-
zakochalam sie w kuchni tajskiej, ale moj repertuar ogranicza sie do dwoch,
trzech dan, ktore poznalam w Holandii w tajskiej restauracji. czy ktos moze mi
polecic dobra, dostepna na polskim rynku (moze byc tez po angielsku) ksiazke,
ktora pozwolilaby mi lepiej poznac te kuchnie, jej zasady, specyfike, skladniki?
-
Witam
Wiem, że jest forum o restauracjach, ale mam wrażenie że tam nikt
nie zagląda bo wpisy pojawiają się sporadycznie.
Mam pytanie do znawców kuchni tajskiej. Czy warto wybrać się do
warszawskiej restauracji Orchidea na Szpitalnej?
Swojego czasu znajomi, którzy byli w Tajlandii, polecali. Ja
niestety nie wiem jak w oryginale smakują potrawy tajskie, więc nie
mam porównania, znam je jedynie z kilku knajpek, dlatego byłabym
wdzięczna za opinie o jedzeniu i samym miejscu. Z góry ...
-
-
Dość często jesteśmy w Berlinie i chodzimy tam do tajskiej knajpki, w której
serwują pyszne i niedrogie żarcie. Ja jestem zwolenniczką zielonego curry,
natomiast Narzeczony całkowicie zwariował na punkcie kurczaka z warzywami w
sosie orzechowym i teraz stale się domaga, żeby mu takiego zrobić w domu. Czy
ktoś dysponuje przepisem?
Sos jest gładki, aksamitny, słodkawy, lekko pikatny, na pewno jest w nim
mleko kokosowe, orzeszki ziemne, i całe uprażone orzechy nerkowca.
Co do war...
-
widzialem wczoraj w sklepie pierwszy raz mielona kolendre tylko, ze nie
ziarna a liscie zalane chyba oliwa. sprowadzane to jest z tajlandii albo
innego orientu. ktos wie co z tym mozna zrobic?
-
Zrobilam wg przepisu podanego przez Bobralus w GP i mam ochote na wiecej, ale
bez miesa i byc moze jakos inaczej. Raczkuje w temacie i byloby mi milo, gdyby
ktos podrzucil sprawdzony przepis na jakis tajski ryz z warzywami. Przepisow w
sieci cala masa, ale nie wiem, ktorym mozna ufac. Tyle sie mowi o europeizacji
azjatyckich przepisow. Niestety, ksiazka, ktora dostalam pod choinke, mam
wrazenie, ze tez jest mocno proeuropejska, jesli chodzi o dania, czy dobor
skladnikow. :|
-
Zależy mi na daniach takich jakie można dostać w każdej chińskiej
knajpce, głownie dania z kurczakiem i zupki, nic wyszukanego. Znacie
jakies dobre pozycje dot kuchni chinskiej? Wacham się między R.
Buettner i Jenny Stacy ale może znacie coś dobrego innego. Z gory
dzieki,
-
Witam. Mam prośbę podajcie proszę jakis super przepis na danie
(kurczak, wieprzowina, ryba, cokolwiek) z szeroko rozumianej kuchnii
azjatyckiej. Takie, którym można zrobic na kimś duże wrażenie. Wiem,
że prośba mocno nie konkretna ale proszę o wyrozumialosc i porady.
pozdr
-
no właśnie, dostałam wielką butlę sosu ostrygowego z Chin. Do czego
używacie go? Jak mogę go wykorzystac?
-
Lubię kuchnię tajską i indyjską (tak ogólnie rozumianą), ale nigdy
sama nic nie robiłam a mam ochotę spróbować. Niestety, u mnie nie
ma sklepów orientalnych a jadę na weekend do Wwy i chciałabym
zrobić zakupy "na dłużej"
Czy możesz mi powiedzieć, jakie przypawy są charakterystyczne i
konieczne dla kuchni tajskiej a jakie dla indyjskiej. Tak
łopatologicznie i najprościej. Dziękuję
-
pomozcie ludzie!chcialabym zrobic cos innego niz wszystko co gotowalam
dotychczas!Jakies egzotyczne danie, jakies nowe smaki,np jak w temacie z
mleczkiem kokosowym ale zeby nie bylo za skomplikowane bo mam mala kuchenke
dwupalnikowa!dzieki pozdrawiam
-
szukam przepisow na potrawy ktore gotuje sie w takich egzotycznych krajach,czy
znacie jakies stronki?
-
Mam suszoną trawkę cytrynową, pociętą na małe kawałki. Po ugotowaniu jest
twarda. Jak to używać? Zawijać w gazę i po ugotowaniu wywalić???? Jeśli
używacie takowej, to jak i do czego? Czy tylko w kuchni tajskiej?