Dodaj do ulubionych

Wiarygodność google.maps

29.09.24, 14:20
Most Marszowicki
Otwarty od 5 dni.
Wciąż zamkniety wg google
A potem naiwniacy nadrabiają kilometry wierzac w zalane drogi i nieczynne mosty
Dobrze ze ja jestem niewierzacy i wole sam sprawdzić
Obserwuj wątek
    • dodekanezowiec Re: Wiarygodność google.maps 29.09.24, 14:29
      A kojarzysz taki łącznik (ul. Narutowicza) między Graniczną a Muchomorem Wielkim (np. tam gdzie szpital kowidowy był)?
      Jest z kilka lat, przez pierwsze ze 2 lata, google w ogóle olewała chociaż pozwalał ominąć korki przy Factory (Fashion Outlet).
      • trypel Re: Wiarygodność google.maps 29.09.24, 14:34
        Tak :) jezdzilem tamtędy do serwisu Amerykanów żeby omijać outlet.
      • tbernard Re: Wiarygodność google.maps 29.09.24, 14:36
        Tubylcy nie potrzebowali Google aby być zorientowani.
        • trypel Re: Wiarygodność google.maps 29.09.24, 14:41
          Ale już takie tambylec dostawał błędne wskazówki
          I jak widać na printscreenie dalej dostaje bo tam pokazują że odbywa mosty są nieczynne i jedzie się bez sensu kilkanaście km.
          I teraz jak się wydarzy korek na AOW to wszystkie tambylce pojadą bez sensu żeby trafić najszybciej na Dk94
    • waga173 Re: Wiarygodność google.maps 29.09.24, 15:26
      Bo Google szacuje natezenie ruchu po ilosci znajdujacych sie tam telefonow komorkowych. Poniewaz wedlug Google most jest zamkniety wiec nikt tamtedy nie jezdzi a skoro nikt nie jezdzi to Google mysli ze most jest zamkniety i kolko sie zamyka:)
      • trypel Re: Wiarygodność google.maps 29.09.24, 16:08
        Chyba inaczej - tak robi waze. A ponieważ tam jest ruch normalny to waze podaję że most otwarty
        • waga173 Re: Wiarygodność google.maps 29.09.24, 16:26
          To mi przypomnialo (te zamkniete kolko) historie z poczatkow Polskiego Radia. Circa 1925 radiostacja w Krakowie zaczela nadawac w poludnie dokladny czas. Sygnal nadawali jak widoczny przez okno z oddalonego obserwatorium sygnalista zaczynal machac choragwia. Jednej zimy sygnalisty nie bylo widac przez mgly i zamiecie przez cztery tygodnie. Ale radio sygnal nadawalo wedlug zegara z wystawy zegarmistrza przed ktorym byla tabliczka Ten zegar pokazuje precyzyjnie dokladny czas. W koncu ktos z radia zapytal zegarmistrza Skad pan ma dokladny czas? Jakto skad odpowiedzial. Z radia!
          • kuba_rozroba Re: Wiarygodność google.maps 29.09.24, 18:00
            Raczej ten dowcip z Indianami, którzy już trzeci rok chrust na opał zbierają ;)
            • trypel Re: Wiarygodność google.maps 29.09.24, 19:41
              Pierwsze nosili ten chrust a potem wodzowi jajka na oczy musieli położyć.
              Jak zaniemógł.
              Od noszenia.
              • kuba_rozroba Re: Wiarygodność google.maps 30.09.24, 08:31
                trypel napisał:

> Pierwsze nosili ten chrust a potem wodzowi jajka na oczy musieli położyć.
                > Jak zaniemógł.
                > Od noszenia.

Ale nie wyzdrowiał dlatego, że tylko do pępka dociągnęli 😁
    • hrasier_2 Re: Wiarygodność google.maps 29.09.24, 16:09
      W 2021 Google mapa usunęła miliony fałszywych informacji..www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.politykabezpieczenstwa.pl/pl/a/mapy-google-jakie-informacje-usuwa-google&ved=2ahUKEwi7utnaqeiIAxVBSvEDHdHhARkQFnoECBkQBQ&usg=AOvVaw1QCCb427Sq0Jx0aYeoiKll
    • wislok1 Re: Wiarygodność google.maps 29.09.24, 16:24
      To bardzo dziwne

Ostatnio byla zamknieta droga z Garmisch-Partenkirchen do Ehrwald w Austrii, odblokowali ja wczoraj o 17
      W mapach google byla juz wczoraj wieczorem otwarta

Blyskawicznie wprowadzono zmiane

Ja nie narzekam na mapy google w DE i Austrii, dzialaja bez zarzutu

Nie wiem, kto decyduje o aktualizacji map w PL, tu jest pies pogrzebany, zapewne jacys kolesie z polskiego oddzialu google

• trypel Re: Wiarygodność google.maps 29.09.24, 17:06
        A to ludzie robią? Nie jakiś algorytm?
        • wislok1 Re: Wiarygodność google.maps 29.09.24, 17:19
          Algorytm tego nie robi

Ludzie z google zaznaczaja recznie otwarcie drogi czy zamkniecie i tez dokonuja zmian na mapie...

Jak otwarto tunel Oberau na polnoc od Garmisch-Partenkirchen, to przez kilka dni mapy google pokazywaly, ze otwartego tunelu nadal nie ma...

Informowano o tym w mediach........
          Trzeba bylo dokladnie wyznaczyc na mapach google jego trase i potem sie pojawil....

Google sie tlumaczylo, ze wszystko wprowadzali recznie na mapie...

• trypel Re: Wiarygodność google.maps 29.09.24, 17:32
            W każdym razie najechałem na obydwa mosty i zaznaczyłem komentarz że są otwarte. Nie chcę mi się wierzyć że od paru dni nikt tego nie zgłosił ale zobaczymy.
            I niby i waze i google maps to ta sama firma a różne informacje
            • wislok1 Re: Wiarygodność google.maps 29.09.24, 19:19
              Dlatego to jest dziwne
              • hrasier_2 Re: Wiarygodność google.maps 30.09.24, 07:33
                Kiedyś się jeździło wedle atlasu samochodowego i było dobrze.
                • e-zybi Re: Wiarygodność google.maps 30.09.24, 07:44
                  A kto komu broni jeździć i korzystać z atlasu samochodowego? Są fani bimbru i fani dobrej wódki ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka