Dodaj do ulubionych

Prostowanie ściany Karton Gips.

12.12.11, 16:19
Mam ściankę z żelbetonu. Długość 4,5 m. W ściance 2 pary drzwi. Niestety ścianka jest nierówna i mniej-więcej w połowie długości ucieka o 5 cm. Chciałbym ją wyrównać płytą GK. Z jakich profili powinienem zbudować stelaż....aby nie stracić zbyt wiele miejsca? Czy stelaż do prostowania ściany buduje się tak jak ściankę działową?.....tzn UW50 + CW50.
Czy profile UW i CW nie mają jakiejś cieńszej odmiany? Czy przy odhyle 5 cm można jeszcze myśleć o przyklejeniu płyty na placki z kleju?
Będę wdzieczny też za podlinkowanie jakiegoś schematu budowy takiego stelaża.
Dzięki i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Prostowanie ściany Karton Gips. 12.12.11, 17:34
      Tylko suchy tynk, czyli GK na placki z kleju. Stolarz to spore koszty, sporo czasu ( w porównaniu z plackami). Jak odchył od pionu jest duży kleimy płyty GK na paskach z płyt, czyli najpierw pionujemy ścianę paskami płyt GK klejonymi na klej gipsowy, podobnie do zastosowania listew tynkarskich, a dopiero po takim wyprowadzeniu ściany kleimy płytę właściwą na te paski z płyt ścianę.
      • tomatino76 Re: Prostowanie ściany Karton Gips. 13.12.11, 14:48
        Wielkie dzięki za wyjaśnienie!
      • Gość: ziomek Re: Prostowanie ściany Karton Gips. IP: *.246.137.52.rev.vline.pl 10.10.13, 13:22
        Firma budowlana a takie głupoty pisze, jak Wy tak robicie czyli na placki róznice 5 cm to za darmo nie chciałbym skorzystać z waszych usług. Po pierwsze stelaż nie jest wcale droższy przy takim odchyle policz ile kleju zużyjesz , po drugie ile czasu to zajmuje takie klejenie, po trzecie na placki to może równo nie wyjsc , sugeruje stelaż w 100%
        • Gość: cromwell Re: Prostowanie ściany Karton Gips. IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 10.10.13, 19:12
          Moj drogi ziomku
          oprocz stelazu istnieja rowniez inne niedogodnosci ze stosowania plyt gipsowych.
          Po pierwsze ograniczaja przestrzen
          po drugie pustki sa legowiskiem robactwa wszelaieigo
          po trzecie polaczenia plyt
          nawet najstaranniej zaszpachlowane wychodza po kilku latach
          i chocbys sie wsciekl
          i tak sie uwidocznia
          bowiem swiezy gips ma inna kurczliwosc od starego
          proponuje jednak tynk cementowo-wapienny. Tradycja ponad watpliwymi wynalazkami
          pozdrawiam
        • bunclik Re: Prostowanie ściany Karton Gips. 10.10.13, 21:26
          witam
          jest jeszcze opcja na profilach kapeluszowych dużo mniej miejsca zajmują itd.

www.c-n-f.pl/img/products/p32/31031/image_big.jpg
          a tak poza tym to jakie masz uwagi do tego co napisał jarecki co w tym widzisz złego , jak może nie wyjść równo ,tobie nie wyjdzie równo a jareckiemu na pewno tak
          • paulinakar Re: Prostowanie ściany Karton Gips. 03.08.14, 09:37
            Ja zatrudniłam fachową ekipę z firmy Home Depot. Wykonali na prawdę porządną robotę i wszystko jest w jak najlepszym porządku. Nic nie trzeba było poprawiać. Na prawdę wysoka jakość, widać, że panowie się znają. Dodatkowo są terminowi i mają konkurencyjne ceny. Na prawdę warto ich polecić. Ja znalazłam ich dzięki znajomemu, któremu robili remont łazienki. Gdyby ktoś szukał do nich kontaktu, to można ich znaleźć tutaj: www.facebook.com/homedepot.wroclaw
        • marko1971 Re: Prostowanie ściany Karton Gips. 11.10.13, 18:34
          zgodzę się z tobą że klejenie na placki nie jest najlepszym sposobem,ale stelaże też mają sporo wad jak napisał powyżej cromwell
          dodatkowo w blokach szczególnie potrafi pod płyty dostać się różnego rodzaju robactwo i niestety
          wtedy lokator walczy dłużej mając puste przestrzenie pod g-k..
          można też wyrównać nierówności tynkiem gipsowym,przy większych odchyleniach niż 3cm w dwóch warstwach,w kosztach wyjdzie podobnie jak g-k za to spokój na lata
          oczywiście tynk tradycyjny jak najbardziej ale może być problem z jego aplikacją na betonie,
          no i gips jest łatwiejszy :)
    • jermach Re: Prostowanie ściany Karton Gips. 13.12.11, 08:58
      A moze tu cos na temat
      www.tinyurl.pl/?4e06LuTJ
    • paulinakar Re: Prostowanie ściany Karton Gips. 03.08.14, 09:40
      Proponuję skorzystać z usług fachowców. U mnie pracowała firma Home Depot i bardzo ją sobie chwalę. Zresztą, dostałam do nich kontakt od dobrego znajomego, któremu robili remont łazienki i spisali się na prawdę dobrze. Są terminowi, oferują na prawdę super rozwiązania i wycena jest bardzo korzystna. Gdyby ktoś chciał znaleźć do nich kontakt, to można sprawdzić tu: www.facebook.com/homedepot.wroclaw

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka