Dodaj do ulubionych

Jaką zmywarkę polecacie?

IP: *.spsa.com.pl 29.03.04, 14:19
Zmywarka do zabudowy w rozsądnej cenie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Acha Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: *.man.szczecinek.pl 19.04.04, 10:31
      Mam Hoovera i jest ok. Duża ilość programów, cicho chodzi
    • Gość: KOLES Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: *.alan.krakow.pl 20.04.04, 22:50
    • Gość: Aguś Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.04, 12:35
      Ja mam już od lat Bosch, wprawdzie nie do zabudowy, ale działa super, bez
      zarzutów!
    • Gość: aga Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: *.spsa.com.pl 21.04.04, 13:38
      Myślę o zakupie tańszego Boscha, co Wy na to?
      • Gość: Panan Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: 193.24.24.* 21.04.04, 14:01
        Jezeli chodzi o zmywarki to panuje opinia ze najlepsze sa (wg. kolejniosci ceny
        i jakosci) Siemens,Bosch, AEG
        Natomiast druga opinia to taka ze akurat na zmywarce nie powinno sie oszczedzac
        • Gość: AGA ARISTON IP: *.rgsa.pl 26.04.04, 14:35
          Ja slyszalam duzo dobrego o Aristonie i mam zamiar kupic.
          Patrz głównie na klasy-jak bedzie miala AAA to kazda bedzie dobra
    • karp Re: Jaką zmywarkę polecacie? 21.04.04, 16:25
      Siemens SF54A560 :) 45 cm, do zabudowy, z panelem na wierzchu.
      Nie ma:
      - programu na garnki 70 st
      - regulacji wysokości górnego kosza
      - głowicy do mycia blach
      Garnki jeszcze może by się przydały (choc i w Auto się domywają), dwa pozostałe
      nie są mi potrzebne.
      Zalety:
      cicha, wg instrukcji mało żre prądu i wody (choć tego nie bardzo mam jak i
      kiedy sprawdzić), bardzo dobrze myje.
      Czy jest awaryjna to nie wiem bo chodzi dopiero 3 miesiące.
      Z tego co pamiętam jej bliźniaczym u Boscha jest SRI46A05 (chyba jakoś tak),
      tylko przyciski są kwadratowe (w Siemensie okrągłe). ;) Moja siostra ma taką,
      również 3 m-ce , też jest bardzo zadowolona.

• iwka101 Re: Jaką zmywarkę polecacie? 23.04.04, 00:31
      bosh, jest niezawodna
      • Gość: jasio Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 06:09
        Ja mam Bosha jest OK ale brak mu programów ma tylko trzy i jak sa mało
        zabrudzone szkla to sa problemy i jak sie nA NOC WLACZY PROGRAM TO BUDZI CO POL
        GODZINY ABY JA WYLACZYC
        • Gość: Dosia Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: 195.217.253.* 23.04.04, 12:06
          Jasiu. To wylacz opcje powiadomiania :) Ona wcale nie musi byc wlaczona...
    • aankaa Re: Jaką zmywarkę polecacie? 23.04.04, 07:33
      z funkcją
      - opóźnionego startu
      - 1/2 wsadu
      - aquastop
      - regulacji górnego kosza
    • Gość: aga Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: *.spsa.com.pl 23.04.04, 09:21
      Waham się między Boshem:
      SRV33A13 a SRV46A63.
      Ta druga ma więcej funkcji (m.in. skrócony program), ale jest droższa o ok.
      500zł.
      Może macie jakieś doświadczenia?
      • Gość: Dosia Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: 195.217.253.* 23.04.04, 12:22
        ja mam Boscha z programem m.in. skrocony program. Powiem szczerze, ze uzylam go
        dwa razy i nie domyl mi naczyn (takich po obiedzie) - takze ten program przyda
        sie teoretycznie tylko przy malo zabrudzonych szklankach, ale... akurat do
        takich szklanek jest INNY program 40 stopni :) Wiec w sumie skrocony program w
        moim przypadku okazal sie zbedny. I spokojnie moze go moim zdaniem nie byc.

W zasadzie wiec uzywam tylko programu auto, w ktorym zmywarka sama dobiera
        temperature (40-55) w zaleznosci od stopnia zabrudzenia naczyn - ale domywa
        pieknie. W przypadku gdy mam szklanki i patelnie moge skorzystac z tego
        programu, a na dol kosza wlaczyc dodatkowe namaczanie - wtedy temperatura nie
        musi byc wysoka np. 70, a mimo wszystko patelnie na dole sie myja. Mozesz wiec
        wlozyc do jednego zmywania i kieliszki i brudne gary... Czyli funkcja
        namaczanie przydaje sie bardzo.

Niestety nie mam funkcji pol wsadu - ale zauwazylam, ze w nowych modelach
        zmywarek tej funkcji sie juz nie stosuje - spelnia ja program auto, ktory
        dostosowuje ilosc wody do stopnia zabrudzenia naczyn. Wiec na jedno wychodzi.
        Czyli jak masz auto, ktory dobiera ilosc wody to nie musi byc juz programu pol
        wsadu. I zdaje sie zaden Bosch tej funkcji nie ma.

Przydaje sie tez funkcja zraszania (czasem zostawiasz naczynia w zmywarce na
        nastepny dzien - ja je po prostu od razu zraszam, zeby resztki obiadu nie
        zastygly).

Ufff...
      • Gość: Dosia Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: 195.217.253.* 23.04.04, 12:27
        W jednym ze sklepow internetowych te zmywarki, ktore podajesz kosztuja: jedna
        2159, a druga 2489. Nie widze, czym dokladnie sie roznia, ale roznica w cenie
        jest 300 zl, wiec moze warto zainwestowac w drozsza...
        • Gość: Daniela Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: *.ukdc.aig.com 23.04.04, 12:33
          Witajcie,
          Ja od 3 lat mam zmywarke Candy - ja ja nazywam 3w1, jest dosc funkcjonalna tzn.
          posiada palniki gazowe, w srodku jest piekarnik elektryczny z roznymi funkcjami
          (np. grill), a na samym dole jest zmywarka. Jest dosc duza jesli chodzi o
          gabaryt mebelka, ale wszystko jest w jednym "mebelku". Wtedy kosztowala
          ok.2.000 PLN, wiem, ze teraz mozna juz kupic ja w wersji z plyta elektryczna.
          Co do jakosci zmywania to ma 6 programow, takze z gotowaniem wody do rzeczy
          bardziej zabrudzonych oraz program tylko plukania.
          Moim zdaniem jest OK.
          Pozdrawiam, Daniela.
        • Gość: aga Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: *.spsa.com.pl 23.04.04, 12:36
          Droższa ma program skrócony, jest troche cichsza,samoczyszczący system filtrów,
          wszystko klasy A....
          Tańsza ma suszenie klasy B.
          • Gość: dosia Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: 195.217.253.* 23.04.04, 17:46
            To tym bardziej polecalabym ta drozsza. Nie dla samego programu skroconego,
            ale na pewno dla wiekszego komfortu jesli chodzi o halas i za klase AAA. Te 300
            zl zwroca sie szybciutko.
            • Gość: marta Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: 193.111.166.* 26.04.04, 14:47
              nie mówię, żeby to ignorować, ale weźcie pod uwagę, że klasy energetyczne, to
              często chwyt marketingowy... i nie tak szybko zwróci się różnica w cenie... weź
              pod uwagę, ze kilowat energii to ok 30 gr, przemnóż to, przez roczne zużycie i
              zobacz ile wychodzi - policz dokładnie ile zaoszczędzasz rocznie...ja wahałam
              się pomiędzy drogim BOSCHEM (ok 3000 zł klasa aaaaaaaaaa) i tańszym (1700 zł
              klasa b/c) - okazało się, że żebym różnica w cenie mi się zwróciła na prądzie i
              wodzie musiałabym zmywać przez 25 lat - nie zamierzam trzymać u siebie tego
              sprzętu tak długo, więc pieniądze jaki zaoszczędzę w ciągu 5-6 lat (tyle mniej
              więcej przewiduję) nie zrekompensują mi w żaden sposób większych poniesionych
              nakładów
      • Gość: Dosia Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: 195.217.253.* 23.04.04, 17:47
        I jeszcze jedna mysl. Jezeli masz miejsce w kuchni to namawiam Cie jednak na
        zmywarke 60cm.
        • Gość: aga Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: *.spsa.com.pl 26.04.04, 10:44
          Kuchnia jest niestety mała, nas jest póki co dwójka, więc większa nam się na
          razie nie opłaca;-)
          • linka9 Re: Jaką zmywarkę polecacie?Simens - niekoniecznie 28.04.04, 11:58
            Chciałabym przestrzec przed jednym: nie patrzeć ślepo na firmę!
            Ja mam Simensa, wszyscy polecali, a ponieważ bardzo śpieszyło mi sie z zakupem
            (co nagle to po diable), a był dostępny wtedy akurat tylko jeden model 45cm
            tej firmy, więc kupiłam, co było, porównujac jedynie ceny w róznych sklepach.
            Bardzo żałuję. Drogie, przepłacone i jeszcze wcale nie tak skuteczne, jak
            zachwalano; złe rozwiązanie, jeśli chodzi o programy. Jedynie, za co mogę ją w
            pełni pochwalić to cicha praca. Przyzam szczerze, że wcale tak często z niej
            nie korzystam, czyli jak zorientowałam się, nie należę do grona bezwzględnych
            pochlebców zmywarek.
            • Gość: Panan Re: Jaką zmywarkę polecacie?Simens - niekonieczni IP: 193.24.24.* 28.04.04, 14:41
              Siemens ma praktycznie takie same zmywarki i rozwiazania jak Bosch - ale jest
              nieco drozszy
              Ja mam od tygodnia siemensa - nie mam co prawda porownania z innymi zmywarkami,
              ale na razie jestem zadowolona
              jest dosc cicha, dobrze domywa, i kieliszki na prawde wychodza z niej
              błyszczace (do nich stosuje specjalny program 40 st)
              i ma jeszcze pare bajerów - ktore powoduja ze jest oszczedna
          • annb Re: Jaką zmywarkę polecacie? 29.04.04, 11:12
            nas też jest dwójka ale kupilismy 60 cm-trową,
            pakujemy i zmywamy raz na dwa dni :)
            większa jest bardziej pakowna
            • Gość: Panan Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: 193.24.24.* 30.04.04, 13:12
              tez polecam 60-tke - jezeli ktos ma miejsce oczywiscie
              jak jest potrzeba to do 60-tki wejda wieksze gary, patenie, mozna w niej zmywac
              ruszty z piekarnika i filtr z okapu (do 45 - raczej nie wejda)
              a jak na codzien sie ma mało zmywania to nie trzeba przeciez zmywac codziennie -
              lepiej "kolekcjonowac" rzeczy do zmywania - a jak cos za mocna zaschnie to
              mozna przed zmywaniem zasadniczym zarobic zmywanie wstepne albo namaczanie
              zuzycie wody i energi - wcale nie jest duzo wieksze od 45-tki
    • Gość: ka Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 29.04.04, 12:16
      Mam od 4 lat Whirpoola ADG 957.Made in Germany. Moim zdaniem , mimo, że
      Whirpool nie ma wysokich notowań (AGD z niższej półki), to lepszy Whirpool made
      in Germany niż Bosch made in Poland czy inny Pakistan. Oceń, czy szukasz
      zmywarki 45cm czy 60cm? (ja mam 60cm i nawet przy 2-3 osobach sprawdza się
      idealnie, nie jest za duża). W miarę możliwości- poszukaj miejsca na 60cm.
      Funkcja 1/2 wsadu jest u mnie praktycznie nieużywana (nie warto na nią patrzeć
      przy wyborze modelu). Tak samo niepotrzebna jest wg. mnie funkcja opóźnionego
      startu (są zwolennicy tej opcji, ale bez niej model będzie tańszy, nie ujmując
      nic z jakości pracy urządzenia). Ważne jest, by "ruszt" na talerze w dolnym
      koszu dało się demontować (gdy chcemy zmywać garnki). Do dyskusji jest kwestia
      przydatności funkcji regulowanej wysokości kosza górnego: moja ma, ale
      położenie kosza zmieniłam w ciągu 4 lat może z 2 razy.Odradzam malutkie
      zmywareczki na np. 4 kpl. naczyń, bo to nieporozumienie. Zmywarka 45cm to
      minimum, a 60cm optimum.
      • Gość: aga Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: *.spsa.com.pl 04.05.04, 16:22
        Nie mam miejsca na 60-tkę!!!!!!!!!!!
        Mimo, że mnie przekonaliście....

W takim razie na co mam zwracać uwagę? Na klasę, ilość programów, aquastop,
        ilość temperatur?? Na co?? Czego w ogóle nie używacie, a za co klient płaci??
        Według mnie, te zmywarki są do siebie podobne... Chciałabym jedynie, żeby mi
        się nie psuła. Bo ze zmywarką będzie pewnie tak jak z pralką - będę używać
        jednego programu;-)))
        • Gość: Dosia Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: 195.217.253.* 04.05.04, 17:14
          Zmywarka musi miec aqua stop. Jest to zabezpieczenie przed zalaniem. Jezeli
          chcesz byc spokojna zostawiajac wlaczona zmywarke, kiedy Ciebie nie ma w domu,
          to musisz go miec.

Moim zdaniem powinna byc klasy AAA (ale to moje zdanie, bo przyznam szczerze
          nie chcialoby mi sie liczyc ile rzeczywiscie pradu i wody zuzywam).

Powinna miec program 50-60 stopni - w takiej temperaturze umyja sie nawet
          garnki.

Funkcja zraszanie - rzadko uzywana (ze 3 razy mi sie zdazylo).

Funkcja namaczania - rzadko uzywa, chyba, ze gary sie przypalily (uzylam chyba
          z 5 razy).

To samo funkcja 70stopni (czyli ukrop)- jak sie gary przypala (uzylam raz).

Funkcja 40 stopni - szybkie zmywanie na same szklanki, czy kieliszki - uzylam 2
          razy.

Mysle, ze nie zrobisz zlego interesu jezeli kupisz zmywarke nawet z jednym
          programem i aqua stopem. Taka prawda :) Ale nie oszczedzaj na marce. Mysle, ze
          Bosch jest OK.

PS. Polecam do zmywania kupienie oddzielnie soli, nablyszczacza i proszku -
          starczaja na bardzo dlugo i wychodzi o wiele wiele taniej niz jakies pastylki,
          ktore w ogole nie domywaja.

• jk Re: Jaką zmywarkę polecacie? 04.05.04, 22:00
          Gość portalu: aga napisał(a):
          > W takim razie na co mam zwracać uwagę? Na klasę, ilość programów, aquastop,
          > ilość temperatur?? Na co?? Czego w ogóle nie używacie, a za co klient płaci??
          > Według mnie, te zmywarki są do siebie podobne... Chciałabym jedynie, żeby mi
          > się nie psuła. Bo ze zmywarką będzie pewnie tak jak z pralką - będę używać
          > jednego programu;-)))

troche szkoda, ze nie 60, bo jest tansza niz 45 :)

troche prkatycznych rad dotyczacych zakupu: nie kupuj raczej w duzych sklepach
          (tpyu euro), bo maja strasznie wysrubowane ceny, w mediamarkcie czasem zdarzaja
          sie okazje, ale tylko czasem
          wybierz raczej maly sklep jakiejs sieci typu Avans czy Mars - jak nie maja w
          ofercie, to sprowadza pewnie i jesli sie umowisz (czytaj: postarasz sie ;)), to
          dadza sie niezla cene

co do wyboru: Bosch jest naprawde niezly, klasa AAA ze schowanym panelem (czyli
          drozsza niz z widocznym) i podstawowymi funkacjami (ktore w zupelnosci
          wystarczaja!) kosztuje ok. 2500

jezeli znajdziesz juz model, to napisz (najlepiej mailem), sprawdze, jaka moze
          ma cene (pracuje w sklepie AGD/RTV): jaka jest wg cennika i jaka moze byc z
          rabatem, w innych sklepach pewnie bedzie podobnie :)

osobiscie mam w domu boscha z widocznym panelem, juz od 5 lat, chodzi
          swietnie :)
          przydaje sie zraszenie i program normalny; inne programy _bardzo_ rzadko sie
          uzywane :)

pozdrawiam!
          • agnieszka_prasol Re: Jaką zmywarkę polecacie? 05.05.04, 09:14
            Waham sie miedzy Boschem SRV33A13 a SRV46A63. Napisz jakie są u ciebie ceny.
            pozdrawiam
            aga
            • jk Re: Jaką zmywarkę polecacie? 05.05.04, 15:15
              agnieszka_prasol napisała:

> Waham sie miedzy Boschem SRV33A13 - 2599

> a SRV46A63 - 2999

to ceny boschowskie, pewnie w wiekszosci sklepow takie beda;
              ale rabat moze byc nawet znaczny: 10% to abolutne minimum - powalcz o wiecej!
              :)
              • Gość: aga Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: *.spsa.com.pl 05.05.04, 15:54
                znalazłam w sklepie internetowym znacznie niższe ceny;-)
                2099 i 2439zł;-)))
                Sklep już sprawdziłam...
                Jakbyś mógł doradzić czy te są dobre..... Byłabym wdzięczna.
                aga
                • jk Re: Jaką zmywarkę polecacie? 05.05.04, 17:18
                  to gratuluje tych cen :)
                  moja firma niespecjalnie handluje boschem, tylko na specjalne zamowienia :)

poszukam jakichs informacji - wieczorem beda ;)
                • jk Re: Jaką zmywarkę polecacie? 05.05.04, 17:43
                  wiesz, te ceny sa naprawde niezle, bo bosch zaleca wlasnie te, ktore
                  napisalem :)

a zmywarki sa ok - popytalem sie w sklepie, kazdy je poleca :)

ta drozsza ma jeden program wiecej, lepsza klase suszenia i pare bajerow; no i
                  jest cichsza :)

suszenie ejst dosyc wazne, wiem z doswiadczenia; jesli mozesz wybierz drozsza,
                  bedziesz miala suche kubki ;)
                • Gość: Dosia Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: 195.217.253.* 05.05.04, 17:58
                  Ago. Bierz smialo ze sklepu internetowego. Ceny sa o wiele nizsze, a gdyby sie
                  cos ze sprzetem stalo to i tak z gwarancja wedrujemy nie do sklepu a do serwisu
                  producenta. Wiec zero ryzyka. Trzeba tylko dobrze obejrzec itp. czyli tak samo
                  jak w sklepie.
                  • Gość: qwert Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 12:42
                    a ja kupiłem elektroluksa w sklepie na rogu. podałem najniższą cenę z internetu
                    a sklep opuścił jeszcze 50 zł. w razie awarii mam blisko do oddania.
                    • Gość: Dosia Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: 195.217.253.* 06.05.04, 13:25
                      W razie awarii sklep odesle Cie do serwisu elektroluxa. Oczywiscie mozesz sie
                      uprzec, ze to sklep ma od Ciebie przyjac uszkodzony towar, ale to nie ma
                      najmniejszego sensu, bo sklep odesle sprzet do... serwisu elektroluxa.
                      Mieszanie w procedure reklamacyjna sklepu wydluza ja o jakies 2 tygodnie.
    • Gość: qwwer Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.04, 16:51
      czy;li w razie awarii lodówki mam ją odwieźć do serwisu sam? 100km!
      • jk Re: Jaką zmywarkę polecacie? 06.05.04, 18:34
        Gość portalu: qwwer napisał(a):

> czyli w razie awarii lodówki mam ją odwieźć do serwisu sam? 100km!

nie, nie - w przypadku duzego sprzetu (powyzej 15 kg) serwis przyjezdza do
        ciebie :)
        jak jest na gwarancji, to nie nie placisz (chyba, ze sprzet dziala, a serwis
        przyjechal bez powodu); a jesli nie jest na gwarancji, to maja jakies tam
        stawki kilometrowe :)
    • Gość: Darek Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: *.zabrze.net.pl 29.05.04, 19:42
      Dzisiaj zamówiłem HOOVERA, myślę że za dobrą cenę. Sugerowana przez firmę
      2890,a kupiłem za 2430. Doradzam żeby nie kupować kota w worku, bo najczęściej
      jest tak, że wybranego modelu nie ma na sklepie, więc nie ma możliwości
      obejrzenia z bliska, a zwłaszcza w środku. W ten sposób na podstawie folderu,
      gdzie są przecudne zdjęcia wyrobów, próbowano mi sprzedać zmywarkę ARISTON 87 X
      inox. Dobrze, że nie podjąłem od razu decyzji kupna, tylko udałem sie do innych
      sklepów i w jednym z nich trafiłem na ten model. Po dokładnym obejrzeniu
      stwierdziłem, że jednak takiej nie kupię, wnętrze lichota. W końcu decydowałem
      się kupić HOOVERA, szkoda że WHIRPOOL produkuje zmywarki wolnostojące tylko w
      kolorze białym. Polecam zmywarki tej firmy oraz BOSCH, WHIRPOOL
    • japier Re: Jaką zmywarkę polecacie? 31.05.04, 10:24
      Cześć
      Kupując zmywarkę bazowałem na poleceniach znajomych.Zdecydowanie padło na
      Electroluxa.Kupiłem ESI 6241X za 2450 zł.Dobra cena co?
      Posdrofka
      • Gość: qwert Re: Jaką zmywarkę polecacie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.04, 12:33
        ja za swojego elektroluksa, panel kryty,do zabudowy,60cm, zapłaciłem2200.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka