Dodaj do ulubionych

Koszt robocizny

01.09.11, 07:01
Mieszkanie 38 metrów( stan deweloperski), do zrobienia :
łazienka- 5 m, płytki na całej wysokości, beż żadnych kombinacji, może wrzucimy kilka dekorów, montaż bordzika, wc, wmywalki, jakieś lustro, oświetlenie
kuchnia- aneks- 5metrów płytek na podłodze i 3 na ścianie
pokoje- panele na podłodze, malowanie ścian, montaż drzwi wew.x2, gniazdka, włączniki światła.
Dwuosobowa ekipa remontowa twierdzi, że będzie to robiła przez miesiąc i chce za robociznę 20 tys. Dla mnie i cena i czas wykonania wziąty z księżyca. A może sie nie znam?
Obserwuj wątek
    • boomslang99 Re: Koszt robocizny 01.09.11, 08:27
      Sporo, nawet jeśli to Warszawa. Znajomi w mieszkaniu 66 m2 mieli nieco większy zakres robót i zapłacili 25 k. Mówiłem im, że to zbyt drogo ale przyjęli ofertę.
      Moim zdaniem lepiej zastosować koszt jednostkowy, tzn. tyle za m2 płytek, tyle za montaż umywalki itp. Więcej jest wprawdzie liczenia ale chyba warto się trochę pomęczyć. Podawanie kosztu całkowitego to prawie zawsze jest znaczące zaokrąglenie w górę ze strony ekipy.
      • jar.os Re: Koszt robocizny 01.09.11, 08:41
        ja bym to sam zrobił w niecały miesiąc za 10 tyś
    • cyklina-klimkiewicz Re: Koszt robocizny 01.09.11, 08:59
      Zobacz inne oferty. Mnie to się wydaje zbyt dużo. Jeżeli nie ma nadzwyczajnych dodatkowych życzeń , to chyba brak umiaru. B.Klimkiewicz.
    • Gość: toreon Re: Koszt robocizny IP: 212.244.185.* 01.09.11, 09:54
      Niektóre ekipy mocno się zagalopowują jak widać. Ja miałem do wykończenia dom 158 m2 i miałem dość drogą w moim przekonaniu ekipę. Wyszło mi 33 tys. za całość, z czego ok. 9 tys. za samo ocieplenie poddasza, czego u was nie ma. Do pogonienia.
      • Gość: lloll Re: Koszt robocizny IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.11, 10:08
        Ja remontuję 35 m2 i płacę około 14 tyś za samą robociznę a do wykonania jest:

-wyburzenie pieca kaflowego
        -wyburzenie ściany działowej
        -zerwanie podłóg i wykonanie wylewki w kuchni, łaziencei przedpokoju
        -wymiana elektryki w całym mieszkaniu wraz z podłączeniem na klatce (także trójfazowa)
        - postawienie 3 ścian z karton gipsu
        - wymiana instalacji wodno-kanalizacyjnej
        - wstawienie drzwi x3
        - murowanie po piecu kaflowym
        - montaż Geberitu, wanny i umywalki
        -kafelkowanie w łazience do samej góry
        - kafelkowanie podłogi w kuchni i przedpokoju
        - panele w pokojach wraz z płytami na podłodze
        - sufity podwieszane w całym mieszkaniu
        - drapanie ścian, zagruntowanie, ubytki oraz gładzie i malowanie

i to chyba wszystko.
        -
    • Gość: ciastuś Re: Koszt robocizny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 10:34
      6tysi i dwa tygodnie dla dwóch osób góra
    • jarecki_2 Re: Koszt robocizny 01.09.11, 13:10
      Ekipa która robiła ofertę widziała co ma zrobić, zrobiła kosztorys w oparciu o ustalenia ze zleceniodawcą, więc znacznie lepiej wie od nas, forumowiczów, o czym mówi. Mnie się wydaje to również za drogo, ale jeśli taka cena pojawiła by się z materiałami wykonawcy to już wcale nie jest to tak drogo. Czas wykonania, Panowie którzy zrobią to w dwa tygodnie za 6 tysięcy... ja bym brał, ale podpisałbym umowę na tą kwotę z terminem wykonania, koniecznie z zaznaczeniem kar za nie dotrzymanie terminu i niech działają....
      • ewa-134 Re: Koszt robocizny 01.09.11, 17:59
        Ja tez miałam ten problem po odbiorze mieszkania na gocławiu "nowa saska kepa " , Pierwsza ekipa powiedziała mi że bedzie u mnie robić 3 tygodnie i chcieli 30 tys za wszystko a mam apartament 50 mk, inna ekipa chciała 15 tyś , a końcu koleżanka z pracy poleciła mi i zrobili mi za 6 tyś i tak jak pisał mój przedmówca u mnie robili to w niecałe 2 tyg i jestem bardzo zadowolona bo konkrektnie wiedziałam za co płace , i zrobili naprawdę super . Te drogie ekipy to tylko zciagają kasę . moge podac numer 507-369-752
      • Gość: ciastus Re: Koszt robocizny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 19:00
        ekhm.... zauwaz ze to stan deweloperski, najbardziej pracochlonne pomieszczenie to lazienka, ktora jeda osoba robi w dwa tygodnie na luziku, nie mow ze nad panelami, drzwiami, czy malowaniem sleczalbys drugie dwa, jesli tak to rzeczywiscie musisz brac dwa razy tyle
        • jarecki_2 Re: Koszt robocizny 01.09.11, 22:42
          Ja nie mówię ile ja bym ślęczał bo nie wiem o czym rozmawiamy, nie widziałem mieszkania, nie rozmawiałem ze zleceniodawcą, twierdzę tylko, że osoba, która nie widziała co i gdzie ma wykonać twierdzi, że zrobi to w dwa tygodnie, moim zdaniem nie zrobi, i to nie jest kwestią ślęczenia czy nie a kwestią znania się na tym o czym się rozmawia, ja się znam akurat. I tu podpowiadam zleceniodawcy jak na tym, że ktoś się nie zna, może zleceniodawca zarobić, tyle.
          • Gość: ciastus Re: Koszt robocizny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 08:28
            wiemy wiemy ze sie znasz, ja sie nie znam, tak tylko wszedlem i se napisalem... opieram sie na tym co przedstawil zainteresowany, dokladnie okreslil zakres prac, metraz i stan obecny, nie wiem nad czym tu deliberowac, skoro sie znasz to potrafisz chyba okreslic ile czasu zajmuje Ci kazda czynnosc, bo co niby, jak zobaczysz mieszkanie to stwierdzisz ze trzeba bedzie sciany przestawiac?
            • jarecki_2 Re: Koszt robocizny 02.09.11, 09:56
              Nie, ale jak porozmawiam ze zleceniodawcą dowiem się na przykład, że drzwi, które mam wstawić są zamawiane i zleceniodawca będzie je miał za 2 tygodnie a ja wiem, że nie dostanie ich wcześniej niż za 4-5. Jak dowiem się jaki jest układ płytek i jakie są płytki w mieszkaniu, od zleceniodawcy, dowiem się ile czasu mi to zajmie i jaką maszynę muszę mieć, żeby te płytki pociąć. Dowiem się jakie będzie wykończenie płytek i ile czasu mi ono zajmie, czy 15 min na ułożenie listwy, czy godziny doszlifowywania pod kontem. Dowiem się, jaką farbą, jakimi kolorami będę malował i jak muszę się do tego przygotować, czy muszę użyć specjalnego gruntu producenta przed malowaniem i zanim pomaluję będę czekał 12 godzin czy mogę używać jak zwykle emulsji do gruntowania przy czym będę mógł malować kolorem za 4 godziny. Dowiem się czy drobna elektryka to przeniesienie gniazdka w łazience czy wykonanie 15-20 różnych punktów elektrycznych przy czym, rozkucia na ścianach trzeba połatać, a ściany zaszpachlować żeby nie było widać śladów po przekuciach, i już z 2 tygodni zrobiły Ci się 3.
              O tym że zobaczę jaki jest stan ścian i posadzek nie wspomnę. Tak można wyliczać w nieskończoność. O tym że chciałbym wiedzieć kto jest moim zleceniodawcą również nie wspomnę, zleceniodawca wcale nie musi mi odpowiadać i nie dla każdego muszę chcieć pracować, co również działa w drugą stronę. Wszystko to zapewnia mi maksymalnie bezstresową pracę, mnie i zleceniodawcy, co jest dla mnie najważniejsze. I kolejna sprawa, zawsze, ale to zawsze podaję czas wykonania pracy dłuższy niż przezemnie wyliczony czy zakładany. O wiele lepiej się czuję jak mam zapas i o wiele lepiej wygląda zakończenie pracy przed czasem.
              • Gość: ciastus Re: Koszt robocizny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 20:14
                nie wiem czemu szukasz dziury w calym, facet zadal proste pytanie i na nie odpowiadam, skoro pisze ze chodzi o montaz gniazdek to nie bede wymyslal i liczyl mu kladzenia instalacji, owszem, bywa ze inwestor czasem nie zdaje sobie sprawy czego chce, albo co znaczy i z czym wiaze sie wykonanie z pozoru prostej pracy, no ale bez przesady, to nie remont tylko wykonczenie, nawet jezeli grunt ma Ci schnac caly dzien to chyba nie bedziesz przez ten dzien lezal? bedziesz?

• jarecki_2 Re: Koszt robocizny 02.09.11, 21:40
                  Nie szukam dziury a już na pewno nie w całym, grzecznie Ci odpowiadam na Twoje posty skierowane do mnie. Nie ma się co denerwować, ja nie aspiruję do tego wykonania ani się nie lansuję, wypowiadam swoje zdanie jak od lat na tym forum i tyle...
                  • Gość: ciastus Re: Koszt robocizny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.11, 22:57
                    nie denerwujesz mnie, luzik... >>ja nie aspiruję do tego wykonania ani się nie lansuję<< a ja sie lansuje od lat na tym forum, dlatego kontakt do mnie kazdy znajdzie w stopce :)
                    • jarecki_2 Re: Koszt robocizny 03.09.11, 20:37
                      Owszem kontakt jest w stopce, ponieważ nie zaglądam na pocztę Gazetową i korzystam z innej, sporo ludzi do mnie pisze poza forum i się pyta o różne sprawy więc jest do mnie kontakt, nie mam powodu się ukrywać....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka