13.10.09, 11:39
Co to jest i gdzie to kupić? Podpowiedzcie, proszę!
Obserwuj wątek
    • basik_3 Re: monocanva 13.10.09, 12:09
      Monocanva a tkanina do hardangera, ale gdzie ją kupić to nie wiem.
    • weisefrau Re: monocanva 13.10.09, 15:46
      Kanwa mono, czyli kanwa pojedyncza to tkanina do haftu gobelinowego z
      wykorzystaniem bardzo rozmaitych ściegów liczonych. Jest sztywna i dobrze
      utrzymuje wełnę, którą się zwykle takie hafty wykonuje. Tak jak i kanwa podwójna
      ( tzw kanwa penelope) sprzedawana jest w pasmanteriach internetowych. W Hobby
      studio chyba ja mają, ale się dopytaj, bo zdjęcie i opis dotyczą najwyraźniej
      innego produktu. Kupisz ją w angielskich pasmanteriach internetowych.
      Do hardangera ta tkanina się nie nadaje, powinna być cała zakryta ściegami.
    • kwiatek-maks Re: monocanva 13.10.09, 18:01
      Bardzo dziękuje za odpowiedzi, a oto powód pytania - zamarzyło mi sie takie coś:
      4.bp.blogspot.com/_Im3i5PkvJWQ/SiBuWOU9qTI/AAAAAAAABtU/R39t-YEClwI/s1600-h/pink+orchid.jpg
      wcale nie wyszywane wełną gobelinową, chociaż z wykorzystaniem hm... ściegów (?)
      gobelinowych. Tyle, że laik w tym jestem i muszę zgłębić temat, a wiem, że na
      was zawsze mogę liczyć.
      P.s. Pani Gackowa też w swoich zbiorach ma piękną pracę gobelinową.
      • ekedziorek Re: monocanva 14.10.09, 15:11
        Jedna z koleżanek po fachu ostatnio haftowała na takiej monokanvie - myślę że
        jak ją zapytasz to podpowie ci gdzie można ją kupić i jak haftować.
        zajrzyj tutaj:
        egunia.blogspot.com/search?updated-max=2009-08-27T16%3A40%3A00%2B02%3A00&max-results=7
        szukaj wpisu: Needlepoint - nowy projekt
        pozdrawiam
        Ewa
    • weisefrau Re: monocanva 23.10.09, 21:40
      To co Ci się zamarzyło możesz wykonać muliną na płótnie albo wełną na kanwie
      penelope. Teraz po pasmanteriach leży już drobna kanwa w typie mono nazywana
      odzieżową i na niej to się bez trudu da wyszyć perle tak jak w Twoim wzorze.
      Kanwę podwójną można kupić w rozmaitych rozmiarach i drobna pewnie tez się nada.
      A to co widzę na Twoim zdjęciu to piękne bargello - haft płomienisty wykonany
      perle na tkaninie o równym splocie.
      Moja poduszka bargello zrobiona jest na jakiejś drukowanej kanwie penelope
      rodem z lumpeksu grubą anilanową włóczką. Powstała dla nauki smile
      Gackowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka