Dodaj do ulubionych

kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez

27.11.10, 20:26
Chciałabym się spytać czy przyjęło się płacić zaliczki fachowcom nawet przy niewielkich zleceniach. Mam do wykafelkowania łazienkę i na moje zapytanie na favore.pl odpisało kilkanaście osób z doświadczeniem, tylko że facet który mieszka najbliżej chce z góry 200 zł, a po robocie reszta (razem jakieś 1000). Czy to jest normalne?
Obserwuj wątek
    • Gość: ixi w restauracji, u mechanika etc etc płacisz przed ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.10, 21:24
      Fachowiec nie prosi o zaliczki... niech zrobi co ma zrobic, zrobisz odbiór poprawnie zrobionej roboty i dopiero wtedy płacisz za wykonaną robotę...
      A tak? Dasz 2 stowy, facet moze wogole się nie pojawic... albo spieprzy robotę i nawet 2 stow nie odzyskasz.
      • Gość: Michał Re: w restauracji, u mechanika etc etc płacisz pr IP: 89.77.234.* 28.11.10, 03:25
        Zaliczek żądają cwaniacy a płacą je frajerzy.Duże roboty można rozliczać etapami ale nie płacić wszystkiego za wykonane roboty.Rozliczenie końcowe po zakończeniu robót i odbiorze.
        • Gość: Nemesis Re: w restauracji, u mechanika etc etc płacisz pr IP: *.217.146.194.generacja.pl 28.11.10, 15:21
          heh, komentarze nie pozostawiają pola do wątpliwości. Ja też bym radził na wszelki wypadek skorzystać z kogoś innego, bo w sumie co to dla ciebie za różnica czy dojeżdżają do pracy dłużej czy krócej, skoro sami zgłosili się przez favore.pl do wykonania zlecenia :)
    • Gość: j Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez IP: *.aster.pl 27.11.10, 21:29
      mariosza30 napisała:

> Czy to jest normalne?

Nie.

• poranny45 Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez 27.11.10, 21:31
      mariosza30 napisała:

> facet który mieszka najbliżej chce z góry 200 zł, a po robocie reszta (razem jakieś 1000). Czy to jest normalne?

wedlug mnie nie jest. Chyba że on potrzebuje poprostu kasy na kafelki :) W każdym razie najpierw praca potem płaca.
    • Gość: cromwell Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 28.11.10, 16:01
      zaliczka to forma zabezpieczenia elementu ryzyka
      ty reczysz lokalem i materialem
      jezeli juz
      to gosciu powinie wplacic zaliczke
      bo przychodzi znikad
      a wszelkie zaliczki zle o nim swiadcza
      lepiej odpusc corko

pzdr.
      • cyklina-klimkiewicz Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez 29.11.10, 06:40
        Wiesz są różne pomysły jednym z nich jest , że jak masz coś do zaoferowania , to aby to sprzedać musisz zorganizować sobie promocję np zapłacić za miejsce w hali w czyimś sklepie, zorganizować promocyjne dostawy, po obniżonych cenach, płacić za wystawianie i wstawianie do sprzedaży, drukować informatory, zapłacić za druk ulotek zapełniających nasze skrzynki pocztowe. Innym rozwiązaniem jest np oferia.pl , tam są np takie oferty wykonania cyklinowania i lakierowania mieszkania w Gdańsku (pokój +ppokój) około 20m2 (to tyle co 17-18 mówiąc wprost ) Ta ogromna praca została wyceniona z materiałami na 300zł. Jak za 2 dni roboty z materiałami brutto, to trudno pokryć koszty, przynajmniej w mojej ocenie, ale 5 wykonawców jest innego zdania.Można też zastosować inny mechanizm, pokazywać to miejsce z informacją "TU JEST PRACA" za bilety wstępu, opłata dowolna. To nowy pomysł na kasę , za darmo.Swoją drogą ciekawe, czy od tego pokazywania trzeba też byłoby płacić podatek? Najlepiej odbiór zorganizować po robocie , tak ze 25 dni i płacić przelewem. Mo że ktoś to zrobi, chociaż myślę,że do kredytowania twoich prac nie potrzebny wykonawca, nawet najbardziej zdesperowany, tylko bank lub inny instytucja finansowa. Ale finansowania swojej roboty możesz szukać wszędzie. B.Klimkiewicz.
        • Gość: cromwell Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 29.11.10, 17:15
          cyklina piszesz pode mna
          i jakos ciezko mi to ogarnac
          prosze wytlumaczyc jak malorolnemu chlopu co poeta mial na mysli
          co ma zaliczka do promocji?
          kurde nie wiem

pzdr.
          • cyklina-klimkiewicz Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez 30.11.10, 06:43
            To nie do Ciebie, ale ogólnie. Idzie o to,że dziwna jest taka postawa widząca we wszystkich , którzy chcą kogoś oszukać. A jest to tak,że aby cokolwiek zrobić trzeba policzyć koszty. Te są znaczne, a klienci z zasady to przyzwoici ludzie. Te zaliczki to po to są by klient po wejściu do sklepu w przypadku zakupów, nie miał wątpliwości co ma kupić, bo sprzedawcy często przemeblują mu pamięć, i wraca nie z tym co powinien kupić, i po co poszedł. Generalnie zaliczki są potrzebne, tak jak zdecydowani klienci, bo nie każdy towar da się w zimie zwrócić czy wymienić, zastanawiać trzeba się przed zakupem. Ja zawsze powtarzam czy na pewno to , a może coś innego? Zawsze dodaję,że do chwili zakupu możliwa jest zmiana.A tak na marginesie, to kwota o której mowa jest mniejsza od opłaty za ZUS i podatek w skali miesiąca, a tak na oko to z tydzień roboty.A fakturę czy paragon z kasy fiskalnej to i tak klient dostanie. Więc nie rozumiem obaw.B.Klimkiewicz.
        • mariosza30 Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez 12.12.10, 13:57
          cyklina-klimkiewicz napisał:

Innym rozwiązaniem jest np oferia.pl , tam są np takie oferty wykonania cyklinowania i lakierowania ...

Ja celowo właśnie skorzystałam z favore.pl a nie z oferia.pl, bo w fawore to nie jest tylko przeglądanie ofert ale można wysłać konkretne zapytanie i ono zostanie przeczytane przez ich człowieka i rozesłane do ludzi z ich bazy, którzy odpowiadają na maile. Taki spis do przeglądania też mają, ale to mi się wydaje mniej wygodne.
          • Gość: Veriatrix Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez IP: *.217.146.194.generacja.pl 12.12.10, 14:20
            jakoś mi się nie chce wierzyć, że w każdej próbie znalezienia fachowca w bazie uczestniczy pracownik favore. Przecież favore.pl ma setki tysięcy ofert, więc musieli by zatrudniać strasznie dużo typa. Zobaczcie na te liczby www.favore.pl/category/
            • Gość: ferdynand Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez IP: *.217.146.194.generacja.pl 12.12.10, 14:43
              Konkretnie 18 października było 193 667 ofert. Wiem, bo się chwalą w konkursie konkurs.favore.pl/
              • Gość: Veriatrix Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez IP: *.217.146.194.generacja.pl 12.12.10, 15:07
                no właśnie, no to raczej wykluczone że tam ktoś siedzi i to wszystko czyta. dobra, wziąłem udział i zapraszam przez swojego linka konkurs.favore.pl/?tid=30039
                • mariosza30 Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez 12.12.10, 16:58
                  Gość portalu: Veriatrix napisał(a):

> no właśnie, no to raczej wykluczone że tam ktoś siedzi i to wszystko czyta. </a>

mylicie pojęcia. Oprócz tego że można sobie dodać ofertę to jeszcze osoby dodające ofertę (firmy) dostają na maila informacje od favore.pl, jeśli jakiś klient zgłosił zapotrzebowanie na usługi pasujące do opisu firmy. To faktycznie jest troche pracy, ale na tym polega cała wartość tej usługi. Przewertować firmy to sobie mogę w książce telefonicznej.
    • grobur Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez 29.11.10, 14:44
      Pytanie czy praca wykonywana jest z Twoim materiałem czy z jego. Jeżeli zakupisz klej, grunt, kafelki itp. to faktycznie nie powinien brać zaliczek. Trochę inna bajka, jeżeli fachowiec wchodzi "na robotę" ze swoim materiałem.
      • Gość: cromwell Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 29.11.10, 18:55
        juz mialem siasc na kolege grobura ze sie nie zna
        jednak nie znamy do konca umowy
        jezeli smiga tylko o kafelkowanie to spoko
        zadnej zaliczki
        tylko pod haslem kafelkowanie czaja sie rozne niespodzianki
        a to trzeba wymienic rury
        a to przerobic odplywy
        bo wanna ma byc po przeciwnej stronie lazienki
        i w ogole wszystko jest do przerobienia przed polozeniem kafli
        gosciu zrobi przerobke za darmo uzywajac swoich materialow
        tymczasem inwestor mu podziekuje i najmie tanszego speca od kafli sticte
        moze dlatego gosciu chce sie ubezpieczyc zaliczka

pzdr.
    • Gość: Kaśulcia:* Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.10, 11:11
      Może podpisz umowę, żeby nie zniknął z tymi 200 zł. No wiesz musi kupić materiał, dojechać, a remont może się przeciągnąć i będzie czekał na pieniądze. Mi remont łazienki robiła firma kolegi www.montel-remonty.pl i łazieneczkę mam picuś glancuś :-) A wcale drogo nie wzieli
      • Gość: wojtek651 Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.10, 21:46
        Boże .O czym mowa? Jak ktoś przychodzi połozyć płytki w łazience za 1000 zł to albo to mała robota albo jakiś partacz.A tu dyskusja jakby dom jednorodzinny trzeba było wykończyć.Ja bym u klienta który deliberuje na temat dwóch stów to nawet niezagruntował ściany i tyle.A co do odpowiedzialności to fachowiec pozostawia w mieszkaniu klienta narzędzia i jezeli to prawdziwy fachowiec to warte kilka lub kilkanaście tysięcy złotych,A wy tu o dwóch stówach.Śmieszne
        • Gość: przemo Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez IP: 178.73.51.* 12.12.10, 18:18
          W pełni popieram kolegę. Dyskusję toczycie o pierdołach. Facet się skubie na dwoma stówami ale zapierniczy kafle za 100 z metra i jeszcze będzie chciał pewnie wszystkie kanty szlifowane i co fachowiec jak ma sprzęt porządny to on ile jest wart - to pytanie do was wcześniej piszący niby spece. Święta prawda jak bym miał takie bóle to wyśmiał bym gościa i w nogi. Są poważniejsi inwestorzy.
    • Gość: pitrok3 Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.10, 10:59
      <a href="www.katalogstron-seo.com.pl/dom/piekny-dom-wyposazenie-lazienek-wroclaw,s,6612.html" target="_blank" title="Piękny Dom - wyposażenie łazienek Wrocław"><strong>Piękny Dom - wyposażenie łazienek Wrocław</strong></a>
    • Gość: pitrok3 Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.10, 11:12
      <a href="www.katalogstron-seo.com.pl/dom/piekny-dom-wyposazenie-lazienek-wroclaw,s,6612.html" target="_blank" title="Piękny Dom - wyposażenie łazienek Wrocław"><strong>Piękny Dom - wyposażenie łazienek Wrocław</strong></a>

Jestem wykonawcą, zaliczkę pobieram od klienta przed rozpoczęciem prac tylko na materiały i zaraz po ich zakupie rozliczam się z nich.Rozliczenie pracy dzielę sobie na etapy i pierwsze pieniążki pobieram wtedy gdy klient widzi pierwsze efekty, praca jest rozpoczęta, zazwyczaj po pierwszym tygodniu lub dwóch(zależy od czasu wykonania zlecenia).Nie pobieram zaliczki przed rozpoczęciem prac, uważam że to świadczy o mnie jako wykonawcy.
      Pozdrawiam
    • Gość: bet Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez IP: *.limes.com.pl 14.12.10, 13:30
      a może wogóle za darmo? Najprościej podpisać umowę, z określonym zakresem prac, terminem realizacji i wtedy to chyba normalne, że płaci sie zaliczkę.
    • bolkowiak Bez zaliczki 14.12.10, 13:38
      Ja bym nie dawał zaliczki komuś nieznajomemu. Kasę weźmie i już się nie pojawi. A do 250 zł to nie jest przestępstwo karne.

Co innego jeśli to znana firma z tradycjami. Wtedy daje się zaliczki i to jest norma.
      • Gość: wojtek651 Re: Bez zaliczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.12.10, 21:24
        A ja bym nie zostawił u klienta narzędzi bez zaliczki.Nieznam go.Może sprzedać a pokwitowania że zostawiłem u klienta narzędzia warte kilkanaście tysięcy złotych nie mam.Jakby niepatrzeć z obu stron umowy wykonawca jest zawsze w gorszej sytuacji(nie mówię o Antku który przychodzi nz robotę z jedną skrzyneczką).
        • marko1971 Re: Bez zaliczki 20.12.10, 16:05
          ja w ogóle nie rozumiem po co zostawiać u klienta narzędzia?
          to moje i ja o tym będę decydował czy chce mi się codziennie przyjeżdżać czy ryzykować
          potencjalną stratę sprzętu
          wystarczy że ryzykuję swoim czasem i robotą
          • Gość: wojtek651 Re: Bez zaliczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.10, 20:32
            Jak się mieścisz w jednej skrzynce to możesz sobie codziennie zabierać ale jak masz 3/4 furgonetki narzędzi to codzienne wynoszenie i wnoszenie nie jest miłe o kosztach przewożenia nie wspominając.
            • Gość: cromwell Re: Bez zaliczki IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 20.12.10, 20:46
              tak
              3/4 furgonetki narzedzi do kafli
              chyba cie bog opuscil w 3 miejscach
              • marko1971 Re: Bez zaliczki 21.12.10, 11:05
                Gość portalu: cromwell napisał(a):

> tak
                > 3/4 furgonetki narzedzi do kafli
                > chyba cie bog opuscil w 3 miejscach

dokładnie ,z ust mi wyjąłeś:))

a do wojtka:

kolego że tak powiem,mam dużo więcej niż jedną skrzyneczkę(wartą z wyposażeniem dobre
                2 tysie)ale nie widzę powodu wozić wszystkiego na raz bo wszystko nie jest od razu potrzebne
                i po drugie :nie zawsze jest gdzie to ustawić u klienta w ciasnym mieszkanku
                • Gość: wojtek651 Re: Bez zaliczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 21:38
                  Nie pisałem że tylko do kafli.Robimy kompleksową wykończeniówkę.I który mądrala będzie teraz kpić lub proponować żebym codziennie wszystko wnosił i wynosił.Co?
                  • Gość: wojtek651 Re: Bez zaliczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.10, 21:43
                    A koledze o niku Marko muszę powiedzieć że "dwa tysie" to kosztuje mój laser.Żal mi twoich klientów z płytkami obrabianymi narzędziami ze skrzyneczki wartej dwa tysie.A potem mamy opinię partaczy.
                    • jar.os Re: Bez zaliczki 23.12.10, 06:51
                      a już najlepiej wnosi się i znosi maszynkę elektryczną wraz ze stołem [ do cięcia dużych formatów , takich nawet do 120 cm ]
                      • jar.os Re: Bez zaliczki 23.12.10, 06:52
                        i taka maszynka nie chce nijak wejść do skrzynki
                        • marko1971 Re: Bez zaliczki 23.12.10, 13:32
                          e tam przesadzasz..
                          ja roluję,ugniatam i do skrzyneczki 12" oczywiście firmy toya,:)))))
                    • marko1971 Re: Bez zaliczki 23.12.10, 13:27
                      te inteligent naucz się czytać ze zrozumieniem:
                      napisałem że jedna skrzyneczka tyle przynajmniej jest warta:))
                      spotkałeś się z narzędziami do glazurnictwa co mieszczą się w jednej skrzyneczce?
                      i żebyś się dowartościował:nie znam się na cenach laserów
                      wniosek wyciągnij sam
                  • marko1971 Re: Bez zaliczki 23.12.10, 13:30
                    poczekamy aż trafisz na inwestora-złodzieja
                    wtedy wspomnisz te słowa
                    bo może się okazać że to noszenie byłoby tańsze niż np.włam na budowie albo klient-oszust
                    • Gość: wojtek651 Re: Bez zaliczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 16:11
                      Klienta złodzieja już miałem.Nie kradł narzędzi ale nie zapłacił 7000,-zł W sumie żadna różnica.Złodziej jest złodziej.A laser wielopłaszczyznowy POLECAM.Robi linię 360 stopni.Maxymalny błąd jedna dziesiąta mm na metrze.Niezastąpiony.Znacznie skraca czas i zwiększa precyzję pracy.Jedyny minus to cena.Pozdrawiam
                      • Gość: cromwell Re: Bez zaliczki IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 23.12.10, 16:29
                        puknij sie w czolko wojtusiu
                        piszemy o lazience w betoniaku
                        lazience gora 2x2m
                        zanim rozwiniesz sie z laserem zdaze 3 x przeleciec lazienke poziomnica
                        chyba ze chcesz szokowac klienta
                        w takim razie lepszy jest niwelator
                        albo teodolit i goscie z lustrem i lata
                        tak polecam teodolit do lazienki
                        jeszcze wez namiary z gps
                        bedzie drozej ale profesjonalniej
                        • Gość: wojtek651 Re: Bez zaliczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.10, 17:57
                          Dzięki Cromwell za życzliwe uwagi.A rozmawiamy o robocie w ogóle.Bycie miłym na tym forum jest trudne.Aż przykro.W każdym razie Cromwellowi nie polecam lasera bo to urządzenie na pewno mu się nie przyda .I tak nie chodzi do pracy bo ciągle jest na forum.
                          • cromwell1 Re: Bez zaliczki 23.12.10, 18:28
                            mylisz sie jak fiks
                            mialem laser dewalta
                            sluzyl przede wszystkim przy ociepleniach poddaszy
                            glupie kafle sam sobie wytyczysz
                            jezeli brakuje ci lasera to wypad gosciu
                            egipcjanie jakos sobie radzili..,

tak na marginesie
                            jestem ciekaw jakimi to narzedziami do remontu mieszkania zaladujesz 3/4 bryki
                            podaj w szczegolach jesli mozna/z gory zastrzegam gamoniu ze nie odpuszcze/
                            powiem ci w sekrecie ze prowadzilem dzialalnosc remontowo budowlana
                            wszystkie narzedzia do budowy domu miescilem w pasacie kombi
                            budowy domu powtarzam jelopie
                            procz betoniarki kantmaszyny i rusztowania

• Gość: wojtek651 Re: Bez zaliczki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.10, 13:32
                              Niedość że braki w kulturze to jeszcze błedy ortograficzne.O stylistycznych nie wspominam,Żenujące. A do budowy domu jednorodzinnego w stanie surowym potrzeba mniej narzędzi niż do wykończeniówki.KONIEC
                              • Gość: przemo Re: Bez zaliczki IP: 178.73.51.* 25.12.10, 16:16
                                Wojtek nie przejmuj się tym tumanem. Pomału takie barany przestaną istnieć na forach - czuje to taki crom i tak się rzuca. On budował stodoły dla krów a nie domy.
                      • marko1971 Re: Bez zaliczki 27.12.10, 17:36
                        nie no na pewno laser jest przydatny,jeszcze można koszty nabić
                        ale widzisz mamy tzw.kryzys ,konkurencja patrzy jak tu nóż w plecy wbić (cenowo)
                        to kupuję co najpotrzebniejsze w danej chwili
                        a w kwestii zabierania sprzętu to życie mnie o tyle nauczyło:
                        nie dosyć że nie zapłacili za ostatni etap prac "kochani klienci"-
                        to jeszcze przywłaszczyli kilka narzędzi i nie pomogła policja ani sąd
                        żeby było ciekawiej pani prawnik z dużej firmy i mąż były mundurowy
                        od tego czasu nie wierzę klientom
                        • marbun1 Re: Bez zaliczki 28.12.10, 12:10
                          witam
                          osobiście przy rozpoczęciu zlecenia nie zadam zaliczek itp.
                          dopiero po wykonaniu części prac (demontaże, prostowanie powierzchni itd) przeważnie po przepracowaniu tygodnia proszę o zaliczkę na poczet wykonanej pracy .
                          • marko1971 Re: Bez zaliczki 28.12.10, 17:54
                            no tak,tylko ja bym to określił rozliczaniem etapowym a nie branie zaliczek
                            pamiętaj zaliczkę trzeba niekiedy zwrócić a ty wykonałeś jakieś prace i bierzesz za to kasę
                            czasami też tak robię
                            • marbun1 Re: Bez zaliczki 29.12.10, 21:17
                              o to mi chodziło o rozliczanie etapowe
    • robertbud Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez 30.03.11, 13:36
      Szanowni Państwo. Zaliczka jest formą zabezpieczenia dla wykonawcy. Jeżeli wykonawcą zlecenia jest "szara strefa" i prosi o zaliczkę a nie jest z polecenia to fakt może to budzić kontrowersje, ale nie wykonawca prowadzący uczciwą działalność z zarejestrowaną firmą. Jest to zabezpieczenie dla wykonawcy że nie zostanie oszukany po wykonanej pracy. Dlatego warto przestrzegać kilku zasad: 1 - podpiszmy umowę z legalną FIRMĄ, 2 - zakres prac powinien stanowić nieodzowny załącznik do podpisanej umowy, 3 - wszelkie zmiany muszą mieć formę pisemną. Forma płatności w budownictwie wygląda następująco:
      40% przy podpisaniu umowy, 40% w trakcie wykonywania zlecenia (etapami zgodnie z harmonogramem prac) i 20% przy końcowym odbiorze prac. Jeżeli coś klientowi nie odpowiada to powinien zwrócić uwagę wykonawcy, aby ten mógł naprawić swój błąd - normalne życiowe zachowanie.
      Sam prowadząc działalność od kilku ładnych lat miałem wiele nie przyjemności. A większość prac sam n ie wykonam, zatrudniam ludzi którym muszę zapłacić nawet jeżeli klient coś kręci.
      Niejednokrotnie słyszałem po wykonaniu zlecenia: " wie Pan my dopiero staramy się o ten kredyt" , "ach te banki to wszystko tak długo u nic trwa", "mąż przepił" nawet Państwo nie zdajecie sobie sprawy jakie rzeczy można od ludzi usłyszeć. A my wykonawcy co? "ręka w nocniku, czy demolka wszystkiego co zostało zrobione??" tak czy siak wykonawca jest pokrzywdzona stroną. Owszem można się sądzić itp ale my te pieniądze inwestujemy dalej nie możemy pozwolić sobie na utratę płynności finansowej.
      Życzę wszystkim i sobie aby nie było nigdy żadnych problemów i po stronie Nas wykonawców i po stronie klientów.
      I PAMIĘTAJMY PAPIER CIERPLIWY A PAMIĘĆ ULOTNA.

ROBERTBUD
      Przedsiębiorstwo Remontowo Budowlane
      Puszkarski Robert
    • Gość: mariusz Re: kafelkowanie łazienki - z zaliczką czy bez IP: *.toya.net.pl 30.04.11, 09:42
      To wszystko zalezy od punktu widzenia. Jeżeli ma wykonac prace od zaraz to nie widze potrzeby aby mu płacic jeżeli natomiast praca jest umówiona na dalszy termin to może tak zrobic bo jest to gwarancja ze pani sie nie wycofa z danego zlecenia poza tym sa odpowiednie umowy dotyczace zaliczek które należało by podpisac w swietle dokumentow ktore posiadaja obydwie strony. Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka