Dodaj do ulubionych

instalacja elektryczna

21.08.11, 17:06
Witam,
dostaliśmy z żoną w prezencie ślubnym stary dom jej rodziców - wszystkie instalacje mają ponad 25 lat, mamy już zaplanowany przebieg całego remontu poza elektryką.
i tu się pojawia moje pytanie jakich kosztów można się orientacyjnie spodziewać po montażu przez "fachowca" i co mogę wykonać samodzielnie aby koszty te obniżyć? (teść jeszcze parę lat temu pracował jako elektryk a ja też się w miarę orientuje)

dom ma 75 metrów w parterze - póki co robimy jedno piętro, wyprowadzenie sieci z piwnicy, licznik w piwnicy, stara skrzynka z bezpiecznikami na parterze, chodzi o nową instalację podtynkową w rurkach.
dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: najlepiej Re: instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 15:41
      idz do tescia, flaszka powinna wystarczyc
    • Gość: Edward Re: instalacja elektryczna IP: *.181.57.136.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.08.11, 08:22
      Nie radziłbym samemu grzebać przy instalacji elektrycznej. Dobrze się na tym znasz? Potrafisz dobrać właściwie zabezpieczenia? Przecież nowoczesna instalacja to nie tylko wsadzenie kabla w rurkę. Poza tym pewnie musisz zwiększyć liczbą gniazd (bo jak to stara instalacja to pewnie ich za mało), porobić obwody itd.
      Ja bym radziła zasięgnąć porady specjalisty, tym bardziej ze oni często maja zniżki na materiały więc może wyjść na to samo, a na pewno bezpieczniej.
      Pamiętaj o bezpieczeństwie przede wszystkim.
      www.ekspertbudowlany.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1447:bezpieczne-instalacje-elektryczne&catid=22:instalacje-elektryczne&Itemid=100017
      • Gość: Elektryk Re: instalacja elektryczna IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.08.11, 22:44
        Weź elektryka (jak nie masz znajomego,to znajomego-znajomego)żeby ci rozrysował, gdzie, co jak,na ścianach.(za dobrą wódkę nie powinno być problemu)Bierzesz bruzdownicę,względnie młot udarowy i kujesz.To jest kupa ciężkiej i kosztownej roboty do której nie trzeba być mgr.inż.Kable możesz również sam położyć w tychże bruzdach/rurkach, a zostawić samo podłączenie elektrykowi.Materiał kupuj sam ale w hurtowni, a nie jakimś obi czy praktikerze,gwarantuje,że wyjdzie taniej.Elektryk ma upusty ale na materiale też "przyrobi" i du.a z oszczędności.

p/s oczywiście kujesz bruzdy,a starą instalację zostaw w spokoju w ścianach.Na pamiątkę:)
        • Gość: lukasz_redzynia Re: instalacja elektryczna IP: 195.117.116.* 25.08.11, 00:46
          właśnie o czymś takim myślałem, zrobić "brudną" robotę a resztę zostawić profesjonaliście. polecacie kogoś z świętokrzyskiego?
      • daro-1003 Re: instalacja elektryczna 10.04.13, 20:14

Witam
        Ja chciałbym Ci poradzić oprócz wykonania instalacji elektrycznej wykonaj również inne instalacje strukturalne czyli instalacje alarmową oraz instalację telewizyjną. Wykonanie Tych instalacji nie powinno sprawić problemu. Zerknij na różne projekty w sieci. Co do instalacji alarmowej pamiętaj aby czujki nie patrzyły w okna. Natomiast co do instalacji elektrycznej jeśli się cokolwiek na tym znasz zaplanuj obwody maks do 8 gniazdek wtyczkowych zaplanuj co będzie z nich zasilane oblicz moc i dobierz odpowiednie przekroje przewodów i zabezpieczeń. Wykonaj osobne obwody również dla oświetlenia wewnętrznego oraz ogrodowego. Pamiętaj o stopniowaniu prądowy gdy będziesz wykonywał rozdzielnię.
    • Gość: barkin Re: instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.13, 13:22
      najnowsza w kolorze stalowym seria Ospela - Sonata to faktycznie swietny wzorniczo i jakościowo produkt :) wiem, bo ostatnio zakładałem znajomym :)
      • Gość: lits_on Re: instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.13, 14:34
        mówisz o Sonacie Stal Inox? właśnie zastanawiam się nad tym wyborem, dla upewnienia: sklepospel.pl/ospel-sonata-stal-inox,laczniki-z-podswietleniem,161 o tym mowa?
        • Gość: Wenota Re: instalacja elektryczna IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.11.13, 18:33
          Sonata bdb !:)
          mnie pasuje do szarych scian i w drugim pokoju mam ecru
    • Gość: Firma Re: instalacja elektryczna IP: *.ip.shentel.pl 11.04.13, 16:18
      Rady i ewentualna wycena

www.enelan.pl
    • Gość: Kamil Re: instalacja elektryczna IP: 212.200.23.* 29.08.13, 12:24
      Zobacz jaką instalacje elektryczną wybrać tuznajdziesz.pl/produkty/artykuly/instalacja-elektryczna-wybieramy-gniazda-i-laczniki-elektryczne-14/
      • gabrysia.lobicz Re: instalacja elektryczna 25.09.13, 11:25
        U nas w poprzednim mieszkaniu całość była na Ospelu - polska firma, która ma naprawdę przeogromny wybór takich pierdółek. godne polecenia moim zdaniem - nic nigdy się z nimi nie działo!
        • ewka_so Re: instalacja elektryczna 25.06.14, 00:34
          U nas też Ospel - sprawdziło się - ceny OK adekwatne do jakości (tzn. mogłoby być lepiej, ale byłoby drożej :P).
    • 1sebah Re: instalacja elektryczna 25.09.13, 13:46
      koszty możesz znacznie obniżyć robiąc wszystko samemu, to w cale nie takie trudne, wtedy na koniec bierzesz tylko fachowca, żeby wszystko sprawdził i wystawił papier.
      • wisniowski70 Re: instalacja elektryczna 30.07.14, 12:48
        Ja bym się nie bawił w zakładanie instalacji samemu, można coś sknocić i wyjdzie więcej kłopotów niż korzyści. Chyba warto jednak zainwestować i skorzystać z usług fachowców. Ja bym tak przynajmniej zrobił. A jeśli chodzi o artykuły elektryczne to z pewnością mogę polecić sklep Electric House. Ceny rzeczywiście konkurencyjne. Dodatkowo za pośrednictwem Rabatów Budowlanych przyznają kupony ze zniżkami 150 zł
    • palmin Re: instalacja elektryczna 10.10.13, 10:38
      Ja też postawiłem na ospela przy ostatnim remoncie. Jest dość tani, więc można nieźle zaoszczędzić, a jakość jest porównywalna do droższych firm.
      • Gość: papi Re: instalacja elektryczna IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.06.14, 11:29
        kiedys sam sie bawilem w elektryka i nie wyszło to dobrze, ale skoro masz tam jakies umiejetnosci, to mozesz sprobowac, jednak teraz jak znajdziesz zaufana i dobra firme to w rozsadnej cenie zrobia Ci cala instalacje elektryczna: ]
    • Gość: jacob Re: instalacja elektryczna IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 06.06.14, 13:17
      Hm sam nie bardzo się znam, więc Tobie nie doradzę co można zrobić o własnych siłach. Z jednej strony po co sobie sprawiać kłopot? Mi ostatnio naprawiali uszkodzoną instalację elektryczną z firmy www.wrosystem.pl/ - panowie przyjechali, naprawili – szybko i bez problemu, więc po co sobie utrudniac zycie?, no chyba ze masz pewność tego co robisz :)
    • Gość: Twój Raj Re: instalacja elektryczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.14, 12:11
      Tekst linka
      Trudne pytanie, ponieważ zależy ile prac zrobicie sami, a i ceny w różnych regionach Polski są różne !!!
      • Gość: Korba Re: instalacja elektryczna IP: *.adsl.inetia.pl 24.06.14, 20:01
        Ciężko powiedzieć, nasz dom stawiany 6 lat temu, o powierzchni 120 m2, bez materiałów kosztował ok 15 000. Wtedy też były inne czasy, booom budowlany, to firmy instalujące elektrykę też się ceniły. My wybraliśmy katowicki Energopol, kierując się głównie ceną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka