Dodaj do ulubionych

problem z oknem

09.04.12, 10:33
Witam.
Mam taki problem.
Okno otwiera się jednocześnie się uchylając, czyli wisi na jednym zawiasie.
Dodatkwo klamka działa tylko od pozycji zamkniętej w dół, nie da się jej przesunąć do góry.
Patrzałem na bolce przesuwne w ramie okna i są one w dwóch różnych pozycjach, gdy jedne są na środku to drugie są w górnej pozycji.
Prosiłbym o pomoc i wytłumaczenie laickim językiem jak sobie poradzić z tym problemem.
Obserwuj wątek
    • skowron77 Re: problem z oknem 09.04.12, 10:35
      Kurdę oczywśicie miało być od pozycji otwartej w dół, nie da się przesunąć klamki do góry.
    • Gość: abc Re: problem z oknem IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.12, 16:04
      Odkrec klamke i wtedy reguluj
    • Gość: cromwell Re: problem z oknem IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 10.04.12, 18:18
      nie podales jakie masz okucia
      w wiekszosci okien obok klamki jest taka blaszka na sprezynie
      to wlasnie ona blokuje klamke
      zeby ja odblokowac wystarczy blaszke docisnac do pozycji pionowej
      proponuje aby jeden czleczyna trzymal okno dociagnal blaszke i krecil klamka
      drugi zas
      niech obserwuje czy wszystkie rygle sie przesuwaja
      jezeli nie
      pasi odslonic okucia i sprawdzic zasprzeglenia suwakow
      jezeli rygle smigaja pasi docisnac okno do oscieznicy z klamka w pozycji rozwiewnej i krecic klamka az rygle wskocza na swoje miejsce

nawiasem mowiac okucia okienne powinno sie raz w roku smignac oliwka
      ewentualnie psiknac wd40
      • skowron77 Re: problem z oknem 11.04.12, 09:02
        Kurde.
        Czytałem o tym "języczku" od blokady.
        Wychodzi na to, że ja nie mam czegoś takiego.
        Jeśli chodzi o rygle, rozumiem że mówisz o tych bolcach, które przesuwają się w kanale skrzydła okna razem z przekręcaniem klamki. Więc tutaj wszystkie pracują tylko są w różnych położeniach. Jedne na środku inne na skraju. Ten bolec wchodzący w rowek szyny odpowiedzialnej za uchylanie na górze ramy tez wchodzi ale tylko troszkę, bo dalej nie da się przekręcić klamki. Klamkę można maksymalnie ustawić do pozycji poziomej "środkowej", dalej nie idzie.
        • Gość: cromwell Re: problem z oknem IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 11.04.12, 16:10
          na listwach okuc sa wybite ich nazwy
          dobrze jesli je odszukasz
          bedzie latwiej dla mnie
          ewentualnie dla serwisu
          polozenia rygli wskazuja na rozsprzeglenie rygli/ czopow/
          jezeli wszystkie sa w skrajnym polozeniu to ok
          rygle przesuwaja sie w skrzydle po okregu
          prawa strona do gory to lewa w dol
          gorna krawedz w lewo to dolna w prawo i na abarot
          jezeli cesc rygli jest w skrajnym polozeniu a czesc lub jeden w srodkowym to pytaj o producenta okien w tym systemie
          ewentualnie o sklep z dobrym serwisem
          pasi zdjac skrzydlo i zdemontowac okucia
          • xfinlandia Re: problem z oknem 14.04.12, 11:14
            Przychylam się do spostrzeżeń Cromwell`a
            Wygląda że okucie się rozpięło / zerwało/ i wymaga naprawy.
            Bardzo dobry montazysta pomoże. Przeciętny nie musi.. Większym problemem może być dobranie odpowiednich części.
      • Gość: Lola Re: problem z oknem IP: *.zone14.bethere.co.uk 06.11.12, 14:31
        Dzięki stary, jesteś wielki. Szarpałam się z oknem przez godzinę i nic, postanowiłam poszukać porady w necie i faktycznie blaszka na sprężynie blokowała klamkę.
        • Gość: mella Re: problem z oknem IP: 78.88.195.* 14.11.13, 10:21
          mialam to samo,myslalam ze tu sie posram ze strachu bo zostalam sama w mieszkaniu rodzicow mojego chlopaka i jakby zobaczyliu to okno to bylo by ze wszystko psuje a wolalabym uniknac takiej sytuacji na poczatku zanjaomosc...gdyby nie ten wpius o zasranej sprezynie ktora wszystko blokowala to npewnie bym rozwalila to okno a nie naprawila :D dzieki wielkie kolesiowi ktory doradzal :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka