sylwia15a 25.03.08, 13:35 photofile.name/users/tanula/2167204/36489593/#mainImageLink Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fraszka.m Re: czy można obrócić ten schemat? 25.03.08, 14:32 Spróbuj zapisać obrazek na komputerze a potem odwrócić w windowsie. Ja tak robie na podglądzie obrazów. Odpowiedz Link
emago1 Tak, można obrócić ten schemat 25.03.08, 14:34 Obróciłam jako lustrzane odbicie: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/16d736e27d5b2dad.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/7ae3f1a3dd82a8ce.html www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=0886cac25141536b www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/7c759dd699c44dbf.html www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/60430e47f256ac19.html Odpowiedz Link
tabita_1 Re: czy można obrócić ten schemat? 25.03.08, 14:46 Każdy schemat mozna obrocić Jesli masz windows XP, to zapisujesz na dysku,otwierasz za pomocą Podglądu obrazow i faksow systemu windows (program otwiera się automatycznie ) i prawym przyciskiem wybierasz opcję "obróć". Jeśli nie masz windowsa XP, to mozesz zapisać obraz na dysku jako bitmapa (w okienku dialogowym Zapisz jako wybierasz na dole opcję Typ pliku .bmp, zamiast domyślnej opcji.jpg). Następnie tak zapisany obrazek otwierasz w Paincie, tam w menu Obraz wybierasz opcję Przerzuć/Obróć, tam wybierasz obróć o odpowiednią liczbę stopni. Gotowe Odpowiedz Link
sylwia15a Re: czy można obrócić ten schemat? 25.03.08, 20:00 dziewczyny!!!!-ja już prawie płaczę,nie mogę sobie poradzić.Normalnie chyba komputer postawię na boku i dopiero będę wyszywać wtedy schemat będę widzieć poprawnie tzn.obrócony. Odpowiedz Link
tabita_1 Re: czy można obrócić ten schemat? 25.03.08, 20:44 No to krok po kroku. 1. Powiększ schemat czyli kliknij "full size" 2. Kliknij na powiekszonym obrazku prawym przyciskiem, rozwinie się menu. 3. W tym menu wybierz "zapisz obraz jako", otworzy sie okienko dialogowe. 4. W tym okienku dialogowym w polu na samym dole wybierasz gdzie chcesz ten plik zapisać - wybierz Pulpit (wybiera się klikając na mały trójkacik obok tego pola). Nie klikaj jeszcze enter ani Zapisz! 5. W środkowym okienku tam gdzie nazwa pliku jest numer 36489593 , spisz go sobie na kartce 6. Na samym dole tego samego okienka dialogowego masz napis: Zapisz jako typ, i tam musisz zmienić to co widać, czyli napis JPEG, na opcję Mapa bitowa (aby to zrobic znowu musisz kliknac na trojkącik obok tego pola). 7. Teraz kliknij zapisz. Zamknij obrazek. 8. Zobacz swoj pulpit. Powinien tam byc Twój obrazek pod nazwą 36489593. 9. Kliknij na tę ikonkę PRAWYM PRZYCISKIEM, otworzy się menu. 10. W tym menu wybierz pozycję : OtwOrz za pomocą, nastepnie z listy która się rozwinie wybierz napis: Paint. 11. Otworzy Ci się Ywój obrazek w Paincie. U góry Painta masz pasek menu z napisami: Plik, Edycja, Widok, Obraz,Kolory, Pomoc. Kliknij na napis: Obraz. Rozwinie się menu,w nim wybierz pierwsza opcje od góry czyli Przerzuć/Obróć. 12. Otworzy sie okienko, w ktorym wybierz opcję na dole, tj.Obróć o kąt 270 stopni, zatwierdź. No i masz obrócone) 13.Zapisz plik w wersji odwroconej zanim zamkniesz Painta (program zapyta czy zachowac zmiany - kliknij Tak. Napisz czy sie udało. Nie ma bata zeby teraz nie wyszło. Gdyby jednak nie wyszło napisz przy ktorym punkcie stanełaś w miejscu. Odpowiedz Link
gra.60 Re: czy można obrócić ten schemat? 25.03.08, 20:47 Sylwia zrób tak: Po otworzeniu obrazka znajdź pod nim środkowy kwadracik z malutkimi strzałkami, naciśnij go. To jest powiększenie tego wzoru.Najedź na niego i ZAPISZ OBRAZEK JAKO... On u mnie zapisał się w JPG przy POBIERANIU PLIKÓW. Otwórz to i ten obrazek otworzył mi się w PODGLĄDZIE OBRAZÓW I FAKSÓW SYSTEMU WINDOWS Na samym dole są zielone strzałki (obok lupek) Obróć jedną z nich ( to chyba była prawa) przeciwnie do ruchu wskazówek Po obróceniu automatycznie zapisał się schemat pionowo i prawidłowo .Tak jak sobie życzysz. Daj znać jak Ci poszło. Odpowiedz Link
sylwia15a Re: czy można obrócić ten schemat? 25.03.08, 21:04 mniej więcej tak robiłam ale jak naciskałam aby go obrócić to wyskakiwała mi informacja,że obrazek może ulec pogorszeniu czy coś tam takiego(nie pamiętam dokładnie) no i jak go obróciłam to schemat był zupełnie nieczytelny a do tego 5 min.temu okazało się,że mam o 30cm.za mało na roletę do pokoju ABUUUUUUUUUUU !!!!! nienawidzę wtorków! Odpowiedz Link
gra.60 Re: czy można obrócić ten schemat? 25.03.08, 22:23 Nie sprawdzisz, nie będziesz wiedziała czy obrazek ulegnie zniekształceniu czy też nie. Jeśli zrobiłaś wg mojej rady to po obróceniu obrazu, weź jeszcze lupką zwiększ obrazek (to te lupki po lewej str. od strzałek obracających obraz) .. Jeśli i to Ci nie wyjdzie to mogę wysłać Ci na pocztę e-mail jeśli takową masz. Ja poprzekształcałam obrazki i są Ok. (Zapis był czytelny i duży.) Zobaczymy co też wyjdzie nam metodą prób i błędów. Odpowiedz Link
sylwia15a do gra.60 26.03.08, 08:42 Udało się!!!!!jest tylko małe"ale.."Obrazek jakimś cudem znalazł się w dokumentach męża hihihi-nie mam zielonego pojęcia jak ja to zrobiłam.Dopuki mąż nie zajrzy do dokumentów to będzie ok.Zaraz biorę się za wyszywanie.Dobrze,że mam dwa słoiczki flaczków ze Świąt bo obiadu dziś innego nie przewiduję.Wieczorkiem pokażę na fotosiku co udało mi się zrobić.Pozdrawiam i bardzo Ci dziękuję. Odpowiedz Link
gra.60 Do sylwii15a 26.03.08, 15:03 Ja też za mało jeszcze znam komp, ale wiem, że jak pobierasz jakieś pliki to one automatycznie zapisują się w danym folderze. Ja mam utworzony swój własny folder na dysku męża więc jeśli ściągnięte rzeczy trafią "nie tam gdzie potrzeba" to przenoszę do swoich dokumentów. Jeśli natomiast chcesz coś skopiować, zapisać to sama wybierasz miejsce do jakiego folderu(kopertki) chcesz włożyć. Dobrze by było, żeby Twój Mąż utworzył Ci folder ( jeśli sama tego nie umiesz zrobić) i swoje zapiski będziesz mieć w jednym miejscu, a nie szukała po całym kompie. Będę oczekiwać Twojej pracy na Fotosiku. Trzymam kciuki, a Ty xxxkuj. Odpowiedz Link
sylwia15a do gra.60 26.03.08, 22:40 co pech to pech....baterie w aparacie się roaładowały,więc zdjęcie wklepie jutro.A teraz idę spać. Odpowiedz Link
gra.60 Do sylwia15a 26.03.08, 23:20 Nie ma tego złego... ...U mnie(Warszawa)od pory poobiedniej za oknem piękna zima tej wiosny. W samo południe niedźwiedź w ZOO nie spał. Siedział na skale (jeszcze wówczas nie pokrytej śniegiem.)Wybieg jest blisko ulicy więc miśka widać jak na dłoni. Wszyscy ludzie w tramwaju komentowali, że biedak chyba wcale nie poszedł spać tego roku... A ja Ci Sylwio życzę dobrej nocy. Odpowiedz Link