Dodaj do ulubionych

termostaty-potrzebne czy nie?

13.10.10, 20:23
Wczoraj firma odpowiedzialna za instalowanie ogrzewania gazowego zakończyła prace. pojechaliśmy do remontowanego mieszkania i... poczuliśmy wielkie zaskoczenie widząc, że przy żadnym grzejniku nie ma termostatu. Wykonawca orzekł, że przecież i tak nie trzeba, bo będzie sterowanie komputerowe. Czy to faktycznie tak jest? A co, jeśli w jakimś pokoju będziemy chcieli grzać tylko trochę, bo np. będzie rzadko używany? Mieszkanie jest w ocieplonym bloku, nie domu jednorodzinnym.
Z drugiej strony rodzice mają termostaty (ogrzewanie również gazowe) i nawet jak się je przykręci to kaloryfer grzeje jak szalony. No ale może po 10 latach coś tam się wyrobiło?

Proszę o odpowiedzi, bo nie wiem, jakich argumentów użyć rozmawiając z szefem tej firmy. Co prawda nie ustalaliśmy zakładania termostatów, ale sądziliśmy, że jedno z drugim jest związane. Nadmienię tylko, że z fachowcami mamy lekko na pieńku, głównie względem terminowości. Może to mały odwet z ich strony????????
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: termostaty-potrzebne czy nie? 13.10.10, 20:43
      jak masz sterowanie elektroniczne to w zasadzie zamiast termostatów masz na ścianie taką skrzyneczkę w której ustawiasz parametry grzania, w zależności od modelu sterowania, albo sterujesz wszystkimi grzejnikami jednocześnie lub pojedynczo, pomieszczeniami. I termostaty są zbędne. Wydałeś pieniądze na sterowanie elektroniczne właśnie po to, żeby nie mieć termostatów... chyba....
      • mary-101 Re: termostaty-potrzebne czy nie? 13.10.10, 21:02
        no w sumie nie wiem, czy sterowanie jest wszystkimi grzejnikami czy można jakoś to rozdzielić... spotkałam się tylko ze sterowaniem wszystkimi równocześnie. dzięki
        • Gość: Piotr Re: termostaty-potrzebne czy nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.10.10, 09:45
          > no w sumie nie wiem, czy sterowanie jest wszystkimi grzejnikami czy można jakoś
          > to rozdzielić...
          To jest sterowanie kotłem. Czyli skoro z kotła wychodzi jedna rura z ciepłą wodą do grzania to nie da sie rozdzielić.
          Jesli w umowie nie było termostatów to fachowcy Ci ich nie kupili. Jak chcesz trochę zaoszczędzic to powiedz ekipie zeby je kupiła. Termostat kosztuje od dwudziestu paru do sześciedziesięcu złotych. Ja ty kupisz to zapłacisz 22%VAT, jak oni to 7%VAT. I na pewno mają spore upusty w hurtowni. Nie zakładaj termostau na grzejniku który jest w pomieszczeniu gdzie jest czujnik. Jak skręcisz termostat np na 20 stopni, a podkręcisz zadaną temperaturę na sterowniku kotla na 22 st to piec będzie grzał na okrągło.
          Albo kup termostat tylko do tego pomieszczenia gdzie chcesz obnizyć temperaturę. Możesz tez zmniejszyc przepływ wody przez wybrany kaloryfer. Niektóre zawory grzejnikowe mają taką małą tarczę którą regulujesz kryzowanie. Wtedy tez sie mozesz obyc bez termostatu.
          Zreszta termostaty sama zamontujesz bez problemu, zwykle bez zadnych narzędzi. Więc zacznj grzac bez termostatów a potem dokup tylko tam gdzie będą Ci potrzebne
          • mary-101 Re: termostaty-potrzebne czy nie? 16.10.10, 16:16
            dzięki!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka