jonio1 04.07.11, 17:23 Ile droższa jest budowa domu pasywnego? szukałem jakiś informacji. Znalazłem taki artykuł, ale nie wiem czy ktos tutaj może to potwierdzić piekny-domek.blogspot.com/ dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cromwell Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 04.07.11, 18:58 w artykul nie wchodze poniewaz domu pasywnego w Polsce jeszcze nie wybudowano dom pasywny wg instytutu w darmstad powinien miec swoiste cechy o ktorych mozesz sobie poczytac w ichniejszych certyfikatach nie jest mi wiadome zeby jakikolwiek dom w naszej strefie klimatycznej osiagnal ww certyfikat wiec prosze sie nie onanizowac tylko budowac dom energooszczedny na miare wlasnych mozliwosci pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? IP: *.pools.arcor-ip.net 11.07.11, 12:27 wlasnie buduje pasywny, wychodzi mi okolo 10 % wiecej od energooszczednego. Odpowiedz Link Zgłoś
basiak-k Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 18.07.11, 21:18 "Ciepły dom, w którym nie zainstalowano żadnych grzejników, pieców czy też kominków, nie jest już wymysłem z pogranicza science fiction." Czy taki dom możliwy jest w Polsce? Polecam ciekawy artykuł o domu k. Opola www.najciekawszeprojekty.pl/vademecum-inwestora/buduje/instalacje/ogrzewanie-bez-wydatkow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tektum Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.11, 13:48 Cena takiego obiektu jest mniej więcej 30% wyższa w porównaniu do tradycyjnego budynku o tej samej powierzchni, co daje ok 300 zł więcej za metr kwadratowy. Natomiast cena domu energooszczędnego jest porównywalna do wykonanego standardowo podobnego obiektu z cegieł. Spośród dostępnych na rynku technologii opartych w dużej mierze na energooszczędnych rozwiązaniach, pochodząca ze Skandynawii szkieletowa metoda budowy domu jest warta zauważenia. Koszt budowy takiego budynku rozpoczyna się już od 1700 zł za metr kwadratowy. Budynek zużywający nie więcej niż 70% energii wykorzystywanej przez podobnych gabarytów dom murowany można nazwać energooszczędnym. W ten sposób, dzięki specjalnej konstrukcji ścian, charakteryzujących się współczynnikiem ciepła na poziomie 0,17 KW/m2, średni koszt utrzymania domu modułowego jest o 70% niższy od murowanego, w przypadku którego współczynnik ciepła wynosi 0,30 KW/m2. W związku z tym zimą budynek postawiony w technologii skandynawskiej zatrzymuje ciepło, a latem chroni jego wnętrze przed przegrzaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 19.07.11, 17:10 sciany o wspolczynniku 0.17 to zadne wielkie halo nie jest. Moj dom szkieletowy stoi od 3 tyg a sciany maja wspolczynnik 0.13.Przypomne tylko ze sciany domu pasywnego maja 0.11. Odpowiedz Link Zgłoś
plancton Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 26.07.11, 16:21 knaufinsulation.pl/files/ki_pl/upload/documents/budynki%20pasywne%202.pdf - spore źródło wiedzy na temat domów pasywnych. Dlaczego wg was taki dom to czysta abstrakcja? Odpowiedz Link Zgłoś
marketta Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 11.08.11, 07:54 abstrakcja, bo ciężko znaleźć ekipę budowlaną która pomorze nam w jego budowie, mało także jest źródeł informacji w Internecie na temat takiego budownictwa, no i trzeba być naprawdę eko człowiekiem by taki dom postawić :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 20.12.11, 20:14 kasiak37 napisała: > sciany o wspolczynniku 0.17 to zadne wielkie halo nie jest. > Moj dom szkieletowy stoi od 3 tyg a sciany maja wspolczynnik 0.13.Przypomne tyl > ko ze sciany domu pasywnego maja 0.11 nie zebym byl upierdliwy ale dom pasywny to przede wszystkim zuzycie energoii na jego ogrzanie sciany moga miec wspolczynnik nawet 0.09 wszystko zalezy od strefy klimatycznej z pewnoscia w suwalach to zbyt malo na moze w Darmstadt 0.11 wystarczy wiec nie pisz glupot Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 21.12.11, 17:09 "sciany moga miec wspolczynnik nawet 0.09 wszystko zalezy od strefy klimatycznej " Od kiedy to wspolczynnki scian zalezy od strefy klimatycznej?Pokaz mi firme,ktora buduje sciany 0.09. Tylko ze sciany to nie wszystko.Jeszcze odpowiednie okna,przeszklenia skierowane na poludnie,zadnych okien na polnoc i wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepla.To tak w skrocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 21.12.11, 18:11 sama zaczelas napisalas o wspolczynniku swoich scian dokladnie jak piszesz chodzi o ilosc energii do ogrzania budynku nie jakies wspolczynniki poszczegolnych przegrod wiadomo ze jeszcze zaden dom w kraju nie uzyskal takiego certyfikatu z uwagi na podobna jakosc materialow do niemieckich ale u nas ostrzejszy klimat Odpowiedz Link Zgłoś
kasiak37 Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 22.12.11, 20:58 ja nie mam niemieckich materialow,mam austriackie,bo moj dom przyjechal z Austrii,w Austrii robiony i przez Austriakow u mnie budowany. --- Sygnaturka nie moze byc wyzsza niz 4 linijki tekstu-o tym mowi regulamin forum;) Odpowiedz Link Zgłoś
darecki_s Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 20.08.11, 18:19 Czy zainwestowane pieniądze w pasywny dom nam się zwrócą? jeżeli tak, to po jakim czasie? ja jestem pesymistycznie nastawiony do takich domów. No ale poczytam artykuły, może się przekonam. Odpowiedz Link Zgłoś
egraczyk Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 20.12.11, 14:07 A budował ktoś z WolfHouse? Bardzo podobają mi się ich projekty i oferta, którą proponują, ale chciałabym porozmawiać z kimś, kto ma już za sobą budowę domu pasywnego z tą firmą. Jakie macie wrażenia? Czy faktycznie w ciągu 3 miesięcy można zakończyć całą budowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? IP: *.play-internet.pl 25.08.11, 10:41 Dom Pasywny stawiany w technologii niemieckiej Velox-a jest o 15% droższy niż w tradycyjnej, choć pewnie ma tu duże znaczenie sam projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
inwestorwlkp Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 21.12.11, 23:26 Po przeczytaniu tego www.najciekawszeprojekty.pl/vademecum-inwestora/zanim-zbuduje/pomysl-na-dom/nowoczesne-domy-energooszczedne-i-pasywne artykułu pomysł budowy takiego domu jest ciekawy. Czy ktoś może się wypowiedzieć jak to wygląda w praktyce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PassivhausPlanerPW Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? IP: *.web.vodafone.de 12.04.13, 21:03 Dom pasywny nie jest fata morgana.. jego budowa w Polsce jest jak najbardziej mozliwa i ekonomicznie uzasadniona. Oszczednosci energii w stosunku do obecnie przyjetych standardow to ok. 90% (1/10), w stosunku do domow energooszczednych, zalezy to od przyjetego standardu, oszczednosc ta wynosi 2-3 krotnosc zuzycia energii. do Cormwell - takie domy sa juz w Polsce !!! dlatego nie rozsiewaj blednych informacji, jesli nie masz pojecia.. trzy z certyfikatem Instytutu w Darmstadt, pare wiecej o zbllizonych parametrach.. w roznych miejscach w Polsce.. i pojawiaja sie juz ludzie, ktorzy maja na ten temat pojecie, zainteresowanych tematem, rowniez z pytaniami, zapraszam do mojego bloga na: dom-pasywny-polska.blogspot.de/ Odpowiedz Link Zgłoś
sisirli Dom Pasywny. O zgubnych skutkach reklamy... 06.04.13, 15:42 Uwaga! Achtung! Wnimanje!... czyli o zgubnych skutkach reklamy... Już od jakiegoś czasu pojawia się "doskonała, urocza, niepowtarzalna" i niestety bardzo nieuczciwa w mojej ocenie reklama "Lidera Domów Pasywnych" na polskim rynku, firmy ArtHauss GmbH Polska... Nie chciałem o tym na razie pisać, bo są tematy ciekawsze i dużo bardziej istotne, ale DOM PASYWNY - piszę o tym już od jakiegoś czasu - to Jakość - dlatego nie można przemilczeć tej i tym podobnych reklam, promujących "domy pasywne" własnego pomysłu, bo potencjalni klienci - po wybudowaniu swoich "domów pasywnych" w tym standardzie będą mogli na tą - w rzeczy samej - doskonałą i przyszłościową technologię tylko... psioczyć i przeklinać... psując opinię prawdziwym DOMOM PASYWNYM, które za powyższe nie ponoszą żadnej odpowiedzialności. Czemu jestem tak sceptycznie nastawiony do powyższej reklamy? Ano, sprawa jest dość prosta, ArtHauss promuje produkt, który z domem pasywnym w moim odczuciu ma niewiele wspólnego. Ale po kolei... Zgodnie z reklamą, firma ArtHauss GmbH to stara niemiecka (podprogowa informacja o jakości produktu) marka, lider budownictwa pasywnego, który po wielu latach działalności rozpoczął ekspansję na rynki ościenne, między innymi na rynek polski. Jak wygląda rzeczywistość? Firma ArtHauss GmbH Germany praktycznie nie istnieje. W niemieckim odpowiedniku polskiego KRS - w HRB 31308 - firma ArtHauss GmbH zarejestrowana jest w Kaiserslautern pod datą... 26.04.2012 (mniej więcej na miesiąc przed "ekspansją na polski rynek"). Adres siedziby firmy znajduje się w bocznej uliczce osiedla domów jednorodzinnych, w której - nomen omen - funkcjonuje również polskojęzyczna kancelaria adwokacka. Nie zdziwiłbym się wcale, gdyby się okazało, że ArtHauss GmbH Germany to firma składająca się w Niemczech tylko ze skrzynki pocztowej pod powyższym adresem. Za tym podejrzeniem przemawia również telefon kontaktowy z okolic Berlina (700 km od siedziby "niemieckiej spółki matki"). I data utworzenia firmy. I na koniec również jej profil działalności - firma została stworzona jako... przedstawicielstwo handlowe firmy Dospel Sp. z o.o. z siedzibą w Częstochowie, w celu sprzedaży produktów tejże firmy na rynku niemieckim... i tutaj koło się zamyka... do profili działalności nowozałożonej firmy włączono na szybko działalność budowlaną, i w ten sposób - firma ArtHauss GmbH Germany została w ciągu nocy, cudownym zrządzeniem losu, najpierw liderem budownictwa pasywnego na rynku niemieckim, by już wkrótce, po mniej więcej miesiącu, dokonać "agresywnej ekspansji na rynek polski" i przynieść nam nowoczesną technologię... DZIĘKUJEMY! Firma ArtHauss GmbH Polska, z siedzibą w Częstochowie została zarejestrowana w maju 2012 roku, KRS każdy może sobie odszukać w internecie... Czy można mówić o liderowaniu na polskim rynku po 8-10 miesiącach działalności polegającej na promowaniu/lokowaniu nieistniejącego produktu (DOM PASYWNY), potrafi również każdy sam ocenić.. tym bardziej, jeżeli jedynym osiągnięciem nowo stworzonej firmy jest wybudowanie jednego (1!) modelowego budynku w pobliżu siedziby w Częstochowie, który - zgodnie - z opinią wielu forumowiczów [i] jest po prostu - piszę to bardzo ostrożnie - niedopracowany. Zgodnie z wypowiedziami pracowników firma jest na rynku od 2011 roku, pomimo że wpis w KRS świadczy jednoznacznie, że to nieprawda. "Firma matka", "wieloletni" lider budownictwa pasywnego na rynku niemieckim, istnieje zgodnie z wpisem w HRB niewiele dłużej, co również świadczy o nieprawdzie. Zresztą profil firmy nie ma wiele wspólnego z budownictwem pasywnym, które z natury rzeczy jest skomplikowane i niekoniecznie dla każdego wykonawcy już dziś dostępne... Ekspansja technologii odbyła się przez noc... Zdarzył się wielki cud. Jestem tym wszystkim MOCNO zniesmaczony, bo w ten sposób raczkujący rynek budownictwa pasywnego w Polsce zaczyna od dużego przekrętu... W trakcie rozmowy z pracownikami firmy usłyszałem, "nasze domy spełniają standard domów pasywnych, dostanie Pan certyfikat, który to potwierdzi"... po bardziej dociekliwym dopytywaniu, okazało się, że domniemany certyfikat/świadectwo energetyczne niekoniecznie będzie miało coś wspólnego z rzeczywistą certyfikacją domu pasywnego, ot - klient dostanie "papier", w którym "ktoś " bliżej nieokreślony potwierdzi "coś", co potencjalny klient, będzie mógł na własny koszt potwierdzić, przeprowadzając kosztowne badania, obliczenia i certyfikację domu... Na pytanie, co jeśli certyfikacja się nie powiedzie i klient nie będzie w związku z tym mógł skorzystać z umorzenia kredytu zaciągniętego na dom pasywny, "uczynna pracownica firmy" nie potrafiła udzielić żadnej konkretnej odpowiedzi.. Bo i coż w takiej sytuacji odpowiedzieć? Zwrócimy pieniądze? NIE, bo ArtHauss prowadzi działalność biznesową a nie charytatywną, ukierunkowaną na maksymalizację zysków... Poprawimy? NIE, bo fuszerkę nie zawsze da się poprawić... Wybudujemy tak, żeby działało? NIE, bo to zależy od tak wielu czynników, że bez dobrego, przemyślanego projektu i nadzoru w trakcie budowy, takiej gwarancji nikt nie może udzielić. Zrobimy rzeczywistą certyfikację domu pasywnego? NIE, bo to dla producenta domów dodatkowe niebagatelne koszty. Cóż więc robić? Ano, w mojej ocenie - jeśli chcemy wybudować prawdziwy dom pasywny, nie budować go w oparciu o technologię ArtHauss, tylko w oparciu o rzetelnie, pod konkretną działkę wykonany projekt, z fachowcami, zachowując dużo rozsądku przy dokonywaniu wyborów. Inny „lider rynku domów pasywnych” jeszcze w ubiegłym roku oferujący, jak ArtHauss, „domy pasywne” oparte na technologii prefabrykatów, składanych na budowie, już się z tego pomysłu wycofał... i próbuje budować w sposób konwencjonalny. Jakie są zatem domy ArtHauss? Tutaj ciężko o konkretną wypowiedź, bo na stronie internetowej poza dużą ilością ogólnych informacji nie ma absolutnie NIC, co pomogłoby dokonać jakiejkolwiek oceny. Dom wzorcowy został już dogłębnie opisany i skrytykowany pod poniżej zamieszczonym linkiem, gdzie odsyłam zainteresowanych... i doradzam dużą Ostrożność... Budując własny dom wydajemy nasze ciężko zarobione pieniądze. Warto o tym pamiętać. dom-pasywny-polska.blogspot.com www.facebook.com/DomPasywnyPolska [i] www.szkielet.pl/forum/printview.php?t=7018&start=0&sid=4ad40d7b7a700fbe9b5fa74d1bddaa4e Odpowiedz Link Zgłoś
sisirli Re: Dom Pasywny. O zgubnych skutkach reklamy... 12.04.13, 18:57 Ciąg dalszy „niemieckiego” tropu, czyli... Uwaga! Achtung! Wnimanje! po wtóre... Witam, w zasadzie temat ArtHauss uważam za zamknięty, bo nie warto strzępić języka tam, gdzie już wszystko zostało powiedziane i gdzie każdy sam, przy odrobinie dobrej woli wszystkie informacje może bez problemu znaleźć w sieci, ale... Podejmuję ten temat raz jeszcze, bo pojawiło się parę komentarzy w temacie, które warte są odnotowania. Primo... jeden z czytelników mojego bloga zauważył, że warto byłoby tym tematem zainteresować media, bo skala problemu może już za jakiś czas przebić aferę Amber Gold. Podzielam to mniemanie. Wysłałem nawet maila do jednego z magazynów śledczych, na razie bez odzewu... mam nadzieję, że nie obudzimy się po raz kolejny z ręką w nocniku, najwyższy czas skończyć z "mądry Polak po szkodzie"... lepiej zapobiegać niż leczyć... i tego się warto trzymać... Secundo... Gość: Procyon deklaruje przygotowanie i produkcję prawdziwych domów pasywnych już w tym roku (to w skrócie )... jestem bardzo ciekaw technologii, trzymam kciuki i mam nadzieję, że zaczną się pojawiać firmy z prawdziwego zdarzenia, które rzetelną i uczciwą pracą i jakością swojego produktu, a nie słownymi deklaracjami zasłużą sobie na miano lidera rynku domów pasywnych... w razie konkretyzacji planów zapraszam do współpracy. Tertio... kolejny post pochodzi od nie znanej mi pani Celiny Adler reprezentującej pewien portal architektoniczny... jeśli to prawdziwe imię i nazwisko, to na początek - gratulacje i szacunek dla pani Adler, bo nie każdy ma odwagę pojawić sie na forum pod własnym nazwiskiem... z drugiej strony poddawanie przez panią Adler w wątpliwość oczywistych sprawdzalnych faktów trochę mnie dziwi. Czy naprawdę musi ktoś ucierpieć (fizycznie, finansowo, emocjonalnie, czy w jakikolwiek inny sposób), żeby "temat" stał się interesujący dla innych? Czy naprawdę potrzeba afery na miarę Amber Gold, żeby zacząć pisać o problemie? NIE, NIE i jeszcze NIE. Problemom trzeba zapobiegać, a nie szukać rozwiązań, dopiero wtedy, kiedy się pojawią... Poza tym, ja nie "działam aktywnie przeciwko tej firmie", jak sugeruje pani Celina, tylko piszę o głębszym problemie nierzetelnej reklamy obrazując go konkretnym przypadkiem, z zakresu, który uważam za bardzo istotny... nie można takiego stanu rzeczy tolerować.. poza tym wszystkie informacje są powszechnie dostępne, tylko nie każdy wie gdzie ich szukać i jak interpretować... i jeszcze mała dygresja skierowana do pani Celiny - pisałem już w moim blogu o Kidenrsztubie i zachowaniu elementarnych form kultury. Warto o tym pamietać postując w necie, w szczególności zwracając się do Nieznajomych... to ułatwia kontakty. Quatro... na koniec dzisiejszego posta pozwolę sobie na zacytowanie kolejnego gościa forum, który napisał: "A może tak podziękowanie za ostrzeżenie... (Autor: Gość: człekNiePasywny IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 14:40). Typowa polska beznadziejność. Najpierw musi być tysiąc poszkodowanych i nabitych w piramidę aby zacząć myśleć? Facet przedstawił bardzo poważne i rzetelne zastrzeżenia i wielka chwała mu za to. Szkoda, że Pani architekt tego nie dostrzega... Ręka rękę myje? Coś tu daje ostro do myślenia...”. Nic dodać, nic ująć... Dziękuję. I "do usłyszenia" wkrótce. widawski.blogspot.de www.facebook.com/DomPasywnyPolska Odpowiedz Link Zgłoś
1dorian1983 Re: Dom Pasywny. O zgubnych skutkach reklamy... 17.05.13, 09:26 Z uwagą przeczytałem wpis sisirli. I domyślam się z tego postu, ze jest to osoba, która działa w konkurencyjnej firmie. Być może w firmie, której najwidoczniej, nie wiedzie się na runku. I dlatego zrobi wszystko, aby odstraszyć ewentualnych klientów od rozwijającej się firmy, która ma pomysł na to, jak budować domy energooszczędne, nowoczesne i funkcjonalne. Wiele czasu osobie pracującej w konkurencyjnej firmie budowlanej musiało zająć zebranie tylu wiadomości o Art Hausie (o prawdziwości tych informacji nie chcę się wypowiadać). Zadziwiające jest tylko to, że rozmawiała ona z pracownikami firmy, a opinie o modelowym domie, stojącym w Częstochowie przy ul. Głównej czerpie....z forów internetowych. Być może sama jest autorem tych wpisów??? Ja uważam, że jakość wybroni się sama. I zachęcam do tego, aby zajrzeć do Częstochowy, zobaczyć dom modelowy i wówczas samemu wyciągnąć wnioski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: s Re: Dom Pasywny. O zgubnych skutkach reklamy... IP: *.dynamic.mm.pl 19.02.14, 23:25 witam, otoz wszystkie wysnute wnioski sa bledne. nie jestem z konkurencyjnej firmy tylko jestem certyfikowanym planista domow pasywnych, dlatego w odroznieniu do wiekszosci uczestnikow forum potrafie ocenic jakosc pseudodomu arthauss. Dom modelowy jest beznadziejny a brak jakosci sie nie wybroni. Pierwszy klient, jeszcze przed zakonczeniem inwestycji jest stanem i jakoscia polproduktu domopodobnego tak przerazony, ze trafil do mnie i - mam nadzieje - skieruje sprawe na droge sadowa, bo takiego przekretu nie mozna tolerowac. Poza tym, moj post mial byc ostrzezeniem dla wszystkich naiwnych i nieswiadomych, a nie naganianiem w innym kierunku. Niestety informacje nie do wszystkich na czas dotarly. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sisirli Dom Pasywny. O zgubnych skutkach reklamy... cd 12.04.13, 18:56 Ciąg dalszy „niemieckiego” tropu, czyli... Uwaga! Achtung! Wnimanje! po wtóre... Witam, w zasadzie temat ArtHauss uważam za zamknięty, bo nie warto strzępić języka tam, gdzie już wszystko zostało powiedziane i gdzie każdy sam, przy odrobinie dobrej woli wszystkie informacje może bez problemu znaleźć w sieci, ale... Podejmuję ten temat raz jeszcze, bo pojawiło się parę komentarzy w temacie, które warte są odnotowania. Primo... jeden z czytelników mojego bloga zauważył, że warto byłoby tym tematem zainteresować media, bo skala problemu może już za jakiś czas przebić aferę Amber Gold. Podzielam to mniemanie. Wysłałem nawet maila do jednego z magazynów śledczych, na razie bez odzewu... mam nadzieję, że nie obudzimy się po raz kolejny z ręką w nocniku, najwyższy czas skończyć z "mądry Polak po szkodzie"... lepiej zapobiegać niż leczyć... i tego się warto trzymać... Secundo... Gość: Procyon deklaruje przygotowanie i produkcję prawdziwych domów pasywnych już w tym roku (to w skrócie )... jestem bardzo ciekaw technologii, trzymam kciuki i mam nadzieję, że zaczną się pojawiać firmy z prawdziwego zdarzenia, które rzetelną i uczciwą pracą i jakością swojego produktu, a nie słownymi deklaracjami zasłużą sobie na miano lidera rynku domów pasywnych... w razie konkretyzacji planów zapraszam do współpracy. Tertio... kolejny post pochodzi od nie znanej mi pani Celiny Adler reprezentującej pewien portal architektoniczny... jeśli to prawdziwe imię i nazwisko, to na początek - gratulacje i szacunek dla pani Adler, bo nie każdy ma odwagę pojawić sie na forum pod własnym nazwiskiem... z drugiej strony poddawanie przez panią Adler w wątpliwość oczywistych sprawdzalnych faktów trochę mnie dziwi. Czy naprawdę musi ktoś ucierpieć (fizycznie, finansowo, emocjonalnie, czy w jakikolwiek inny sposób), żeby "temat" stał się interesujący dla innych? Czy naprawdę potrzeba afery na miarę Amber Gold, żeby zacząć pisać o problemie? NIE, NIE i jeszcze NIE. Problemom trzeba zapobiegać, a nie szukać rozwiązań, dopiero wtedy, kiedy się pojawią... Poza tym, ja nie "działam aktywnie przeciwko tej firmie", jak sugeruje pani Celina, tylko piszę o głębszym problemie nierzetelnej reklamy obrazując go konkretnym przypadkiem, z zakresu, który uważam za bardzo istotny... nie można takiego stanu rzeczy tolerować.. poza tym wszystkie informacje są powszechnie dostępne, tylko nie każdy wie gdzie ich szukać i jak interpretować... i jeszcze mała dygresja skierowana do pani Celiny - pisałem już w moim blogu o Kidenrsztubie i zachowaniu elementarnych form kultury. Warto o tym pamietać postując w necie, w szczególności zwracając się do Nieznajomych... to ułatwia kontakty. Quatro... na koniec dzisiejszego posta pozwolę sobie na zacytowanie kolejnego gościa forum, który napisał: "A może tak podziękowanie za ostrzeżenie... (Autor: Gość: człekNiePasywny IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.13, 14:40). Typowa polska beznadziejność. Najpierw musi być tysiąc poszkodowanych i nabitych w piramidę aby zacząć myśleć? Facet przedstawił bardzo poważne i rzetelne zastrzeżenia i wielka chwała mu za to. Szkoda, że Pani architekt tego nie dostrzega... Ręka rękę myje? Coś tu daje ostro do myślenia...”. Nic dodać, nic ująć... Dziękuję. I "do usłyszenia" wkrótce. widawski.blogspot.de www.facebook.com/DomPasywnyPolska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K. Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 18.04.13, 20:25 odpowiadajac na pytanie ile ... wybudowalem dom , co prawda nie pasywny ale nisko energetyczny ... grzeje pradem (1 sezon - pelny za mna) , budowa domu metoda polgospodarcza wyniosla mniej wiecej tyle ile podawal projektant przy projekcie domu (projekt standardowy kupiony w sieci, zaadeptowany do technilogi i wymogow pasywnych) domu pasywnego samemu prawie nikt nie jest wstanie wybodowac, zbyt wiele bledow mozliwych do popelnienia Odpowiedz Link Zgłoś
sisirli Dom Pasywny i energooszczedny. Dofinansowanie. 15.07.13, 15:39 dom-pasywny-polska.blogspot.com/2013/07/dofinansowanie-budownictwa.html Dofinansowanie budownictwa energooszczędnego przez NFOŚiGW Witam serdecznie, postanowiłem napisać tego posta dla wyjaśnienia, jak mniej więcej funkcjonuje względnie jak już wkrótce ma funkcjonować dofinansowanie budownictwa pasywnego i energooszczędnego przez Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, bo krew mnie zalewa i dostaje szewskiej pasji, gdy rzeczeni "znafcy tematu", z którymi również na stronach tego bloga polemizuje wprowadzają szukających rzetelnej informacji w błąd, wypisując rożne bzdury na forach internetowych. Pojawiają się rożne "informacje"/insynuacje, a to, ze certyfikacja budynku pasywnego to tylko "nabijanie kabzy.. rożnym prywatnym instytucjom", ze "wystarczającym potwierdzeniem parametrów domu pasywnego jest wykonanie próby szczelności i ewentualnie badania termowizyjnego", ze "do ubiegania się o dopłatę do kredytu na dom pasywny nie wymaga się żadnego certyfikatu, tylko porządnej dokumentacji powykonawczej i ww wyników próby szczelności", itd. itp. Otóż są to niestety tylko... półprawdy, ćwierćprawdy i nieprawdy, pisane często przez domorosłych "znafcow", z założenia - dla szeroko pojętej informacji, ale osiągające odwrotny skutek, bo szerzące błędny obraz. Zgodnie z info na stronie funduszu „Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 2010/31/UE z dnia 19 maja 2010 r. w sprawie charakterystyki energetycznej budynków zobowiązuje państwa członkowskie do doprowadzenia do tego, aby od początku 2021 r. wszystkie nowo powstające budynki były obiektami „o niemal zerowym zużyciu energii”. W tym celu Fundusz powołał nowy program, który ma na celu takie przygotowanie producentów materiałów budowlanych, wykonawców, inwestorów, projektantów do wymagań Dyrektywy, aby najpóźniej od 2021 wszystkie nowo wznoszone budynki odpowiadały w/w standardom. Beneficjentami programu będą osoby fizyczne budujące dom jednorodzinny lub kupujące dom/mieszkanie od dewelopera. Dofinansowanie ma mieć formę częściowej spłaty kredytu zaciągniętego na budowę/zakup domu lub mieszkania i ma być wypłacane po zakończeniu inwestycji i weryfikacji uzyskanego standardu energetycznego przez budynek. Jego wysokość będzie uzależniona od uzyskanego wskaźnika rocznego jednostkowego zapotrzebowania na energię użytkową do celów ogrzewania i wentylacji (EUco), obliczanego zgodnie z wytycznymi NFOŚiGW, oraz od spełnienia innych warunków, w tym dotyczących sprawności instalacji grzewczej i przygotowania cieplej wody użytkowej. Kwoty dofinansowania można znaleźć na stronie funduszu, dla domów pasywnych to brutto 50.000 zl. ciag dalszy: dom-pasywny-polska.blogspot.com/2013/07/dofinansowanie-budownictwa.html www.facebook.com/DomPasywnyPolska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcinek Re: Dom Pasywny i energooszczedny. Dofinansowanie IP: *.icpnet.pl 28.07.13, 11:40 Sam skorzystałem z budowy takiego domu http://domy.procyon.com.pl/ i jestem w pełni zadowolony z niego. Dostałem wszystko to czego potrzebowałem. Gdybym miał jeszcze raz budować dom na pewno znów bym wybrał http://domy.procyon.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: crowmell Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? IP: *.adsl.inetia.pl 15.07.13, 16:04 rządza pieniądza a kto chce prawdy niech pyta cromwella mistrza kocham jedzenie podgniłych desek co sądzicie? takich namoczonych a potem skrobanych pilnikiem cromwell.blog.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saLD Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? IP: *.123.203.26.jotanet.pl 16.07.13, 18:00 - domy pasywne z certyfikatm są - różnica cen między pasywnym domem a domem standardowym lub domem energooszczędnym jest coraz mniejsza i może mieścić się w podanych wcześniej przedziałach - w rzeczywistości będzie zależeć od konkretnych rozwiązań - skuteczność zastosowanych rozwiązań zależy od szeregu czynników: projektu, kształtu domu (choć ze względu na technologię coraz mniej), prawidłowego nawiązania do warunków lokalizacyjnych itd. oraz od dokładności wykonania - rozwiązania pasywne uważam za dobre, jednak myślę, że jest to trochę moda trzeba też mieć świadomość cech, które domy pasywne posiadają i jakie z nimi wiążą się działania, funkcjonowanie w nich, użytkowanie ... nie jest to jednak coś z czym byłby większy problem - uważam, że w naszych warunkach, przede wszystkim ekonomicznych, wystarczy dobrze zaprojektowany dom energooszczędny, przy możliwie skrupulatnym uwzględnieniu części w/w warunków daje bardzo dobre efekty ekonomiczne i jest bardziej racjonalne - warunki kredytu są dość ostre i trzeba się dosyć starać żeby dotacja rzeczywiście była warta wysiłku pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
domikpasywny Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 12.05.15, 11:20 Koszt budowy domu pasywnego to około 20% ceny normalnego budynku, koszty generuje ocieplenie i okna, które są na pewno droższe od normalnych. My właśnie budujemy taki pasywny dom pokazowy, więc w razie pytań serdecznie zapraszam do kontaktu. Odpowiedz Link Zgłoś
domikpasywny Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 12.05.15, 13:16 Tutaj jest dobry projekt domu pasywnego www.dom-pasywny.com/projekty-pracowni/projekt-gotowy/ Ładna, prosta bryła, duże przeszklenia od południa no projekt ciekawy, właśnie go realizujemy :) Koszt wcale nie jest dramatycznie wyższy od standardowego budynku a do tego przecież można dostać dofinansowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
memorysix Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 21.05.15, 18:13 Ja mam negatywne zdanie o domach pasywnych. Technologie dla takiej inwestycji są koszmarnie drogie (np. okna i drzwi!). a zyski wcale nie są aż takie szokujące. Taki dom z reguły zaczyna się opłacać po min. 15 latach użytkowania. Ja wolę nie przepłacać i murować z konwencjonalnych technologii (np. Porotherm), zbudować dom tanio i potem płacić umiarkowane rachunki za ogrzewanie. Odpowiedz Link Zgłoś
erzecznikknauftherm Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 31.05.15, 02:35 Najważniejsza jest prawidłowa izolacja budynku, w tym wszelkie szczegółowe rozwiązania izolacji np.okien, połączeń ścian, balkonów itp. Kanuf Therm przygotował katalog takich szczegółowych rozwiązań, które są dostępne na stronie www.knauf-industries.pl/program,showroom,styropiany-zastosowania.html Odpowiedz Link Zgłoś
aski7 Re: znowu? 05.07.15, 20:50 Dom pasywny to droga inwestycja, czy warto? Mi osobiście wystarczy dom energooszczędny. Ciekawy artykuł znalazłem na ten temat: strefadom.blogspot.com/2015/04/budujemy-dom-pasywny-czy-energooszczedny.html Odpowiedz Link Zgłoś
nonide60 Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 08.07.15, 08:06 No nie wiem czy to rzeczywiście taka oszczędność. Ja raczej szukam innych sposobów na oszczędzanie. Mam panele fotowoltaiczne od energysun i tu naprawdę mam oszczędność na kosztach ogrzewania. Odpowiedz Link Zgłoś
properone Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 10.07.15, 10:01 nonide60 napisał(a): > No nie wiem czy to rzeczywiście taka oszczędność. Ja raczej szukam innych sposobów na oszczędzanie. Mam panele fotowoltaiczne od energysun i tu naprawdę mam oszczędność na kosztach ogrzewania. fotowoltaika to nawet nie tyle oszczędność, co tutaj idziesz jeszcze dalej, bo przecież skumulowaną energie możesz odsprzedać. rozwiązanie bardzo dobre szczególnie w połączeniu z pompą ciepła Odpowiedz Link Zgłoś
daboo1982 Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 14.09.15, 13:03 Jak chcesz się dowiedzieć więcej o domach pasywnych i budownictwie energooszczędnym to polecam zaglądnąć na stronę dobredocieplenie.pl/content/budynki-pasywne Wiecie, że za kilka lat będziemy mieć same domy energooszczędne już w 2020 roku przepisy narzucą nam grubość styropianu 20cm!!! Odpowiedz Link Zgłoś
properone Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 30.09.15, 10:28 ale to chyba same NOWE domy będą budowane w takim trybie, co mój gust jest bardzo dobrym rozwiązaniem, tak samo jak odnawialne źródła energii na które dają dofinansowania. ciekawe czy podobnie bedzie w tym przypadku. Odpowiedz Link Zgłoś
erzecznikknauftherm Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 30.09.15, 12:33 Pasywny dom to znaczy zaizolowany w prawidłowy sposób dobrej jakości styropianem - np. Knauf Therm. Prawidłowe rozwiązania izolacji są do znalezienia na stronie Knauf Therm. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kt Re: DOM Pasywny- oszczednośc energii? 19.12.18, 08:57 Jeśli przyjrzeć się uważnie kwestii kosztów budowy domu pasywnego, tak naprawdę ich największą część stanowią instalacje. Natomiast warto zainwestować w bardzo dobrą termoizolację budynku, bo to zaledwie 5% kosztów budowy, a zwraca się szybko. W praktyce inwestorzy planujący budowę domu na rok 2021 będą musieli zastosować wiele z rozwiązań znanych z domów pasywnych. Wymagania związane z termoizolacyjnością okien i ścian powoli zbliżają się do tego standardu. Odpowiedz Link Zgłoś