kwiatek-maks 13.10.09, 11:39 Co to jest i gdzie to kupić? Podpowiedzcie, proszę! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
basik_3 Re: monocanva 13.10.09, 12:09 Monocanva a tkanina do hardangera, ale gdzie ją kupić to nie wiem. Odpowiedz Link
weisefrau Re: monocanva 13.10.09, 15:46 Kanwa mono, czyli kanwa pojedyncza to tkanina do haftu gobelinowego z wykorzystaniem bardzo rozmaitych ściegów liczonych. Jest sztywna i dobrze utrzymuje wełnę, którą się zwykle takie hafty wykonuje. Tak jak i kanwa podwójna ( tzw kanwa penelope) sprzedawana jest w pasmanteriach internetowych. W Hobby studio chyba ja mają, ale się dopytaj, bo zdjęcie i opis dotyczą najwyraźniej innego produktu. Kupisz ją w angielskich pasmanteriach internetowych. Do hardangera ta tkanina się nie nadaje, powinna być cała zakryta ściegami. Odpowiedz Link
kwiatek-maks Re: monocanva 13.10.09, 18:01 Bardzo dziękuje za odpowiedzi, a oto powód pytania - zamarzyło mi sie takie coś: 4.bp.blogspot.com/_Im3i5PkvJWQ/SiBuWOU9qTI/AAAAAAAABtU/R39t-YEClwI/s1600-h/pink+orchid.jpg wcale nie wyszywane wełną gobelinową, chociaż z wykorzystaniem hm... ściegów (?) gobelinowych. Tyle, że laik w tym jestem i muszę zgłębić temat, a wiem, że na was zawsze mogę liczyć. P.s. Pani Gackowa też w swoich zbiorach ma piękną pracę gobelinową. Odpowiedz Link
ekedziorek Re: monocanva 14.10.09, 15:11 Jedna z koleżanek po fachu ostatnio haftowała na takiej monokanvie - myślę że jak ją zapytasz to podpowie ci gdzie można ją kupić i jak haftować. zajrzyj tutaj: egunia.blogspot.com/search?updated-max=2009-08-27T16%3A40%3A00%2B02%3A00&max-results=7 szukaj wpisu: Needlepoint - nowy projekt pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link
weisefrau Re: monocanva 23.10.09, 21:40 To co Ci się zamarzyło możesz wykonać muliną na płótnie albo wełną na kanwie penelope. Teraz po pasmanteriach leży już drobna kanwa w typie mono nazywana odzieżową i na niej to się bez trudu da wyszyć perle tak jak w Twoim wzorze. Kanwę podwójną można kupić w rozmaitych rozmiarach i drobna pewnie tez się nada. A to co widzę na Twoim zdjęciu to piękne bargello - haft płomienisty wykonany perle na tkaninie o równym splocie. Moja poduszka bargello zrobiona jest na jakiejś drukowanej kanwie penelope rodem z lumpeksu grubą anilanową włóczką. Powstała dla nauki Gackowa Odpowiedz Link