Dodaj do ulubionych

Pytanie do kosztorysantów

16.07.11, 13:46
Witam
Mam pytanie do osób zajmujących się kosztorysowaniem:
Z jakich katalogów głównie korzystacie przy opracowywaniu kosztorysów inwestorskich?
Wiem że kiedyś obowiązkowe były KNRy a teraz już znieśli ten obowiązek. Często widzę jednak że kosztorysanci bazują głównie na KNRach. Czy w związku z faktem iż KNRy powstały w 1986 roku można je jeszcze stosować? Czy nie lepiej użyć KNNRy z 2000 roku? Albo jakichś nowszych?
Jestem początkującą kosztorysantką- bardzo zależy mi na waszych opiniach.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Pytanie do kosztorysantów 17.07.11, 20:30
      początkująca projektantka w szkole już poznaje odpowiedź na te pytania.
      • Gość: ala Re: Pytanie do kosztorysantów IP: 193.46.186.* 18.07.11, 07:20
        Kobieta pyta - oczekuje odpowiedzi a tu taka odpowiedź. Uważam, że jak nie chce się podzielić swoją wiedzą to lepiej nic nie pisać - jarecki_2 - wie wszystko, ot mądrala!!!
        • jarecki_2 Re: Pytanie do kosztorysantów 18.07.11, 11:51
          Pani kłamie po prostu, nic mnie nie obchodzi po co i dla czego pyta, ja mam tą wiedzę i chętnie się nią dzielę, jak ktoś uczciwie pyta a nie zaczyna od kłamstwa. Tą wiedzę zdobywa się w szkole lub na kursach i Pani "początkujący kosztorysant" raz, że dysponuje KNR-ami, dwa programami/programem do kosztorysowania. Tak nawiasem mówiąc samo zerknięcie na program kosztorysowy, przejrzenie go, który to początkujący kosztorysant powinien posiadać choćby nie wiem jak był początkujący, wyjaśnia kwestię. Więc jak kłamiesz to przynajmniej rób to inteligentnie a nie tak, żebym ja, baran i mądrala, się zorientował od razu.

"Zakład Usług Budowlanych"
          zubbau@gmail.com
          • anula_ko Re: Pytanie do kosztorysantów 18.07.11, 13:18
            A niby po co mam kłamać? Może jestem rosyjskim szpiegiem który chce się dowiedzieć jak w Polsce się kosztorysuje i wypytuje ludzi na forum? Może chcę zwerbować jakiegoś kosztorysanta do współpracy?
            Zapytałam bo wiele jest w tej sprawie niejasności. Na studiach mówią inaczej, na kursie inaczej, jak analizuje przykładowe kosztorysy w sieci to też każdy kosztorysant ma swój sposób. W programie kosztorysowym mam KNRy, KNNRy, KNR-W, KNR AT itd. ale co z tego? Wiem że oprócz katalogów stosuje się kalkulacje indywidualne, analogie, interpolacje, ekstrapolacje ale podstawą są jednak katalogi. Dlatego pytam które katalogi najlepiej oddają rzeczywisty nakład pracy, zużycia materiałów i sprzętu? Co w tym złego że początkująca kosztorysantka próbuje zdobyć informacje od doświadczonych kosztorysantów na forum?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka