Dodaj do ulubionych

remont - zdzieranie ścian

08.05.12, 13:29
WItam, może ktoś się bardziej tutaj na tym zna i będzie w stanie mi chociaż troche
pomóc...
mam do wyremontowania mieszkanie, w sumie to są dwa niewielkie pokoje i przedpokój
w sumie około 30 metrów kwadratowych.
Ściany są w bardzo kiepskim stanie, wielkokrotnie malowane tapety i to pare ładnych lat
temu, jak na wiele oczu które widziały te pomieszczenia trzeba kuć. No wiec mamy zamiar
skuć te ściany i położyć, hmmm, nowy gips, tak to sie robi?
nie wiem dokładnie, fachowiec jeszcze tego mieszkania nie widział, może mi ktoś
podpowiedzieć co należy wykonac w czasie tego remontu i ile w przybliżeniu mogę
potrzebować materiału oraz jakiego rodzaju będą to materiały?
przperaszam za takie laickie podejscie do sprawy ale ja się kompletnie na tym nie znam a
chciałabym w przybliżeniu oszacować koszty żebym wied\ziała na co się szykuje... a może
wiece gdzie mogę zasięgnąć takich informacji, jakieś kalkulatory tego typu znajde w
necie?

pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • andrzej83x Re: remont - zdzieranie ścian 08.05.12, 14:52
      Ja bym zaczął od zdarcia tej tapety, bo malowanie tapety to taka sama profanacja jak okna plastikowe w domu drewnianym. Potem ścianę przesmarować unigruntem, wyrównać gładzią, farba podkładowa i na koniec farba dekoracyjna w wybranym kolorze i będziesz mogła się cieszyć ładnym mieszkaniem.
      • misza802 Re: remont - zdzieranie ścian 08.05.12, 15:23
        gdybym tak mogła zrobić to byłoby wręcz fantastycznie, ale chodzi o to że to wszystko jest w takim stanie że raczej trzeba zdzierać do tzw. żywego... tylko co potem? po zdarci, co mam po kolei zrobić, zastanawiam się jakiego materiału potrzebuje i jak dużo?

aha, no i jeszcze ciekawe czy instalacja elektryczna nie będzie do wymiany... :(
        • andrzej83x Re: remont - zdzieranie ścian 08.05.12, 15:54
          Na odległość nie powiem Ci czy instalacja cała. Zrób tak, jak już zedrzesz wszystko ze ściany, przesmaruj ją unigruntem nawet 2 razy, niech to wyschnie, potem przesmaruj gładzią nierówności, potem farba podkładowa lub unigrunt i farba dekoracyjna. To samo napisałem w poprzednim poście.
    • Gość: c Re: remont - zdzieranie ścian IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 08.05.12, 17:22
      pojac nie moge
      jak mozna stwierdzic ze trzeba skuwac tynki do zywego majac przed soba tapete malowana kilka razy
      ten kubus radzacy przeleciec wszystko 2x unigruntem powinien miec przewiercone kolana tepym wiertlem
      • Gość: gość Re: remont - zdzieranie ścian IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.12, 19:04
        A to mieszkanko to gdzie się znajduje?
        • bunclik Re: remont - zdzieranie ścian 08.05.12, 20:56
          racja nie zadawaj takich pytań na forum ludziom którzy nie widzieli lokalu nawet na zdjęciach o tak ci namieszają ze przy rozmowie z fachowcem wyjdziesz na idiotę mówiąc mu o przesmarowaniu UNIGRUNTEM to już jest błąd przy starych ścianach gruntujesz gruntem głęboko penetrującym a jak wyskoczysz z przesmarowaniem gładzią to już katastrofa polegniesz w przedbiegach taki wykonawca już będzie wiedział ze nie masz pojęcia co i jak się robi i jak trafisz na nie uczciwego to tak nagada ze dwa takie remonty mógłbyś zrobić
          szukaj porady wśród znajomych
        • Gość: jasnowidz Re: remont - zdzieranie ścian IP: *.slupsk.vectranet.pl 08.05.12, 21:40
          z opisu wnioskuję że to drugie piętro
      • andrzej83x Re: remont - zdzieranie ścian 09.05.12, 08:58
        Sam sobie przewierć, jak się nie znasz na budowlance to Twój problem. Potem jak robię komuś remont to nie wiem za co się zabrać. Ile razy musiałem np. skuwać kilka warstw farby olejnej bo taki amator jak Ty radził aby malować warstwę na warstwę. Profesjonalny malarz nie maluje nawet ścian warstwę na warstwę zanim nie umyje ich zwykłym szarym mydłem. Żadne jakieś tam nowoczesne wynalazki, a potem są kłopoty i winę zwala się na generalnego wykonawcę. W tym kraju już tak jest, że robić to nie ma komu ale już krytykować każdy potrafi. Ty w ogóle wiesz co to jest unigrunt ??????????????
        • misza802 Re: remont - zdzieranie ścian 09.05.12, 10:26
          wiem że przez net nie można wszystkiego ocenic i podać żetelne odpowiedzi ale wystarczy mi orentacja w sprawie...
          a oto szczegóły : mieszkanie ma
          około 40 m2 do remontu są dwa niewielkie pokoje i przedpokój mniej
          wiećej 30 m2 powierzchni, jeden pokój to kwestia zdarcia starych
          pomalowanych tapet i wyrównania, przedpokój jest wytapetowany i to też
          trzeba zedrzec i wyrównac zapewne (tak mi sie wydaje) tylko co jęsli
          miałabym zmieniac instalacje elektryczną, to chyba czeka mnie kucie,
          prawda? jak wygląda taka wymiana w ogóle?
          aha, kolejny pokój to sprawa problematyczna, tynk jest tak stary czy
          zniszczony ze odpada po lekkim uderzeniu, tapeta malowana kilka razy
          nie mówiąc o tym że przylejona jeszcze za życia dziadków, czyi
          dawno... wydaje mi się ze to trzeba zedrzeć do żywego, wetdy łatwiej
          też wykonać nową instalację elektreyczną.
          czy dobrze myśle?

co wtedy? tak jak piszecie: unigrunt, gips i gładź? jak myślicie na jakie wartości
          ilościowe materiału musze się szykować?

przepraszam za tyle pytań, będę wdzięczna za odpowiedzi :)

• andrzej83x Re: remont - zdzieranie ścian 09.05.12, 11:03
            A skąd wiesz, że elektryka jest do wymiany? To podstawowe pytanie, jak pojechałem do mechanika wymienić klocki hamulcowe to również zapytał mnie po czym wnioskuję, że są już to wymiany.
            • misza802 Re: remont - zdzieranie ścian 09.05.12, 11:09
              teoretycznie - oczywiście nie wiem, nie znam się na tym , co zresztą widać po moich wpisach i pytaniach ;) podejrzewam że może zajść taka potrzeba, no ale nie wiem, mieszkanie jest stare, nie potrafie wam powiedziec jak bardzo, i od "nowości" nie było remontowane, tzn oprócz kuchni i łazienki niestety nie posiadam wiedzy czy tam była wymieniana instalacja
              • andrzej83x Re: remont - zdzieranie ścian 09.05.12, 11:19
                To, że instalacja jest stara nie oznacza,że jest uszkodzona i trzeba ją wymienić. Jeśli nie masz problemu z częstymi zwarciami to w ogóle tym tematem bym się nie zajmował tylko odrazu przeszedł do głównego tematu czyli usuwanie tych nieszczęsnych tapet.
                • misza802 Re: remont - zdzieranie ścian 09.05.12, 11:26
                  ok, dla mnie świetnie, zwarc nie mam :)

no dobrze, czyli te nieszcżesne tapety, te dwa pomieszczenia o których wspomniałam (mniejszy pokój i przedpokój) wydaje mi sie że wystarczy po zdarciu "zakleic" ubytki, na to nie pójdzie dużo materiału, prawda?

ale ten nieszczęsny większy pokój w którym wypadałoby położyc nowy tynk :( boje się ilości materiału który będzie niezbędny ;/
                  • andrzej83x Re: remont - zdzieranie ścian 09.05.12, 11:54
                    masa szpachlowa, którą ja używałem do robienia tynku w salonie jest firmy tikkurila, wydajność z opakowania ok. 4-5 metrów kwadratowy, jedno 25 kg opakowanie kosztuje w zależności od sklepu 130-150 zł. trudno też powiedzieć co pod tą tapetą zastaniemy.
                • Gość: ania Re: remont - zdzieranie ścian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 12:48
                  A ja wręcz odwrotnie. Uważam, że instalację należy KONIECZNIE wymienić, tym bardziej, że ściany będą gruntownie remontowane. Przed kilkudziesięciu laty używano aluminiowych przewodów, nie nadających się do obecnej rzeczywistości. Poza tym, teraz używamy tylu urządzeń elektrycznych, że stara instalacja może temu nie podołać. Istnieje duże prawdopodobieństwo graniczące z pewnością, że wcześniej czy później będzie z nią problem. W nowej odpowiednio planuje się grubość przewodów, osobne obwody, bezpieczniki itp. Lepiej zrobić teraz i mieć spokój na lata, niż zaniechać a zaniedługo kuć pięknie wyremontowane ściany w przypadku awarii.
                  • andrzej83x Re: remont - zdzieranie ścian 09.05.12, 12:55
                    Braki w dostawie prądu i tak będą zwłaszcza, że nasze elektrownie nie wytrzymują zapotrzebowania na energię.
                    • Gość: ania Re: remont - zdzieranie ścian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 13:05
                      andrzej83x napisał(a):
                      > Braki w dostawie prądu i tak będą

Jakie braki??
                      • andrzej83x Re: remont - zdzieranie ścian 09.05.12, 13:37
                        Po prostu wyłączą Ci prąd i tylko świeczki :D
                        • Gość: ania Re: remont - zdzieranie ścian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 14:21
                          andrzej83x napisał(a):
                          > Po prostu wyłączą Ci prąd i tylko świeczki :D

Cofamy się o 30 lat??
                          • annniul Re: remont - zdzieranie ścian 09.05.12, 20:49
                            w moim domu na wsi robiliśmy remont i też miały byc tynki do zdarcia i od nowa kładzione, ale w koncu zrobione to zostało jakimś takim tynkiem wygładzającym czy cos takiego, w każdym razie robił to chłopak który jak sie potem przyznał robił to pierwszy i mało podocierał i zostały różne takie dziurki nierówności itp. on chciał gips kłaść ale moja mama stwierdziła że za dużo by się bujał z remontem...a koniec końców i tak nie jest zadowolona, także przede wszystkim zacznij od znalezienia dobrego fachowca!!doświadczonego!
                            • andrzej83x Re: remont - zdzieranie ścian 10.05.12, 08:27
                              Jeśli chodzi o tynk strukturalny to właśnie o niedoskonałości tutaj chodzi bo jak potem będziesz malowała ten tynk farbą i bejcą to kolor na całej ścianie nie będzie jednakowy i to doda uroku całej ścianie.
    • Gość: Monika -- Re: remont - zdzieranie ścian IP: *.play-internet.pl 10.05.12, 16:14
      Witam, jestem naprawdę pod wrażeniem porad które otrzymujęsz. Ale wiesz mi nie jest to takie proste. Mój mąż również sam wziął się za remont i też głównie bazował na podpowiedziach z forum. Tragedia. Przez prawie miesiąc życia w brudzie i wygipsowane ściany które wyglądały żałośnie. Jeśli nie umiesz i znasz się na tego typu pracach naprawde nie bierz się za to szczerzę Ci radzę. Kiedy mój mąż po raz trzeci zabierał się do gipsowania, równania ścian naszego pokoju a był już pomalowany i miał być gotowy po prostu wezwałam człowieka który w ciągu dwóch tygodni odnowił nam całe mieszkanie. Licząc zmarnowany materiał, czas i nerwy wierz mi że naprawdę żałuję że od razu tego nie zrobiłam. Podaję telefon do mojego majstra 0 603659230. Zrobisz jak uważasz.
      Powodzenia
      • aqua48 Zapytaj fachowca! 10.05.12, 17:00
        Przede wszystkim musisz wziąć DOBREGO, najlepiej poleconego przez kogoś fachowca od elektryki i robót malarsko-murarskich. Powiedz co chcesz zrobić, poproś o wycenę robocizny wraz z zapisem ile i jakich materiałów trzeba będzie kupić. Fachowcy mają swoje preferencje co do farb, gruntów, podkładów itp, zaufaj im, bo mają doświadczenie. Zwykle wychodzi ciut więcej materiałów na nieoczekiwane prace, to trzeba też wziąć pod uwagę w planowaniu budżetu. Za taką wycenę nie płacisz.
        Elektrykę dobrze wymienić zanim zdecydujesz się pomalować ściany, bo trzeba bedzie położyć nową, bezpieczna instalację. Nawet jeśli teraz nie iskrzy, to może zacząć po pół roku. Wcześniej zastanów się gdzie i ile będziesz potrzebować gniazdek, to ważne i wpływa na koszt remontu!
        • bunclik Re: Zapytaj fachowca! 10.05.12, 23:22
          aqua48 napisała:

> Przede wszystkim musisz wziąć DOBREGO, najlepiej poleconego przez kogoś fachowc
          > a od elektryki i robót malarsko-murarskich. Powiedz co chcesz zrobić, poproś o
          > wycenę robocizny wraz z zapisem ile i jakich materiałów trzeba będzie kupić. Fa
          > chowcy mają swoje preferencje co do farb, gruntów, podkładów itp, zaufaj im, bo
          > mają doświadczenie. Zwykle wychodzi ciut więcej materiałów na nieoczekiwane pr
          > ace, to trzeba też wziąć pod uwagę w planowaniu budżetu. Za taką wycenę nie pła
          > cisz.

a dlaczego za taka wycenę nie płacisz ,fachowiec musi przyjechać stracić czas na obmiar , siedzieć w biurze lub domu wieczorem i wszystko liczyć
          a w czasie kiedy jest u ciebie i robi obmiar mógłby pomalować ścianę czy położyć płytki i zarobić parę zloty ale nie robi obmiar "gratis "Dlaczego gratis
          dlaczego jak jesteś chora i wzywasz lekarza na domowa wizytę on przychodzi bada i pisze receptę (nawet bez kosztów materiałów do leczenia ) i dostaje za to pieniądze prawda nie robi nic tylko ogląda i bada a kasę dostaje, to jest fachowiec od leczenia ciała a ja jestem fachowiec od leczenia mieszkania, domu itd.i co gratis mam receptę wypisać Dlaczego
          tylko nie mów ze lekarzowi nic nie płacisz bo ZUS płaci ok płać mi co miesiąc 700 zł to ja ci raz na parę lat taki remont zrobię ze hej i tylko robociznę bo za lekarstwa tez płacisz i za wszystkie leczenia ZUS nie pokrywa kosztów leczenia wiec nie cala robocizna będzie" gratis "
      • Gość: cromwell Re: remont - zdzieranie ścian IP: *.163.246.94.ip4.artcom.pl 10.05.12, 17:01
        ja pierdziu
        to chyba koniec forum
        baba jedzie ze spamem
        ale najlepszy jest prowadzacy watek
        normalnie szok
        gosciu reklamuje potezna firme budujaca kompleksowo hale stalowe domy drewniane i cokolwiek sobie zyczysz
        tymczasem wlasciciel zamiast pilnowac interesu pisze gowniane zwierzenia jak to kul kilka warstw lakieru
        jego debilne porady nadaja sie do podrecznika psychiatry
        ale ma potezna firme o milionowych obrotach
        nie wiem czy sie smiac czy plakac z blazna ciagnacego 50 groszy od postu
    • Gość: Wojciech Re: remont - zdzieranie ścian IP: *.dabnet.pl 12.05.12, 21:25
      www.remontzpomyslem.pl

Firma remontowa, remonty usługi i wykończenia wnętrz, Dąbrowa Górnicza, Sosnowiec, Katowice,

Firma remontowo wykończeniowa wykonuje swoje usługi na terenie Dąbrowy Górniczej oraz okolicznych miast. W zakresie usług budowlanych remontowych i wykończeniowych wchodzą:
      Kompleksowe remonty i wykończenia domów , mieszkań , lokali użytkowych, biur i obiektów handlowych, łazienek
      Świadczymy usługi z zakresu
       REMONTÓW – kompleksowe usługi remontowe mieszkań, apartamentów, domów, lokali użytkowych, biur, obiektów handlowych i sportowych.
       PRAC WYKOŃCZENIOWYCH – kompleksowe usługi wykończeniowe m.in. z zakresu adaptacji wnętrz oraz dostosowania obiektów do potrzeb indywidualnych (np. niepełnosprawni, osoby starsze)
       PRAC OKŁADZINOWYCH – kompleksowe okładziny pionowe poziome z płytek ceramicznych, gresowych, granitowych, trawertynowych, marmurowych, szklanych, wykładziny dywanowe, panele podłogowa, deska barlinecka, deska podłogowa, listwy wykończeniowe, wykładziny PCV, ściąganie starych okładzin.
       PRAC TYNKARSKO - MALARSKICH – kompleksowe usługi malarskie, w których skład wchodzi, mycie ścian, gładzie gipsowe, tynki ozdobne, malowanie pomieszczeń, elewacji do 3m, drzwi, okien, impregnacja drewna, tapetowanie
       PRAC MURARSKICH – kompleksowe usługi murarskie, w których skład wchodzi montaż wszelkich ścianek działowych, parapetów, luksferów itp.
       PRACE INSTALACYJNE – wykonywanie instalacji elektrycznych, wodnych, kanalizacyjnych .
       WYLEWKI – wylewki betonowe, poziomowanie powierzchni.
       BALUSTRADY OGRODZENIA – wykonawstwo oraz montaż ogrodzeń bram stalowych ocynkowanych oraz ze stali kwasowej szczotkowanej w połączeniu ze szkłem (balustrady ze stali nierdzewnej, balustrady szklane, szklane samonośne, balustrady stalowe ocynkowane, poręcze ze stali nierdzewnej).

www.remontzpomyslem.pl

REMO INVEST
      Piotr - 784 151 846
      Wojciech - 504 668 598
      E-mail: biuro@remontzpomyslem.pl
    • takisto Re: remont - zdzieranie ścian 20.06.12, 09:50
      polecam puszukać firm z regionu w internecie, zaprosić na ogledziny, poprosić o wycenę - to nic nie kosztuje.
    • aniakoles Re: remont - zdzieranie ścian 20.06.12, 12:58
      właśnie kończę remont (tzn.fachowcy kończą;) ). ściany i sufity były ściągane do "żywego". nie wiem co i w jakiej kolejności na to kładli, ale zapłaciłam 25 zł za metr powierzchni już za wszystko, na końcu pomalowane farbą. instalacja elektryczna cała w kuchni była wymieniana. w pokojach była ok.
    • jan-majster.pl Re: remont - zdzieranie ścian 21.06.12, 15:04
      Może lepiej to sprzedać i kupić coś w lepszym stanie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka