Dodaj do ulubionych

turbokominek

25.07.11, 13:37
czy turbokominek to dobre rozwiązanie? proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • sonia.beauty Re: turbokominek 26.07.11, 16:02
      jak najbardziej!
      Szczególnie polecam turbokominek firmy Makroterm. oto jak go opisują - "Turbokominek to wkład kominkowy z płaszczem wodnym, który dodaje uroku każdemu salonowi, pozwala na relaks przy trzaskającym ogniu ogrzewając jednocześnie cały dom i ciepłą wodę użytkową." :)
    • Gość: monter co Re: turbokominek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.11, 18:11
      kominek z płaszczem wodnym obojętne turbo czy nie za:
      1-teoretycznie tańsze ciepło ,
      2-jeśli ktoślubi patrzeć na ogień -przyjemność i miły nastrój
      3-w zestawieniu z innym żródłem ciepła możliwość awaryjnego ogrzewania budynku
      i to tyle wg mnie.
      i jescze korzysta z energii odnawialnej - drewno ale to tylko dla ,, zielonych ''fanatyków
      przeciw:
      1-kominek z obudową i właściwym osprzętem ok12-15 tys
      2-kotłownia w salonie / kotłownia na paliwo stałe z wszelkimi konsekwencjami/
      3-szybkie zabrudzenie ścian w salonie
      4-czasem niemiły zapaszek z paleniska
      5-jeśli drewno kupione gotowe do włozenia do kominka to pod znakiem zapytania oszczędności !!
      6-konieczne zabezpieczenie przed brakiem prądu - podtrzymanie napięcia dla pomp.
      Pozdr monter co
      • Gość: monte Re: turbokominek IP: *.mpwik.lublin.pl 28.07.11, 12:57
        przeciw:
        ad1: kominek+obudowa może być już za ok. 10 tyś.
        ad2: kotłownia w salonie ? głupie stwierdzenie. Wszystko jest zabudowane i raczej węglem nie palisz.
        ad3.: zabrudzenie ścian w salonie to szybciej jak dziecko kredkami pomaluje niż z winy kominka z płaszczem wodnym.
        ad4: jak palisz śmieci to pewnie tak
        • Gość: cromwell Re: turbokominek IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 28.07.11, 17:55
          bzdury
          monter co ma calkowita racje
          po drugie kominek jest wyjsciem awaryjnym w przypadku braku zasilania elektrycznego badz gazu.
          dlatego najlepsze sa te proste
          a jezeli chcesz jarac codziennie w kominku to moze lepiej postarac sie o kotlownie i palic w kotle CO
          kociol ma wieksza sprawnosc od kominka
          nie mowiac o palaczu smigajacym po salonie
          • Gość: użytkownik Re: turbokominek IP: 94.42.168.* 12.09.12, 15:39
            jednak palenie drewnem jest o wiele tańsze niż grzanie gazem a już w szczególności prądem i ja używm kominka jako głównego źródła ciepła a kocioł gazowy służy za źródło uzupełniające - gdy nas długo nie ma w domu i wypali się w kominku automatyka włącza kocioł gazowy dla utrzymania temperatury w domu.
            • Gość: cromwell Re: turbokominek IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 12.09.12, 18:03
              rozuniem spamerow
              ale zeby odkopac watek sprzed roku i dowodzic swoich racji to mi sie w pale nie miesci
              pal se dalej w kominku
              widac nie przeszkadza ci widok okopconych scian
              a co mi tam
        • Gość: monter co Re: turbokominek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.11, 19:34
          > ad1: kominek+obudowa może być już za ok. 10 tyś.
          - oczywiście że może może być nawet za 7000 zł pytanie czy będzie to dobry wkład , ładna zabudowa i zapewni bezpieczne użytkowanie / wkład z alegro lub z kratki pl ok4000 zł dwie pompy ze wschodu 300 zł jesli ciepła woda w zasobniku to jeszcze 150 połączenie do komina kolano i prostka 250 trochę rurek ok150zł naczynie przelewowe 350 wymiennik 560 zaw schładzający 200zł inne drobne badziewie słabej jakości 250 zł razem =5960 obudowa z karton gipsu pomalowana ok800 zł no i robocizna 1500 całość na gotowo ok8000/
          ale wydaje mi się że w tym przypadku cena ma znaczenie drugorzędne i zapomiałem sterownik kominka z klapką sterowaną z kratek ok400 zł i podtrzymanie z akumlatoren 800 zł
          > ad2: kotłownia w salonie ? głupie stwierdzenie. Wszystko jest zabudowane i racz ej węglem nie palisz.

-na forum nie wszyscy piszą mondrze pytająca nie napisała iż wypowiadać mogą się tylko doktorzy , ja nie jestem, ale też nie oceniam wypowiedzi innych -pytająca prosiła o poradę to czy jest ona -wypowiedz głupia czy mądra pozostaw ocenie pytającej
          Zabudowanie kominka w sposób całkowity jest conajmiej niezdrowe dla kominka zabuduj Sam zobaczysz
          > ad3.: zabrudzenie ścian w salonie to szybciej jak dziecko kredkami pomaluje niż
          > z winy kominka z płaszczem wodnym.
          -polecam odwiedzić kilka mieszkań lub budynków używających intensywnie kominka i przyjrzeć się pomieszczeniu w którym jest zainstalowany po jednym sezonie z czego to wynika nie będę robił wykładu obawiam się również że rodzic prędzej nauczy dzieciaka iż malowanie kredką po ścianach jest be i należy malować na kartce a gdyby nie, to samo dziecko w końcu zmądzreje . Kominek natomiast nie poddaje się wychowaniu ani tresurze również nie zmądrzeje i choćby nie wiem co od czasy do czasu upuści dymka z sadzą na salon.
          ad4: jak palisz śmieci to pewnie tak

niezależnie od tego czym palisz ,swąd spalenizny choćby z najszlachetniejszego drewna nie każdemu odpowiada , zapach niewygarniętego z popielnika również

pozdr monterco
          • Gość: monte Re: turbokominek IP: *.mpwik.lublin.pl 29.07.11, 07:38
            ja nie jestem teoretykiem jak 90% piszących tu na forum.
            Ja wybudowałem dom,mam kominek i użytkuję go.
            Wszystko z doświadczenia.
            pozdrawiam
            • Gość: MONTER CO Re: turbokominek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.11, 08:17
              Od 16 lat wykonuję układy z kominkiem ,uzytkuję kominek w firmie , z płaszczem wodnym w domu zwykły,wykonanych układów z kominkiem mam ok 100 - do jakiej grupy byś mnie zaliczył teoretyków czy raczej praktyków ?
              Rozumiem że Ty jesteś zadowolony i optujesz za -ok !
              ja przedstawiłem za i przeciw pytający może się zastanowić co przemawia do niego bardziej -ma wybór.
              nie można mieć jedynie słusznego poglądu zawsze jest druga strona medalu
              pozdr monter co
              • Gość: marcyś Re: turbokominek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.11, 13:50
                Dla mnie turbokominek to przede wszystkim niedrogie w eksploatacji źródło ciepła - zwłaszcza jeśli zainstalujemy system rozprowadzania gorącego powietrza po całym budynku. Inwestując w tzw. turbokominek lub kominek z płaszczem wodnym, możemy dodatkowo zapewnić sobie podgrzewanie wody użytkowej. My z żoną zapłaciliśmy ok. 8.000 zł i były to dobrze zainwestowane pieniądze. Korzystaliśmy z usług firmy Makroterm odnawialnecieplo.pl/ i jesteśmy bardzo zadowoleni.
    • Gość: elwirka Re: turbokominek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.13, 15:07
      mhh- kominki z płaszczem wodnym faktycznie nie są takie tanie, ale klasyczny kominek też kosztuje. Na pewno dobrze się nimi pali i są fajne. A jeśli chodzi o ceny i modele to ja polecam produkcji unico- www.wkladykominkowe.net.pl/wklad-kominkowy-z-plaszczem-wodnym-unico-neptun-1z/ -macroterm wcale nei jest taki fajny
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka