbieżność jeszcze w
            prywatyzacji, ale to już znacznie mniejsze różnice. W sprawach politycznych czy
            społecznych już więcej punktów wspólnych, lub opcje bliskie kompromisowi. W tych
            innych sprawach cele są podobne, inaczej tylko obie partie chcą je realizować,
            więc to już mniejszy problem.

> Czy zmusi PO do ustepstw ewentualna mozliwosc oddania fotela premiera przez PiS
            >
            > po zawyciestwie rez ewntualnym Lecha Kaczynskiego nad Tuskiem jest watpliwe.

PiS nie odda Premiara, nawet gdyby II Kaczyński był prezydentem. Więc ta opcja
            raczej abstrakcyjna, zresztą tu jasno określona przez Kaczyńskiego ;-) Układ sił
            będzie zależny od podziału ministerstw ;-)
    • ebusia_fam_fatal Re: Wyniki Wyborów Parlementarnych 2005 26.09.05, 12:21
      ej ja tez poszlam zaglosowac:D
      ale interpretacji wynikow sie nie podejmuje :p
      najwyzej se pobiadole jak mi bedzie xle :D
      ale moze akurat bedzie lepiej? trzeba byc dobrej mysli :)
      • sieradzak Ja się cieszę ;-) 26.09.05, 14:13
        Zważywszy na okoliczności ;-) bardzo się cieszę, że jednak się zdecydowałaś ;-)
    • sbi Wyniki z 99% komisji w sieradzkim okręgu wyborczym 26.09.05, 14:45
      wybory2005.pkw.gov.pl/SJM/PL/WYN/M/11.htm
      Prognoza mandatów
      Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej 21,89% (3)
      Prawo i Sprawiedliwość 21,37% (3)
      Platforma Obywatelska RP 15,03% (2)
      Sojusz Lewicy Demokratycznej 14,86% (2)
      Polskiego Stronnictwa Ludowego 12,23% (1)
      Liga Polskich Rodzin 6,64% (1)
      Socjaldemokracji Polskiej 2,61
      Partii Demokratycznej-demokraci.pl 1,64
      Ruch Patriotyczny 1,56
      Polska Partia Pracy 0,83
      Partii Inicjatywa RP 0,63
      Polskiej Partii Narodowej 0,41
      Wyborców-Ogólnopolska Koalicja Obywatelska 0,3
      • sbi PO +1 Samoobrona -1 26.09.05, 14:45
        • edmurphy Re: PO +1 Samoobrona -1 01.10.05, 00:31
          Czy ktos może wie czemu zniknęła z kart wyborczych lista nr 11 czyli KW
          Centrum? To taka drobnostka, ale mnie męczy, ciekawość to straszna wada. Jesli
          ktoś wie lub może coś czytał na ten temat będę wdzięczny za informację.
          • sbi Re: PO +1 Samoobrona -1 01.10.05, 12:48
            Dlatego, że wycofała im się część kandydatów
            www.idp.org.pl/default.php?cat=6&article=126
            • sbi Re: PO +1 Samoobrona -1 01.10.05, 13:35
              Dlatego, że wycofała im się część kandydatów
              wybory2005.wp.pl/kat,41236,wid,7951603,ktojestkim_1.html?ticaid=148d
              • edmurphy Re: PO +1 Samoobrona -1 02.10.05, 01:53
                Dzięki SBI
    • hajdana Jak Samoobrona zdobyła to co zdobyła 01.10.05, 14:43
      w naszym okręgu. Bardzo ciekawy artykuł, czytaliście?
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2945823.html
      • sieradzak Re: Jak Samoobrona zdobyła to co zdobyła 02.10.05, 14:15
        No cóż, chłopaki z Samoobrony wykazały się myślą taktyczną, szkoda, że nie
        pomyśleli o tym ludki z PiS, PO czy PD ;-(
        Co tu dodac, to że Samoobrona "gra" niezbyt czysto, było do przewidzenia - ale w
        tej grze liczy się wynik końcowy ;-)
    • sieradzak Sieradz i Samoobrona gdzie najwięcej-Ciekawe dane 05.10.05, 17:58
      Znalazłem ciakawe dane w których lokalach wyborczych było największe poparcie
      dla Sammobrony na terenie miasta Sieradza:

Zakład Karny w Sieradzu, ul. Orzechowa 5 = 39.43 %
      Remiza OSP Monice w Sieradzu, ul. Krakowskie Przedmieście 156 = 36.97 %
      Dom Ludowo-Strażacki w Sieradzu, ul. Nadwarciańska 2 = 37.35 %
      Szkoła Podstawowa Nr 6 w Sieradzu, ul. Uniejowska 199 = 26.67 %
      Zakład Opieki Zdrowotnej im. Prymasa Kardynała Stefana Wyszyńskiego = 25.58 %
      Szkoła Podstawowa Integracyjna Nr 8 w Sieradzu, ul. Szlachecka = 26.44 %
      Szpital Opieki Długoterminowej i Hospicyjnej ul. Nenckiego = 21.21 %

To, że tereny "wiejskie" miasta Sieradza, to w sumie też trochę dziwne, ale może
      to jednak flustracja, ani rolnik, ani chłoporobotnik ? Widać, że te tereny mają
      się źle lub bardzo źle.

Przeleciałem kilka innych popdbnych zestawień dla różnych miast i generalnie
      ogromne poparcie ma Samoobrona we wszelkich szpitalach (może akcja leppera
      ratowania szpitali zaowocowała ?) tylko szkoda, że nic z tej akcji nie wyniknie
      ;-( Zapewne szpitale, to też ludzie chorzy i sflustrowani, czemu wiadomo.
      Jednak ciekawe jest, że w Sieradzu szpital Wojewódzki ma wyższy wskaźnik
      poparcia niż bardzo mocno ratowany przez Leppera Szpital na Nenckiego ? Oj to
      się pewnie Leperowi nie spodoba i już nie będzie staremu szpitalowi pomagał, za
      taki afront ? ;-)

I jeszcze jedna prawidłowość w Polsce - ogromne poparcie dla Samoobrony w
      Zakładach Karnych i Aresztach !!! Poza tym, że ciągnie swój do swego, to wydaje
      mi się, że skazani raczej głosują przeciw społeczeństwu na zewnątrz, żeby się
      odegrać za swoje, niż dokonują realnego wyboru.

Analizując te dane i tą dziwną prawidłowość, Myślę, że wszystkie osoby skazane i
      odsiadujące wyroki powinny być na ten czas pozbawione praw wyborczych ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka