Dodaj do ulubionych

Gitara klasyczna - struny za wysoko. Co zrobić?

23.03.17, 11:38
Cześć. Kupiłem ostatnio gitarę klasyczną raczej z niskiego przedziału cenowego. Jest fajnie zrobiona, ma spoko brzmienie, ale struny są bardzo wysoko i dociskanie powyżej 5 progu staje się problematyczne. Ten model jest wyposażony w śrubę do regulacji gryfu i mam klucz, ale nie mam pojęcia jak się do tego zabrać - w którą stronę kręcić, ile zrobić obrotów żeby czegoś nie zepsuć itd. Proszę o porady
Obserwuj wątek
    • pomagier1 Re: Gitara klasyczna - struny za wysoko. Co zrobi 24.03.17, 20:23
      Hej.
      Regulacja wysokości strun nie jest trudna. Jeśli chcesz opuścić struny, to należy włożyć klucz i kręcić nim w prawo. Czyli jeśli masz gitarę w pozycji jak do grania, to przekręcasz kluczem do siebie. Warto przede wszystkim poluzować struny i nie robić zbyt wiele obrotów - powinien być to proces powiedzmy ze dwa obroty i kilka dni przerwy, ponieważ to się jeszcze układa i efekt może być większy po kilku godzinach.

Ewentualnie można sprawdzić jaka jest wysokość mostka i w razie potrzeby można go wymienić na niższy - nie są to drogie rzeczy, to dość typowa sprawa.
    • pomagier1 Re: Gitara klasyczna - struny za wysoko. Co zrobi 24.03.17, 21:55
      Przepraszam, pomyliłem się. Nie do siebie, a od siebie. W razie czego daj znać - na pewno ktoś na forum pomoże - od tego oni są. smile
    • starfish11 Re: Gitara klasyczna - struny za wysoko. Co zrobi 25.03.17, 12:26
      Super, dzięki za info. Jeszcze dziś spróbuję odrobinkę pokręcić. Zobaczymy jakie będą rezultaty..

A tak przy okazji jeszcze podpytam. Czy struny mają duże znaczenie w twardości gitary? Widziałem wersję normal i hard.
    • dobrymechanik Re: Gitara klasyczna - struny za wysoko. Co zrobi 27.03.17, 23:55
      Struny mają bardzo mały wpływ nie tylko na twardość, ale również dźwięk. Największy wpływ na twardość gitarki ma wysokość strun nad gryfem czyli głównie kwestia siodełka i mostka oraz krzywizny gryfu. Jednym słowem najważniejsza jest gitara. Dobre struny można kupić za 30-40 zł, ale założone do gitary z marketu nic nie dadzą .

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka