sentslaue 14.01.11, 20:37 doczytałam, że Tuwim najpierw pisał wiersze po rosyjsku, zanim zdecydował sie na język polski. Nie wiecie, czy ta jego rosyjska twórczość została wydana i gdzie można ja dopaść? Z góry wdzięczna za odpowiedż! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maniasza Re: Rosyjski Tuwim 14.01.11, 23:39 sentslaue napisała: > doczytałam, że Tuwim najpierw pisał wiersze po rosyjsku, zanim zdecydował sie n > a język polski. Jakieś źródło można prosić? Odpowiedz Link
sentslaue Re: Rosyjski Tuwim 15.01.11, 07:57 no właśnie nie pamietam, na wzmiankę o tym natknęłam w jakimś zbiorze wspomnień, przy okazji innych poszukiwań... A przekopałam wiele pozycji, więc trudno mi to odszukać. Wzmianka mnie zaciekawiła, więc byłam pewna, że nie zapomnę tytułu pozycji, ale... Skleroza nie boli... A autor się wierszami zachwycał... Odpowiedz Link
hajota Re: Rosyjski Tuwim 16.01.11, 11:54 Jeśli gdzieś może być taka informacja, to we wspaniałej biografii Tuwima autorstwa Piotra Matywieckiego "Twarz Tuwima". Niestety, nie mam tej książki, a czytałam ją kilka lat temu i wielu szczegółów nie pamiętam. Odpowiedz Link