dirloff 19.10.09, 22:17 Być może przełom w sprawie. Jeżeli to prawda, to amer. Watergate to pikuś w porównaniu do polskiego Shipyardgate... www.rp.pl/artykul/379949_Byly_szef_CBA_dla__Rz___Porazajacy_cynizm_decydentow.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dirloff Re: Jutro bomba w Rzepie! 20.10.09, 02:05 Linki: www.rp.pl/artykul/2,379949_Sprawa_stoczni_zostala_cynicznie__wykorzystana_do_propagandy.html wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Kaminski-nie-bylo-inwestora-z-Kataru,wid,11610224,wiadomosc.html Jeżeli to prawda, to premier, minister skarbu oraz szef ABW powinni stanąć przed Trybunałem Stanu... Odpowiedz Link
przycinek.usa Kaminski nie mial wyboru 20.10.09, 06:28 Jesli prawda jest to co mowi Kaminski, to Tusk jest faktycznie umoczony po uszy i kwalifikuje sie do postawienia przed prokuratorem. Dla mnie Kaminski jest frajerem, poniewaz zakladal uczciwosc premiera i nie bral pod uwage wariantu, ze ten premier sam jest szefem szefow i kazde slowo Kaminskiego zostanie uzyte przeciwko niemu. Po uwaznym przeczytaniu tego wywiadu uwazam, ze Kaminski faktycznie nie mial wyjscia i musial tak postapic. On naprawde nie mial wyjscia, bo cytuje: "Zaapelowałem do premiera o podjęcie bezzwłocznych działań mających na celu przywrócenie pierwotnych założeń projektu ustawy, tak aby interes ekonomiczny państwa został należycie zabezpieczony. Poprosiłem także, aby premier, podejmując działania w tej sprawie, odwoływał się jedynie do jawnej korespondencji między ministrem sportu i turystyki a ministrem finansów – nie ujawniając roli i zainteresowania CBA w tej sprawie. Ponadto stwierdziłem, że konieczne jest wyjaśnienie roli, jaką w tej sprawie odegrały inne osoby: Grzegorz Schetyna, Adam Szejnfeld i Jacek Kapica. Z całą mocą chcę podkreślić, że w trakcie rozmowy przekazałem premierowi informację, iż zleciłem opracowanie analizy prawnokarnej zachowań urzędników państwowych, które niewątpliwie były sprzeczne z prawem. Z punktu widzenia CBA najważniejsze było, aby Ryszard Sobiesiak się nie dowiedział, że jest przedmiotem zainteresowania operacyjnego CBA. Zachowałem się wobec premiera mojego państwa i mojego przełożonego lojalnie, działając w przekonaniu, że mogę liczyć także na jego lojalność w walce z nadużyciami. Nie może być mowy o zastawieniu jakiejkolwiek pułapki na premiera. Premier miał wiele sposobów, aby zabezpieczyć interes państwa w przepisach projektu ustawy hazardowej bez ujawniania roli CBA w tej sprawie. Dzisiaj wiemy, że pierwszym spotkaniem zorganizowanym przez premiera w tej sprawie było spotkanie 19 sierpnia 2009 r. z udziałem wicepremiera Schetyny oraz ministra Drzewieckiego. Nic nie wiemy na temat jego przebiegu, natomiast z całą pewnością wiemy, że 25 sierpnia 2009 r. Ryszard Sobiesiak ma informacje, iż jest podsłuchiwany przez CBA, i tego samego dnia odbywa się narada w Prokuraturze Krajowej z udziałem Edwarda Zalewskiego, na której zapada decyzja o postawieniu mi zarzutów. (...) Nie mam wątpliwości, że 25 sierpnia 2009 r. Ryszard Sobiesiak wie, że jest podsłuchiwany i to przez CBA, zmienia telefon na pre-paid, w jednej z rozmów potwierdza, że wie o zainteresowaniu CBA jego osobą. Umawia się na spotkanie ze Zbigniewem Chlebowskim w sposób zakonspirowany, na cmentarzu. Pragnę powtórzyć, że premier miał wiele innych sposobów, aby zabezpieczyć proces legislacyjny, nie ujawniając roli CBA. Odpowiedz Link
dirloff Nowa informacja... 20.10.09, 14:57 Oglądałem dzisiejszą sejmową konf. pras. klubu Lewicy(dawniejsze SLD). Posłowie tej partii twierdzą, że po Sejmie chodzi plotka, iż to wadium zostało zwrócone "figurantowi" el-Assir'owi...(sic!) Jeżeli to prawda, to porozrzucane puzzle zaczynają się składać w przerażający obraz... Odpowiedz Link
dirloff PO żąda szefosta właściwej komisji... 20.10.09, 15:15 wyborcza.pl/1,75478,7165181,Platforma__musimy_miec_szefa_komisji_hazardowej.html wyborcza.pl/1,75478,7163943,Komisja_hazardowa_nie_pod_dyktando_Mariusza_Kaminskiego.html Odpowiedz Link
przyjacielameryki Dirloff, przycinek!!!!! 20.10.09, 15:59 Sadziłem, że jesteście rozsądnymi ludżmi ale widzę że dołączacie do armii szukających spiski, wietrzących sensacje, łatwo wydajecie wyroki nie mając dowodów, jakoś dziwnie z dużą łatwością przyjmujecie oświadczenia M.Kamińskiego. Kamiński całkowicie skompromitował CBA kreując samemu za pomocą swoich agentów działania korupcyjne(Siwicka, afera gruntowa). I to już wszyscy wiedzą, że to było nadużycie!!!!! A teraz znowu jakieś sensacje????? Żarty!!! Kamiński to szkodnik! Takiej instytucji jak CBA i tak działającej nie ma nigdzie w Europie a w USA podobne funkcjonują zupełnie inaczej. Działania Kamińskiego to działania ewidentnie polityczne.!!!! Szkoda, że tego nie widzicie! Odpowiedz Link
dirloff Re: Dirloff, przycinek!!!!! 20.10.09, 16:15 Uspokój się, ochłoń, zrób rzetelny, głębszy research tej sprawy, przynajmniej w sieci, pomyśl nad tym i napisz merytorycznego posta. Takiego z merytorycznymi argumentami za bądz przeciw mojej - czy Kamińskiego - tezy. Teraz w podpunktach wątki tej sprawy dla ułatwienia Twojego researchu: 1. Wszystkie czynności operacyjne - w tym podsłuchy - było wykonywane legalnie, zgodnie z prawem oraz ustawą o CBA. Wszystkie były zatwierdzane przez sądy bądz prokuraturę. W tym niektóre przez samego platformerskiego ministra sprawiedliwości, Czumę! 2. Prowokacja operacyjna - jak i np. status świadka koronnego - przyszła do polskiej kryminalistyki i wymiaru sądowego z Ameryki Północnej oraz krajów zachodniej Europy. Z państw prawa o liberalnej demokracji. Przykładem tego jest np. tzw. zakup kontrolowany narkotyków, broni czy materiałów promieniotwórczych bądz podrzucanie do grup przestępczych czy wręcz mafii policyjnych figurantów, grających rolę przestępców, czyli tzw. kreta operacyjnego. 3. W tzw. aferze gruntowej, na podstawie zebranych przez CBA dowodów, prawomocnym wyrokiem zostały skazane 2 osoby. Zatem jacy "wszyscy uznali te działania za nadużycie"? Politycy PO, Gazeta Wyborcza? 4. Dlaczego za "szkodnika" uznajesz onkologa(Kamińskiego i CBA), zamiast nowotwór(Chlebowskiego, Drzewieckiego, Szejnfelda, Rosoła i korupcję)? 5. Dlaczego W OGÓLE nie odnosisz się merytorycznie do sprawy, do mojej tezy o akcji służb specjalnych, roli arabskiego figuranta oraz manipulacji przedwyborczej, tylko całą swoją wypowiedz opierasz na amerytorycznej niechęci/nienawiści/niezadowoleniu względem CBA i Kamińskiego? Odpowiedz Link
przyjacielameryki Re: Dirloff, przycinek!!!!! 20.10.09, 16:51 dirloff napisał: > Uspokój się, ochłoń, zrób rzetelny, głębszy research tej sprawy, przynajmniej w > sieci, pomyśl nad tym i napisz merytorycznego posta. Takiego z merytorycznymi > argumentami za bądz przeciw mojej - czy Kamińskiego - tezy. > > Teraz w podpunktach wątki tej sprawy dla ułatwienia Twojego researchu: > 1. Wszystkie czynności operacyjne - w tym podsłuchy - było wykonywane legalnie, > zgodnie z prawem oraz ustawą o CBA. Wszystkie były zatwierdzane przez sądy bądz > prokuraturę. W tym niektóre przez samego platformerskiego ministra > sprawiedliwości, Czumę! > 2. Prowokacja operacyjna - jak i np. status świadka koronnego - przyszła do > polskiej kryminalistyki i wymiaru sądowego z Ameryki Północnej oraz krajów > zachodniej Europy. Z państw prawa o liberalnej demokracji. Przykładem tego jest > np. tzw. zakup kontrolowany narkotyków, broni czy materiałów promieniotwórczych > bądz podrzucanie do grup przestępczych czy wręcz mafii policyjnych figurantów, > grających rolę przestępców, czyli tzw. kreta operacyjnego. > 3. W tzw. aferze gruntowej, na podstawie zebranych przez CBA dowodów, > prawomocnym wyrokiem zostały skazane 2 osoby. Zatem jacy "wszyscy uznali te > działania za nadużycie"? Politycy PO, Gazeta Wyborcza? > 4. Dlaczego za "szkodnika" uznajesz onkologa(Kamińskiego i CBA), zamiast > nowotwór(Chlebowskiego, Drzewieckiego, Szejnfelda, Rosoła i korupcję)? > 5. Dlaczego W OGÓLE nie odnosisz się merytorycznie do sprawy, do mojej tezy o > akcji służb specjalnych, roli arabskiego figuranta oraz manipulacji > przedwyborczej, tylko całą swoją wypowiedz opierasz na amerytorycznej > niechęci/nienawiści/niezadowoleniu względem CBA i Kamińskiego? Żeby wypowiadać się w 100% merytorycznie trzeba mieć 100% dowody a my ich nie mamy tylko opieramy się na kolejnych oświadczeniach. Ja tylko zachowuję dystans do tych oświadczeń, niemniej jednak nie podoba mi się sposób działania Kamińskiego. Na Zachodzie Europy i w USA kontrolowana prowokacja czy zakup są stosowane w niezwykle wyważony sposób a działania operacyjne nigdy nie maja charakteru politycznego. Działania Kamińskiego miały taki charakter. Dlaczego Kamiński poszedł z informacjami n/t afery hazardowej do Premiera zamiast dalej prowadzić działania operacyjne i w stosownym momencie skierować sprawę do prokuratury . . . . . . . . .?????? Czy w USA szefowie takich organizacji biegną z informacjami do Prezydenta, czy jeżeli mają dowody nie kierują po prostu sprawy do prokuratury?????. Kamiński podsłuchiwał ale dowodów korupcyjnych nie miał. Te stenogramy pokazały tylko bezczelny chamski lobbing i nic więcej. Oczywiście niektórzy politycy PO zostali skompromitowani, ale już zostali ukarani. Jest sporo do zrobienia w procedurach ustawodawczych ale Kamiński zamiast wsadzić do paki oszustów, uderzył w PO i w Premiera i to całkowicie świadomie a oszuści spokojnie sobie żyją dalej i się śmieją. Odpowiedz Link
coondelboory Re: Dirloff, przycinek!!!!! 20.10.09, 16:58 > Żeby wypowiadać się w 100% merytorycznie trzeba mieć 100% dowody > a my ich nie mamy tylko opieramy się na kolejnych oświadczeniach. > Ja tylko zachowuję dystans do tych oświadczeń, niemniej jednak > nie podoba mi się sposób działania Kamińskiego.[...] Zrób sobie przegląd sprawy i będziesz wiedział cokolwiek, na razie można stwierdzić: prowokator albo idiota... C. Odpowiedz Link
dirloff Re: Dirloff, przycinek!!!!! 20.10.09, 20:00 > Żeby wypowiadać się w 100% merytorycznie trzeba mieć 100% dowody a my ich nie > mamy tylko opieramy się na kolejnych oświadczeniach. Ja tylko zachowuję dystans > do tych oświadczeń, niemniej jednak nie podoba mi się sposób działania > Kamińskiego. Zatem nie masz tej wiedzy, lecz stwierdzasz z całą powagą, że żadnej sprawy nie ma, natomiast jedynym schwarzcharakterem jest Kamiński? W takim razie nie zachowujesz dystansu, lecz wypowiadasz się amerytorycznie, W OGÓLE nie podejmując wątków, faktów i wydarzeń, które opisywałem. To prawda, nikt z nas niczego nie moze być pewien, lecz ja postawiłem tezę, którą potwierdzają kolejne zdarzenia. Chciałem podjąc merytoryczny dyskurs na ten temat. Dlaczego w podobnym tonie nie wypowiadasz się w wątku aurostwa doroty_3, która wysnuła podobną teorię spiskową, lecz względem CBA i Kamińskiego, a nie - jak ja - względem ABW i Grada? Na Zachodzie Europy i w USA kontrolowana prowokacja czy zakup są > stosowane w niezwykle wyważony sposób a działania operacyjne nigdy nie maja > charakteru politycznego. Działania Kamińskiego miały taki charakter. Dlaczego > Kamiński poszedł z informacjami n/t afery hazardowej do Premiera zamiast dalej > prowadzić działania operacyjne i w stosownym momencie skierować sprawę do > prokuratury . . . . . . . . .?????? Czy w USA szefowie takich organizacji biegn > ą > z informacjami do Prezydenta, czy jeżeli mają dowody nie kierują po prostu > sprawy do prokuratury?????. Kamiński podsłuchiwał ale dowodów korupcyjnych nie Wszystkie te czynności operacyjne były przeprowadzane za zgodą zarówno sądów jak i prokuratorów. Niektóre z wniosków CBA z prośbą o zgodę na czynności operacyjne(w tym podsłuchy i akcje prowokacyjne) widział i akceptował sam platformerski minister sprawiedliwości, Czuma. Dlatego, że premier jako ustawowy zwierzchnik szefa CBA oraz szef polskiego rządu prosił o to i miał do tego prawo: www.tvn24.pl/-1,1623517,0,1,cba-mialo-informowac-najpierw-tuska-co-miesiac,wiadomosc.html www.dziennik.pl/polityka/article455422/To_rzad_mowil_CBA_jak_ma_sprawdzac_stocznie.html Czy w USA szefowie takich organizacji biegn > ą > z informacjami do Prezydenta, czy jeżeli mają dowody nie kierują po prostu > sprawy do prokuratury?????. Będąc szefem CBA i dowiadując się, że po pierwsze, to przeciek poszedł z kancelarii premiera, a po drugie, że któraś z podległych premierowi słuzb przeprowadziła nielegalną manipulację przedwyborczą, sam był powiadomił uprawnione do tego osoby. Tak, jak to zrobił Kamiński. Zanim bym "zginął w niewyjaśnionych okolicznościach"... Jest sporo do zrobienia w procedurach ustawodawczych ale Kamiński > zamiast wsadzić do paki oszustów, uderzył w PO i w Premiera i to całkowicie > świadomie a oszuści spokojnie sobie żyją dalej i się śmieją. "Do paki" to wsadzają w Polsce sądy. Trudno doprowadzić akcję do końca, kiedy podsłuchiwani przerywają kontakty/współpracę, a jednym z głównych podejrzanych okazuje się być sam premier polskiego rządu. Czy w tzw. aferze Rywina poza Rywinem ktoś poszedł siedzieć? Czy w aferze Watergate poszedł siedzie Nixon? Czy ukraiński prezydent Kuczma odbyra karę więzienia? Nadzieja w sądach i komisji śledczej. Niestety, ciągle przyjacieluameryki nie podejmujesz wątków tezy, którą zarysowałem, lecz redukujesz całą sprawę do złej woli Kamińskiego. Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: Dirloff, przycinek!!!!! 21.10.09, 07:10 "Czy w USA szefowie takich organizacji biegną z informacjami do Prezydenta, czy jeżeli mają dowody nie kierują po prostu sprawy do prokuratury?????" Polska jest oaza uczciwosci politycznej w porownaniu do USA. Dla mnie zdumiewajace jest to, ze obywatele oburzaja sie, ze sie na szczycie wladzy toczy walka o wladze i sa klotnie. Ile razy musze tutaj powtorzyc, ze TO JEST DOBRZE DLA OBYWATELI, ze sie na gorze kloca? Wez sie czlowieku zastanow nad tym logicznie i nawet jesli jestes zwolennikiem szefa wszystkich szefow, to ciesz sie z tego, ze mu sie do D dobieraja, bo dzieki temu jest szansa na poprawe. To dotyczy obu stron w tym konflikcie. Odpowiedz Link
frusto kompromitujesz sie 22.10.09, 09:22 przyjacielameryki napisał: > Dlaczego > Kamiński poszedł z informacjami n/t afery hazardowej do Premiera zamiast dalej > prowadzić działania operacyjne i w stosownym momencie skierować sprawę do > prokuratury . . . . . . . . .?????? Choćby tym jednym zdaniem. Kamiński poszedł z informacjami do premiera, ponieważ premier mu wydał takie polecenie. Odpowiedz Link
szutnik Kamiński skompromitował się już w 2007 r. 20.10.09, 16:17 Szef jednej ze służb państwowych, wypowiadający się tuż przed wyborami do Sejmu "Teraz chyba Polacy już wiedzą, na kogo powinni głosować w wyborach" (w domyśle - na PiS)? To polityk, a nie urzędnik! Nawet jeśli w sprawie Sawickiej CBA miało 100% racji, Kamiński nie miał prawa tak powiedzieć i nie rozumiem Tuska, dlaczego Go po wygranych przez PO wyborach zaraz nie wywalił. Tak stałoby się w każdym kraju o pewnym standardzie - żaden urzędnik nie może wpływac na wynik Wyborów! Dlatego ja na Kamińskiego patrzę jak na polityka, nie na urzędnika.I w jego słowach widzę jedynie rozgrywkę polityczną. Zanim ktokolwiek inny, o większej wiarygodności, nie potwierdzi tego, co On mówi - nie uwierzę. To człowiek kompletnie niewiarygodny. Co do tego, ze PiS nie ma czystego sumienia w sprawie ostatnich afer sygnałów jest aż nadto - choćby właśnie ten, że El Assir otrzymał za czasów Wassermanna etykietkę "czysty" i mógł jechać z Lechem Kaczyńskim do Gruzji, a dziś ten sam Wassermann zarzuca PO niesprawdzenie El Assira....pewne standardy jednak obowiązują! Nie żebym uważał PO za krysztalową, ale to, co robi Kamiński bardzo cóś mię cuchnie... Odpowiedz Link
automarion zobaczcie proszę las a nie kilka sosenek 20.10.09, 16:35 zadziwiające jest jak bystrzy faceci tego forum dali sie pogrążyc kolejnej manipulacji: przeciez tutaj nie chodzi o stocznie, nie chodzi o jakiegos tam handlarzynę bronią i nie chodzi o te kilka milionów euro wadium. Głownym punktem tej całej padaki jest kontrakt gazowy z kuwejtem i przepłacenie tegoż gazu ponad ceny rynkowe o kwotę jaka będzie potrzebna tuskowi na kampanie prezydencką i na funkcjonowanie platformy. reszte domniemań tutaj mozna spokojnie włozyć do kominka. Odpowiedz Link
dirloff Re: zobaczcie proszę las a nie kilka sosenek 20.10.09, 16:46 > zadziwiające jest jak bystrzy faceci tego forum dali sie pogrążyc > kolejnej manipulacji: przeciez tutaj nie chodzi o stocznie, nie > chodzi o jakiegos tam handlarzynę bronią i nie chodzi o te kilka > milionów euro wadium. Głownym punktem tej całej padaki jest > kontrakt gazowy z kuwejtem i przepłacenie tegoż gazu ponad ceny > rynkowe o kwotę jaka będzie potrzebna tuskowi na kampanie > prezydencką i na funkcjonowanie platformy. reszte domniemań tutaj > mozna spokojnie włozyć do kominka. Przyznaję, że ważny wątek, lecz sądzę, że nie jest najważniejszym. Dla sprawy kluczowe jest to, że: 1. Nie było i nie ma żadnego "katarskiego inwestora", 2. Była tylko prywatna osoba z prywatnie sfinansowanym wadium, 3. Ta osoba być może była "figurantem" specsłużby, a wadium zostało sfinansowane przez tę służbę, 4. Zarówno premier jak i minister skarbu wiedzieli o tym przed wyborami, zatem ogłaszając "katarskiego inwestora" świadomie dokonano manipulacji wyborczej, 5. "Plotka" dzisiejszego dnia, potwierdzająca tezę o spisku, jeżeli będzie potwierdzona - wadium zwrócono(sic!), Jeżeli ta teza o spisku i podstawionym figurancie okaże się prawdą, to i wątek poboczny o przepłaconym kontrakcie na arabski gaz będzie uprawdopodobniony. Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: zobaczcie proszę las a nie kilka sosenek 21.10.09, 07:45 pozwole sobie zauwazyc, ze nie znam sprawy tak dokladnie jak wy. Dlatego moge sie mylic. Na naszym forum pojawily sie hipotezy, ze to byla akcja przedwyborcza platformy i co ciekawe te koncepcje potwierdzil pozniej w wywiadzie Kaminski. Koncepcja gazu to o ile pamietam padla dawniej spod piora JKM. Dlatego nie obwiniam kolegi, bo w tym zamieszaniu latwo sie pogubic. Jezeli jednak my sie pogubilismy - to znaczy, ze ekipy politykow pogubily sie duzo wczesniej. Odpowiedz Link
automarion Re: zobaczcie proszę las a nie kilka sosenek 21.10.09, 12:39 w żadnym wypadku nie jest to zarzut, jedynie sprostowanie i wskazanie "jądra" problemu. PR-owcy sa własnie od tego, aby takie sprawy chować w cień. A przeciez tusk osobiście był w kuwejcie doprecyzowac w jakiej formie gotówka zasili konta PO (tak domniemuje przynajmniej, przeciez nie byl po to by podpisac kontrakt) Odpowiedz Link
dirloff Re: Kamiński skompromitował się już w 2007 r. 20.10.09, 16:38 > Szef jednej ze służb państwowych, wypowiadający się tuż przed > wyborami do Sejmu "Teraz chyba Polacy już wiedzą, na kogo > powinni głosować w wyborach" (w domyśle - na PiS)? W czyim domyśle? Twoim, moim, sympatyzującym z Kamińskim bądz jemu niechętnym dziennikarzom i publicystom, wybranym mediom? Aby tak twierdzić z przekonaniem i pewnością, trzeba rzetelnie przytoczyć to co w rzeczywistości powiedział, a nie to wybiórczo podawały niektóre media. Dla pewności, niechętne bądz jawnie wrogie media, vide tvn24 bądz Gazeta Wyborcza. Czytałeś dokładnie wywiad z Kamińskim, który zalinkowałem? Link: www.rp.pl/artykul/2,379949_Sprawa_stoczni_zostala_cynicznie__wykorzystana_do_propagandy.html Cytuję: "Niektórzy twierdzą, że nigdy nie przestał pan być politykiem i w CBA działał jak funkcjonariusz partyjny. Politykę rozumiem jako troskę o dobro wspólne, którym jest państwo polskie. Koronnym argumentem na moje upolitycznienie była moja konferencja po zatrzymaniu Beaty Sawickiej, gdzie rzekomo miałem wzywać do głosowania na PiS. Otóż przytoczmy tę wypowiedź w całości ze stenogramu. „Polacy sami wyciągną wnioski z tego, co usłyszeli, i jakie to będą wnioski, mnie to nie interesuje. Nie jest ważne, na jakie ugrupowania padną głosy, ale na jakich ludzi. Mam nadzieję, że ta konferencja prasowa pokazująca kulisy naszego życia publicznego każe się wielokrotnie zastanowić każdemu z nas, na kogo oddać swój głos. Bo zawsze to ludzie są tym najsłabszym ogniwem i zawsze ludzie zawodzą, bo żadne ugrupowanie nie ma monopolu na czystość, tak jak żadne nie ma monopolu na to, by określać je mianem skorumpowanego“. Może byłem naiwny, ale namawiałem, by głosować na ludzi uczciwych, niezależnie od tego, z jakiego ugrupowania się wywodzą. Jednak o ile zatrzymanie posłanki PO odbyło się przed wyborami, o tyle minister sportu związany z PiS został zatrzymany już po wyborach. Zrobiliśmy wszystko, by Tomasz Lipiec został zatrzymany w momencie, kiedy dysponowaliśmy materiałem umożliwiającym postawienie mu zarzutów. Od 10 października 2007 r. moi funkcjonariusze wielokrotnie prosili prokuratorów prowadzących sprawę, by sformułowali na piśmie zarzuty i wydali nakaz zatrzymania ministra sportu. W odróżnieniu od posłanki Sawickiej zatrzymanej na gorącym uczynku tu mieliśmy do czynienia ze śledztwem, w którym o zatrzymaniu mogła decydować tylko prokuratura. Zarzuty na piśmie zostały sformułowane dopiero 23 października, czyli już po wyborach. CBA uważało, że można to było zrobić wcześniej." Widzisz zatem, że mówił o ludziach, a nie ugrupowaniach. Łatwo manipulować słowem i wyciągać fragmenty wypowiedzi z kontekstu. amiński nie miał prawa tak powiedzieć i > nie rozumiem Tuska, dlaczego Go po wygranych przez PO wyborach zaraz > nie wywalił. Tak stałoby się w każdym kraju o pewnym standardzie - > żaden urzędnik nie może wpływac na wynik Wyborów! > Dlatego ja na Kamińskiego patrzę jak na polityka, nie na urzędnika.I > w jego słowach widzę jedynie rozgrywkę polityczną. > Zanim ktokolwiek inny, o większej wiarygodności, nie potwierdzi > tego, co On mówi - nie uwierzę. Dla mnie natomiast pozostawienie na stanowisku Kamińskieo było jednym z nielicznych działań obecnego premiera, które uznałem za dobre i propaństwowe. To służba antykorupcyjna, stricte antyurzędnicza, mające prowadzić antykorupcyjne czynności operacyjne. Stąd umocowanie prawne tej służby oraz kadencyjność jej szefa, mające zapewnić całkowitą niezależność względem rządu i urzędów. Tożsamo jest z NIK. Spójrz na szefa amer. FBI, Hoovera. To człowiek legenda, pełniący rolę szefa tej służby przez wiele lat. Prezydenci oraz administracje USA się zmieniały, natomiast on trwał. > Co do tego, ze PiS nie ma czystego sumienia w sprawie ostatnich afer > sygnałów jest aż nadto - choćby właśnie ten, że El Assir otrzymał za > czasów Wassermanna etykietkę "czysty" i mógł jechać z Lechem > Kaczyńskim do Gruzji, a dziś ten sam Wassermann zarzuca PO > niesprawdzenie El Assira....pewne standardy jednak obowiązują! > Nie żebym uważał PO za krysztalową, ale to, co robi Kamiński bardzo > cóś mię cuchnie... Rzecz w tym, że to tylko uwiarygadnia moją tezę. To człowiek powiązany z polskimi służbami. Pracujący dla nich bądz pod ich wpływem. Przypuszczalnie jest informatorem czy wręcz agentem ABW i/lub wywiadu czy kontrwywiadu wojskowego. Zatem tym bardziej pasuje do roli figuranta, którą ODEGRAŁ. Polską obecnie rządzi PO, a służbami kierują mianowani przez Tuska urzędnicy, w tym kontrowersyjny Bondaryk. Przedstawiciele PiS to do niedawna wyłącznie marginelizowany Pałac Prezydencki oraz właśnie CBA. Obecnie juz tylko Pałac... Dlaczego W OGÓLE nie poruszacie wątku/tezy, które zarysowałem, lecz skupiacie się wyłącznie na Kamińskim jako umotywowanym politycznie PiSowcu? Co, jeżeli kolejny puzzle się potwierdzi i wyjdzie, że owe wadium zostało zwrócone? Odpowiedz Link
robisc Re: Kamiński skompromitował się już w 2007 r. 20.10.09, 18:11 Szutnik piszacy o polityce, ho, ho... toz to forumowy rarytas; mialem wlasnie napisac wlasny komentarz, ale widze, ze juz nie musze; Kaminski jako czynny polityk PiS-u nie jest bezstronny, prezentuje po prostu jedna strone medalu; dlaczego mam wierzyc jemu, a nie Gradowi? Odpowiedz Link
dirloff Re: Kamiński skompromitował się już w 2007 r. 20.10.09, 19:15 > > Kaminski jako czynny polityk PiS-u nie jest bezstronny, prezentuje po prostu > jedna strone medalu; dlaczego mam wierzyc jemu, a nie Gradowi? > > Grad i Tusk jako czynni politycy PO nie są bezstronni, prezentują po prostu jedną stronę medalu, dlaczego mam im wierzyć, skoro Tusk wszystkie swoje działania podporządkowuje PRowi oraz walce o prezydenturę, a Grad ratuje swój własny tyłem przez prywatyzacyjną porażką? Widzisz absurdalność tego? Niczym grochem o ścianę... Nie odnosicie się W OGÓlE do mojej tezy i kolejnych wychodzących faktów, lecz całą włąsną argumentację opieracie na niechęci do Kamińskiego. Jak narazie w sprawie stoczniowej większość zdarzeń przemawia za Kamińskim, a nie Tuskiem i Gradem. Nic się nie potiwerdza, a i owe wadium zaczyna budzić wątpliwości. Czy przeczytałeś wywiaz z Kamińskim robisc...? Odpowiedz Link
h.rearden Re: Kamiński powiedział coś zupełnie innego 20.10.09, 20:53 ... niż w wersji wbitej ludziom do głowy przez propagandę: „Polacy sami wyciągną wnioski z tego, co usłyszeli, i jakie to będą wnioski, mnie to nie interesuje. Nie jest ważne, na jakie ugrupowania padną głosy, ale na jakich ludzi. Mam nadzieję, że ta konferencja prasowa pokazująca kulisy naszego życia publicznego każe się wielokrotnie zastanowić każdemu z nas, na kogo oddać swój głos. Bo zawsze to ludzie są tym najsłabszym ogniwem i zawsze ludzie zawodzą, bo żadne ugrupowanie nie ma monopolu na czystość, tak jak żadne nie ma monopolu na to, by określać je mianem skorumpowanego.“ Odpowiedz Link
dirloff Re: Kamiński powiedział coś zupełnie innego 20.10.09, 21:27 Już o tym napisałem w odpowiedzi na post szutnika. Zacytowałem wypowiedż Kamińskiego. Większość rzeczy, które się o nim mówi, to właśnie taka antypisowska propaganda wtłaczana ludziom przez media pokroju tvn24 czy Wybiórcza... Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: Kamiński skompromitował się już w 2007 r. 21.10.09, 07:06 Szutnik, spodziewalem sie wiecej obiektywizmu z Twojej strony. Kierujesz sie opinia, a nie faktami? Jezeli mowisz, ze Kaminski jest niewiarygodny - to logicznie nalezy wnioskowac, ze skoro robi taki szum, to jest albo wariatem, albo ktos mu za to slono placi. [w co watpie] Z drugiej strony Kaminski ma maniery krasomowcze z lat 70-tych. To razi. I rzadko kiedy jest sie swiadkiem takich jednoosobowych igrzysk przeciwko "reszcie swiata". Moze faktycznie jest wariatem? Poczekajmy na dalsze wydarzenia. Odpowiedz Link
robisc zbyt wyrachowane dzialanie, jak na wariata 21.10.09, 23:27 www.dziennik.pl/polityka/article462872/Kaminski_mija_sie_z_prawda_Oto_dokumenty.html Odpowiedz Link
h.rearden Re: zbyt wyrachowane dzialanie, jak na wariata 22.10.09, 00:16 W dokumencie nie ma nic o stoczni, jest tylko wezwanie do objęcia nadzorem 230 prywatyzacji i comiesięczne zdawanie relacji z tego co w trawie piszczy. Przyjmując złą wolę urzędników KPRM, podobne pismo mogło być uzewnętrznieniem urzędowej intrygi służącej neutralizacji CBA. Głównie obliga comiesięcznego raportowania. Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: zbyt wyrachowane dzialanie, jak na wariata 22.10.09, 02:50 im chyba chodzi o to: msp.gov.pl/dokumenty/zalaczniki/2-3708.pdf Jezeli jednak byly takie pisma, to znaczy, ze Kaminski zwariowal. Bo co innego klamac, a co innego klamac glupio. Chyba, ze mu sie wszystko pomieszalo, co tez jest mozliwe. Bo raczej pism to chyba przed nim nie chowali? Nie ma najwyrazniej krysztalowych postaci. Swiat jest pelen winnych. Odpowiedz Link
dirloff Re: zbyt wyrachowane dzialanie, jak na wariata 22.10.09, 03:56 Ktoś z forumowiczów zalinkował stronę(bloga), na której znalazłem żmudne wyjaśnienie tego wątku: markd.pl/?p=121 Cóż, sprawa się zagęszcza i gmatwa. Zapewne przesłuchania przed sejmową komisją śledczą będą prawdziwym widowiskiem polityczno-administracyjnym, natomiast któraś ze stron po tym/podczas tego polegnie z kretesem. Po prostu, wrzód boleśnie narasta i bez ostrego cięcia sam nie pęknie... Odpowiedz Link
przycinek.usa Re: Dirloff, przycinek!!!!! 21.10.09, 06:53 że dołączacie do armii > szukających spiski, wietrzących sensacje Akurat. łatwo wydajecie wyroki nie mając > dowodów Sadzilem, ze czytelnicy forum beda miec wiecej rozsadku. Mozna miec swoja opinie na temat Kaminskiego ale nie ma to zwiazku ze sprawa. przeciez taka wypowiedz Kaminskiego ma range zeznania. Kaminski publicznie zarzuca premierowi dzialanie na szkode sledztwa poprzez ujawnienie tajemnicy sledztwa i ujawnienie materialow operacyjnych. I albo on mowi prawde i wtedy macie w Polsce problem - albo klamie i juz wkrotce pojdzie siedziec. Ja zakladam roboczo, ze Kaminski nie jest absolutnym idiota i jakies dowody na te wszystkie slowa ma. Bo jak nie ma, to znaczy, ze za chwile zamieni garnitur na pasiak i tyle go bedziecie widziec. > Kamiński całkowicie skompromitował CBA kreując samemu za pomocą swoich agentów > działania korupcyjne(Siwicka, afera gruntowa). I to już wszyscy wiedzą, że to > było nadużycie!!!!! A teraz znowu jakieś sensacje????? Żarty!!! Kamiński to > szkodnik! Twierdzisz, ze on jest szkodnik, bo w zeszlym roku zajmowal sie Siwicka. Co ma piernik do wiatraka? Gdzie tu jest jakis zwiazek? Czy potraficie skupic sie na jednym temacie i jednej sprawie, czy tak z zalozenia bedziecie pluc na kogos, bo sie zle zachowuje? Byla kiedys taka bajka o trzech pastuchach i wilkach. Jeden pastuch robil sobie jaja i dla zartow wolal o pomoc, ze jakoby wilki z lasu wychodza. Po dwoch razach jego 2 kolegow wyrobilo sobie o nim opinie i za trzecim razem kiedy wilki naprawde wylazly z lasu - to zerzarly i pastucha i owce. Mowiac o kims, ze sie calkowicie skompromitowal jest nierownoznaczne z tym, ze teraz klamie. Inaczej mowiac Kaminski jest byc moze malo wiarygodny, ale jezeli na poparcie swoich slow ma jakies dowody - to PO lezy. Odpowiedz Link
przycinek.usa artykul w GW?! Hmm 21.10.09, 07:39 Wlasnie otwarlem to: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7167552,Kaminski__Premier_rozmija_sie_z_prawda.html I ze zdumienia przecieram oczy. Kaminski mowi, ze POWIEDZIAL premierowi. Nie mowi dokladnie co bylo ustnie ani co pisemnie, ale skoro mowi, ze mowil, to na pismie nie ma. Prawda? Czyli nasuwa sie logiczne pytanie - co jest na pismie a co jest na kasetach. Co ten Kaminski ma na Tuska? I dlaczego GW podklada sie wladzy taka publikacja? Czy to jest koniec Kaminskiego - czy koniec Tuska? Odpowiedz Link
przyjacielameryki Re: Dirloff, przycinek!!!!! 21.10.09, 17:05 przycinek.usa napisał: > Twierdzisz, ze on jest szkodnik, bo w zeszlym roku zajmowal sie Siwicka. Co ma > piernik do wiatraka? Gdzie tu jest jakis zwiazek? > Czy potraficie skupic sie na jednym temacie i jednej sprawie, czy tak z > zalozenia bedziecie pluc na kogos, bo sie zle zachowuje? > Mylisz się! Nikt z założenia na nikogo nie pluje. Przypadek Sawickiej(nie Siwickiej - mój błąd)pokazuje jednak zbyt dużą nadgorliwość CBA wobec posłanki PO. Agent "Tomek" 2 lata krążył wokół posłanki, serwował prezenty, rozkochał w sobie posłankę. CBA wydało na tę akcje mnóstwo szmalu, w końcu zgodziła się na przyjęcie pieniędzy. Zrobiła żle, ale w ten sposób można każdego wrobić a nie było powodów żeby akurat ją tak intensywnie śledzić i akurat jej stworzyć sytuację korupcyjną. Wcześniej nie miała żadnego konfliktu z prawem więc dlaczego tyle środków skierowano przeciwko niej???? No cóż była posłanką PO i sprawa została tak przygotowana żeby wyszła w czasie wyborów - przypadek???? Obecnie mamy identyczną sytuację, również następuje wysyp afer przed wyborami prezydenckimi. Nie kwestionuję "afery hazardowej"(chociaż faktycznie mieliśmy do czynienia z prymitywnym lobbingiem a nie aferą) ale jak ta cała akcja została zorganizowana i w jaki sposób CBA dokonało przekazu tych informacji(w Rzepie i u Premiera).Nawet laik widzi w tym charakter polityczny. Przypadek Sawickiej ale również afery gruntowej pokazuje polityczny charakter działania Kamińskiego i to nam się nie podoba. To wywołuje nieufność do działań i oświadczeń Kamińskiego.Czy w USA działania służb mają charakter polityczny, czy istnieje chociaż cień takich podejrzeń??????. Mam wrażenie, że Polacy rzeczowo oceniają tę całą sytuację, ale oczywiście poczekamy spokojnie co pokaże praca komisji sejmowej i prokuratury!!!!! Odpowiedz Link
dirloff Re: Dirloff, przycinek!!!!! 22.10.09, 04:01 Jedna uwaga do tej całej Twojej wypowiedzi, w której zawarłeś swoje ciągle powtarzane i utarte tezy. Otóż wybory prezydenckie będą dopiero za rok. Bity rok! Zatem jaki "czasokres" dopuszczasz? Półtora roku, dwa lata?! W takim razie wszystkie służby policyjno-mundurowo-specjalne powinny zawieszać swoją działalność w rocznych okresach przed i powyborczych? Brak słów... Odpowiedz Link
dirloff Apel do forumowiczów... 20.10.09, 16:52 Dla zachowania merytoryki wypowiedzi, proszę o przeczytanie wywiadu z Kamińskim w Rzepie, który zalinkowałem, zanim podejmiecie się komentowania sprawy. Polecam również mój pierwotny wątek o tych wydarzeniach. Linki: www.rp.pl/artykul/2,379949_Sprawa_stoczni_zostala_cynicznie__wykorzystana_do_propagandy.html forum.gazeta.pl/forum/w,17007,101706859,101706859,ABW_dokonalo_zamachu_stanu_.html Odpowiedz Link
kozaki_wiesi Re: Jutro bomba w Rzepie! 20.10.09, 19:20 demotywatory.pl/289994/Donald-Tusk#comments Odpowiedz Link
przyjacielameryki Re: Jutro bomba w Rzepie! 21.10.09, 13:37 No i co z tą bombą Panie dirloff???? Jak na razie "bombą" było żenujące wystąpienie PIS-Prezydenta w telewizji. Nawet szkoda czasu na komentarz.!!!! Czekamy na następne "bomby". Żenada! Ale z drugiej strony to dobrze, że się kłócą na górze, że opinia publiczna ma możliwość obserwować tę kłótnię. Takie kłótnie zawsze wychodzą dobrze dla państwa. Jednak na "merytoryczną" ocenę zjawiska musimy chyba trochę poczekać aż poznamy dobrze wszystkie zdarzenia po przedstawieniu swoich racji przez dwie strony sporu. To na pewno trochę potrwa.!!!! Odpowiedz Link
dirloff Re: Jutro bomba w Rzepie! 21.10.09, 15:17 > No i co z tą bombą Panie dirloff???? Jak na razie "bombą" było żenujące > wystąpienie PIS-Prezydenta w telewizji. Nawet szkoda czasu na komentarz.!!!! > Czekamy na następne "bomby". Żenada! Otóż żenadą jest to, co Ty robisz, świadomie bądż nieświadomie. Aby jednak to zrozumieć, powinieneś umieć czytać ze zrozumieniem. Zaczynasz mnie upewniać w podejrzeniu, że jesteś kimś z młodzieżówki PO oddelegowanym na to forum, odrabiającym tzw. "schetynówkę". Po pierwsze, to nigdy nie pisałem o wystąpieniu prezydenta Kaczyńskiego w tvp oraz nigdy nie zachęcałem to obejrzenia tego. Po drugie, jedynym programem telewizyjnym poruszanym przeze mnie w rozmowie z dorotą_3 był wczorajszy magazyn o 21ej stacji tvn24, do którego aż na godzinną rozmowę zaproszono właśnie Mariusza Kamińskiego. To wyjątkowa sytuacja, bo zazwyczaj innym gościom czy sprawom poświęcają ok. 15-20 minut. Po trzecie i najważniejsze, to przyczynkiem do utworzenia tego wątku była zapowiedz opublikowania w Rzepie wywiadu z Mariuszem Kamińskim. Pierwszym przeprowadzonym z nim wywiadzie od czasu jego dymisji z funkcji szefa CBA. Ponieważ nocna zapowiedz tego wywiadu składała się z jego tezy o braku "katarskiego inwestora" i manipulacji przedwyborczej dokonanej z premedytacją przez rząd, to uznałem to za bombę! Dlaczego? Ponieważ to dokładnie wpisuje się w scenaiusz, który zarysowałem kilka dni temu! Link do wywiadu, którego zapewne nie przeczytałeś: www.rp.pl/artykul/107684,379949.html > Ale z drugiej strony to dobrze, że się kłócą na górze, że opinia publiczna ma > możliwość obserwować tę kłótnię. Takie kłótnie zawsze wychodzą dobrze dla > państwa. Jednak na "merytoryczną" ocenę zjawiska musimy chyba trochę poczekać a > ż > poznamy dobrze wszystkie zdarzenia po przedstawieniu swoich racji przez dwie > strony sporu. Zadziwiające, jak nagle, pod wpływem konsekwentnych postów przycinka.usa, zmieniłeś pozycję z negacji i opluwania wyłącznie jednej strony - Kamińskiego i CBA, Kaczyńskich i PiS(niepotrzebne skreślić) na rzekome zdystansowanie do sprawy. Zatem po co w ogóle logowałeś się i dokonywałeś wpisów w tym wątku, skoro nie masz zdania względem mojej tezy/podejrzenia i nie odnosisz się merytorycznie do szczegółów tej mojej teorii? > To na pewno trochę potrwa.!!!! Pierwszy raz z czymś, czymkolwiek trafiłeś w samo sedno. Dziś wyszło, że PO próbuje przeforsować projekt uchwały o sejmowej komisji ds. ustawy hazardowej, która miałaby się zajmować sprawą od 2003 roku, czyli od czasów rządu Millera! Doskonały wybieg na zagmatwanie sprawy, co tylko wzmaga moje podejrzenia. Odpowiedz Link
sevenseas Re: Znalazlem fajna stronke 21.10.09, 22:08 markd.pl/?p=18 Wszystkie afery i aferki PO Dodam jeszcze link do ciekawego artykulu , bo ktos napewno podjmie watek o tym co napisano w gazecie prawnej. markd.salon24.pl/133196,jak-donald-z-jackiem-chcieli-michala- wykolowac Odpowiedz Link
dorota_3 Odpuść, Przyjacielu 21.10.09, 20:00 Bo jeżeli masz poglądy inne niż Dirloff dowiesz się niechybnie, że jeseś członkiem młodzieżówki PO oddelegowanym do itd.... (ja się już tego dowiedziałam). Dirloff wykazuje ostatnio bardzo dużą aktywność w dyskusjach politycznych, ale nawet nie śmiem domyślać sie, czego członkiem jest (no, chyba nie młodzieżówki). Odpowiedz Link
dirloff Re: Odpuść, Przyjacielu 22.10.09, 04:47 > Bo jeżeli masz poglądy inne niż Dirloff dowiesz się niechybnie, że > jeseś członkiem młodzieżówki PO oddelegowanym do itd.... (ja się już > tego dowiedziałam). Nie zarzuciłem Ci nigdy bycia w owej młodzieżówce produkującej się na masową skalę na forach czy czatach, lecz używaniu względem wyborców, zwolenników czy sympatyków PiSu bądz konsumentów mediów Rydzyka stereotypowych określeń, właśnie praktykowanych w ramach tzw. "schetynówki". Pisaliśmy o tym w wątku, w którym próbowałaś udowodnić, że połowa czy wręcz większość osób popierających PiS, to również słuchacze Radia Maryja i/lub "stare ciotki". Do tego pozwalałaś sobie na typowe i stereotypowe epitety względem tych osób... Jeżeli uważasz, że utożsamiam Cię z gówniarzami z platformerskiej młodzieżówki, to mogę tylko przeprosić i dodać, że to nie było moim celem. Sum sum corda, dorotko_3... Problemem nie było i nie jest w moim dialogu z przyjacielemameryki to, że "ma odmienne poglądy od moich", lecz to, że nie odnosił się merytorycznie do mojej tezy, podejrzeń względem braku "katarskiego inwestora", Abdula Rahmana el-Assir'a oraz manipulacji przedwyborczej obecnego rządu... Prześledż nasze posty. Jedyne na co się wysilił, to krytyka a priori w ogóle podjęcia rozmowy na ten temat i wykluczenie tego wszystkiego, ponieważ dla niego Kamiński jest negatywną postacią. Zatem wyłącznie ocena umotywowana politycznie, bez poruszania, badania wielu wątków o których tutaj, w moim poprzednim oraz Twoim wątku o CBA poruszaliśmy. Nawet dokładnie nie przeczytał naszej wymianie zdań o Kamińskim w tvn24, nie obejrzał tego, tylko wyciągnął coś, o czym w ogóle nie wspominałem, czyli wywiad prezydenta dla tvp info. Oczywiście, nazywając to żenadą. Tylko jaki to ma związek ze sprawą? W każdym swoim wpisie on powtarza dokładnie tożsamą wypowiedz ze swojego pierwszego posta, stąd moje podejrzenia o odrabianie tzw. "schetynówki" forumowej... > > Dirloff wykazuje ostatnio bardzo dużą aktywność w dyskusjach > politycznych, ale nawet nie śmiem domyślać sie, czego członkiem > jest (no, chyba nie młodzieżówki). To prawda, że przez ostatnie wydarzenia związane z CBA oraz Mariuszem Kamińskim moja aktywność na tym forum nabrała dynamiki, to jednak nie powoduje, że jestem monotematyczny w kwestii własnych wpisów. Przecież piszę tu już od jakiegoś czasu, a czytelnikiem tego zacnego i wielce wartościowego, samego forum jestem od kilku już lat. Jeżeli sugerujesz mi członkostwo w PiSie, to muszę zaprzeczyć, choć przyznaję - i to chyba jest oczywiste oraz widoczne po moich postach - że jestem sympatykiem tego ugrupowania politycznego. Będąc szczerym, nie tyle samej partii co niektórych tez, założeń i progamu politycznego, a zwłaszcza podjęcia próby walki z powszechną korupcją i paramafijnymi czy wręcz mafijnymi układami. Natomiast co do "młodzieżówek", to nie jest to moją fobią, lecz bolesnym doświadczeniem internauty. Cóż, tak to czasem wygląda: www.dziennik.pl/polityka/article213016/Tajna_instrukcja_PO_Przejac_internet_.html www.rp.pl/artykul/378890_Idole_mlodziezowki_PO__Nowak_po_Piskorskim.html wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,7170975,Kosztowna_impreza_mlodziezowki_PO.html PS. Czy udało Ci się oglądnąć przeprowadzony przez Rymanowskiego wywiad z Kamińskim w magazynie o 21ej w tvn24? Rozmawialiśmy o tym i spodziewałem się wyrażenia jakiejś Twojej opinii... Odpowiedz Link
przyjacielameryki Re: Odpuść, Przyjacielu 22.10.09, 09:27 Dirloff rozmawia tylko merytorycznie!!!!! Ponawiam pytanie - a co to znaczy merytorycznie? Wysyp olbrzymiej ilości ładnych słów i opinie oparte na innych(jemu odpowiadających) opiniach. Taka "merytoryczna" dyskusja nie poparta sprawdzonymi, zweryfikowanymi faktami, nie uwzględniająca racji drugiej strony to zwykła gadanina niczym nie różniące się od tej u ciotki Maryśki na imieninach. Czy już wiesz, że Kamiński zaprzeczał(nie wiedział??), że CBA otrzymało od Rządu polecenie w sprawie sprawdzenia działań prywatyzacyjnych stoczni. To było zadanie dla CBA i jak się z tego wywiązało?????? Aaaaa, wynikła z tego tylko bomba w Rzepie!!!!!! Dość skromnie jak na CBA!!!!!!! Odpowiedz Link
prze.mek.f Re: Odpuść, Przyjacielu 22.10.09, 09:39 Nie wiem na ile młodzieżówka PO tworzy pozytywne wpisy na forach. Natomiast część haseł polskiej Wikipedii jest kontrolowana pod kątem eliminowania nieprawomyślnych treści; informacje o podejrzeniach przekrętów są usuwane w ciągu paru godzin i wizerunki polityków pozostają nieskazitelne. 'Historia edycji' niektórych stron Wikipedii jest w tym względzie pouczającą lekturą. Odpowiedz Link
dorota_3 Wywiad z Kamińskim w TVN24 22.10.09, 10:23 Oglądałam, oczywiście. Wrażenie zrobił bardzo dobre - elokwentnie i (pozornie) rzeczowo odpowiadał na wszystkie wątpliwości. Jednak merytorycznie nic tak naprawę nie wyjaśnił, ponieważ w kilku kwestiach kluczowych wersje premiera i jego rozmijają się drastycznie, mamy sytuację "słowo przeciw słowu". A to będzie wymagało wyjaśnienia przez dokumenty, relacje świadków, etc. Przykład - sprawa istnienia "tarczy antykorupcyjnej" - porozumienia MS i CBA w sprawie ochrony procesów prywatyzacyjnych (wielu podmiotów). Kamiński w TVN24 stwierdził bardzo mocno, że "tarczy" tak naprawdę nie było, że nie było żadnych dokumentów na ten temat. Dzisiaj MS publikuje listy ministra i wiceministra skarbu, które dowodzą, że Kamiński w tej kwestii po prostu kłamał: www.tvn24.pl/-1,1625076,0,1,te-dokumenty-maja-podwazyc-slowa-kaminskiego,wiadomosc.html Odpowiedz Link
frusto Kto tu kłamie? 22.10.09, 10:29 22-10.2009 Z kalendarium i faktów podanych przez Katarynę jasno wynika, że Kamiński nie kłamał. Kurcze, nie pamiętam, jak się wstawia komentarze blokowe? Odpowiedz Link
leny20-4-7 doroto kamyczek do Twego ogrodka 22.10.09, 11:34 Kilka kwestii w jednej odpowiedzi ku zastanowieniu bardziej: 1. Wywiad z Kamińskim w TVN24 A) dorota_3 22.10.09, 10:23 Odpowiedz Oglądałam, oczywiście. Wrażenie zrobił bardzo dobre - elokwentnie i (pozornie) rzeczowo odpowiadał na wszystkie wątpliwości. - dlaczego pozornie? Rozumiem ze jak Dorota_3 ocenia subiektywnie zaobserwowane zdarzenie to nie ma w nim zadnych pozorow sa tylko fakty. B) ) dorota_3 22.10.09, 10:23 Odpowiedz Dzisiaj MS publikuje listy ministra i wiceministra skarbu, które dowodzą, że Kamiński w tej kwestii po prostu kłamał: - dlaczego klamal? Dlatego ze „ktos” napisal ze „ klamal” i jest to akurat zgodne z poboznymi zyczeniami Doroty_3 to faktycznie p. Kaminski „klamal”? - kataryna.blox.pl/html - dlatego tak bardzo podoba mi sie rozmowa przyjacielaameryki z dirlofem. Jeden domaga sie w jakiejs mierze umiarkowania i rozwagi bo poza tym co nam "podaje sie na tacy" nic nei wiemy a drugi laczy te przeslanki i pokazuje „pozorne” fakty, ktore sa zastraszajace tak szczerze mowiac. domagasz sie poziomu dyskusji to sama go trzymaj! 2. Odpuść, Przyjacielu dorota_3 21.10.09, 20:00 Odpowiedz Bo jeżeli masz poglądy inne niż Dirloff dowiesz się niechybnie, że jeseś członkiem młodzieżówki PO oddelegowanym do itd.... (ja się już tego dowiedziałam). Dirloff wykazuje ostatnio bardzo dużą aktywność w dyskusjach politycznych, ale nawet nie śmiem domyślać sie, czego członkiem jest (no, chyba nie młodzieżówki). - bez rozstrzygania kto jest w ktorej mlodziezowce, kto z kim sympatyzuje i dlaczego! Fakt z mojego zycia. Spotykam mloda, 30-letnia, atrakcyjna kobiete, z duzego miasta ( jak na Polskie warunki) gadu-gadu, pitu-pitu, slowo od slowa i slysze cos co mialo mnie do niej bardziej "sklonic": „ a wiesz ze jestem komentatorkom na onecie”? „propaguje hasla pro-PO i dostaje za to fajne pieniazki” hmmmm pomyslalem...jednak to prawda. Informuje o tym swojego znajomego „zaslepionego” w PO na co od razu slysze ...”a PIS tez ma swoich cyngli”. Pytam: spotkales kogos? Odpowiada- nie, ale slyszlaem ze ma. - Pointa jest taka – jesli widzisz text albo texty pod roznymi nickami napisane anty to czy tamto to bierz poprawke ze to z rozdzielnika pisze jedna albo druga strona i nei trac na to energii. 3. „Wolisz, żeby premierem był prawie sześćdziesięcioletni nieudacznik, który mieszka u mamusi z kotem swoim i który nie ma prawa jazdy i (do niedawna) konta bankowego?” nie jestem adwokatem p. Kaczynskiego jednego a tym bardziej drugiego. Powiem tylko ze inteligentne osoby, a przynajmniej te ktore maja sie za takie, stawiajace pisemne tego typu zarzuty drugiemu czlowiekowi sami stawiaja sie poza nawias dyskusji. pozdro, leny Odpowiedz Link
sevenseas Re: Wywiad z Kamińskim w TVN24 22.10.09, 11:11 markd.salon24.pl/133196,jak-donald-z-jackiem-chcieli- mariusza-wykolowac .. Dorota czytalas to ? I kto tutaj klamie? Odpowiedz Link
dorota_3 Re: Wywiad z Kamińskim w TVN24 22.10.09, 13:42 Sevenseas, przeczytaj te dwa dokumenty, które cytuje TVN24.pl i zestaw to z wypowiedzią Kamińskiego którą też przytaczają. "Tarcza" była. Leny - wyglada na to, że robię za darmo to, za co Twoja znajoma bierze pieniądze I niech tak zostanie, wolę wyrażać swoje poglądy. I Tobie też to radzę. Odpowiedz Link
sevenseas Re: Wywiad z Kamińskim w TVN24 22.10.09, 16:25 cogito.salon24.pl/133323,tarcza-by-ukryc-prawde Przeczytaj to w takim razie. Odpowiedz Link
dorota_3 Artykuł A. Ściosa w salonie 24 22.10.09, 20:19 Autor twierdzi, że CBA nie było właściwe do zajmowania się ochroną przetargu na stocznie, ale jednocześnie cytuje art. 1 ust. 4 ustawy o CBA, który mówi o ochronie prywatyzacji, więc sam sobie przeczy. Poza tym chciałam zauważyć, że sam Mariusz Kamiński kierując sławetne zawiadomienia do kilku organów państwowych uznał się tym samym za organ właściwy do zajmowania się tą sprawą Nic ten artykuł nie wnosi. Odpowiedz Link
przyjacielameryki Re: Artykuł A. Ściosa w salonie 24 23.10.09, 17:38 dorota_3 napisała: > Autor twierdzi, że CBA nie było właściwe do zajmowania się ochroną > przetargu na stocznie, ale jednocześnie cytuje art. 1 ust. 4 ustawy > o CBA, który mówi o ochronie prywatyzacji, więc sam sobie przeczy. > > Poza tym chciałam zauważyć, że sam Mariusz Kamiński kierując > sławetne zawiadomienia do kilku organów państwowych uznał się tym > samym za organ właściwy do zajmowania się tą sprawą > > Nic ten artykuł nie wnosi > No cóż, Pan Kamiński zaplątał się co nie co w swoich oświadczeniach i informacjach. Wychodzi na to, że nie pilnował prywatyzacji stoczni tylko członków Rządu z czego zrodziła się w stosownym czasie "bomba w Rzepie". Teraz już wiemy, że to nie bomba a kapiszon i to taki wyleniały. Pan Kamiński okazuje się być zagorzałym PIS-owcem zwalczającym konkurencję a nie solidnym nieupolitycznionym urzędnikiem państwowym. Mamy już PIS-Prezydenta i teraz ten urzędnik. Ale poczekajmy, zobaczymy co przyniosą kolejne ustalenia.!!!!! > Odpowiedz Link
kadi-lak Agent Tomek 22.10.09, 16:47 Zgubilem sie w tym wszystkim. Praca, przygotowania do urlopu, 3 do 4 nowych afer w wykonaiu PO dziennie no i sie odlaczylem od rzeczywistosci, mea culpa. Tak wiec jakos mi umknal ten agent Tomek. A tyle sie o ni mgada. To na serio czy to jakies nowe polskie jajca ? "Dużo pił. Z perspektywy czasu żartowaliśmy, że to taki rzygający agent. Bo dużo wymiotował. Praktycznie zawsze jak piliśmy alkohol. Na podłogę, na własne buty. Raz zdarzyło się, że publicznie wymiotował na ulicy rano. Wypił piwo po czym stał przed sklepem i wymiotował. Wiał silny wiatr i przenosił wymioty na chodnik. Ludzie przechodzili na drugą stronę - mówił rozmówca TVN." Ciekawe czy jak wymiotowal to go gilalo w uszach, bo mnie gila jak rzygam. Odpowiedz Link
dirloff Re: Agent Tomek 25.10.09, 01:49 Ciekawszą jest rola tvnu, której to stacji dziennikarze odpowiedzialni za program "Teraz My!" nadawny w poniedziałki, czyli Sekielski i Morozowski, dopuścili się nawet jak na niskie polskie standardy medialne wręcz zadziwiające propagandy. Propagandy ukierunkowanej na manipulacji własnych widzów. Otóż "bohaterką" programu była specjalnie przygotowana i wystylizowana Weronika Marczuk-Pazura, z której próbowano zrobić nieszczęsną ofiarę kaczyzmu i wrażego agenta CBA/KGB/Gestapo(niepotrzebne skreślić). Program sprawiał wrażenie robionego na żywo, ponieważ większość odcinków tej serii robiono na żywo, aby częstokroć zaskakiwać zapraszanych na rozmowę polityków i ukazywać widzom/wyborcom ich reakcję, zachowanie... Oczywiście, program się zakończył, a bliżniacza stacja - tvn24 - przez kolejne 2 dni uszczała co pikantniejsze fragmenty programu. Natomiast dzień po programie jeden z jego współautorów zaproszony do porannego programu tvnu na gorący wywiad nie zająknął się o czymś, co wyszło 3 dnia na jaw dzięki internetowemi rumorowi i specjalistycznycm portalom zajmującym się mediami... Otóż program był nagrywano wcześniej, a materiał z nagrania pokazano do zatwierdzenia Weronice i jej adwokatowi, który zadbał, aby jego klientka nie powiedziała czegoś, co mogłoby jej zaszkodzić(sic!). Same pytania dzienniakrzy były wcześniej zatwierdzone przez adwokata, a klientka miała czas na wykucie na pamięć odpowiedzi! A i tak po tym wszystkim na żądanie adwokata i klientki wycięto jedno pytanie i odpowiedż! I dopiero tak autoryzowany materiał został wyemitowany w tvn-ie! Nikt ze stacji przed, w trakcie oraz po programie o tym nawet nie wspomniał! Odpowiedz Link
dorota_3 No i co, Dirloff, brak argumentów? 24.10.09, 10:39 Pojawiły się niezbite dowody - z dokumentów - że Kamiński kłamał publicznie co do tarczy antykorupcyjnej. I nasz główny aktywista PiSowski zaniemówił No, zawsze można tłumaczyć paranoidalnie, jak Jarek - dokumnety antydatowane, podrobione, etc. Odpowiedz Link
diego_vesselis no i nic 24.10.09, 12:02 nie dziwię się, że zaniemówił, bo dyskusja z niektórymi rozgrzanymi do czerwoności - jak kto ktoś kiedyś określił "wściekłymi psami" nie bardzo ma sens. w swoim wielkim zacietrzewieniu ci niektórzy nie dostrzegają nawet tego co piszą gadzinowskie media: Nowak sam przyznaje, że rzeczona tarcza nie była niczym sformalizowanym. Mało tego, premier jak zwykle i nie pierwszy raz łamie prawo nie udostępniając informacji publicznej (juz raz beknął za to 10.000 zł) na temat owej tarczy slimak.onet.pl/_m/TVN/tvn24/skarga_do_wsa2_1255010724.pdf dobrze było by, aby co po niektórzy wymienieni wyżej forumowicze poczekali z formułowaniem ostatecznych osądów co do byłego premiera jak i co do niezbitych dowodów. może lepiej powiedzieć ubitych i ułożonych dowodów????? i jeszcze jedno: dobrze byłoby juz zaprzestać powtarzania do obrzydzenia, ze to co robi PiS jest paranoidalne a to co platforma jedyne słuszne i znakomite w każdym wypowiedzianym słowie, bo to dzieci w żłobku juz wiedzą platforma w pierwszych godzinach po wykryciu afery deklarowała chęć pełnego i jednoznacznego ujawnienia faktów. Godziła sie na opozycyjnego szefa sejmowej komisji (niekoniecznie pisowskiego przecież) - teraz front uległ radykalnej zmianie i najlepiej, żeby było 5 platformowskich sędziów i 3 z pozostałych partii wówczas byłoby możliwe jedynie słuszne dojście do prawdy (która jest jedna i „leży tam gdzie leży”- co oznajmił jeden z mądrzejszych członków PO) - czego boja sie święci i niepokalanie poczęci platformowscy załatwiacze? Odpowiedz Link
przyjacielameryki Re: No i co, Dirloff, brak argumentów? 24.10.09, 18:16 dorota_3 napisała: > > Pojawiły się niezbite dowody - z dokumentów - że Kamiński kłamał > publicznie co do tarczy antykorupcyjnej. I nasz główny aktywista > PiSowski zaniemówił > No, zawsze można tłumaczyć paranoidalnie, jak Jarek - dokumnety > antydatowane, podrobione, etc. Dirloff rozmawia tylko merytorycznie.!!!!!!Dirloff merytorycznie wycofał się z dyskusji, a wszystko przez tego kłamcę Kamińskiego!!! Teraz będzie już coraz trudniej o kolejną "bombę". Odpowiedz Link
dirloff Re: No i co, Dirloff, brak argumentów? 25.10.09, 01:34 > Dirloff rozmawia tylko merytorycznie.!!!!!! Dirloff przynajmniej się stara być merytorycznym. Natomiast Ty ani takim nie jesteś ani być takim się nie starasz... Dirloff merytorycznie wycofał się z > dyskusji, a wszystko przez tego kłamcę Kamińskiego!!! Dirloff był zajęty innymi sprawami, w przeciwieństwie do Ciebie, który z postu na post stajesz się kolejną, jeszcze mocniejszą kalką pierwotnego postu. Teraz będzie już coraz > trudniej o kolejną "bombę". Tego, co przyniesie nam przyszłość to nie wiemy. Możemy co najwyżej gdybać. Tak, jak to robisz od samego początku... Odpowiedz Link
dirloff No i co Dorotko, cierpliwości brak...? 25.10.09, 01:25 Chciałbym na początku napisać, że staram się być fair względem moich rozmówców, w tym i dla Ciebie, dorotko_3 i jako taki oczekuję nich wzajemności w tym aspekcie. To, że czasem przez 2-3 dni jestem w stanie prowadzić na tym forum dyskursy bądż spory, nie oznacza, że mogę to robić nieustannie przez kilka kolejnych czy kilkanaście następnych dni, bez przerwy. To forum to pobudzająca intelektualnie rozrywka, lecz nie życie. Poza nim żyję, pracuję i cieszę się życiem. Dlatego uważam za złośliwe sugerowanie na starcie rzekomej mojej ucieczki czy braku argumentów. Byłoby to dopuszczalne, gdybym opuścił to całe forum bądz ten mój wątek przynajmniej na kilkanaście dni, lecz jeszcze nie teraz. To gwoli wyjaśnienia... > > Pojawiły się niezbite dowody - z dokumentów - że Kamiński kłamał > publicznie co do tarczy antykorupcyjnej. Pomimo pojawienia się tych dokumentów, które - przyznaję, bo nie jestem zaślepiony - komplikują sytuację zarówno samego Kamińskiego jak i jego wersję wydarzeń, to nie są one - jak dotąd - rozstrzygające. Dla mnie jak i dla wielu obserwatorów(internauci, dziennikarze, publicyści, politycy) tej sprawy. Czym innym jest rządowa wersja wydarzeń i pojawiająca się "pokrywka" dla tej wersji w formie tych właśnie dokumentów, a czym innym idąca za tym rzeczywista praktyka administracyjna. Zwłaszcza na linii ABW-rząd-Ministerstwo Skarbu-Agencja Rozwoju Przemysłu-CBA. Po pierwsze, to nie mam wystarczającego wykształcenia prawno-administracyjnego, aby merytorycznie poruszać się w tych dokumentach. Internaci i dziennikarze znajdują w nich szczegóły, których ja w ogóle nie zauważam bądz nie jestem świadomym ich prawdziwego znaczenia. Po drugie, to czekam na odpowiedz na te dokumenty ze strony zarówno samego Mariusza Kamińskiego jak i CBA. Po trzecie, to również ważny i być moze decydujący dla tych kilku spraw związanych z CBA i osobą Kamińskiego jest właśnie przeprowadzany przez nowe szefostwo CBA skrupulatny audyt tej specsłużby. Po czwarte, to pojawiają się interpretacje opisujące całą tzw. tarczę antykorupcyjną jako martwy zabieg administracyjny, który tak naprawdę nie zadziałał, i to nie z winy CBA. Po piąte, to pojawiają się także interpretacje opisujące sposób, w jaki dzięki temu zabiegowi próbowano związać CBA zobowiazaniami, które ta służba nie była w stanie spełnić, a procedury staniowiono bez udziału CBA, wyłącznie przy wspópracy z ABW Bondaryka. Tej służby, która obecnie jest kompromitowana przez nielegalne archiwizowanie nie związanych merytorycznie z daną sprawą podsłuchów dzienniakrzy oraz wykorzystywanie tego w procesie cywilnym(sic!) przez zastepce Bondaryka, Mąkę, czyli tzw. afera hazardowa. Po szóste, to te "interpretacje" nie są tylko wymysłem "PiSowskich" polityków czy blogerów, lecz niezależnych prawników czy instytucji pozarządowych. Przez to wszystkiem, nie jestem w stanie merytorycznie i świadomie Ci odpowiedzieć, co poza oczywistom komplikacją dla jednej z dwóch stron sporu te dokumenty przyniosą. Być może za kilka dni wyjdą rzeczy, które będziemy mogli/musieli uznać za argumenty wspierające znowuż wersję drugiej strony. Wczoraj pojawiła się plotka, że Kamiński dysponuje prywatnym nagraniem ze spotkań z premierem, które ma/chce ujawnić dopiero przed komisją śledczą. Takie nagranie potwierdzające jego wersję wydarzeń mogłoby być decydujące dla sprawy... Konkludując, przyznaję, pojawienie się tych dokumentów komplikuje sytuację Kamińskiego, lecz - jeszcze - nie jest to roztrzygające. Poniważ sprawa jest zbyt skomplikowana, wielowątkowa i ciągle pojawiają się nowe rzeczy. Tworząc ten wątek nie zapewniałem, że moje podejrzenie/teoria jest absolutnie jedyną prawdziwą wersją wydarzeń i że nie uznaję alternatywnego toku sprawy. Zarysowałem to podejrzenie, aby wyrazić swoją wątpliwość względem "katarskiego inwestora" i Abdula Rahmana el-Assir'a. Wszystkie te podejrzenia będą w pełni wyjaśnione dopiero, kiedy ta sprawa nabierze procesowego toku. Przed komisją śledczą zwłaszcza i podczas procesu czy procesów sądowych, bo zapewne będzie ich wiele. I nasz główny aktywista > PiSowski zaniemówił Pisałem już o tym. Nie jestem i nie czuję się "PiSowskim aktywistą". Nie "zaniemówiłem", lecz nie miałem na tyle czasu, aby przeczytać nowe wpisy w tym wątku i właściwie na nie odpowiedzieć. > No, zawsze można tłumaczyć paranoidalnie, jak Jarek - dokumnety > antydatowane, podrobione, etc. Po pierwsze, to tego typu przestępstwa pojawiąją się w polskiej rzeczywistości. Po drugie, to jeżeli tłumaczenia Kaczyńskiego uznajesz za paraoidalne, to powinnaś tożsamo uznać swoje tezy o próbie zamachu stanu przeprowadzonej przez CBA za paraoidalne. Obe tezy są równie oparte na przeczuciu jak i sympatii/antypatii politycznej. Po trzecie, to zamierzam tłumaczyć tego, ponieważ uważam tego typu skrajnie podejrzenia za za wczesne. Być może przy pojawiających się nowych dowodach, faktach i materiałach będą dopuszczalne, lecz nie teraz. Linki: markd.pl/?p=121 www.tvn24.pl/-1,1625393,0,1,organizacje-antykorupcyjne-skarza-sie-na-tuska-do-sadu,wiadomosc.html www.tvn24.pl/-1,1625457,0,1,tarcza-antykorupcyjna-to-kolejny-pr_owski-zabieg-rzadu,wiadomosc.html www.tvn24.pl/12692,1625255,0,1,czy-cba-mialo-kontrolowac-stocznie-sa-nowe-dokumenty,wiadomosc.html kataryna.blox.pl/2009/10/Nowak-przyznaje-tarcza-to-pic.html kataryna.blox.pl/2009/10/Rzad-nie-chce-pokazac-tarczy.html kataryna.blox.pl/2009/10/Tarcza-antykorupcyjna-nad-stocznia.html kataryna.blox.pl/2009/10/Jak-Dziennik-Kaminskiego-kwitami-dobil.html kataryna.blox.pl/2009/10/Afera-stoczniowa-takie-sobie-podsumowanie.html www.dziennik.pl/polityka/article466229/Tarcza_antykorupcyjna_to_tylko_pusta_nazwa_.html www.dziennik.pl/polityka/article466471/Oto_krotka_historia_tarczy_antykorupcyjnej.html PS. Na marginesie. Otóż nowy szef CBA mianował swoim zastępcą jednego z kierowników w CBŚ, osobę, która jest podejrzana w sprawie tzw. afery Olewnika. Ten funkcjonariusz ma stanąć przes sejmową komisją śledczą i być może po śledztwie zostaną mu postawione zarzuty. Zatem, jak sama widzisz, odwołanie Kamińskiego wcale nie rozwiazuje problemu... Odpowiedz Link
frusto Gdzie kłamał? 25.10.09, 07:53 dorota_3 napisała: > > Pojawiły się niezbite dowody - z dokumentów - że Kamiński kłamał > publicznie co do tarczy antykorupcyjnej. Pani Doroto, GDZIE kłamał Kamiński, bo się pogubiłem? " Pada hasło "tarcza antykorupcyjna". Ale jest to hasło, za którym nie kryje się żaden dokument rządowy. Otrzymałem na początku roku listę kilkuset przedsiębiorstw przewidzianych do prywatyzacji i była ogólna prośba o przyglądanie się tym przedsiębiorstwo" Który dokument z przedstawionych dowodzi, że słowa powyższe to kłamstwo? List Cichockiego potwierdza wersję Kamińskiego. Pojawia się tam ogólne hasło i lista przedsiębiorstw przewidzianych do prywatyzacji. Odpowiedz Link
frusto CO to jest "dokument rządowy"? 29.10.09, 09:10 Czy istnieje jakiekolwiek prawne umocowanie terminu "dokument rządowy"? Znalazłem tylko to:Uchwała nr 93... z roku 1983 (rozdział 2). Jeżeli dobrze to rozumiem, to pisemka do Kamińskiego wysyłane przez Cichockiego itd nie były w tym rozumieniu dokumentami rządowymi? Odpowiedz Link