Dodaj do ulubionych

Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity

28.10.14, 17:26
zamknięty
Udało mi się wejść w posiadanie gazetki Pani Wodnickiej. Ciekawy materiał, taki do prokuratury chyba? Albo do Sądu Okręgowego w trybie wyborczym.

Ciekawe, czy to wszystko prawda? Panie Kalinowski wstyd........ a oto najlepszy moim zdaniem cytat z gazetki:
"Swój kredyt na budowę domu w kwocie 500 tys. złotych, wykazany w oświadczeniu majątkowym, Wójt Kalinowski stara się zabezpieczyć na wszystkie możliwe sposoby. Inna sprawa, że robi to za nasza publiczne pieniądze, gdyż wykorzystując swoją funkcję zaprojektował i zlecił do wykonania budowę wodociągu gminnego na prywatnych, niezabudowanych gruntach należących do Małżonki a także jej najbliższej rodziny. Planuje również drogę gminną wzdłuż tych wszystkich działek, by podnieść ich wartość i łatwiej sprzedać."
    • joaw1 Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 28.10.14, 17:43
      zamknięty
      Obiektywny-2 czy masz możliwość wrzucić tę ulotkę tutaj?
      Ponoć pojawiły się w bramach, skrzynkach, niestety w mojej nie było.
      Chętnie się zapoznam.
    • cornelius84 Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 28.10.14, 23:14
      zamknięty
      gazetka jest na stronie solidnysamorzad.com.pl/ wystarczy zjechać na sam dół i jest i wcisnąć link
    • obiektywny-2 Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 29.10.14, 06:41
      zamknięty
      Już naprawdę nic nie rozumie, wyszła gazetka i cisza. Opisywane są w niej straszne rzeczy o Panu Kalinowskim a na forum cisza, czyżby na tym forum są tylko zwolennicy Pana Kalinowskiego. Chyba tak patrząc po wpisach w innych wątkach.
      • 2gosia2410 Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 29.10.14, 08:03
        zamknięty
        Szczerze mówiąc, mnie ta treść zaskoczyła.Publicznie wypowiadać się, na piśmie, trzeba mieć albo twarde dowody albo być samobójcą w sensie, nie wiem jak to określić, moralnym, społecznym? Może podobnie bardzo zaskoczeni są zwolennicy p. Kalinowskiego. Nie wiem, co myśleć o tym, że pod tą treścią nie podpisała się sama kandydatka, tylko KWW .... Czyżby wszystkich w KWW przekonała, że tak właśnie jest, było?
        Nie mogę uwierzyć, że kobieta z tego zdjęcia, chyba już emerytka, pracująca ponoć w Caritasie, napisała rzeczy w takim stylu. Każdy rozsądny, Jej zwolennik do tej pory, powinien się chyba mocno zastanowić.
        Osobiście nie mam odwagi, ale chyba zwolennicy p. Kalinowskiego powinni poprosić o wyjaśnienia i sprostowania. Jeżeli to oszczerstwa, jest sposób na walkę z nimi.
        Czy kandydaci na radnych z KWW p. Wodnickiej utożsamiają się z treścią gazetki? Znając kilkoro, nie wierzę w to, że mogliby się podpisać pod tekstem w takim stylu!
        Pani Wodnicka swoim postępowaniem toruje drogę pozostałym kandydatom na Wójta, aż trudno uwierzyć, że sama, taką wypowiedzią, przekreśliła swoje szanse. Chyba, że się mylę. Ale nie wierzę, znając Jej zwolenników, że mogą pielęgnować takie same wartości, jak Kandydatka.
        • colorado24 Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 30.10.14, 12:21
          zamknięty
          No właśnie. Przecierałam oczy ze zdumienia czytając to wszystko. Tytuł nawiązuje do znanej gazety plotkarskiej, więc już widać do jakiego grona odbiorców jest ona kierowana. Np. zastraszanie że w partnerstwie publiczno-prywatnym obca firma przejmie szkoły i przedszkola... ;) No i niestety, ale wychodzę z założenia, że jeśli ktoś decyduje się kandydować z jakiegoś komitetu, to popiera wszystkie założenia programowe bo program jest tworzony wspólnie. No chyba że ukrywają swoje prawdziwe przekonania. Tylko w takim przypadku, kogo wybieramy? Ja osobiście nie wierzę w programy ale w ludzi, że Ci którzy mają odpowiednie kwalifikacje, ludzie mądrzy i dobrzy są w stanie dobrze wykonywać swoją pracę. Nie musza pisać niewiadomo jakich programów. Liczy się umiejętność wykorzystywania sytuacji, planowania itd. A tak, co można obiecać nie mając rozeznania w rzeczywistej sytuacji. Co jest potrzebne każdy widzi. I liczy się to żeby byli to ludzie nastawieni na działanie a nie oskarżanie poprzedników. Bo Ci co oskarżają, po 4 latach powiedzą że sorry, nic się nie dało zrobić z tym co zastaliśmy i też zwalą winę na innych.
      • graubek Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 29.10.14, 11:53
        zamknięty
        To chyba nie jest dziwne lecz typowe dla wojta i zastepcy beda uawac ze nic sie nie stalo to tylko czesc strategii druga to brudne ataki na najgroznieszego dla nich rywala Tomasza Rucinskiego.Jestem w stanie obstawic wysoki zaklad ze nie zrobia nic
    • lady2014 Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 29.10.14, 12:51
      zamknięty
      Trzy rozdziały, finanse, promocja kalinowskaiego i oświata to najważniejsze przesłanie, które powinno już dawno ujrzeć światło dzienne. Szkoda, że przed wyborami wszyscy siedzą cicho klepiąc się wzajemnie. Gdzie była Pani Wodnicka i jej dzielny komitet? Co zrobili aby zapobiec łamaniu prawa i nieetycznemu postępowaniu urzędników i większości radnych, głosujących jak posłuszne pieski??? Wszyscy udają, że nic się nie dzieje aż nadchodzą wybory i następuje zmiana rodzin rozdających karty. Finanse gminy na dnie, kalinowski na parkiecie, a dyrektorowie publicznych szkół i przeszkoli nie dbają o przyszłość placówek, tylko o własne posadki, szkoła w zespół, podwójne etaty, a rodzice błąkają się po urzędzie i traktowani są jak zło konieczne. Solidny komitecie o 2 lata za późno. A skoro milczeliście to teraz nie kompromitujcie się....
      • noem-i35 Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 04.11.14, 07:32
        zamknięty
        A o co chodzi z tymi dyrektorami szkół? Dlaczego"rodzice błąkają się po urzędzie", narażając się na "traktowanie jako zło konieczne", zamiast sprawy dzieci załatwić po prostu w szkole? Może źle rozumiem intencje lady2014...
    • dorot-ka30 Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 30.10.14, 07:31
      zamknięty
      Natomiast ja osobiście jestem zbulwersowana takim tekstem, cytat z gazetki Solidny Samorząd:
      "W Szkole Podstawowej w Górkach stanowisko Dy- rektora powierzono osobie, która jednocześnie praco- wała jako Dyrektor Przedszkola w innej gminie i nie za- mierzała z tego rezygnować, aż została odwołana przez Kuratora. Dlaczego Wójt akceptował taką sytuację i nie dopatrywał się żadnych nieprawidłowości, kiedy Pani Dyrektor w ciągu ośmiogodzinnego dnia pracy, na pew- no nie mogła wywiązać się z obowiązków na dwóch stanowiskach, ale na pewno brała podwójne wynagro- dzenie. Takie praktyki nie powinny mieć miejsca. Wójt musi działać nie tylko zgodnie z prawem, obowiązuje go tak jak wszystkich pracowników samorządowych kodeks etyczny."
      • debiak1 Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 30.10.14, 20:42
        zamknięty
        a ja z częścią wypowiedzi tutaj nie zgadzam się,
        uważam że P. Wodnicka ma trochę racji w zawartych materiałach wyborczych. Nie którzy piszą, że dlaczego ona i komitet nie interweniowali wcześniej? to ja zapytam a dlaczego żaden z mieszkańców nie interweniował wcześniej? czym różni się Wodnicka od innych? jacy wszyscy mądrzy na forum piszecie że szkoły , że drogi, kanalizacja itd... dlaczego nikt z was nie interweniuje? zresztą nie trzeba siedzieć głęboko w sprawach gminy żeby się trochę orientować, np. na boga po co to fikcyjne stanowisko rzekomego biura podawczego na dole w gminiy? które zresztą i tak często jest zamknięte? a i tak chcąc złożyć pismo i tak trzeba iść samodzielnie do odpowiedniego pokoju?
        kolejny przykład umarzanie zaległości podatkowych sięgających kilkudziesięciu tysięcy... ciekawe...jakimi kryteriami kieruje się władza,
        uważam tez że Wodnicka miała władzę przez dwie kadencje i trochę jednak zrobiła i wiele miała w planach - sala gimnastyczna ( projekt), którą wójt przewymiarował i z tego powodu jest niedogrzana projekt wodnickiej i nasza kasa do kosza, likwidacja planów nowego ośrodka - projekt do kosza przez obecną władzę, - koszty tych zmian przez obecną władzę to koszt kilkuset tysięcy złotych. Od razu zaznaczam że nie jestem z komitetu od Wodnickiej, ale rodowitym mieszkańcem gminy w przeciwieństwie do znacznej części obecnych którzy sprowadzili się bóg wie skąd i często bez powodu się panoszą.
        Ludzie tak samo nie oszukujmy się po grom tyle tych nierentownych szkół na około... i szukanie sztucznych etatów. Przykład pracowników w przedszkolu gminnym, rodowici mieszkańcy znają tych ludzi i większość dobrze wie że większość pracuje tam po znajomości... jak i w gminie, co do szkół... bo to problem jeździć do sąsiednich miejscowości. Przedszkola i żłobki tak jak i szkoły ok zgadzam się są konieczne ale nie na tym polega rozwój gminy. Wszyscy tylko o tym szkoły przedszkola dzieci, ludzie jak was stać na dzieci wiecie jak ogarniecie wszystko, malutkie dziecko, praca opieka itd to mnóżcie się, jak was nie stać bo praca, bo kasa, bo przedszkole to nie płodzić trzeba głową myśleć.
        A czemu nikt nie poruszy tematu mieszkań w szkole podstawowej? czy to dalej PRL i przywileje nauczycieli są nie do ruszenia?
        Konszaktów Kalinowskiego i Dyr. Szkoły nie trzeba komentować...
        Zastępca wójta po prostu temat rzeka.... temat żony zastępcy wójta i dotacji jej firmy, imprez integracyjnych włodarzy zresztą nie bez powodu ludzie mówią ze każda władza kradnie ale nigdy tak jawnie jak obecna władza, kruszywa na drogę na prywatnej posesji, chodniki, kostka ciągle ta sama firma...
        jakoś nikt nie mówi o opłacie adiatenckiej która wójt próbował wprowadzić i co cisza?
        Reasumując nie oszukujmy się ludzie większość projektów realizowanych przez P. wójta to kontynuacja pomysłów P. Wodnickiej. Co hala, boiska, chodniki, kanalizacja, wodociągi wszystko zaczął wójt?
        więc ja się pytam o projekty zainicjowane przez P. Kalinowskiego? a nie te kontynuowane które zapoczątkowała P. Wodnicka.
        Pomijam już radnych ciągle ci sami... i ci sami... można rzec wypaleni a znów kandydujący broń boże nie chce tutaj nikogo obrażać ale wydaje mi się ... ci którzy mają emerytury niech z nich korzystają a szanse dadzą młodym. bizmesmeni tez mieli swoją szanse, podobnie jak nauczyciele.
        mieszkańcy polnej wniebowzięci bo wójt im wodociąg robi drogę itd... i co z tego? zrobi tu nie zrobi gdzie indziej? a wy myslicie że kasa na to na ulicy leży? zajrzyjście na bip urzędu kredyt kredytem pogania,
        Przykładów tysiące, rodowici mieszkańcy o tym wiedzą,
        • dtrela Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 03.11.14, 07:07
          zamknięty
          Debiak-1sprawy mieszkan podobno juz zalatwione moze ktos to potwierdzi.?
    • dorot-ka30 Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 31.10.14, 09:53
      zamknięty
      To też zostało znalezione w gazetce Pani Wodnickiej:
      "Machina zadłużeniowa na dobre ruszyła w 2012 roku wraz z budową hali sporto- wej przy gimnazjum. Inwestycja wprawdzie zakończona na pierwszy rzut oka prezentuje się okazale, ale jest to obiekt niedogrzany, ponieważ istniejąca kotłownia przy gimnazjum, która dostarcza ciepło również do budynku szkoły podstawowej, nie jest w stanie ogrzać tak dużej, kolejnej kubatury. Dlaczego nie zrobiono bilansu ciepl- nego przed projektowaniem? Z informacji uzyskanych z urzędu wiadomo, iż halę początkowo zaprojektowa- no na gaz ziemny, którego niestety nie ma. Teraz żeby ogarnąć te wszystkie błędy, próbuje się wejść w Part- nerstwo Publiczno – Prywatne, by obca firma dokonała termomodernizacji wszystkich budynków oświatowych i budynku Urzędu. Nie wiadomo tak naprawdę, ile gmi- na będzie musiała za to rocznie płacić przez 16 lat, jak również za zarządzanie ciepłem i energią, i to z czego? Z oszczędności? A co będzie jak takowych w ogóle nie będzie, a gminna kasa będzie pusta? Prywatny partner zacznie przejmować nasze szkoły i budynek gminy. To już nikogo nie obchodzi. Gdyby doszło do tego wspól- nego przedsięwzięcia, to hala sportowa będzie najdroż- szym tego typu obiektem w kraju. Partnerstwo Prywat- no – Publiczno nie jest korzystną formułą projektów sa- morządowych i wiele gmin, również nasza, miało z tego powodu problemy na lata. Niewiele można się dowie- dzieć od naszych władz na temat trwających negocja- cji i wyboru partnera. Prośba o debatę publiczną w tej sprawie, jak na razie pozostaje bez odpowiedzi Wójta. "[b][/b]
      • magda_100 Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 31.10.14, 15:58
        zamknięty

> To też zostało znalezione w gazetce Pani Wodnickiej:
        > "Z informacji uzyskanych z urzędu wiadom
        > o, iż halę początkowo zaprojektowa- no [u]na gaz ziemny[/u], którego niestety nie ma.

a może na paliwo kosmiczne? Szkoda, że nie podano w gazetce źródła takich ewidentnych bzdur.

Prośba o debatę publiczną w tej sprawie, jak na
        > razie pozostaje bez odpowiedzi Wójta. "[b][/b]

Konia z rzędem temu, kto pamięta choć jeden przypadek pozytywnej odpowiedzi p. Wodnickiej na prośbę o "debatę publiczną" w czasie jej 8-letniej kadencji.

Pozdrawiam
        • stopobatelom Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 31.10.14, 19:07
          zamknięty
          Przeczytałem, przemyślałem, przetrzeźwiałem. I boję się jednego - nie będzie pozwu bo to może być wszystko prawda. Co do kwestii Chemy, raczej p. Wodnicka powinna spojrzeć na własne dokonania, z resztą i Krzeski też nic nie robił. Na wczorajszej radzie gminy, "wdzięczni mieszkańcy" urządzili byłej pani wójt niezłą łaźnię. Ja osobiście nie mogę przełknąć podwójnego kandydowania do rady sejmiku wojewódzkiego i na wójta (brak celu działania poza dorwaniem do koryta).

A teraz dwa słowa do Pana debiaka1. Szanowny Panie forum jest dostępne dla wszystkich na całym świecie. Tekst Pana nie przynosi chluby rdzennym mieszkańcom, wezmą nas za krainę zapyziałych wieśniaków. Jeśli według Pana traktowanie innych ludzi jak gówno tylko dlatego, że pochodzą z innych miejscowości jest normą społeczną, to jak mają traktować nas jeśli wyjedziemy np. do Halinowa, Mińska lub gdziekolwiek. Druga sprawa, skąd u Pana ta nienawiść do dzieci, a raczej do prokreacji? To co i jak inni robią w swoich alkowach to ich prywatna sprawa. Stali i przyjezdni mieszkańcy mają takie same prawo by godnie żyć, mieć swobodny dostęp do żłobka, przedszkola, szkoły, biblioteki, lekarza itd. Poza tym przyznać trzeba rację premierowi Pawlakowi, że na starość liczyć można tylko na dzieci bo ZUS padnie najpewniej jeszcze przed 2020 r. Więcej TOLERANCJI!!!
          • majka0613 Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 01.11.14, 00:42
            zamknięty
            Informacja interesujaca postac nr 2 pan Chruscik kandydatem do powiatu na radnego ....mysle ze slusznie czlowiek nie anonimowy slawny w gazetach o nim pisza no i przedsiebiorczy ...
            • dorot-ka30 Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 02.11.14, 01:10
              zamknięty
              cytat z mojej ulubionej ostatnio gazetki :Pensja wójta, czy zastępcy wójta to ciągle mało,
              trzeba pomnażać szybko majątek swojej rodziny, wykorzystując
              swoje 5 minut . Zastępca Wójta jako osoba
              godna zaufania został nominowany przez Radę Gminy
              do władz Lokalnej Grupy Działania Stowarzyszenie
              Ziemi Mińskiej, założonego w ubiegłej kadencji przez 9
              samorządów z naszego powiatu, również przez gminę
              Dębe Wielkie. LGD ma na celu wspierać finansowo ze
              środków unijnych małe projekty gminne, ale również
              lokalne stowarzyszenia, osoby fizyczne i mikroprzedsiębiorstwa.
              Oburza doprawdy fakt, iż w tym roku dotację
              w kwocie 300 tys. złotych otrzymała Małżonka Zastępcy
              Wójta Gminy Dębe Wielkie, jednocześnie Prezesa LGD,
              za którą to prezesurę otrzymuje dodatkowe wynagrodzenie.
              Wiele wniosków nie zostało zakwalifikowanych,
              bo kwota alokacji środków jest ograniczona. To wysoko
              nieetyczne praktyki! Na pytanie, dlaczego tak się stało,
              Karol Chruścik odpowiedział arogancko , aby go nie
              uczyć moralności, bo jego żona nie może pozostawać
              bezrobotna. A co z innymi, którzy nie mają żadnych dochodów
              i chcieliby rozpocząć działalność gospodarczą,
              • graubek Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 02.11.14, 13:21
                zamknięty
                Ten cytat powinien zawierac jeszcze jedno pytanie skad zona pana Ch ma na wklad wlasny do projektu tj okolo 500 tys zl.Moze to jest powod dla ktorego nie oddaje sprawy do sadu przeciw Pani Wodnickiej.
    • dtrela Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 03.11.14, 07:03
      zamknięty
      Zmiana dyrekcji byla gdyz byl koniec kadencji w czerwcu 2013. A poprzednia dyr. nie byla latwa miala swoje widzi misie i byly problemy z komunikacja do tego stopnia, ze rodzice zaprosili Wojta K K na spotkanie w 2012. Wiecej na nia nie napisze. Jak skonczyla prace to niektore dzieci znow wrocily do tej szkoly.
      Obecna jest w porzadku bardzo kompetentna wiele robi dla Szkoly mamy wielkie szczescie , ze jest tu a nie gdzie indziej. Jezeli wladza ja pozyskala to plus dla wladzy.
      A o co chodzi z praca na 2 etatach ? Moze byla na urlopie? Ja tak mialam jak zmienialam prace musialam wybrac urlop bo ekwiwalent za urlop kosztuje 120% pensji... i wszystko bylo ok nowy pracodawca poczekal kilka dni na swiadectwo pracy i bylo ok... a to prywatna firma?
      Swoja droga nie sadze aby wszyscy kandydaci , znajac ich cechy osobowosciowe, az tak utozsamiali sie z tym czarnym marketingiem ?
      • dtrela Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 03.11.14, 07:10
        zamknięty
        Ja mam pytania do wladzy, o zadluzenie 42% z oficjalnych dokumentow... sprawdze poprzednie lata
        • graubek Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 03.11.14, 22:55
          zamknięty
          To bardzo pdchwytliwe pytanie i odpowiedz zalerzy od tego czy zostanie wprowadzone PPP bo wtedy dlug urosnie o 11,5 mln to tak na poczatek ale to moja opiniia oficjalne czynniki nie sade by jej udzielily
          • dtrela Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 05.11.14, 23:00
            zamknięty
            Czyli ocieplenie styropianem 5 budynkow bedzie kosztowala ponad 1 milion za kazdy +%i zarzadzanie i serwisowanie u "autoryzowanego" za odpowiednia oplata wieksza...
            W takim razie zakladam firme ... ocieple za0,5 banki za budynek co roku 20 tysi za zarzadzanie cieplem od karzdej jednostki +oplata serwisowa... zawsze moze sie popsuc oprogramowanie ( oczywiscie z winy urzytkownika ) ..A i najwarzniejsze chlopaki jeszcze sie podziele z wladza, wiecie o co chodzi...dajcie swojemu zarobic.
            • graubek Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 06.11.14, 14:50
              zamknięty
              Musze stanac w obrie Wojta przecierz clopak sie pomylil w liczeniu tylko o marne kilkanasci baniek strach pomyslec co by bylo gdyby nie byl inzynierem .Choc jezeli pomylil sie w tym dwukrotnie w liczbach naturalnych to nie mozna sie dziwic nowej koncepcji wedlug korej 20 km kanalizacji /zaprojektowanej/ a wkonane dobiero w ostatnim roku kadencj plus zaprojektowanie 50 km z ich realizaja w roku przyszlym pozwala naszemu ''ukochanemu spolecznikowi ,,pozwal twierdzic ze suma to 70 km wykonanej kanalizacji .Ciekawe ile razy zdawal matematyke na polibudzie moze zaliczyl ja na pande,,Ps wedlug jego spotu to chyba reszta pracowikow i radnych nie jest potrzebna KK bo wszystko chyba wykonal sam mozna sie tylko cieszyc bo moze beda oszczednosci na etatach zwlaszcza ze zastepca jest biegly w prowadzeniu koparki ..
          • dtrela Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 05.11.14, 23:09
            zamknięty
            Moment moment...ja tu robie żarty...ale to nie zarty bo w 2015 ma byc 17 mil dlugu+11,5 mil Ppp dlug to dlug wyniesie 28,5 a roczny dochod 25 !!!!!!!!!!!! Max pulap 60% a u nas ponad 100% ..debesciaki.
            Czy dobrze policzylam?
        • essa_to_ja Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 06.11.14, 12:27
          zamknięty
          dtrela napisała:
          " Ja mam pytania do wladzy, o zadluzenie 42% z oficjalnych dokumentow... sprawdze poprzednie lata"
          I jak? Co wynika z dokumentów i bilansów otwarcia/zamknięcia kadencji 2006-2010 i 2010-2014? Proszę napisać jakie było zadłużenie, bo to cenne informacje.
          • majka0613 Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 06.11.14, 13:17
            zamknięty
            Mysle, ze dtrela ma racje..... Juz wielokrotnie byl poruszany temat zadluzenia naszej gminy przez KK, ale nikt nie podjal tematu..... PPP pograzy nas calkowicie .... Karczew np. zmodernizowal 10 budynkow za kwote 10 mln.... P. Kalinowski chce zmodernizowac 5 za 11,5 . Chyba bedziemy mieli w tych budynkach zlote klamki..... Wyliczenia dtreli choc pobiezne moga okazac sie prawdziwe.... Do tego dojda kary za
            dyrektywe sciekowa, niespiety budzet, ktory jest finansowany nastepnymi pozyczkami..... Jesli p. Kalinowski wygra, to jako zadeklarowany spolecznik bedzie musial pracowac za darmo, bo nie starczy na pensje.
            Przez 16 lat mamy co rok placic co najmniej 800 tys za obsluge i koszty programu PPP.... Taka kwota wystarczy chyba na zmodernizowanie jednego budynku w ciagu roku.... Bez zadnych kosztow. W 5 lat zmodernizujemy 5 budynkow.... A tak przez 16 lat bedziemy co roku placic te 800 tys. Ile to wychodzi? 

No i od 2015 r musimy zaczac splacac sztandarowy sukces naszej obecnej wladzy, hale sportowa.... Nie wspominajac o innych kredytach.... Faktycznie.... Same sukcesy....
          • dtrela Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 06.11.14, 20:32
            zamknięty
            Taka informacje mozna pozyskac w BIP, wada tego jest, ze zle sie to czyta z komputera a z tabletu jeszcze trudniej( w poprzek drobnym drukiem), jest tego bardzo duzo.
            Jezeli chodzi o %zadluzenia do dochodu to w gminnej gazetce napisano ale ( bardzo wazne) nie ma tam jak wzrastaja kwoty zadluzenia bo gdy dochody wzrosly i wzroslo zadluzenie to wartosc %nie oddaje w pelni obrazu sytuacji.
            Moze ktos z komitetow posiada dane...bedzie szybciej?
    • dracena111 Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 06.11.14, 13:43
      zamknięty
      No wlasnie... Ale widac nasi mieszkancy wola szydzic z piosenki Rucinskiego, ktora w sumie jest fajna i jest czescia jego kampanii wyborczej niz zajac stanowisko w wazniejszych sprawach. Piosenka to tylko piosenka a od czekajacych nas problemow nie uciekniemy... Ciekawe jak wtedy wszyscy szydzacy beda spiewac.....
      • graubek Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 06.11.14, 16:00
        zamknięty
        Tak jest ze w okresie dobrobytu za fantazje jednostek w tym przypadku dwu jednostek zaplaca mieszkancy ,poprostu dramat jak czlowiek prowadzacy festyny zostaje wyznaczony na takie stanowisko to gmina prosi sie o klopoty.ps polecam spot wyborczy kk porostu nasz genialny wodz sam wszystko zrobil inni przez 4 lata chyba mu tylko przeszkadzali
        • dtrela Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 09.11.14, 02:19
          zamknięty
          2013 zadluzeanie 37,77 a 2014 prognoza 42%.
          Cos jest na rzeczy bo w biuletynie ukazano jak rosly wydatki na drogi...ale cicho o dlugach. Kiedys , kiedys bylow biuletynie ale zdjety ze strony internetowej gminy
          • dtrela Re: Gazetka Solidny Samorząd Fakty i Mity 09.11.14, 21:47
            zamknięty
            Chociaz chociaz w kasie mi sie cos nie zgadza...
            Zadluzenie z 12 ma wzrosnac do 17 a przychody ok 25 to jest 68 procent a max poziom 60..
            Czemu Pan Panie Krzysztofie K. ciagle milczy na ten temat zadluzenia schowany za banerami i gazetkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka