Dodaj do ulubionych

Niemcy: Kino pięciowymiarowe

IP: *.t19.ds.pwr.wroc.pl 03.01.06, 15:49
ciekawe co se stanie jak niedźwiedź zrobi kupe :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Maniek Łódź Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: 217.96.5.* 03.01.06, 16:15
      rok tymu przyjechało takie kino objazdowe do Łodzi. I chyba zrobiło później tour
      dookoła Polski. Efekty były takie że wywoływały śmiech uczestników (z jakości
      efektów)
      • ewerek [...] 03.01.06, 20:01
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • caesar_pl Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe 06.01.06, 00:58
        Tu pisza,ze to swiatowa nowosc,a juz jest od lat we Francji czy USA.Faktycznie,podaje sie zapachy i krzesla sa ruchome.A calosc rozbieralna i 4 osobowa obsluga.
        de.news.yahoo.com/03012006/295/weltneuheit-5d-kino-berlin.html
    • Gość: Yurek Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 16:37
      Bez jaj / raczej to jest kino 3D+, może nawet 3D++, ale nie 5D / to sobie Niemcy
      robią wynalazki, nie długo zrobią jeszcze 20D, a co?
    • Gość: heniek Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 16:42
      Phi, myślałem że widzowie podróżują w czasie i jedzą prażonki.
      • Gość: xxx Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: 213.86.33.* 03.01.06, 16:52
        takie kino we francji powstało w latach 80. Kino sferyczne z ruchomymi
        fotelami, tyle że jak to ktoś z szanownych formumowiczów zauważył "jak
        niedżwiedź zrobił kupę" to nie było czuć, moze naweto to i lepiej.
    • Gość: matematyk Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 17:03
      jak mi obiecają pokazać przed wejściem pięć wektorów liniowo niezależnych to
      pojadę tam jeszcze dziś ;) tani bulls***t dla mas :P
      • Gość: ktos Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 17:47
        No jasne. Jeden to roznica miedzy zapachem kamfory a kwiatowym, drugi to różnica
        między żywicznym a owocowym, a trzy pozostałe sobie łatwo znajdziesz.

Z tego co wiem, to ruch to jest 6 wymiarow, a zapach to 4 wymiary, i jeszcze
        czas plynie, takze w sumie wychodzi 14.
        • Gość: KubaL Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 21:11
          Zależy co rozumiemy pod pojęciem wymiar. Możemy sobie wyobrazić punkt
          materialny (taki matematyczny), którego atrybutami są: położenie w przestrzeni
          i w czasie (3+1=4 wymiary). Dodatkowo taki punkt materialny możemy "obdarzyć"
          innymi atrybutami typu kolor, tmpratura, zapach (odczuwany) itd. Wszystko jest
          kwestią sposobu modelowania rzeczywistości (doboru skali, zestawu
          interesujących nas atrybutów itp.). Bo w rzeczywistości nie możemy wyodrębnić
          punktu materialnego (bo co to miałoby być: ziarnko piasku, atom, kwark?) ani
          tym bardziej określić jego podstawowych atrybutów (co do charakteru i wartości).
          Możemy załóżmyć, że w naszym modelu takim "punktem materialnym" jest widz w
          kinie 5D. Jego atrybutami są: położenie względem akcji toczącej się w filmie (3
          wymiary), efekty dynamiczne
          • Gość: inż. Mruwnica Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 23:21
            > zapach (1 wymiar, zakładając że emitowana jest skończona liczba
            > kombinacji składowych zapachu),

To stwierdzenie jest nieco dziwne... Dlaczego ze skończonej liczby stanów
            (kwantyzacji) ma wynikać jednowymiarowość (topologia). W końcu jakby się uprzeć
            to położenie też jest możliwe tylko w skończonej liczbie możliwości, a jednak
            rezerwujesz dla niego trzy wymiary.
            • Gość: KubaL Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 01:04
              > To stwierdzenie jest nieco dziwne... Dlaczego ze skończonej liczby stanów
              > (kwantyzacji) ma wynikać jednowymiarowość (topologia).

OK. Trochę się z tym zapędziłem. Dyskretyzacja oczywiście niewiele tu zmienia.
              Chodziło mi o to, że w niektórych zastosowaniach wystarczy potraktować zapach
              jako zmienną jednowymiarową (będącą (nieciągłym) funkcjonałem działającym na 3-
              wymiarowej przestrzeni zapachów).
              • Gość: bigoS Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.izacom.pl / *.izacom.pl 04.01.06, 09:38
                he?
                • Gość: MOldar Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.atman.pl / *.atman.pl 05.01.06, 01:52
                  jestescie genialni!! :D
      • Gość: leming Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.aster.pl 03.01.06, 18:42
        Nie pokaza ci, bo do ogarniecia pieciu wymiarow wzrok nie wystarczy.
        • Gość: el_triste Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.polsl.pl / *.polsl.pl 03.01.06, 19:56
          Ludzki wzrok nie wystarczy. Kto wie co tam żyje gdzieś w kosmosie, gdzie, ile i
          jakie ma oczy? ;)
      • Gość: 5D master Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 21:13
        [1, 0, 0, 0, 0]
        [0, 1, 0, 0, 0]
        [0, 0, 1, 0, 0]
        [0, 0, 0, 1, 0]
        [0, 0, 0, 0, 1]

Zgodne z Twoimi warunkami zadania (a raczej ich brakiem :)
        • Gość: KubaL Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 21:40
          Dlaczego się ograniczać do pięciu wymiarów. Pokażmy 5 wektorów liniowo
          niezależnych w przestrzeni nieskończenie wymiarowej:
          [1,0,0,0,0,0,0,.....]
          [0,1,0,0,0,0,0,.....]
          [0,0,1,0,0,0,0,.....]
          [0,0,0,1,0,0,0,.....]
          [0,0,0,0,0,0,1,.....]
          :-)
    • heureka7 NAUSICAA 03.01.06, 17:55
      takie atrakcje od dawna proponuje Nausicaa (w Boulogne-sur-Mer w polnocnej
      Francji) ;)
      • Gość: a Re: NAUSICAA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 18:57
        takie atrakcje od dawna proponuje kino 4D w Europa Park w Płd Niemczech :>
        wiec jakos nie widze powodu do naglasniania czegos tego typu,tym bardziej ze to
        nie w Polsce... zresztą 5D to chyba jeszcze powinno pozwalać na rzeczywiste
        dotknięcie drzew, głaskanie koali itd;)
    • Gość: Ciekawski Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: 194.183.32.* 03.01.06, 19:11
      Oj to jeszcze nic! Ciekawe co się stanie, kiedy puszczą w tym kinie któryś z
      filmów z bogtej kolekcji Teresy Orlovsky ;-) ;-) ;-)
      • Gość: ojejej Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 13:38
        jak bedzie jakis facial... to mozna dostac kublem zimnej wody w twarz (mam
        nadzieje ze to woda bedzie)
    • Gość: Ogoorek Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 19:27
      no jakto co, efekty zapachowe ;)
      • Gość: Leonart Polska: Kino siedmiowymiarowe IP: 83.233.132.* 03.01.06, 21:27
        Polak potrafi
    • Gość: gdgsd Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 22:18
      hahaha. Ale się uśmiałem, faktycznie masz ostre poczucie humoru!
      • Gość: pop Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.01.06, 22:51

Takie kino od lat dziala w Phantasialand kolo Köln . Te dodatkowe " wymiary"
        to poruszajace sie fotele , podmuchy slonego ,morskiego wiatru czy tez krople
        deszczu . Fajna rzecz !
        • Gość: wit Phantasialand to palanctwo. IP: *.dip.t-dialin.net 04.01.06, 07:40
          I nie pisz "Köln", bo to pretensjonalne.

Pisz i mów na przyszłość "Kolonia", bo taka nazwa obowiązuje w polszczyźnie.
          Przez to nie narazisz się na śmieszość.
          • Gość: pop Opinia znawcy tematu ? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.01.06, 09:50
            Hm, postaram zastosowac sie do twych cennych wskazowek ! Nie mam zreszta
            innego wyjscia ...
            Ktoz chcialby narazic sie na smiesznosc czy tez , jeszcze gorzej , na zarzut
            pretensjonalnosci ?!
            A tak na marginesie - twoje zwiazki z " palanctwem" nie moga byc przypadkowe !

• Gość: ja, ja, moze ja! Re: Phantasialand to palanctwo. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 13:39
            ja znam, ja znam, Akwizgran zamiast Aachen... dobrze?
    • Gość: gr W Universal Studios IP: 12.158.242.* 04.01.06, 03:31
      w LA chyba jest to juz od paru lat.
      • Gość: rysiek Re: W Universal Studios IP: *.vf.shawcable.net 04.01.06, 07:58
        Masz racje. Bralem udzial w pracach nad tym projektem. Poniewaz byl on uznany
        za najlepszy w 2001r na swiecie zbudowalismy drugi dla Universalu na Florydzie
        (oddany do uzytku w lipcu) z nadzieja na nastepny w parku rozrywki w Tokio.
        Pozdrowienia.
    • Gość: jester_737 Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.connect-austria.at 04.01.06, 12:13
      Je$li pokaza centrum Moskwy,dopiero bedzie fetor.Pfui
    • Gość: ziggy Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.localdomain / 195.117.155.* 04.01.06, 12:23
      w stanach w każdym lepszym parku rozrywki sa takie kina. wielkie halo
    • Gość: kibicnumer1 Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.nycmny.east.verizon.net 05.01.06, 00:31
      idz h.uj.u glupi
    • Gość: kosztor Fantazja land koło Keln IP: *.aquanet.pl / 194.24.238.* 05.01.06, 08:57
      byłem w podobnym kinie na filmie o piratach z Lesli Nielsesnem w roli głownej
      seans trwał około 30 minut w nimeickiej wersji - polecam bardzo
    • Gość: AREK Re: Niemcy: Kino pięciowymiarowe IP: *.proxy.astra-net.com 20.01.06, 21:27
      pODOBNO SĄ TYLKO PRZYJEMNE ZAPACHY.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka