Dodaj do ulubionych

wybory 2006

04.11.06, 18:42
Ja już znalazłam swoich kandydatów. Byłam w piątek na spotkaniu z Lepperem.
Będę głosowała na Samoobronę. Znalazłam nawet stronę jednego kandydata
www.blaszczyk.glt.pl
Widać, że mają coraz lepszych ludzi. Może wreszcie coś zrobią z tą biedą
sieradzką.
Obserwuj wątek
    • sbi Re: wybory 2006 04.11.06, 18:52
      Tylko kiepsko zorientowany nawet w sprawach własnej parti - o spotkaniu wyborców z Lepperem napisał 35 minut przed spotkaniem, pogratulować refleksu.
      A swoją drogą to AL o mało co mnie nie rozjechał, tak się spieszył na to spotkanie :)
      • wpm1 Re: wybory 2006 05.11.06, 10:23
        To zależy o jakie spotkanie chodzi bo endrju był w Sieradzu 3.11. ok. 9.oo rano
        • sbi Re: wybory 2006 05.11.06, 11:16
          > To zależy o jakie spotkanie chodzi bo endrju
          > był w Sieradzu 3.11. ok. 9.oo rano

Właśnie o tym spotkaniu pisałem, informacja o nim pojawiła się na stronie radnego 3.11 o 8.25
    • tobag Re: wybory 2006 05.11.06, 11:24
      Bezgraniczne oddanie swojej partii Anka Let...( AL ) na cześć wodza z pewnością ;)
      • anka_let Re: wybory 2006 05.11.06, 12:22
        Nie no dlaczego zaraz oddanie :) Po prostu trochę mnie zaczęło interesować co
        się tu dzieje w tym naszym Sieradzewku, a jak na razie bardzo sie sparzyłam na
        obecnie rządzących. Mam wielu znajomych bez pracy albo za granicą. Ze mną też
        nei wiadomo co zaraz będzie, moze też będę musiała wyjechać. No a do tej pory
        to tylko mamy pięknie odmalowane bloki, a pracy jak nie było tak nie ma. A jak
        jest to za marne grosze, a to mnie wcale nie urządza. A ja mam swoje potrzeby,
        chce mieć samochod wyjechac w koncu na wczasy jakieś fajne i zabawić się od
        czasu do czasu, a za marne grosze sie nie da.
        • tobag Re: wybory 2006 05.11.06, 14:28
          Zgadzam się. Za marne grosze pracować nie warto! Nie sądzę jednak, żeby
          Sammobrona miała jakikolwiek pomysł na bezrobocie czy niskie zarobki. Myślę, że
          dobrymi/możliwymi kandydatami są osoby z tzw lokalnych ugrupowań nie związanych
          z żadnymi partiami. Jeśli ten pan z Samoobrony to Twój kuzyn to oczywiście
          musisz na niego głosować. W moim otoczeniu taki wybór ( w ogóle kogoś z
          Samoobrony) nie jest popularny ( delikatnie powiedziawszy:)).
        • anonimowy_internauta Re: wybory 2006 05.11.06, 16:00
          Wyjedź. Jak najszybciej - nierobów o roszczeniowej postawie mamy dostatek.
          • paenka Re: wybory 2006 05.11.06, 16:49
            Dodrukowac pieniedzy! I bedzie dla wszystkich :F
            • tobag Re: wybory 2006 05.11.06, 17:44
              Czepiacie się!
              Dziewczyna chciała zareklamować swojego faworyta i została wypłoszona a zaczęła
              bardzo ciekawie pisać o swoich potrzebach. Warto czasem dowiedzieć się czegoś o
              ludziach Samoobrony. A tak naprawdę zbliżają się wybory i może rzeczywiście
              warto porozmawiać o kandydatach?
              • anka_let Re: wybory 2006 08.11.06, 10:32
                Tobag, widzę, że przynajmniej ty zanim wydasz wyrok, najpierw starasz się kogoś
                wysłuchać. Bo przecież nie codzi o to żeby się ze wszystkimi zgadzać tylko
                umieć rozmawiać i uszanować poglądy innych. Natomiast tu obserwuję u
                niektórych, że z góry kasują człowieka, bez względu na to czy mnie czy innych
                (za poglądy). Tylko jak zaczyna się z nimi rozmawiać głębiej to sami nie wiedzą
                za bardzo dlaczego. Ano bo pewnie inni tak mówią, bo zawsze chcemy być
                mądrzejsi od innych, wiedzieć więcej, znać się lepiej, a najprościej osiąga się
                to poprzez krytykę i wyśmianie innych. Na razie muszę uciekać, bo mało czasu
                ale wkórtce się odezwę. papa
                • tobag Re: wybory 2006 08.11.06, 21:55
                  Niestety na forach rak jest. Anonimowość pozwala na wysuwanie dowolnych
                  argumentów. Jeśli już ich nie ma to się dowiesz, że robisz błędy
                  ortograficzne.... .Niestety nie jestem elektoratem Samoobrony ;(.
                  • anka_let Re: wybory 2006 10.11.06, 17:51
                    Co do mądrości, to mam też wiele zastrzeżeń, ale tu nie ma żadnej reguły jeśli
                    chodzi o opcje polityczne albo lokalne. Właściwie wydaje mi się, że mądrość
                    jest ważna, ale przede wszystkim uczciwość. Bez tego mądrość staje się
                    cwaniactwem i pomaga w nieuczciwości. No i tego staram się trzymać, jeśli pójdę
                    na wybory. Jednak swoje zdanie trzeba mieć, bo jak bedziemy sluchac za bardzo
                    innych to się okaże, że ci za czerwoni, ci za liberalni, ci za bardzo
                    konserwatywni, ci trzymają z klerem, tamci to trzymają z czerwonymi, a ci to
                    buraki, a tamci kartofle :-)
                    • paenka Re: wybory 2006 10.11.06, 19:32
                      Żeby coś potrafic zrobić to trzeba miec tez coś w głowie. Uczciwością
                      niewyleczysz ustroju.
                      • paenka Re: wybory 2006 10.11.06, 19:33
                        tzn sama uczciwoscia
                        • anka_let Re: wybory 2006 10.11.06, 20:04
                          Oczywiście, zgadzam się, że nie. Tylko nie rozpatrujmy całkowitych skrajności,
                          ale i tak dużo bardziej niebezpieczny jest ociekający mądrością zdolny do
                          wszelkich przekrętów niż ktoś bez doktoratu, ale za to uczciwy. A i tak patrząc
                          na ludzi, którzy byli w obecnej radzie nie widzę wcale dużych rozbieżności, bez
                          względu na opcję.
                          • paenka Re: wybory 2006 10.11.06, 23:54
                            Yyyy podejrzewam, ze niewielu o ile ktorykolwiek z naszych rzadzacych Sieradzem
                            posiada doktorat.
                            A co do wolenia uczciwego czy madrego a nie koniecznie uczciwego to coz. Ten
                            pierwszy chocby nei wiem jak moglby byc uczciwy to jego niewiedza i
                            neigospodarnosc moga zrobic wiecej zlego niz w przypadku drugiej osoby.
                  • non.conformist Re: wybory 2006 11.11.06, 13:32
                    > Anonimowość pozwala na wysuwanie dowolnych
                    > argumentów. Jeśli już ich nie ma to się dowiesz, że robisz błędy
                    > ortograficzne....

nie rób błędów, 'zagniesz' rozmówcę ;]
                    • tobag Re: wybory 2006 11.11.06, 17:12
                      Nie zrozumiałes. Właśnie nie chodzi o to aby na błędach kończyła się dyskusja.
                      Zaginanie ma polegać na argumentach. Każdy robi błędy. Ty również ;)).
                      • hajdana Re: wybory 2006 11.11.06, 20:48
                        tak przy okazji błędów, to non.conformist jest płci żeńskiej:)
                        • tobag Re: wybory 2006 12.11.06, 09:57
                          Uważasz, że to usprawiedliwienie ?:)
                          • hajdana Re: wybory 2006 12.11.06, 19:42
                            nie, do wyławiania absurdów i odwracania kota ogonem w dyskusji przydaje się
                            wdzięk, ale niekoniecznie;)
                            • tobag Re: wybory 2006 12.11.06, 19:56
                              Trudno wykazać się wdziękiem mając jedynie klawiature do dyspozycji;)
                              • hajdana Re: wybory 2006 12.11.06, 20:05
                                no właśnie:)
          • sbi Re: wybory 2006 05.11.06, 18:58
            > Wyjedź. Jak najszybciej - nierobów o roszczeniowej postawie mamy dostatek.

Przesadzasz, ona nic takiego nie napisała - chce tylko dobrą pracę, co w tym złego?
            Inna sprawa to to, że raczej sammoobrona i jej program tego nie załatwi.
            • lex2006 Re: wybory 2006 05.11.06, 19:02
              Już za późno. Kandydaci są zgłoszeni i ustawieni na listach.
              Poczytaj wczorajszy "Dziennik Łódzki", a szczególnie dodatek.
              • mamuska85 Re: wybory 2006 06.11.06, 10:41
                W polsce jak było źle tak będzie. Ani te ani kolejne wybory tego nie zmienią. Ci co dotaną się do "korytka" szybko zapomną o obietnicach. Tak jest, było i będzie. A pięknie gadać i obiecywać to każda partia przed wyborami porafi.
                • zodiak72 Re: koryto - dlaczego tacy jesteśmy? 06.11.06, 10:57
                  Mnie się wydaje, że to pozostałości kultury wschodniej ( z racji wieloletniego
                  wplywu Rosji). Im wyżej stoisz w hierarchii i bliżej jesteś koryta, tym
                  bardziej jesteś nietykalny i masz zasobniejszy portfel. Tak bylo w Rosji
                  carskiej, tak bylo w Iranie pod rządami szachów, tak bylo w Indiach pod rządami
                  maharadżów i tak bylo w Japonii pod rządami cesarzy.
                  • ajkata20 Re: koryto - dlaczego tacy jesteśmy? 06.11.06, 15:53
                    I tak samo jest w Izraelu
                    Pierwszy(wodz)dorwie sie takie bydle do wladzy i gwalci kobiety,drugi przyjmuje
                    (synek)nielegalnie forse na kampanie wybarcza,trzeci(general)bierze lapowki
                    Amen
                    • tmsieradz Re: koryto - dlaczego tacy jesteśmy? 06.11.06, 20:50
                      A mnie osobiscie sie wydaje ze dobrze to bedzie jak ludzie ktorzy rzadza na sz
                      czeblu lokalnym beda gwarantowac uczciwosc i sumiennosc tych rzadow swoim
                      majatkiem. Ach, i jeszcze jedno - startowac powinni ludzie sukcesu - nie tylko
                      materialnego - tacy ktorzy pokazali ze potrafia do czegos dojsc. I swoim
                      prestizem i majatkiem gwarantuja sluzbe na najlepszym mozliwym poziomie. A nie
                      29 letnie panny, synowie miejscowych kombinatorow i tym podobni nieudacznicy.
                      • wpm1 Re: koryto - dlaczego tacy jesteśmy? 06.11.06, 20:57
                        ...29 letnie panny, synowie miejscowych kombinatorow i tym podobni nieudacznicy... więc może by na takich nie głosować?
                        • tmsieradz Re: koryto - dlaczego tacy jesteśmy? 06.11.06, 23:20
                          Ja na takiego delikwenta nie zaglosuje, Ty tez, ale w wyborach lokalnych np. do
                          Rady Miasta potrzeba naprawde niewiele glosow aby sie dostac. Zwlaszcza teraz
                          jak listy beda "blokowane".
                        • ulka82 Re:29 letnie panny - dlaczego tacy jesteśmy? 07.11.06, 09:20
                          A co masz przeciw 29 letnim panną?
                          • xpiotrx1 Re:29 letnie panny - dlaczego tacy jesteśmy? 07.11.06, 09:58
                            29 letnie panny są faaaaajne ;)

a wracając do tematu, sadząc z wypowiedzi to macie nudne te wybory, w Łodzi to
                            są dopiero jajca :DDD

"... Inne pomysły Mieczysława Targosza to wybudowanie lotniska tylko dla
                            samolotów... lądujących, aby łodzianie nie uciekali za pracą z Łodzi, ... "

lodz.naszemiasto.wp.pl/wydarzenia/664511.html
                            W sumie to nie wiem czy smiac sie czy plakac.

Pozdrawiam
                            • paenka Re:29 letnie panny - dlaczego tacy jesteśmy? 07.11.06, 12:06
                              hehe czytaalam dobre :)
                              Misztal jako argument podaje ze obiecuje nie korzystac z samochodu sluzbowego,
                              no coz trudno bo bylo mu sie pewnie przesiasc z tych samochodzikow ktore juz
                              ma :p
                          • tmsieradz Re:29 letnie panny - dlaczego tacy jesteśmy? 07.11.06, 14:44
                            Osobiscie nic nie mam. Ale jesli mowimy o rzadzeniu miastem w ktorym mieszkam
                            ja i moi bliscy, o podejmowaniu istotnych decyzji dla naszego regionu to z
                            calym szacunkiem, ale widze bardziej doswiadczonych i kompetentnych kandydatow
                            (ki). W roli asystenta(ki) to owszem. Nikt sie z takimi umiejetnosciami nie
                            rodzi i normalne jest ze trzeba zebrac troche doswiadczenia, aby moc cos innym
                            zaoferowac.
                            PS. Dla jasnosci - Nie twierdze ze 29-latki nie maja doswiadczenia i nic do
                            zaoferowania, oj nie twierdze ;)
    • anilek_swiety Re: wybory 2006 07.11.06, 16:27
      Daj spokoj, oni pokazli co potrafia, wstyd na caly swiat. Andrzej moze juz
      wrocic sadzic buraki.
      • wpm1 Re: wybory 2006 07.11.06, 18:25
        oby!
      • zodiak72 Re: wybory 2006 08.11.06, 07:53
        Ja to od początku powtarzalem o Samoobronie. Aż dziwię się, że jeszcze znajdują się ludzie, którzy na takich populistów oddają głosy;-)
    • tobag Re: wybory 2006 na kogo głosować? 08.11.06, 21:48
      Najmądrzejsi politykami nie są ( szczególnie na szczeblu powiatowym )ale na
      kogoś zagłosować trzeba i kogo wybrać?
    • zodiak72 Re: wybory 2006 - wyniki 13.11.06, 08:49
      Pani Nieradko wg tego co podalo NR, otrzymala ok. 4500 glosow. Na drugim
      miejscu Walczak, potem Krasiński. Będzie druga tura wyborow,
      najprawdopodobniej. A w niej wygra po raz kolejny pani Nieradko,
      najprawdopodobniej;-)
      • sbi Re: wybory 2006 - wyniki 13.11.06, 13:37
        Dokładniejsze wyniki są tutaj:
        wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/geoGmina.html?id=101401
        • garrett76 Re: wybory 2006 - wyniki 13.11.06, 14:31
          www.umsieradz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=639&Itemid=17
          Samoobrona jak widac w czołówce(;
          A radzie miejskiej chyba pat:> Zakladajac jednak sojusz nierdakowcyh, Lewicy i
          PO, mają większość.
          • wpm1 Re: wybory 2006 - wyniki 13.11.06, 20:31
            O jakiej wiekszości mówisz? 8 mandatów pisu + 3 elperku to razem 11 i to raczej ta koalicja bedzie rozdawać karty w Sieradzu w ciągu najbliższych 4 lat.
            • hajdana Re: wybory 2006 - wyniki 14.11.06, 08:22
              świetny niestety wynik LPR, PO słabo w porównaniu ze Zgierzem np.
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=445&w=52084845&a=52086805
              Ciekawe jak w Zduni wyszło, ktoś wie?
              • hajdana Re: wybory 2006 - wyniki dla regionu 16.11.06, 07:01
                taka informacja w skrócie dla zainteresowanych:
                sieradz.naszemiasto.pl/wydarzenia/668642.html
                pozdrawiam:)
            • hajdana koalicja PO+PiS+LPR? 21.11.06, 08:05
              Szok pewnie dla niektórych wyborców, a kandydatka Nieradko poległa, czy właśnie
              zyskuje głosy?

Tusk wpadł na chwilę do Sieradza
              dziś
              Szef Platformy Obywatelskiej Donald Tusk odwiedził wczoraj Sieradz. Jego
              wizyta zbiegła się z podpisaniem przed II turą wyborów porozumienia o
              współpracy z Prawem i Sprawiedliwością oraz Ligą Polskich Rodzin. Zawarli je:
              zabiegający o prezydenturę miasta Jacek Walczak (PO) oraz jego dotychczasowi
              kontrkandydaci Cezary Szydło (PiS) i Jacek Przybyłek (LPR).

- Wydawało nam się niemożliwe takie porozumienie, bo to ogień i woda, jeśli
              odnieść je do polityki na szczeblu krajowym - przyznaje Jacek Przybyłek. -
              Jednak sprawy miasta dla wszystkich są takie same.

- Jest to początek wspólnego frontu, dogadanie się na dłużej, a nie na chwilę -
              nie ma wątpliwości kandydat na prezydenta.

Według sygnatariuszy porozumienia, po zwycięstwie wspólnego kandydata ich kluby
              stworzą koalicję. Razem będą mieć 13 mandatów w 21-osobowej radzie miasta. Jak
              zapewniają, stanowiska wiceprezydenta i sekretarza będą należeć do twórców
              koalicji.

(bbs) - Dziennik Łódzki

sieradz.naszemiasto.pl/wydarzenia/670246.html
              • esie Re: koalicja PO+PiS+LPR? 21.11.06, 09:17
                No to rozwiały sie moje wątpliwości na kogo głosować :)
              • garrett76 Re: koalicja PO+PiS+LPR?szop pracz 22.11.06, 17:45
                khem
                Sieradzka LPR po numerze jaki wywinął Piękny Roman jeszcze istnieje, a to
                niespodzianka.
                ... czy koalicjanci przedstawili wizje Sieradza za 4lata:]?

Jeśli mam wybierać między stagnacją w wykonaniu Nieradko* (no potrzeby drogi na
                cmentarz jakoś nie odczuwam cokolwiek, bez pomnika tego czy innego się obejdę) a
                zagadkową koalicją, to... rzucać monetą czy co? Jeśli dalej z urzędowych
                tabliczek będzie można sobie drzewa koligacji rodzinno- biznesowych układać, to
                zdecydowanie pora zmienić miejski klimat na rozsądniejszy:/

*ładnie to gdzieś opisano- z obiecanych 5 nowych inwestycji sfinalizowano
                ostatecznie zdaje się jedną. Nowych miejsc pracy.. że hohohoho, sektor usług
                etc... same sukcesy:(
                • hajdana Re: koalicja PO+PiS+LPR?szop pracz 22.11.06, 23:03
                  :) rzut monetą nie jest wykluczony - teoretycznie gdy kandydaci uzyskują remis
                  w liczbie głosów i liczbie komisji, w której zwyciężyli, o wygranej rozstrzyga
                  losowanie...

Tak sobie myślę nad Twoją argumentacją - też czysto teoretycznie, bo głosuję w
                  innym mieście i tak jak esie juz wiem, kogo tam wybrać;) - że jeśli kandydat
                  Walczak ofiarował jakiś czas temu na swojej www stanowisko wiceprezydenta
                  konkurentowi z II tury (a obietnice wyborcze się realizuje:), to w sumie
                  wszystko zostanie jak... w rodzinie. Nowy będzie tylko pan Walczak, bo
                  koalicjanci chyba brali udział w rządzeniu w ubiegłej kadencji. No jest nad
                  czym się zastanawiać...
                  Pozdrawiam:)
                • paenka Re: koalicja PO+PiS+LPR?szop pracz 23.11.06, 12:58
                  a widzieliscie ostatnio na stronie UM chwala sie ze plac bezradnych zostal wyrozniony w jakims konkursie
                  www.umsieradz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=654&Itemid=17
                  I jeszcze widze pojawila sie nowa informacja o kanalizacji na 100%
                  ładnie to skomentowała p. Nieradko
                  "Cieszę się z tej wiadomości. Czekaliśmy na nią od ponad roku. Wieńczy ona nasze TRZYLETNIE starania o pozyskanie ogromnych środków europejskich na realizację jednego z celów strategicznych miasta, jakim jest rozwój i poprawa funkcjonowania infrastruktury technicznej"
                  • zodiak72 Re: plac przed teatrem i BKS 24.11.06, 12:55
                    paenka napisała:

> a widzieliscie ostatnio na stronie UM chwala sie ze plac bezradnych zostal wyro
                    > zniony w jakims konkursie
                    ------------

I to POMIMO tego, że jako BKS przejawialiście dużą energię w obrzydzaniu wszystkim efektow remontu placu;-) Niestety, jury pozostało głuche na glos BKS;-(. A plac odremontowany ... jak byl, tak trwa nadal i ma się dobrze, w przeciwieństwie chyba do BKS, ktore umiera śmiercią urzędnika skarbówki, tzn. przygniecione spadającymi segregatorami;-)
                • wpm1 Re: koalicja PO+PiS+LPR?szop pracz 23.11.06, 17:29
                  garrett76 napisał:

> khem
                  > Sieradzka LPR po numerze jaki wywinął Piękny Roman jeszcze istnieje, a to
                  > niespodzianka.
                  > ... czy koalicjanci przedstawili wizje Sieradza za 4lata:]?
                  >
                  > Jeśli mam wybierać między stagnacją w wykonaniu Nieradko* (no potrzeby drogi na
                  > cmentarz jakoś nie odczuwam cokolwiek, bez pomnika tego czy innego się obejdę)
                  > a
                  > zagadkową koalicją, to... rzucać monetą czy co? Jeśli dalej z urzędowych
                  > tabliczek będzie można sobie drzewa koligacji rodzinno- biznesowych układać, to
                  > zdecydowanie pora zmienić miejski klimat na rozsądniejszy:/
                  >
                  > *ładnie to gdzieś opisano- z obiecanych 5 nowych inwestycji sfinalizowano
                  > ostatecznie zdaje się jedną. Nowych miejsc pracy.. że hohohoho, sektor usług
                  > etc... same sukcesy:(

Jeśli chodzi o nową drogę w kier. cmentarza, to tak nie do końca jest pewne czy ona powstała dlatego, że np. była potrzebna miastu, czy też była potrzebna pewnemu panu, który podobno w Sieradzu duuuuużo może i jak pierwszy wybudował dom przy tej drodze? Gdy teraz okaże się, że II etap budowy drogi nie zostanie zrealizowany, to odpowiedź będzie prosta!
        • skodabodzio No coz pozostaje pogratulowac 15.11.06, 13:59
          wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/wynikiRadaGminy.html?jdn=101401
          26,5% glosow, czyli najwiecej oddaliscie na partie ktora odsunela S8 do
          piotrkowa i belchatowa skazujac sieradz na wegetacje. W grudniu sie dowiedzie
          ze S8 ma isc zgodnie z planami przez sieradz ale ze wzgledu na brak funduszy na
          razie modernizowana bedzie stara droga DK8 przez belchatow a o S8 bedzie sie
          mowic dopiero po 2013 roku. Ciekawe na kogo bedziecie wtedy oburzeni.
          Gratulacje.
          • paenka Re: No coz pozostaje pogratulowac 15.11.06, 14:09
            wam to tam sie naprawde w pietrkowie nudzi. Najpierw jakies tutaj wjazdy nam robicie ze niby na samoobrone glosowalismy, co jednak nie potwierdza sie w obecnym glosowaniu, teraz znowu macie jakies problemy na kogo glosowalismy. CO wam do tego na kogo glosowalismy? Macie swoj grajdól to siedzcie i martwicie sie o niego a my sobie swietnie damy rade;)
    • lex2006 Re: wybory 2006 14.11.06, 09:01
      Jakie Wasze typy w II turze?
      Ja stawiam 3:1 na Walczaka.

• tobag Re: wybory 2006 14.11.06, 13:58
        Przyjmuję zakład. Ile jesteś w stanie postawić?
      • wpm1 Re: wybory 2006 14.11.06, 17:09
        lex2006 napisał:

> Jakie Wasze typy w II turze?
        > Ja stawiam 3:1 na Walczaka.
        >

Zejdź na ziemię kolego
        3:1 ale w drugą stronę... niestety.
    • wpm1 Nasz wybór Anno Domini 2006 17.11.06, 09:22
      Owczarek Mirosław - 764
      Tubilewicz Irena - 418
      Szydło Cezary - 391
      Tomczyk Cezary - 373
      Spławski Maciej - 322
      Krasiński Zbigniew - 305
      Pietrus Jolanta - 265
      Przybyłek Jacek - 253
      Jacyszyn Beata - 251
      Mrozowska-Nieradko Barbara - 219
      Majchrzak Ryszard - 186
      Koliński Romuald - 178
      Sroczyński Andrzej - 170
      Czernow Aleksander - 161
      Drabent Ryszard - 143
      Pilarczyk Jacek - 139
      Rozmarynowska Urszula - 135
      Barwaśna Bożena - 124
      Kolasa Janina - 105
      Owczarek Władysław - 82
      Pietraszko Stanisław - 82

Hm... 82 głosy to... rodzina i paru sąsiadów.
      • paenka Re: Nasz wybór Anno Domini 2006 17.11.06, 10:21
        nooo to widze ze w tym roku poprzeczka spadla o ponad polowe,świetnie to w
        przyszłej kadencji proponuje zebysmy my forumowicze kogos wystawili i na niego
        zaglosowali to tez bedziemy mieli swojego czlowieka w RM
      • hajdana Re: Nasz wybór Anno Domini 2006 17.11.06, 10:21
        trochę to śmieszne jest, w Łodzi pewne absurdy są związane z zabiegiem
        zblokowania list - Lewica i Demokraci mają 6,5 tys. więcej głosów od PiS a 3
        radnych mniej np.
        • wpm1 Re: Nasz wybór Anno Domini 2006 17.11.06, 11:27
          Przepraszam, ale to nie jest śmieszne!

Tak przecież głosowano w Polsce do 1989 r.!

Wtedy też była jedna jednynie słuszna partyja
          z dwoma przystawkami i mogliśmy sobie wybrać...
    • hajdana debata 17.11.06, 11:00
      Debata kandydatów!
      dziś
      Barbara Mrozowska-Nieradko i Jacek Walczak przyjęli nasze zaproszenie do
      udziału w debacie o Sieradzu. Dzisiaj o godz. 18 spotkają się z dziennikarzami
      w sieradzkim oddziale "Dziennika Łódzkiego". Kandydatów na prezydenta miasta
      zapytamy o najważniejsze dla sieradzan sprawy. Damy im też możliwość zadania
      sobie nawzajem trudnych pytań. Relacja z debaty w piątkowym wydaniu "DŁ", 24
      listopada.

Planujemy też turę pytań od naszych Czytelników. Czekamy na Wasze telefony: 0-
      43 826-30-20 dzisiaj w godz. 12-16 lub na e-maile
      (j.pawlowska@dziennik.lodz.pl), także do godz. 16.

sieradz.naszemiasto.pl/wydarzenia/669288.html

• hajdana Re: debata 24.11.06, 07:02
        ukazała się w prasie, link do lektury:
        sieradz.naszemiasto.pl/wydarzenia/671622.html
    • galoszka76 no i mamy nowego prezydenta 26.11.06, 21:45
      • hajdana Re: no i mamy nowego prezydenta 26.11.06, 22:09
        Pan Walczak wygrał, tak? Próbowałam sprawdzić na stronie PKW, ale nic jeszcze
        nic nie ma, skąd ta wiadomość?
        • sbi Re: no i mamy nowego prezydenta 27.11.06, 00:53
          wybory2006.pkw.gov.pl/kbw/wynikiWbp2Tura.html?id=101401&
          Walczak - 54,38%
          Mrozowska - 45,62%
          • hajdana Re: no i mamy nowego prezydenta 27.11.06, 08:03
            gratulacje dla zwyciężcy i życzenia dla wszystkich - spełnienia pokładanych w
            nowym prezydencie nadziei:)
            • mamuska85 Re: no i mamy nowego prezydenta 27.11.06, 08:48
              Gratulacje
              • wpm1 Re: no i mamy nowego prezydenta 27.11.06, 09:51
                Gratulacje, ale teraz zobaczymy jak sobie poradzi ten człowiek... z nikąd i właściwie bez zaplecza politycznego.
                • anonimowy_internauta To się okaże.. 28.11.06, 10:32
                  Już niedługo dowiemy się jak będzie wyglądał budżet na 2007, jakie będą podatki od nieruchomości , ile pieniędzy pójdzie na inwestycje a ile na pomoc społeczną dla pijaków.
            • garrett76 Re: no i mamy nowego prezydenta 27.11.06, 12:53
              w sumie niezły numer:)
              "Układ" w Sieradzu ma zwalczyć prezydent z PO.
              Walczak niemalże potroił ilość zdobytych głosów, hm- ciekawe ile z tego to głosy
              żelaznego elektoratu- z jednej strony postpezeteprowskiego z drugiej- moherowego(;

A teraz ciekawostki- miałem okazję obserwować jedną z komisji wyborczych przy
              pracy. Zarówno w pierwszej jak i w drugiej turze...do któregoś z członków
              komisji...dzwonił pan(pani?) dziennikarz jak zakładam i pytał o wyniki:]
              Zabawne, że Nasze Radio przeprowadziło wywiad z Walczakiem w okolicach 22, już
              jako zwycięzcą. Nie do końca jestem pewien, czy takie działanie dziennikarzy
              jest zgodne z prawem...

To zaś że prezydent nam się zmienił, hm- sprawny zarządca, naprawdę sprawny
              menadżer, nie polityk (bo rili sorry, na stanowisku takim potrzebny jest
              menadżer) wygrałby w cuglach (jak to się stało we Wrocławiu). Znaczy, poniekąd
              wyborcy (no całe 10 tysięcy z podobno 40 tysiecznego Sieradza, tak?) wystawili
              rachunek.

Hm...liczę, naprawdę liczę, że troszeczkę nepotyczny charakter urzędów miejskich
              ulegnie zmianie, liczyć się będą kompetencje, a nie "plecy"+koligacje biznesowo-
              partyjne -w Sieradzu cokolwiek mam wrażenie, że biznes i polityka to pojęcia
              tożsame (marzenie ściętej głowy, ech)

Fajnie napisał odnośnie wyborów w W-wawie, gdzie w sumie też zwyciężył polityk
              PO;) bloggers kurczak (kurczeblade.pl):
              =============================================================================
              "Poza tym Platforma przejmując władzę będzie starała się za wszelką cenę
              pokazać, że w przeciwieństwie do PiS potrafi dynamicznie rozwijać miasto. Ma do
              tego wszelkie dane: przewagę w radzie, sprawnego menedżera na stanowisku
              prezydenta, a do tego gigantyczny budżet zasilany szerokim strumieniem pieniędzy
              unijnych.

Sukces rządów w Stolicy może być pierwszym potwierdzeniem hipotetycznej na razie
              sprawności Platformy w sferze gospodarczo-rozwojowej. To zaś zagwarantuje
              bezcenny argument w walce o głosy w ogólnopolskich wyborach. Dlatego nie mam
              wątpliwości, że będą bardzo się starać. "
              ================================================================================
              Zastąpić słowo stolica Sieradzem, wyrzucić z textu "gigantyczny" i masz- wypisz
              wymaluj Sieradz(;

Nowemu prezydentowi... ha...tabliczkę na biurko ufundować- z napisem "Inwestycje
              głupcze"
              • hajdana Re: no i mamy nowego prezydenta 27.11.06, 13:27
                :) do tej porywającej wizji dodam jeszcze całkiem optymistyczny dla nowego
                prezydenta skład i układ w sejmiku wojewódzkim:
                sieradz.naszemiasto.pl/wydarzenia/672215.html
                no jest szansa przekonać się o "sprawności Platformy w sferze gospodarczo-
                rozwojowej" w trudniejszym terenie;)
                • zodiak72 Re: no i mamy nowego prezydenta 27.11.06, 14:30
                  Zycze panu Walczakowi jak najlepiej. W Sieradzu bardzo potrzebne są zmiany w sposobie uprawiania wladzy oraz ściągnięcie inwestorów. Czas pokaże, czy da sobie radę z oporną sieradzką materią. Za kadencji psni Nieradko nie wszystko bylo zle, ale za malo jest pozytywnych efektow jej rządow.

Ja juz w Sieradzu nie glosowalem. Glosowalem w Lodzi na Kropiwnickiego, ponieważ cenię go za to, co zrobił w Lodzi w ostatnich latach w sferze gospodarczej. Wyksztalcenie ekonomiczne chyba jednak daje na stanowisku prezydenta miasta lepszą gwarancję efektywności zarządzania, niż prawnicze (B.M.Nieradko).
                  • garrett76 Re: no i mamy nowego prezydenta 27.11.06, 16:14
                    yep, dokładnie...efektów nieradkowych IMO nie widać, choć może to i prawda, że
                    polityka musi byc i efektowna i efektywna.

Swoją drogą, któraś z kandydatek co to odpadły w 1szej turze wyborów, nieźle
                    byłej prezydent zalazła za skórę, publikując gdzieś sporo informacji o
                    niejasnościach, czy wręcz przekrętach przetargowych, co skończyło się wyrokiem
                    zakazującym takich publikacji:> Mam obiecany jeden numer tego bliżej nieznanego
                    periodyku, jak wyczytam w nim jakieś smaczki nie omieszkam się nimi tutaj podzielic.

Kropek w Łodzi zaskoczenie, trzeba przyznać- zwłaszcza stwierdzeniem, że w Łodzi
                    kończy się polityka a zacząć mają gładkie drogi(no coś w tym stylu)

Biorąc pod uwagę stań mojego widelca w rowerze, napiszę że gość nie gada głupio;)
                    A czy Walczaka Sieradz widzę ogromny(;? Czas pokaże, aha.Oby oby coś się w tym
                    mieście ruszyło
                    • lex2006 Re: no i mamy nowego prezydenta 27.11.06, 21:50
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=51535697&a=52131586
                      :) :)
                      Pozdrawiam i idę założyć salon wróżbiarski.
                      Pozdrawiam przyszłych klientów. Ceny przyzwoite.
                    • pyszard a co nowy prezydent obiecuje ??? 29.11.06, 23:11
                      bo ja niewiem :>
                      • hajdana Re: a co nowy prezydent obiecuje ??? 30.11.06, 07:00
                        tutaj masz czarno na białym:)
                        www.jacekwalczak.pl/program.html
                        • anonimowy_internauta Re: a co nowy prezydent obiecuje ??? 30.11.06, 12:27
                          Najbardziej podoba mi się "bezpłatny" internet dla każdego mieszkańca. Jestem bardzo zainteresowany - czy ktoś zna szczegóły?
                          • wpm1 Re: a co nowy prezydent obiecuje ??? 30.11.06, 18:31
                            anonimowy_internauta napisał:

> Najbardziej podoba mi się "bezpłatny" internet dla każdego mieszkańca. Jestem b
                            > ardzo zainteresowany - czy ktoś zna szczegóły?

www.umsieradz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=484&Itemid=156
                            To oczywiście dopiero początek, całość jest realna ale raczej w dłuższej niż bliższej perspektywie
                            • sbi Re: a co nowy prezydent obiecuje ??? 01.12.06, 17:49
                              > > Najbardziej podoba mi się "bezpłatny" internet dla każdego mieszkańca.
                              > > Jestem bardzo zainteresowany - czy ktoś zna szczegóły?
                              >
                              > www.umsieradz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=484&Itemid=156
                              > To oczywiście dopiero początek, całość jest realna ale raczej w dłuższej
                              > niż bliższej perspektywie

Myślę że to nie to.
                              Jeśli chodziłoby o "bezpłatny internet" dla wszystkich to byłby raczej WiMax, są już takie instalacje w Polsce :)
                              • hajdana Re: a co nowy prezydent obiecuje ??? 01.12.06, 18:48
                                hm.. to bardzo ciekawe, znalazłam parę informacji - coś takiego jest w
                                Zielonce - niekomercyjnego chyba tylko tam, bo w np. Bielsku-Białym jest
                                nadajnik, ale i abonament:
                                www.biznespolska.pl/gazeta/article.php?cityid=warszawa&contentid=132340
                                • hajdana Re: a co nowy prezydent obiecuje ??? 01.12.06, 22:47
                                  spieszyłam się;) oczywiście w Bielsku-Białej
                              • wpm1 Re: a co nowy prezydent obiecuje ??? 02.12.06, 10:02
                                sbi napisał:

> > > Najbardziej podoba mi się "bezpłatny" internet dla każdego mieszkań
                                > ca.
                                > > > Jestem bardzo zainteresowany - czy ktoś zna szczegóły?
                                > >
                                > > www.umsieradz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=484&Itemid=156
                                > > To oczywiście dopiero początek, całość jest realna ale raczej w dłuższej
                                > > niż bliższej perspektywie
                                >
                                > Myślę że to nie to.
                                > Jeśli chodziłoby o "bezpłatny internet" dla wszystkich to byłby raczej WiMax, s
                                > ą już takie instalacje w Polsce :)

A jednak to jest raczej to - miejska platforma cyfrowa. W pierwszej kolejności służyć ma pełnej informatyzacji urzędu miasta, jego wszystkich agend, a co za tym idzie możliwości załatwienia w nim niemalże wszystkich spraw poprzez internet, a więc i możliwość dla każdego mieszkańca bezpłatnego dostępu do internetu np. z ulicznej budki
                                • sbi Re: a co nowy prezydent obiecuje ??? 02.12.06, 16:14
                                  szkoda, dla miasta nie byłyby to wielkie pieniądze :(
                                  np. z tego tekstu wprost to nie wynika
                                  sieradz.naszemiasto.pl/wydarzenia/673930.html

• zwirek23 Re: a co nowy prezydent obiecuje ??? 04.12.06, 00:10
                                  wpm1 napisał:

> sbi napisał:
                                  >
                                  > > > > Najbardziej podoba mi się "bezpłatny" internet dla każdego mi
                                  > eszkań
                                  > > ca.
                                  > > > > Jestem bardzo zainteresowany - czy ktoś zna szczegóły?
                                  > > >
                                  > > > www.umsieradz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=484&Itemid=156
                                  > > > To oczywiście dopiero początek, całość jest realna ale raczej w dłu
                                  > ższej
                                  > > > niż bliższej perspektywie
                                  > >
                                  > > Myślę że to nie to.
                                  > > Jeśli chodziłoby o "bezpłatny internet" dla wszystkich to byłby raczej Wi
                                  > Max, s
                                  > > ą już takie instalacje w Polsce :)
                                  >
                                  > A jednak to jest raczej to - miejska platforma cyfrowa. W pierwszej
                                  kolejności
                                  > służyć ma pełnej informatyzacji urzędu miasta, jego wszystkich agend, a co za
                                  t
                                  > ym idzie możliwości załatwienia w nim niemalże wszystkich spraw poprzez
                                  interne
                                  > t, a więc i możliwość dla każdego mieszkańca bezpłatnego dostępu do internetu
                                  n
                                  > p. z ulicznej budki

no nie wiem jak Walczak zrealizuje haslo "bezplatny internet dla mieszkancow" i
                                  co tak naprawde sie pod nim kryje. w piatek w wywiadzie radiowym Nieradkowa
                                  mowila o "publicznym internecie" kilak miesiecy temu miastopodpisalo wstepna
                                  umowe z TPSA na realizacje takiego projektu, ktory zreszta tpsa bedzie
                                  pilotowala w wielu miastach polski i chodzi wlasnie o internet publiczny czyli
                                  budki, o ktorych piszesz. moze Walczakowi tez o to chodzi, tylko wprost o tym
                                  nie mowil i nie mowi poki co. gdyby tak bylo nie zrealizowalby swojej obietnicy
                                  tylko dokonczyl cos co zaczeli jego poprzednicy
                        • paenka Re: a co nowy prezydent obiecuje ??? 30.11.06, 18:21
                          ooo widze ze ziomal z piaskownicy ten Walczak :]
                          • pyszard Re: a co nowy prezydent obiecuje ??? 01.12.06, 00:57
                            w sumie progam interesujacy, ciekawe co p. Walczak zrealizuje.
                            pozyjemy..zobaczymy..
                            mnie inetersuje rekreacja nad Warta, Centrum Turystyczno-Ekonomiczne w Starym
                            miescie (hmm.. w rynku mamy juz centrum finansowo-ekonomiczne ;)
                            • paenka Re: a co nowy prezydent obiecuje ??? 01.12.06, 12:28
                              ekonomiczne to niebałdzo....finansowo rozliczeniowe predzej ;p chociaz to
                              rozliczeniowe tez tak nie bardzo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka