Dodaj do ulubionych

pekniety mur

30.10.10, 17:57
witam wszystkich,mam pytanie do znawcow .jestem w trakcie kupna domu,mam przyznany kredyt,czekam na notariusza (8 tygodni)niestety odkrylam na murze pekniecie .znajduje sie ono pomiedzy fundamentem a oknem na parterze ,pekniecie biegnie pomiedzy ceglami w krztalcie schodkow na diugosci ok 1,5m,w przeszlosci bylo wypelniane ,jednak jest widoczne,obawiam czy taki dom bede mogla ubezpieczyc?jest to bowiem warunek przelewu pieniadzy przez bank na konto sprzedajacego, czy powinnam zrezygnowac z kupna?czy mona tak mieszkac?prosze o rady
Obserwuj wątek
    • schl0 przed kupnem zamów ekspertyze budowlaną 30.10.10, 19:05
      u jakiegoś konstruktora.
      Żaden mur nie pęka bez przyczyny, jeżeli pęknięcie jest na tyle widoczne że dało laikowi (tzn Tobie) do myślenia to lepiej dmuchać na zimne. Tylko uprawniony konstruktor po wizji lokalnej odpowie na Twoje pytania i rozterki.

Lepiej wydać 1-2 tys zł na ekspertyzę i nie kupić domu który może nadawać się tylko do rozbiórki niż "zaoszczędzić" i.... całe życie spłacać ruinę w której wcześniej czy później nie będzie można mieszkać.
    • Gość: cromwell Re: pekniety mur IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 31.10.10, 16:47
      takie pekniecie swiadczy o uszkodzeniu fundamentu
      nie wiem z jakiego rodzaju i z jakiego powodu
      moze to pekniecie lawy fundamentowej
      moze zwykle rozmrozenie fundamentu z powodu cieknacej rynny
      wiekszosc uszkodzen fundziaka jest do naprawienia
      zgadzam sie z kolega
      najlepiej wezwac rzeczoznawce/na koszt sprzedajacego/
      jezeli gosc wyda eksprtyze pozytywna
      i bezie mozna to naprawic
      radze odliczyc koszty od ceny kupna
      przedtem konsultowac projekt naprawy z ubezpieczeniem

pzdr.