14.12.11, 14:52
A ja znowu chce usunąć ciążę. Może to brzmi głupio, ale ja tak chce. Mam dopiero 17 lat, uczę się w liceum, i teraz dowiaduje się, ze jestem w ciąży. Ja nie chce tego dziecka, nie na tym etapie życia i szkoły. Chłopak przeciwnie - ucieszył się z wieści o ciąży. Ma ogromne parcie na bycie ojcem, a jest tylko dwa lata ode mnie starszy. Chyba nie zdaje sobie sprawy z tego, że dzieciak to masę obowiązków i lata wychowania, a nie tylko radość. Dla mnie nasz wiek nie jest jeszcze odpowiedni na dziecko. Stosowaliśmy anty, nie wiem, co poszło nie tak. Zawsze dbaliśmy o zabezpieczenie. Nie wiem, jak usunąć i gdzie, żeby było bezpiecznie dla mnie. proszę o jakiekolwiek rady na ten temat.
Obserwuj wątek
    • bellagnos Re: Ciąża 14.12.11, 14:59
      nie przez przypadek tu trafiłaś, poczytaj posty dziewczyn.
    • gosia-de-gr-pl Re: Ciąża 14.12.11, 15:16
      Dokladnie. Ty trafilas tu przed podjeciem decyzji. Docen to. Ja nie mialam tyle szczescia. Powiem tylko, ze gdybym trafila tu wczesniej, moje dziecko by zylo. A trafilam tu dzis, dzien po swojej aborcji. Poczytaj wpisy. Cokolwiek zrobisz - to twoje zycie. Ale najpierw poczytaj.
      • nast_1994 Re: Ciąża 14.12.11, 16:10
        Chce usunąć. Ale chce, żeby to było jak najbardziej bezpieczne dla mnie.
        • bellagnos Re: Ciąża 14.12.11, 16:15
          Tutaj nie dostaniesz informacji jak zniszczyć sobie życie, tu jest realne ostrzeżenie, ale nie wiem czy mając tak jasno wytyczony cel zabicie swego dziecka jesteś wstanie w ogóle przeczytać te ostrzeżenia, oby!!
          Pozatym powinnaś uszanować wolę chłopaka który chce tego dziecka, skoro go kochasz.
        • bluebellmybell Re: Znowu? Czyli wiesz jak to się robi ... 28.12.11, 17:54
    • nati1011 Re: Ciąża 14.12.11, 16:19
      skoro chciałaś być dorosła, to moze teraz nie zachowuj się jak dziecko.
      na tym własniepolega dorosłość, ze cżłowiek jest odpowiedzialny za swoje wybory. skoro zdecydowałaś, zę jesteś dośc dorosła na sex, to powinnaś też brac pod uwagę ewentualną ciążę i dziecko.
      • nast_1994 Re: Ciąża 14.12.11, 16:22
        On (chłopak) jest niedojrzały. Bo chyba nie myśli o tym, jakie to trudne wychowywać dziecko. Ile to czasu, i poświęceń. To nie jest zabawa, a on o tym mówi tak, jakby to były same radości i przyjemności. To jest dojrzała postawa?
        Poza tym mam usprawiedliwienie. Zawsze dbaliśmy o zabezpieczenie. Nie uprawialiśmy seksu bez antykoncepcji. Sama nie wiem, co i gdzie poszło nie tak, że zaszłam. Ale to już teraz nieważne.
        Nastolatki nie powinny mieć dzieci i tyle.
        • bellagnos Re: Ciąża 14.12.11, 16:34
          A nikt ci nie powiedział że zabezpieczenie nie daje 100 % gwarancji?? Nastolatki nie powinny współżyć ale skoro już mają dziecko to powinny dorosnąć , ja mam 3 miesięczne dziecko i wiem że to poświęcenie ale nie demonizuj macierzyństwa, bez przesady, po za tym czy Ty wiesz, że syndrom poaborcyjny może dotknąć nie tylko matkę ale i członków rodziny szczególnie ojca który chce dziecka, może Ci tego nie wybaczyć.
          W którym jesteś tygodniu?
          Czy oznaką dojrzałości jest zabicie??
          • nast_1994 Re: Ciąża 14.12.11, 16:42
            To musiałabym w ogóle nie współżyć. Dobre sobie, nie żyjemy w średniowieczu.
            Bez przesady? A co Ty możesz wiedzieć, jak masz dopiero trzymiesięczne niemowlę? To dopiero początek wychowywania. Potem przedszkole, szkoła, Dużo nauki, im starsze dziecko, tym więcej problemów i obowiązków. Łatwo się mówi na początku, mimo tego, że już nawet całkiem małe dzieci dają popalić. A co dopiero później.
            Ja się na to czuję za młoda, i tyle. Chłopak nie myśli logicznie. Nie rozumiem, że to dopiero początek.
            Dokładnie nie wiem, w ósmym albo dziewiątym.
            • nast_1994 Nie rozumie n/t 14.12.11, 16:42
          • nast_1994 Re: Ciąża 14.12.11, 18:12
            bellagnos napisała:

> po za tym czy Ty wiesz, że syndrom poaborcyjny może dotknąć nie t
            > ylko matkę ale i członków rodziny szczególnie ojca który chce dziecka, może Ci
            > tego nie wybaczyć.
            Równie dobrze ja mogę z nim zerwać w każdej chwili, więc myślę, że w tym przypadku to ja jestem najważniejsza, bo to ja jestem w ciąży, i to ja muszę dźwigać ten ciężar, a nie on.
        • nati1011 Re: Ciąża 14.12.11, 16:48

Nastolatki nie powinny mieć dzieci i tyle

no daruj. nastolatki nie powinny uprawiać sexu jeżlei nie są gotowe na dzieci. jeszcze w polkoleniu naszych babek 17 lat to był idealny wiek na dziecko. więc nie chrzań, ze jesteś taka malutka i naiwna.

a antykoncepcja nie jest zadnym usprawiediwieniem. jeżlei umiesz czytać, to powinnaś wiedzieć, ze nie ma 100% pewnej metody, wiec dziecko trzeba zawsze brac pod uwagę.

piszesz, ze chłopak nie dojrzały - a mnie sie wydaje, ze on jest bardziej dojrzały od ciebie.
          coż teraz bedziesz mieć okazję wydorośleć.
          • nast_1994 Re: Ciąża 14.12.11, 18:09
            A teraz najlepszy biologiczne czas na dziecko to powyżej 20 roku życia, więc może darujmy sobie dalsze przekrzykiwania, który wiek jest najlepszy itp.
            Tak, umiem czytać, i wiem, że żadna metoda nie daje stuprocentowej skuteczności. Ale czy to oznacza, że mam z tego tytułu rodzić od razu dziecko? Chyba nie.
            Nie czuje sie malutka, ale nie mam ochoty na pieluchy i wychowywanie dziecka w wieku kilkunastu lat, zwłaszcza że na razie ja sama mieszkam z rodzicami.
            Niedawno moja koleżanka urodziła dziecko i widzę, że to więcej ciężaru i obowiązków, niż jakiejkolwiek radości.
            Cóż, myślałam, że kobiety są bardziej wyrozumiałe. Że rozumieją, że nie każdy chce dziecko i nie każdy od razu musi je rodzić, tyko dlatego, że jest w ciąży.
            Jeżeli Waszym zdaniem chłopak jest taki dojrzały, to chyba powinien wiedzieć, że dziecko wymaga poświęceń. A on nie ma tej świadomości. Więc można sobie podyskutować, kto jest dojrzały, a kto nie.
            Ośmio czy tam dziewięciotygodniowy płód nawet w połowie nie przypomina człowieka, więc o czym my w ogóle mówimy?
            • tikitaki00_55 Re: Ciąża 14.12.11, 18:26
              Widać, że Ty nienawidzisz tego dziecka.
            • 0oo.oo0 Re: Ciąża 14.12.11, 18:57
              Nie wiem jak wygląda 9-tygodniowy płód, ale na pewno 11-tygodniowy wygląda tak:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2921972,2,1,11-tydzien.html
              i jak widzisz ma już głowę, ręce i nog,i nie przypomina w połowie człowieka, bo jest nim całkowicie.
            • bibina Re: Ciąża 14.12.11, 19:03
              Chcialabym jak najcieplej Ci napisac, bo musisz byc teraz pewnie zestresowana i nie chcesz prawienia moralow. Prosze Cie, uszanuj chocby mnie i moja historie. Bo moje dziecko bylo bardzo chore i umarlo, kiedy mialo 11/12 tygodni. To co, te trzy tygodnie wczesniej jeszcze nie bylo dzieckiem? A Ty tak mowisz o Twoim 'plodzie'.

Sluchaj, my z mezem jestesmy stare konie, ja pod czterdziestke, on pod 50. I kiedy urodzil sie nam synek (umarlo nam drugie dziecko, dziewczynka), tez bylismy w szoku i wydawalismy sie mocno nieprzygotowani do bycia rodzicami. A jednak dajemy rade.

Prosze, nie rob rzeczy nieodwracalnych. Szkoda Twojej mlodosci. Tyle jeszcze przed Toba. Zdazysz dziecko odchowac i jeszcze sama pokorzystac z doroslej wolnosci.
            • kalamakala Re: Ciąża 14.12.11, 19:20
              No nie.. jak czytam wypowiedzi takich dziewczyn to aż Mnie dreszcze przechodzą!

Byłaś na tyle mądra żeby uprawiać sex, wiedziałaś że anty nie daje 100% pewności, że jeśli jesteś na tyle dojrzała a może bardziej dorosła żeby się bawić w poważne związki to teraz musisz się liczyc z konsekwencjami!

Będziesz ostatnią egoistką i niedojrzałą, małoletnia smarkulą która dla własnego widzimisię zabiła nowe życie!

Nie zdajesz sobie sprawy z tego ile ludzi marzy o cudzie narodzin, albo chociaż o adopcji malutkiego dziecka!

Nie chcesz go wychowywać bo to trudne, OK niech Ci będzie, ale daj mu szanse na normalne życie! właśnie po to stworzono okna życia!!

POMYŚL DZIEWCZYNO!
              jeszcze kiedyś możesz tego pożałować gdy okaże się że z jakiegoś powodu nie będziesz mogła nigdy mieć dziecka!

Ja jestem od ciebie o zaledwie dwa lata starsza, ale dziecko to świętość, to dar który otrzymują nieliczni! I ja mojego 23tygodniowego dzidziusia nie dałabym tknąć!
              • toniewazne Re: Ciąża 14.12.11, 19:27
                Szkoda, że nie widziałyście co napisała w sąsiednim wątku uncertain Natychmiast post został usunięty. Nie dość, że sama nie popisała się odpowiedzialnością, to jeszcze śmie oceniać innych. Żałosne!
                • nast_1994 Re: Ciąża 14.12.11, 19:49
                  Ciekawe jest to, że atakujecie same nastolatki, które nie chcą dziecka, a dorosłe kobiety są cacy uncertain
                  • toniewazne Re: Ciąża 14.12.11, 19:55
                    Wiesz, to Ty atakujesz, a kto jak kto, ale TY akurat nie masz prawa do oceny innej kobiety stojącej w podobnej sytuacji. Czy to, że zaliczyłaś wpadkę ze swoim chłopakiem a nie kochankiem czyni Ciebie lepszą? Na szczęście nie! Jesteś pyskata, bezczelna i nieodpowiedzialna. Podchodzisz do swojej ciąży z ogromną butą, ale życie nauczy Cię pokory bez względu na to, co postanowisz. To dziecko już masz w sobie, aborcją czasu nie cofniesz.
                    • mama.rozy Re: Ciąża 14.12.11, 20:14
                      chyba jesteś niepełnoletnia?
                      to w ogóle nie ma tematu.nie masz wyjścia.przygotuj się na rozmowę z rodzicami,bo to teraz przed Tobą.a ojca dziecka to niejedna Ci pozazdrości.
                    • lilia-wodna Re: Ciąża 14.12.11, 20:24
                      Ile kobiet, dziewczyn tutaj nie miało tyle szczęścia co Ty - wspaniałego chłopaka.
                      Naciskane, szantażowane przez partnerów zrobiły ten krok i teraz płaczą, są strzępkiem człowieka sad

Piszesz, że jest niedojrzały? A co - powinien przedstawić plan wychowania na najbliższe 18 lat? Nawet osoby planujące dziecko - dopiero po narodzinach uczą się wychowania, bycia rodzicami.
                      Jak nisko oceniasz swojego chłopaka, nie doceniasz go.... A to naprawdę rzadkość wśród dzisiejszych mężczyzn.

Masz dwa skarby przy sobie - i chcesz stracić, może oba...?

Rozumiem bunt, bo "nie tak miało być" - ale ochłoń, uspokój się, nie usiłuj na siłę wykrzykiwać, że masz rację, nie słuchając sensownych argumentów.

Mam w rodzinie parę - teraz małżeństwo - ona była w ciąży jak miała lat 16. urodziła przekochaną córeczkę, jak skończyła 18 lat wzięli ślub kościelny, 2 lata temu urodziła drugą córeczkę, planowaną. Są szczęśliwi.

Życie układa różne scenariusze. A co jak jutro dowiesz się, że masz raka? (czego oczywiście nie życzę), musisz się leczyć... Opóźni się czas nauki, studiów, założenia rodziny...
                      Dziecko można "usunąć", ale nie wszystko da się idealnie zaplanować.
                      Co - też "weźmiesz zabawki i pójdziesz z tej piaskownicy"? Nie zawsze się da - i wg mnie informacja o ciąży to taki moment.
                      Czasami scenariusze układane przez życie są o wiele lepsze, niż te na chłodno wykalkulowane.
            • gemmi18 Re: Ciąża 16.12.11, 10:58
              Wiesz, człowiek dorosły, dojrzały odnajduje radość z rodzicielstwa właśnie w tych poświeceniach, obowiązkach. Jesteś taka głupiutka, że aż mi Cię żal. Pogubiłaś się.
              Owszem, nastolatki nie powinny mieć dzieci, ale to konsekwencja seksu, na który również nie powinny się decydować. Ja jestem mamą, która rodząc pierwsze dziecko była nastolatką. Byłam w ostatniej klasie liceum. Zdałam maturę po urodzeniu dziecka, dostałam się na studia. Ale tylko dlatego, że odpowiadam za swoje czyny. Zwyczajnie wstyd byłoby mi stchórzyć. W dodatku pokochałam swoją dziewczynkę od pierwszego ujrzenia dwóch kresek na teście. Takie jak Ty nie powinny mieć dzieci w ogóle, a nie tylko w wieku nastoletnim.
            • zielony_marcepan Re: Ciąża 20.12.11, 18:55
              Jeżeli Waszym zdaniem chłopak jest taki dojrzały, to chyba powinien wiedzieć, ż
              > e dziecko wymaga poświęceń. A on nie ma tej świadomości. Więc można sobie podys
              > kutować, kto jest dojrzały, a kto nie

Ty tez nie masz swiadomosci jak to jest miec dziecko.Jesli chlopak juz wie o ciazy i sie z niej cieszy,to powinnas przedyskutowc z nim wszystkie opcje.Nie mozesz podjac decyzji bez niego.On ma takie same prawa do tego dziecka co ty.Mozesz rowniez rozwazyc oddanie dziecka jemu.Nie musisz poswiecac sie jesli nie chcesz,nikt nie neguje tego.Ojciec dziecka moze je wychowac tak samo dobrze jak matka.

> Ośmio czy tam dziewięciotygodniowy płód nawet w połowie nie przypomina człowiek
              > a, więc o czym my w ogóle mówimy?

Mylisz sie bardzo,tak wyglada dziecko w 9tc:

ebrzuszek.pl/tydzien%20po%20tygodniu/ciaza_tydzien9b.jpg
    • lidka1988 Re: Ciąża 14.12.11, 20:13
      Nie wiem czemu, ale wydaje mi się, że to czysta prowokacja...
      • mama.rozy Re: Ciąża 14.12.11, 20:58
        tutaj często tak jestwinknie przejmuj się.
      • mamaanieli Re: Ciąża 14.12.11, 21:00
        przede wszystkim - w realu musisz szukać pomocy. idź i porozmawiaj z mamą. jesteś nieletnia. nie możesz zostać z tym wszystkim sama. ja na ciebie nie krzyczę. ale gdyby moja córka zaszła w ciążę, wściekłabym się, bardzo. ale potem bym zrobiła wszystko, by urodziła. 3 maj sie. i nie rób głupstwa które ci to młode, 17 letnie życie, całkowicie zrujnuje. aborcja to nie jest wyjście.
        • iktoto Re: Ciąża 15.12.11, 11:29
          w pierwszym poście piszesz, że znowu chcesz usunąć ciążę. co to znaczy? byłaś już kiedyś w ciąży?
          porozmawiaj z rodzicami, z kimś komu ufasz

Monika
    • ela696 Re: Ciąża 15.12.11, 17:33
      nast_1994 napisała:

> A ja znowu chce usunąć ciążę. Może to brzmi głupio, ale ja tak chce.

A co to znaczy "znowu"?
      • tikitaki00_55 Re: Ciąża 15.12.11, 19:38
        Tzn. że po prostu znowu.
        No, jak to inaczej wytłumaczyć?
        • madzia1708 mi sie wydaje, ze owa nastolatka 15.12.11, 21:11
          poczytala wczesniej pare watków i chyba dlatego napisala: A JA ZNOWU CHCE USUNĄĆ- czyt: wszyscy nie chcą, a ja chcę big_grin tak trochę nie po polsku, no ale co zrobić
          • tikitaki00_55 Ciąża 15.12.11, 22:34
            Chyba trochę przesadzacie. Wypadałoby trzymać nerwy na wodzy. Zaatakowaliście ją bardzo, a przecież nic złego nie zrobiła. Zresztą napisała, że stosowała antykoncepcję, więc chyba raczej nie chciała zajść w ciąże. Wiem, że żadna metoda nie jest stuprocentowa, ale co to zmienia? Miałabym w ogóle nie uprawiać seksu? Chore podejście i myślenie.
            Zresztą, jedno mnie zaciekawiło: zaatakowaliście ją od razu i od razu nazwaliście nieodpowiedzialną, niepełnoletnią małolatą, a jak na początku ja również chciałam usunąć ciąże, to jednak z takim atakiem się nie spotkałam.
            Obrażacie ją tylko dlatego, że ma naście lat?
            To chyba trochę nie fair, i nie dziwcie się, jak wkrótce ona zacznie atakować Was.
            • toniewazne Re: Ciąża 16.12.11, 08:03
              Ja jej napisałam, że jest bezczelna, butna i nieodpowiedzialna, ponieważ w Twoim wątku bardzo wulgarnie wyraziła swoje zdanie na Twój temat. A tak poza tym, nie widzę, by ją ktoś atakował.
              • madzia1708 przecież to lipa Dziewczyny 16.12.11, 08:54
                poczytała sobie i sensację chciała zrobić. Nie wierzę w to.
                • iktoto Re: przecież to lipa Dziewczyny 16.12.11, 09:08
                  lipa czy nie lipa, do każdego watku należy podejść z delikatnością. nie nam oceniać co tutaj jest lipą!!! jeśli madziu nie wierzysz, że to jest prawda, zamilknij, a niech się wypowaidają ci, którzy chcą pomóc nawet w lipnej sprawie. być może ja też nieraz jestem odbierana jako atakująca osoba, nie wiem. zawsze warto zastanowić się nad swoimi wypowiedziami, pojawiającymi sie emocjami w jakiejś konkretnej sytuacji, warto zadać sobie pytanie: dlaczego tak reaguję!!
                  nie potrafię ocenić, ktory wątek jest naciągany.
                  jesli dziewczyna mając 17 lat zachodzi w ciąży to nie można jej atakować slowem bo napewno wkurzy się na maxa, bo ma 17 lat i tak reaguje nastolatek. nie wyciszy emocji tak jak może zrobiłaby to 30letnia kobieta
                  Monika
                  • madzia1708 uwierz, ze wiele razy się powstrzymuję 16.12.11, 14:00
                    nieważne,Ja taka jestem i wybacz, ale nie będę się hamować jak chce coś napisać i koniec. To jest forum otwarte i może tu pisać kto chce i jak chce.
                    nikogo nie obrażam
                    a tu widać, ze to byla prowokacja
                    • iktoto Re: uwierz, ze wiele razy się powstrzymuję 16.12.11, 19:05
                      ja Ci nie muszę nic wybaczyć smile
                      jednak, kiedy komuś chcemy dowalić i tamten ktoś przez nas stąd odejdzie, wścieknie się, podejmie pochopną decyzję przez naszą wybuchowość, to razem z nim ponosimy odpowiedzialność.
                      mamy podnosić luzi, a nie ich dobijać.
            • iktoto Re: Ciąża 16.12.11, 09:02
              nie czytałam wszystkich postów w tym watku.
              niestety nie wsyzscy piszący na tym forum potrafią trzymać w ryzach swoje emocje. odzywają się jakieś lęki, jakieś niezałatwione sprawy wobec siebie, wobec drugich osób, dzieci, rodizców, partnerów. taka sytuacja przywołuje i niestety obrywa się niewinnej osobie. atakując bierzemy odpowiedzialność za tę osobę, bo to wzbudza jej nerwy, zaczyna atakować co może być przyczynkiem podjęcia decyzji o aborcji. to bardzo delikatne forum, nieraz kobiety piszą nie dlatego aby pomóc osobie stojącej przed taką decyzją tylko SOBIE!!!!! albo raczej po to, aby sobie ulżyć!!
              • mag-40 Re: Ciąża 16.12.11, 12:18
                dziewczyno nie marnuj sobie życia wiem ,że jesteś w trudnej sytuacji i wydaje się ona Tobie bez wyjścia. Masz rodzinę nie jesteś przecież sama. Myślę ,że Twojej mamie na początku na pewno łatwo nie będzie, będzie zła , ale myślę że z czasem pokocha wnuka i będzie się cieszyć z jego narodzin. Rodzice pomogą. Piszesz że chłopak chce tego dziecka to daj mu szanse się wykazać. Aborcja jest czy czego nie zapomnisz do końca życia. Nie będę tutaj pisała ci dyrdymałów, ze wiąże się ona także z ryzykiem nie zawsze ale? Dasz radę głowa do góry nie jesteś jedyną nastolatką która zachodzi w ciąże. Jak sama mówisz początki są trudne na pewno ale kiedy zobaczysz tą małą bezbronną istotkę coś w tobie pęknie zobaczysz. Trzymam kciuki za Was głowa do góry i porozmawiaj najpierw z rodzicami.
                • sabka22 Re: Ciąża 25.12.11, 12:57
                  Przedewszystkim gdzie i za co chcesz usunąć?>
                  Nie uprawiaj seksu jak nie potrafisz,to nie jest zabawa w zabijanie...pomyśl co będziesz usuwała za każdym razem jak zajdziesz?
                  Mam nadzieję że urodzisz to dziecko i za rok napiszesz jak bardzo dziękujesz za dobre rady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka