Forum   kuchnia tajska

kuchnia tajska

(14 wyniki)
  • zakochalam sie w kuchni tajskiej, ale moj repertuar ogranicza sie do dwoch, trzech dan, ktore poznalam w Holandii w tajskiej restauracji. czy ktos moze mi polecic dobra, dostepna na polskim rynku (moze byc tez po angielsku) ksiazke, ktora pozwolilaby mi lepiej poznac te kuchnie, jej zasady, specyfike, skladniki?
  • Witam Wiem, że jest forum o restauracjach, ale mam wrażenie że tam nikt nie zagląda bo wpisy pojawiają się sporadycznie. Mam pytanie do znawców kuchni tajskiej. Czy warto wybrać się do warszawskiej restauracji Orchidea na Szpitalnej? Swojego czasu znajomi, którzy byli w Tajlandii, polecali. Ja niestety nie wiem jak w oryginale smakują potrawy tajskie, więc nie mam porównania, znam je jedynie z kilku knajpek, dlatego byłabym wdzięczna za opinie o jedzeniu i samym miejscu. Z góry ...
  • Dość często jesteśmy w Berlinie i chodzimy tam do tajskiej knajpki, w której serwują pyszne i niedrogie żarcie. Ja jestem zwolenniczką zielonego curry, natomiast Narzeczony całkowicie zwariował na punkcie kurczaka z warzywami w sosie orzechowym i teraz stale się domaga, żeby mu takiego zrobić w domu. Czy ktoś dysponuje przepisem? Sos jest gładki, aksamitny, słodkawy, lekko pikatny, na pewno jest w nim mleko kokosowe, orzeszki ziemne, i całe uprażone orzechy nerkowca. Co do war...
  • widzialem wczoraj w sklepie pierwszy raz mielona kolendre tylko, ze nie ziarna a liscie zalane chyba oliwa. sprowadzane to jest z tajlandii albo innego orientu. ktos wie co z tym mozna zrobic?
  • Zrobilam wg przepisu podanego przez Bobralus w GP i mam ochote na wiecej, ale bez miesa i byc moze jakos inaczej. Raczkuje w temacie i byloby mi milo, gdyby ktos podrzucil sprawdzony przepis na jakis tajski ryz z warzywami. Przepisow w sieci cala masa, ale nie wiem, ktorym mozna ufac. Tyle sie mowi o europeizacji azjatyckich przepisow. Niestety, ksiazka, ktora dostalam pod choinke, mam wrazenie, ze tez jest mocno proeuropejska, jesli chodzi o dania, czy dobor skladnikow. :|
  • Zależy mi na daniach takich jakie można dostać w każdej chińskiej knajpce, głownie dania z kurczakiem i zupki, nic wyszukanego. Znacie jakies dobre pozycje dot kuchni chinskiej? Wacham się między R. Buettner i Jenny Stacy ale może znacie coś dobrego innego. Z gory dzieki,
  • Witam. Mam prośbę podajcie proszę jakis super przepis na danie (kurczak, wieprzowina, ryba, cokolwiek) z szeroko rozumianej kuchnii azjatyckiej. Takie, którym można zrobic na kimś duże wrażenie. Wiem, że prośba mocno nie konkretna ale proszę o wyrozumialosc i porady. pozdr
  • no właśnie, dostałam wielką butlę sosu ostrygowego z Chin. Do czego używacie go? Jak mogę go wykorzystac?
  • Lubię kuchnię tajską i indyjską (tak ogólnie rozumianą), ale nigdy sama nic nie robiłam a mam ochotę spróbować. Niestety, u mnie nie ma sklepów orientalnych a jadę na weekend do Wwy i chciałabym zrobić zakupy "na dłużej" Czy możesz mi powiedzieć, jakie przypawy są charakterystyczne i konieczne dla kuchni tajskiej a jakie dla indyjskiej. Tak łopatologicznie i najprościej. Dziękuję
  • pomozcie ludzie!chcialabym zrobic cos innego niz wszystko co gotowalam dotychczas!Jakies egzotyczne danie, jakies nowe smaki,np jak w temacie z mleczkiem kokosowym ale zeby nie bylo za skomplikowane bo mam mala kuchenke dwupalnikowa!dzieki pozdrawiam
  • szukam przepisow na potrawy ktore gotuje sie w takich egzotycznych krajach,czy znacie jakies stronki?
  • Mam suszoną trawkę cytrynową, pociętą na małe kawałki. Po ugotowaniu jest twarda. Jak to używać? Zawijać w gazę i po ugotowaniu wywalić???? Jeśli używacie takowej, to jak i do czego? Czy tylko w kuchni tajskiej?
Pokaż wątki z forum:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?