Dodaj do ulubionych

Chrobry - zemsta ignorancji

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.08, 07:32
Nie można (jak w artykule GW "Między ulicą i Galerią", wyd. int. 3.01.2007)do jednego kotła wrzucać pomnika Chrobrego i rzeźby Frączkiewicza.
Chrobry przez swą - jakby - "zrozumiałość", tylnym drzwiami wrzucony wrocławianom w centrum miasta, razi naiwnością i brakiem artystycznego profesjonalizmu, nieadekwatnością do czasów, w których żyjemy. Rzeźba Frączkiewicza jest tworem kameralnym, dobrym pomysłem dyskutującym z tematem ruchu. Chrobrego się rozumie, a najlepiej widać to, że ktoś chciał nie tyle królowi, co sobie pomnik postawić. Rzeźba Frączkiewicza - jeśli nie jest zrozumiała - to może trzeba trochę poczytać o sztuce, zainteresować się nią. Fizyka, matematyka też nie są zrozumiałe.
Żałuję, że Pomnika Chrobrego nie projektował Frączkiewicz (a może Szańkowski, może Gryt, a może Berdyszak ...).
W chaosie popu coraz mniej sztuki. Coraz więcej papki i bełkotu. TSB
Obserwuj wątek
    • heimao Re: Chrobry - zemsta ignorancji 08.01.08, 22:22
      Wydaje mi sie dziwne, ze pomniki i rzeźby w duzym miescie akademickim wchodza
      tak dziwnymi zbiegami okolicznosci zamiast jakas uczciwa droga konkursów
      otwartych nie tylko na uklady czy profesorów...zgadzam sie z tsb, ze gdyby
      Frączkiewicz realizował rzeźbe Chrobrego to byłoby to na pewno ciekawsze niz to
      co stoi... ale siła wyzsza wstawiła nam Powodzianke zamiast Wrocławianki,
      "kolec" na Placu Solnym i inne gnioty "patetycznie patryjotyczne" w róznych
      ciekawych miejscach... brrr
      ale mamy równiez fontannę przed Teatrem Lalek, tłum przechodzacy pod ulicą...
      Pozdrawiam
      Heimao
    • portoero Re: Chrobry - zemsta ignorancji 27.01.08, 17:41
      Warto sobie przypomniec jaki pomnik stał w tym miejscu przed
      wojną...wydaje mi sie ze ktos chciał dać w ten sposób"odpowiedż
      polską" lub udawać "kontynuację" architektoniczną...nie udało sie
      ani jedno, ani drugie...znów jak zwykle, wylazła przeambitność
      prowincjalna...szkoda...miasto sie wten sposób cofneło sie o jeden
      mały kroczek do tyłu..
      • Gość: wyobraźnia Re: Chrobry - zemsta ignorancji IP: 212.127.95.* 30.01.08, 00:55
        Nie mały i nie jeden. Nikt nie jest w stanie zaprzyjaźnić się ani identyfikować
        z takim czymś. O stronie artystycznej w ogóle nie ma co mówić. Rozmawiałam z
        ludźmi, słyszałam wiele opinii i najwyraźniej chodzi o "obsikanie swojego
        terenu" Konik powstał z myślą o stadninie, o ile wiem. Miejsce w którym stoi
        jest najgorsze z możliwych, miał biedak pecha. Nawet nie można zrobić mu
        zdjęcia- spróbujcie tylko!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka