Gość: AA IP: *.t19.ds.pwr.wroc.pl 03.01.06, 15:49 ciekawe co se stanie jak niedźwiedź zrobi kupe :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Maniek Łódź Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: 217.96.5.* 03.01.06, 16:15 rok tymu przyjechało takie kino objazdowe do Łodzi. I chyba zrobiło później tour dookoła Polski. Efekty były takie że wywoływały śmiech uczestników (z jakości efektów) Odpowiedz Link Zgłoś
ewerek [...] 03.01.06, 20:01 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
caesar_pl Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe 06.01.06, 00:58 Tu pisza,ze to swiatowa nowosc,a juz jest od lat we Francji czy USA.Faktycznie,podaje sie zapachy i krzesla sa ruchome.A calosc rozbieralna i 4 osobowa obsluga. de.news.yahoo.com/03012006/295/weltneuheit-5d-kino-berlin.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yurek Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 16:37 Bez jaj / raczej to jest kino 3D+, może nawet 3D++, ale nie 5D / to sobie Niemcy robią wynalazki, nie długo zrobią jeszcze 20D, a co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: heniek Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 16:42 Phi, myślałem że widzowie podróżują w czasie i jedzą prażonki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: 213.86.33.* 03.01.06, 16:52 takie kino we francji powstało w latach 80. Kino sferyczne z ruchomymi fotelami, tyle że jak to ktoś z szanownych formumowiczów zauważył "jak niedżwiedź zrobił kupę" to nie było czuć, moze naweto to i lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matematyk Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 17:03 jak mi obiecają pokazać przed wejściem pięć wektorów liniowo niezależnych to pojadę tam jeszcze dziś ;) tani bulls***t dla mas :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 17:47 No jasne. Jeden to roznica miedzy zapachem kamfory a kwiatowym, drugi to różnica między żywicznym a owocowym, a trzy pozostałe sobie łatwo znajdziesz. Z tego co wiem, to ruch to jest 6 wymiarow, a zapach to 4 wymiary, i jeszcze czas plynie, takze w sumie wychodzi 14. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KubaL Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 21:11 Zależy co rozumiemy pod pojęciem wymiar. Możemy sobie wyobrazić punkt materialny (taki matematyczny), którego atrybutami są: położenie w przestrzeni i w czasie (3+1=4 wymiary). Dodatkowo taki punkt materialny możemy "obdarzyć" innymi atrybutami typu kolor, tmpratura, zapach (odczuwany) itd. Wszystko jest kwestią sposobu modelowania rzeczywistości (doboru skali, zestawu interesujących nas atrybutów itp.). Bo w rzeczywistości nie możemy wyodrębnić punktu materialnego (bo co to miałoby być: ziarnko piasku, atom, kwark?) ani tym bardziej określić jego podstawowych atrybutów (co do charakteru i wartości). Możemy załóżmyć, że w naszym modelu takim "punktem materialnym" jest widz w kinie 5D. Jego atrybutami są: położenie względem akcji toczącej się w filmie (3 wymiary), efekty dynamiczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inż. Mruwnica Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 23:21 > zapach (1 wymiar, zakładając że emitowana jest skończona liczba > kombinacji składowych zapachu), To stwierdzenie jest nieco dziwne... Dlaczego ze skończonej liczby stanów (kwantyzacji) ma wynikać jednowymiarowość (topologia). W końcu jakby się uprzeć to położenie też jest możliwe tylko w skończonej liczbie możliwości, a jednak rezerwujesz dla niego trzy wymiary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KubaL Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 01:04 > To stwierdzenie jest nieco dziwne... Dlaczego ze skończonej liczby stanów > (kwantyzacji) ma wynikać jednowymiarowość (topologia). OK. Trochę się z tym zapędziłem. Dyskretyzacja oczywiście niewiele tu zmienia. Chodziło mi o to, że w niektórych zastosowaniach wystarczy potraktować zapach jako zmienną jednowymiarową (będącą (nieciągłym) funkcjonałem działającym na 3- wymiarowej przestrzeni zapachów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bigoS Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 04.01.06, 09:38 he? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MOldar Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.atman.pl / *.atman.pl 05.01.06, 01:52 jestescie genialni!! :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: leming Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.aster.pl 03.01.06, 18:42 Nie pokaza ci, bo do ogarniecia pieciu wymiarow wzrok nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_triste Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.polsl.pl / *.polsl.pl 03.01.06, 19:56 Ludzki wzrok nie wystarczy. Kto wie co tam żyje gdzieś w kosmosie, gdzie, ile i jakie ma oczy? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 5D master Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 21:13 [1, 0, 0, 0, 0] [0, 1, 0, 0, 0] [0, 0, 1, 0, 0] [0, 0, 0, 1, 0] [0, 0, 0, 0, 1] Zgodne z Twoimi warunkami zadania (a raczej ich brakiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KubaL Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 21:40 Dlaczego się ograniczać do pięciu wymiarów. Pokażmy 5 wektorów liniowo niezależnych w przestrzeni nieskończenie wymiarowej: [1,0,0,0,0,0,0,.....] [0,1,0,0,0,0,0,.....] [0,0,1,0,0,0,0,.....] [0,0,0,1,0,0,0,.....] [0,0,0,0,0,0,1,.....] :-) Odpowiedz Link Zgłoś
heureka7 NAUSICAA 03.01.06, 17:55 takie atrakcje od dawna proponuje Nausicaa (w Boulogne-sur-Mer w polnocnej Francji) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: NAUSICAA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 18:57 takie atrakcje od dawna proponuje kino 4D w Europa Park w Płd Niemczech :> wiec jakos nie widze powodu do naglasniania czegos tego typu,tym bardziej ze to nie w Polsce... zresztą 5D to chyba jeszcze powinno pozwalać na rzeczywiste dotknięcie drzew, głaskanie koali itd;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ciekawski Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: 194.183.32.* 03.01.06, 19:11 Oj to jeszcze nic! Ciekawe co się stanie, kiedy puszczą w tym kinie któryś z filmów z bogtej kolekcji Teresy Orlovsky ;-) ;-) ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojejej Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 13:38 jak bedzie jakis facial... to mozna dostac kublem zimnej wody w twarz (mam nadzieje ze to woda bedzie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ogoorek Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 19:27 no jakto co, efekty zapachowe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leonart Polska: Kino siedmiowymiarowe IP: 83.233.132.* 03.01.06, 21:27 Polak potrafi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdgsd Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 22:18 hahaha. Ale się uśmiałem, faktycznie masz ostre poczucie humoru! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pop Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.01.06, 22:51 Takie kino od lat dziala w Phantasialand kolo Köln . Te dodatkowe " wymiary" to poruszajace sie fotele , podmuchy slonego ,morskiego wiatru czy tez krople deszczu . Fajna rzecz ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wit Phantasialand to palanctwo. IP: *.dip.t-dialin.net 04.01.06, 07:40 I nie pisz "Köln", bo to pretensjonalne. Pisz i mów na przyszłość "Kolonia", bo taka nazwa obowiązuje w polszczyźnie. Przez to nie narazisz się na śmieszość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pop Opinia znawcy tematu ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.01.06, 09:50 Hm, postaram zastosowac sie do twych cennych wskazowek ! Nie mam zreszta innego wyjscia ... Ktoz chcialby narazic sie na smiesznosc czy tez , jeszcze gorzej , na zarzut pretensjonalnosci ?! A tak na marginesie - twoje zwiazki z " palanctwem" nie moga byc przypadkowe ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja, ja, moze ja! Re: Phantasialand to palanctwo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 13:39 ja znam, ja znam, Akwizgran zamiast Aachen... dobrze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gr W Universal Studios IP: 12.158.242.* 04.01.06, 03:31 w LA chyba jest to juz od paru lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rysiek Re: W Universal Studios IP: *.vf.shawcable.net 04.01.06, 07:58 Masz racje. Bralem udzial w pracach nad tym projektem. Poniewaz byl on uznany za najlepszy w 2001r na swiecie zbudowalismy drugi dla Universalu na Florydzie (oddany do uzytku w lipcu) z nadzieja na nastepny w parku rozrywki w Tokio. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jester_737 Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.connect-austria.at 04.01.06, 12:13 Je$li pokaza centrum Moskwy,dopiero bedzie fetor.Pfui Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziggy Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.localdomain / 195.117.155.* 04.01.06, 12:23 w stanach w każdym lepszym parku rozrywki sa takie kina. wielkie halo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibicnumer1 Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.nycmny.east.verizon.net 05.01.06, 00:31 idz h.uj.u glupi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosztor Fantazja land koło Keln IP: *.aquanet.pl / 194.24.238.* 05.01.06, 08:57 byłem w podobnym kinie na filmie o piratach z Lesli Nielsesnem w roli głownej seans trwał około 30 minut w nimeickiej wersji - polecam bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AREK Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.proxy.astra-net.com 20.01.06, 21:27 pODOBNO SĄ TYLKO PRZYJEMNE ZAPACHY. Odpowiedz Link Zgłoś