Dodaj do ulubionych

____Płyty G-K a gładź

30.09.10, 09:33
Witam!
Wykonuję remont poddasza - wszystkie ściany będą wykonane z płyt g-k. Czy na całych płytach konieczne jest wykonanie gładzi czy tylko na łączeniach i wkrętach??? Spotkałem się z opiniami, że farba na płytach (bez gładzi) może mieć inny odcień niż na łączeniach - planuję malować Dulux'em - czy sam Unigrunt nie wystarczy???
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: ____Płyty G-K a gładź 30.09.10, 11:07
      To bzdura oczywiście, że kolor na płytach i na gipsie będzie się różnił. Unigrunt jest również nie potrzebny, zamiast unigruntu zastosuj najtańszą (rzadką) białą emulsję. Do płyt GK grunty, zwłaszcza głęboko penetrujące, są kiepskim i nie potrzebnym pomysłem. Zagruntowanie ścian zwykłą farbą spowoduje że nie ma szans na powstanie odbarwień podczas malowania, malowania kolorami jest łatwiejsze.
      Dulux to, moim zdaniem, kompletnie poroniony pomysł. Farba droga, mieszana ze wzornika to wydatek 160 zł/5l !!! Cena masakryczna. A farba nadal jakościowo jest słaba, tym słabsza im droższa.
      • piegoosek Re: ____Płyty G-K a gładź 30.09.10, 14:00
        moze kolor nie, ale na pewno faktura! jesli nie wyszpachlujesz po calosci, bedzie widac laczenia, bo karton i gladz ma inna fakture!, wtedy kolor/odcien polozony na scianie tez bedzie sie nieco roznil! wypraktykowalam! wszystko zalezy od pomieszczenia, jesli ma to byc "tylko" sypialnia, lub np. pokoje dzieci gdzie i tak cos tam zaraz na tych scianach zawisnie, to nie przejmowalabym sie tym, jednak np. jesli ma byc to pokoj reprezentacyjny, osobiscie bym wygipsowala calosc!
        • Gość: cromwell Re: ____Płyty G-K a gładź IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 30.09.10, 18:35
          bzdura
          plyta nie jest szyba
          trzeba dobrac siatke do plyty
          wg mnie 180 rys na cm2 zupelnie wystarczy
          chyba ze masz nadprzyrodzone zdolnosci do wykrywania rys
          w takim razie proponuje siatki o mniejszej gradacji
          co powiesz na szlif siatka 220
          a moze 250 czy 280?
          bez jaj
          na szlif lecimy walkiem malarskim zostawiajacym fakturke na szlifowanej powierzchni
          fakturke mw 80 rys na cm2
          wiec do dupy z technologia szlifowania calych plyt
          skoro swiatlo i tak zalamie sie przy malowaniu

pzdr.
        • jarecki_2 Re: ____Płyty G-K a gładź 01.10.10, 09:49
          bzdura.
          • piegoosek Re: ____Płyty G-K a gładź 01.10.10, 20:12
            widze, ze Wy dwaj Panowie jestescie najlepszymi fachowcami na swiecie... niestety nie trafilam nigdy na takich.. szkoda :(
            • jarecki_2 Re: ____Płyty G-K a gładź 01.10.10, 20:57
              Oczywiście, że nie jesteśmy, przynajmniej nie ja, ale wiem z racji wykonywanego zawodu kiedy ktoś gada bzdury a kiedy nie. Praktyka zawodowa bardzo mi w tym pomaga a to co mówisz/piszesz wyżej to bzdura nie popieram tego przykładami, kolega już powiedział co do powiedzenia było.
              • piegoosek Re: ____Płyty G-K a gładź 01.10.10, 21:51
                ok, ok... ale widzialam kilka mieszkan ze sciankami GK i ZAWSZE bylo widac laczenia plyt... przynajmniej ja je widzialam! szczegolnie kiedy sciany byly pomalowane na nieco ciemniejszy kolor (nie byly biale lub jasne)... to moje skolei doswiadczenia, wiec uwazam, ze to co mowie to nie bzdury, mozliwe, ze ludzie, u ktorych bywalam mieli zle ekipy, nie trafili na tak dobrych i doswiadczonych wykonawcow ja Wy :/
                • Gość: cromwell Re: ____Płyty G-K a gładź IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 02.10.10, 16:39
                  3-4 lata temu bylem gosciem wystawy grafik i malarstwa pablo picasso
                  ze wzgledu na duza liczbe prac wystawca zbudowal dodatkowe scianki z plyt k-g
                  niby nic
                  jednak wykonczenie scianek bylo skandaliczne
                  lepiej bylo powiesic grafiki i malarstwo na zylkach wedkarskich

normalnie jestem czlowiekiem renesansu
                  znam sie na malarstwie pokojowym i wojennym
                  znam sie na grafice i wedkarstwie
                  a ty droga kolezanko znasz sie na czymkolwiek?
                  • piegoosek Re: ____Płyty G-K a gładź 03.10.10, 14:47
                    z tego co widze drogi kolego, na ublizaniu innym znasz sie najlepiej... frustracja? nuda? nie musisz odpowiadac, nie interesuje mnie to..
                    • Gość: cromwell Re: ____Płyty G-K a gładź IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 07.10.10, 17:07
                      zyjesz jeszcze piegoosku?
                      no wez przestan...
                      mam dla ciebie dobra wiadomosc
                      masz umysl analityka
                      mimo jedynego domu zbudowanego i obserwacji okolosasiedzkich wyciagasz daleko idace wnioski
                      strach pomyslec co bedzie dalej
                      bowiem zmienilas perspektywe i nie musisz budowac nastepnej chatynki zeby ocenic pewne wartosci
                      u mnie jak u pozostalych przebiegalo normalnie piewrsze 500 domow postawionych i dopiero opinie w temacie
                      wracaj czym predzej na forum
                      i prosze mi tu nie fikac nozkami

pzdr.
                      • piegoosek Re: ____Płyty G-K a gładź 08.10.10, 20:46
                        oj Cromwell, Cromwell... w sumie to juz Cie polubilam za Twoj ciety jezyk ;) jednak za stara juz jestem na to, aby ktos mi mowil/pisal takie teksty, cytuje: "a ty droga kolezanko znasz sie na czymkolwiek?" i jakoze jestem tylko babą, postanowilam wrocic do garów ;)
                  • jarecki_2 Re: ____Płyty G-K a gładź 03.10.10, 18:20
                    ...kurde, nie miałem z kim w piątek/sobotę na ryby pojechać.....
                    • Gość: cromwell Re: ____Płyty G-K a gładź IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 04.10.10, 15:05
                      dobra rada
                      rzuc budowlanke w cholere
                      zrobilem to 2 miechy temu
                      z mety odzylem
                      moge przeslac mailem jakie karpie lapie:)

pzdr.
                      • jarecki_2 Re: ____Płyty G-K a gładź 04.10.10, 16:21
                        Ale ja to lubię....
                        dawaj te karpie..... W zeszłym tygodniu sąsiad z Wisły przytargał dwa szczupaki, piękne sztuki, szlak mnie trafił, heh
    • Gość: j Re: ____Płyty G-K a gładź IP: *.aster.pl 01.10.10, 12:02
      W paru miejscach w mieszkaniu mam niestety z konieczności płyty k-g (niestety, bo nie lubię k-g). Gładź jest tylko na łączeniach. Malowane były białym duluksem. Żadnych różnic w odcieniu farby nie ma. Na Twoim miejscu bardziej bym się przejmowała łączeniami. Jest dużą sztuką zrobić je tak, by nie było śladu i by nie pękały. U mnie już po pół roku pojawiły się cieniutkie niteczki na łączeniach. Nawet wytrawni fachowcy nie zawsze potrafią dobrze kłaść te płyty.
      • kasiak37 Re: ____Płyty G-K a gładź 04.10.10, 22:28
        a nie lepiej i taniej polozyc fermacell?
        www.xella.cz/html/pol/pl/fermacell_econ_plyta_gipsowo_wloknowa.php
        • jarecki_2 Re: ____Płyty G-K a gładź 07.10.10, 18:29
          Na pewno nie taniej.... a jedyna zaleta, tak na prawdę, to możliwość łączenia płyt w bardzo stabilny i mocny sposób.
          • kasiak37 Re: ____Płyty G-K a gładź 08.10.10, 13:35
            taniej w sensie ze nie trzeba zadnych siatek,szpachli czy gruntowania fermacellu a co za tym idzie i dodatkowej robocizny..No i kolek wbity w fermacell wytrzymuje 50 kg.A spoinowanie to bulka z maslem.
            • Gość: cromwell Re: ____Płyty G-K a gładź IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 08.10.10, 16:03
              nie ma taniej w jakims sensie
              jest albo taniej
              albo drozej

pzdr.
              • kasiak37 Re: ____Płyty G-K a gładź 08.10.10, 18:28
                ...ale jest jeszcze lepiej albo gorzej;)
                • Gość: cromwell Re: ____Płyty G-K a gładź IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 08.10.10, 18:37
                  zgoda
                  jest taniej lub drozej
                  liczac koszty uzyskania przychodu materialow amortyzacji i innych prosze wykazac ze ww plyta to okazja stulecia
                  czy nawet tysiaclecia
                  mam nadzieje ze pani swietnie zna sie na ekonomii
                  i wytlumaczy ciemnemu chlopu panszczyznianemu co i jak

pzdr.
                  • kasiak37 Re: ____Płyty G-K a gładź 08.10.10, 19:42
                    tego wykazac nie moge bo nie buduje w PL i nie znam cen.
                    • Gość: cromwell Re: ____Płyty G-K a gładź IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 08.10.10, 20:24
                      a ja jestem tutejszy
                      i znam plyty zbrojone wloknem od lat
                      dawniej malowalo je na czerwono
                      poza tym ze sa ciezsze raczej nie sa jakies super
                      w dodatku szpachlowanie bez uzycia siatki czy wlokniny to znowu nie jakis super wynalazek
                      szpachla istnieje od lat
                      i nadaje sie do wszystkich plyt
                      pamietam jeszcze czasy kiedy sprowadzalem ja z francji
                      kosztowala kupe forsy ale mialo sie pewnosc ze nic nie bedzie pekac
                      po kilku latach do uniflotu dolaczyl gips vario
                      normalnie dziady z lafarge skopiowaly knaufa
                      i knauf moze ich pocalawac w trabke

pzdr.
    • hamerykanka Re: ____Płyty G-K a gładź 11.10.10, 21:06
      Ja wlasnie pracuje nad laczeniami w kuchni. Kupilam sobie ksiazke i robie wg instrukcji.Na laczeniach polozylam tasme papierowa, rogi wewnetrzene i zewnetrzne beda mialy metalowe listwy, a calosc autor zaleca poleciec rzadsza zaprawa (dodac wiecej wody) i albo szerokim nozem do tynku ( nie znam polskiej nazwy) albo walkiem i wyrownac packa.Wtedy wlasnie odpada problem widocznych laczen.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka