Dodaj do ulubionych

Remont domku z lat 60

13.01.12, 17:52
Witam
Chcę wykonac remont domku z lat 60 mianowicie:
Wymiana dachowki z położeniem membrany,łaty,kontrłaty,rynny
Cała elektryka do wymiany wewnątrz
Gładzie
Ocieplenie poddasza z wstawieniem 2-3 okna połaciowe
Powiększenie otworow drzwiowych wstawianie drzwi
Lazienka,kuchnia,korytarz kafle.Generalnie remont generalny z dobudowaniem wiatrołapu.Dom ma 80 m2 trzy pokoje,kuchnia,łazienka maly przedpokój.Ile może kosztować sama robocizna?Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: inzynier tyle: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.12, 18:22
      ile sobie zarząda zatrudniony wykonawca.

Ile powinno kosztować ? Na to pytanie odpowie opracowany szczegółowy kosztorys budowlany.
    • andrzej.sawa Re: Remont domku z lat 60 14.01.12, 00:36
      Podstawowe pytanie - czy znasz się choć trochę na budowlance?

Odpowiedź jest naprawdę istotna.

Drugie pytanie - gdzie chałupa?
    • Gość: vvv Re: Remont domku z lat 60 IP: *.ists.pl 14.01.12, 08:25
      a jak wyglądają izolacje fundamentów? w domu nie czuć pleśnią?
      • andrzej.sawa Re: Remont domku z lat 60 14.01.12, 13:06
        Dlatego pytałem o wiedzę budowlaną,a jeżeli nie to lokalizacja jest potrzebna,bo przecież na tym forum jest nas kilku,którzy mogą obejrzeć i doradzić.
    • calleh Re: Remont domku z lat 60 15.01.12, 18:58
      konieczny projekt, pozwolenie... i na tej podstawie można dopiero kosztorysowo ocenić wartość prac
      • Gość: www Re: Remont domku z lat 60 IP: 89.79.72.* 15.01.12, 19:07
        Na polozenie kafli , gladzi,i innych prac wewnatrz budynku trzeba projekt i zezwolenia chyba kogos tu pogieło.
        • calleh Re: Remont domku z lat 60 15.01.12, 19:17
          a może przeczytaj dokładnie temat i treść wątku - dobudowanie wiatrołapu, zmiana poszycia dachu, wstawienie okien połaciowych...
          przydałaby się umiejętność czytania ze zrozumieniem
          • Gość: www Re: Remont domku z lat 60 IP: *.dynamic.chello.pl 16.01.12, 15:51
            Moze ktos nie jest zorientowany ale na połaciówki nie trzeba zadnego zezwolenia tylko na lukerny a poszycie dachu wiaze sie tylko z wymiana dachówki.Tylko kasa sie liczy moj teren i gdzie ktos zbuduje' latryne' na swoim to nic mu do tego.
            • andrzej.sawa Re: Remont domku z lat 60 16.01.12, 16:12
              Czyli jednak wychodzi na moje,że szczegóły są ważne i trzeba trochę wiedzy branżowej.
      • andrzej.sawa Re: Remont domku z lat 60 15.01.12, 21:06
        Ale oprócz projektu jest kwestia np.wilgoci,a więc czy i jak poprawić izolację,stan tynków.

Problemem jest sam projekt.Projektant może wszystko narysować,problem w tym czy inwestor wie czego chce.I tu przydałaby się wiedza ogólnobudowlana,choćby niewielka.

Sam robię teraz remontorozbudowę i gdybym nie znał trochę tematu,to projektant narysowałby co innego,czego nie można byłoby poprawić bez korekty projektu,a nie wpisem w książce.
    • remont40 Re: Remont domku z lat 60 04.03.12, 12:30
      Wycenę powinien określić najlepiej fachowiec, który obejrzy dom.
      Możesz wyszukać w internecie specjalistę, ale możesz też zamieścić konkretne zlecenie na wykonania usługi jaką byłaby wycena robocizny.
      Wystarczy zamieścić zlecenie w serwisie ktozbuduje.pl
    • katarzyna.s.ki Re: Remont domku z lat 60 08.03.12, 20:24
      Jeśli chciałbyś użyć wełny mineralnej do termoizolacji poddasza użytkowego, mogę wstępnie wycenić, dobrać produkt oraz grubość materiału. Muszę znać jednak niezbędne parametry: kąt nachylenia połaci dachowej, powierzchnię dachu do ocieplenia, wysokość krokwi, rodzaj poszycia i pokrycia dachowego.
      • andrzej.sawa Re: Remont domku z lat 60 08.03.12, 21:58
        Ja jednak radzę obejrzeć w naturze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka