Dodaj do ulubionych

jaki kolor fugi

05.12.11, 21:35
Witam,
Mam pytanie jaki mam dać kolor fugi do płytek do łazienki. Mam w łazience płytki koloru kremowego oraz ciemna czekolada,podłoga jest cała w ciemnym brązie. Na jednej ściane mam jasne płytyki i jeden pionowy pas ciemnych od podłogi do sufitu.Natomiast ściana na której jest ceramika typu toaleta oraz umwyalka i pralka jest do połowy w ciemnobrązowych płytkach.A reszata kremowe od połowy w górę.Komin zabudowany będzie z jednej strony w brazowych płytkach a z drugiej strony w kremowych. I teraz moje pytanie: CZY MOGĘ ZASTOSOWAĆ DWIE FUGI? FUGA W KOLORZE JASNEGO BEŻU DO JASNYCH PŁYTEK,A FUGA W KOLORZE BRĄZU CIEMNEGO DO CZEKOLADOWYCH PŁYTKEK? I NA PODŁODZE W CIEMNYCH PŁYTAKCH TYLKO CIEMNA BRĄZOWA FUGA
Obserwuj wątek
    • ikaria80 Re: jaki kolor fugi 05.12.11, 23:29
      Oczywiście,że możesz.Stworzy to niepowtarzalny design w łazience.Utarło sie,że kładzie sie taką samą fugę na wszystkie płytki ale to nie jest zasada .Skoro tak ci się podoba to jak najbardziej.
      • Gość: rubinowa Re: jaki kolor fugi IP: 150.254.245.* 06.12.11, 07:42
        A na łączeniu jasnych płytek z ciemnymi jaką dasz fugę? Wiem jedno, że im ciemniejsza fuga, tym łatwiejsza w utrzymaniu. Ja na przykład żałuję, że w kuchni dałam jasną fugę na podłogę (w kolorze kafli oczywiście), wyszło tak, że w miejscu, gdzie najwięcej chodzimy jest i tak ciemniejsza, a reszta jasna. Musiałabym chyba szczoteczką do zębów czyścić przynajmniej co tydzień...
    • Gość: takion Re: jaki kolor fugi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.11, 08:24
      oczywiście, że możesz zastosować.
      Ale najlepiej poszukaj jakiegoś programu, w którym można wirtualnie takie rzeczy posprawdzać.

coś jak to np
      www.werbema.com/galeria/index.html
      • Gość: Lidia Re: jaki kolor fugi IP: *.centertel.pl 07.12.11, 11:03
        Wszystko zależy od twojej inwencji - nie patrz na utarte konwencje. Mój mąż jest projektantem i mamy dość niebanalną łazienkę w kolorach czerni, czerwieni i bieli. Wykorzystaliśmy do tego różnobarwne fugi i moim skromnym zdaniem wygląda to super. Inna sprawa, że niełatwo było znaleźć fugę w dokładnie takim kolorze jak chcieliśmy. W przypadku fug ważna jest jakość, warto zainwestować w lepszą firmę (choć i tak to się dość szybko niszczy i trzeba regularnie "odświeżać" co kilka lat), jak masz trochę mniej kasy może być ewentualnie taka mapei.
        • rozka26 Re: jaki kolor fugi 07.12.11, 12:14
          Dzięki bardzo za odp
    • bluemka78 Re: jaki kolor fugi 10.12.11, 16:05
      Jasne ze możesz. Ja miałam w bloku łazienkę z kafli bamboo, na ścianie kremowe i czekoladowe, na podłodze czekoladowe i rude. Na ścianie były fugi kremowe i czekoladowe, na laczeniach kafli czeokladowych i jasnych dajesz według uznania, tam gdzie ciemne to ciemne fugi, na jasnych jasne. Na podłodze to samo, wszystko mieliśmy pod kolor. Fuga mapei, przez 5 lat jak tam mieszkaliśmy nic sie z nią nie działo, ani sie nie brudzila. Jedynie na podłodze brudzi sie i wyglada na ciemniejsza, ale na ścianie luzik. W przedpokoju i kuchni mieliśmy jasny gres i jasna fuge wiec fuga wyglądała na ciemniejsza pozniej, czasami ja wyszorowalam szczoteczka i była znowu jasniutka przez jakiś czas.
      • lowczyniglow Re: jaki kolor fugi 13.01.12, 15:23
        Mam tak w kuchni. Na podłodze fuga ciemniejsza, bo wiadomo, ze szybciej sie brudzi itd,a na scianie fuga jasniejsza, bardziej zblizona do plytek. na laczeniu maz zdecydowal sie dac taka listwe nie wiem czy to ozdobna czy jaka, w kolorze pasujacym zarowno do sciany, jak i podlogi. Calosc wyglada naprawde fajnie:)
    • sebastiianb Re: jaki kolor fugi 10.12.11, 17:32
      Polecam po czytać na tej stronie można się wiele dowiedzieć!!!
      dochodowapracazgoogle.blogspot.com/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka