Dodaj do ulubionych

Podatek VAT

17.01.13, 13:31
Kochani użytkownicy forum.
Przymierzam się do budowy domu w tym roku tzw. systemem gospodarczym, choć oczywiście większość prac będzie zlecanych fachowcom.

Dane:
Budynek mieszkalno-usługowy.
mieszkanie główne: 220 m2
mieszkanie dodatkowe: 90 m2
cześć usługowa: 100 m2
cześć gospodarcza (garaż, strych): 120 m2

Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak to jest z tym VAT-em za materiały i usługi? Na co trzeba zwracać uwagę? Np. czy kupować materiał osobno, czy brać go z usługa? itp.
Dziękuję za jakakolwiek poradę.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: ml Re: Podatek VAT IP: 213.199.248.* 17.01.13, 14:19
      Odliczysz możesz różnicę a Vacie na materiały, których dotyczyła podwyżka podatku (nie pamiętam w którym dokładnie roku) z 7% na 23%. Obecnie pod budownictwo jednorodzinne firmy nie mogą liczyć Vatu 7%, więc lepiej brać faktury na siebie.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Podatek VAT 17.01.13, 20:35
        Mijasz się z prawdą. Zawsze wszyscy muszą liczyć VAT. To nie jest podatek uznaniowy. Mieszkaniówka, to 8%VAT, Firma to 23%VAT. Jak masz Firmę to zapytaj księgowego, ale jak ją budujesz to są koszty Firmy, więc całe uwzględnisz i rozliczysz, oczywiście zgodnie z projektem. B.Klimkiewicz.
        • stefan_ems Re: Podatek VAT 18.01.13, 07:20
          Dzięki, na razie dowiedziałem się tyle, ze do 300 m2 jest 8%, reszta 23%. Nie wiem tylko, co z częścią gospodarczą.
          Pzdr.
          • cyklina-klimkiewicz Re: Podatek VAT 18.01.13, 08:48
            Ogólnie to od mieszkaniówki jest 8%. Jak masz sklep czy Firmę to od sklepu czy podłogi w Firmie masz i tak 23%. Stawka obniżona VAT jest od mieszkaniówki i nie może być stosowana dla rekreacyjnych pomieszczeń , dla sklepów, resturacji i reszty. Jak stawiasz Firmę to amortyzujesz i rozliczasz jak Firmę , a nie jak mieszkanie. Inwestycje rozlicza się zgodnie z przeznaczeniem i własną formą opodatkowania. Remont w Firmie masz i tak z 23%VAT, ale całość jest inwestycją Firmową i jako taka jest rozliczana. To iwestycja w źródło przychodów, a nie w indywidualny osobisty majątek. B.Klimkiewicz.
            • stefan_ems Re: Podatek VAT 18.01.13, 11:20
              Dziękuję Pani za każde słowo.
              Nie ma jeszcze firmy ani żadnej działalności. Cześć usługowa projektowana jest jako gabinet dentystyczny dla siostry, która niedługo kończy studia.
              W klasyfikacji PKOB budynek znajduje się w sekcji 1, dział 11, grupa 112 i klasa 1121. Czyli budynek klasyfikowany jest jako budynek mieszkalny, ponieważ co najmniej połowa całkowitej powierzchni użytkowej wykorzystywana jest do celów mieszkalnych.
              Możliwość 1, dom jako całość.
              Wiem, ze domy mieszkalne do 300m2 - 8% VAT, to co powyzej 300m2 - 23%, czyli:
              mieszkanie I + mieszkanie II już jest 310m2, tzn. reszta i tak będzie opodatkowana 23% (wszystko jedno czy to będzie cześć mieszkalna czy usługowa, te 23% trzeba będzie zapłacić).
              Pytanie tylko co z pomieszczeniami gospodarczymi (garaz, strych)?
              Możliwość 2, dom składający się z trzech lokali.
              Mieszkania natomiast do 150m2 - 8% Vat, to co powyżej - 23%, czyli
              Mieszkanie I: 150m2 - 8%, reszta, czyli 70m2 - 23%
              Mieszkanie II: 90m2 - 8%
              Cześć usługowa: 100m2 - ?% (chyba jednak to bedzie 23%)
              I to samo pytanie co z pomieszczeniami gospodarczymi (garaz, strych)?
              Mam już pierwsze oferty na budowę i różni wykonawcy różnie to interpretują.
              Pozdrawiam
              • drewmex8 Re: Podatek VAT 13.06.13, 09:33
                Nie słyszałem nigdy że do 300m2. Przecież każdy jak buduję dom, może się rozliczyć i mu zwracają Vat - z 23% do 8% czyli 15%. Tyle, że się czeka dosyć długo. Przecież 300m2 dom to jeszcze nie jest dużo gdy jest piętrowy o_O
        • Gość: ml Re: Podatek VAT IP: 213.199.248.* 18.01.13, 08:39
          w którym miejscu mijam się z prawdą? Przecież napisałem, że firma też musi naliczyć Vat, dodatkowo na budownictwo jednorodzinne ten Vat wynosi 23%. Wcześniej można było kupić np. okna z montażem z Vatem 8%.
    • ksiegawie Re: Podatek VAT 10.06.13, 20:53
      jak widać z dyskusji na forum, w takich sprawach najlepiej pytać księgowej. Wtedy masz 100% pewność, że robisz tak jak chcesz i jest to dobre rozwiązanie.
      • stefan_ems Re: Podatek VAT 10.06.13, 21:26
        No tak ... ksiegowa ...
        Pojde tez do adwokata - tak na wszelki wypadek.
        A po drodze zajrze jeszcze do doradcy finansowego.
        • laura988 Re: Podatek VAT 01.07.13, 17:49
          proponuję raczej urząd skarbowy - będzie taniej i w razie czego jest podkładka na póżniej (o ile oczywiście wystąpisz o interpretację na piśmie)
    • drewmex8 Re: Podatek VAT 13.06.13, 09:30
      A z tego co ja się orientuję, bo sprzedaję np. więźby dachowę, to każdy ma 23% Vat tylko prywatny może się rozliczyć i mu zwracają 15% czyli płacisz realnie 8%. No tylko, że się sporo czeka.
      • Gość: Kasia Re: Podatek VAT IP: *.adsl.inetia.pl 01.07.13, 16:29
        Osoba indywidualna może złożyć do Urzędu Skarbowego wniosek o zwrot różnicy VAT pomiędzy 7% a 22% lub teraz 23%. Chodzi o wydatki na niektóre materiały budowlane, poniesione po 30 kwietnia 2004 i max. do końca tego roku. Ja skorzystałam przy sporządzeniu wniosku z pomocy firmy - www.omegga.pl. Polecam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka