01.08.26, 08:35
Na ogół chodzę na warszawską imprezę, ale zwichnąłem kostkę w bratniej Mariehaminie .
Zostałem na UAM.
Od lat prostuję świadomość Wielkopolan - nie warto przesadnie krytykować czegoś za co jesteśmy współodpowiedzialni.
I to w oczywisty sposób (vide Mikołajczyk).
Obserwuj wątek
    • borrrka PS. Kojarzy się z dniami dzisiejszymi 01.08.26, 08:42
      Gdy politycy podejmują wielkie ryzyko w imię celów stricte partyjnych.
      Mikołajczyk zbierał argumenty na dyskusje ze Stalinem.
    • polski_francuz Help! 01.08.26, 08:59
      borrrka napisał:

" Na ogół chodzę na warszawską imprezę, ale zwichnąłem kostkę w bratniej Mariehaminie . Zostałem na UAM. Od lat prostuję świadomość Wielkopolan - nie warto przesadnie krytykować czegoś za co jesteśmy współodpowiedzialni. I to w oczywisty sposób (vide Mikołajczyk)."

Zgaduje, ze piszesz o powstaniu warszawskim? I ze byles w Finlandii (pewnie by strzelac do ruskich). Ale reszty za grosz nie rozumiem.

Poprosilem Johna z kumplami o pomoc...www.youtube.com/watch?v=2Q_ZzBGPdqE

PF
      • borrrka Po starej znajomości 01.08.26, 10:01
        Ulubionym grepsem Poznaniaków jest zestawianie tryumfu Powstania Wielkopolskiego i katastrofy Warszawskiego, wywołanego przez "nierozsądnych" Kongresowiaków.
        Tylko, że głównym inicjatorem był Wielkopolanin Mikołajczyk, któremu ruch zbrojny niezbędny był do politycznej argumentacji.
        A ogólnie z gremium odpowiedzialnego za Powstanie NIKT nie był Warszawiakiem.

Podobnie dziś, antyukraińskie rzygi prawicy, jakby pomijały fakt, iż Ukraińcom zawdzięczamy względny spokój.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka