Dodaj do ulubionych

Usuniecie sciany z k/g - co z podloga ???

15.02.13, 22:53
Dzien Dobry,
Mam zamiar rozbic sciane z kartongipsu i otworzyc kuchnie na pokoj. Radzilam sie architekta co do projektu i wykonczenia doradzil mi uzupelnic szpare podlogowa (ok 10 cm +szerzej nieco w miejscu futryny) terakota wykorzystujac fakt, ze w kuchni plytki sa jednolicie biale i latwo dobrac fragmenty do uzupelnienia.
W pokoju jest parkiet drewniany taki drobny, nie duza "jodelka" ani nie dechy, ale taka drobna jakby mozaika nie wiem jak to nazwac. Mieszkanie kupilam z tym parkietem i nie chce go ruszac bo jest cudnie drewniany i niezniszczony. Majster ktory przyszedl mi wycenic koszt rozbicia scianki i przelozenia gniazdek elektrycznych uparl sie natomiast przy sztukowaniu parkietu. W efekcie nie wiem czemu, ale koszt calego remontu zrobil sie horrendalnie wysoki!
Boje sie, ze cos spapram, nie wiem czy upierac sie przy tej terkocie jak radzil architekt czy posluchac majstra i sztukowac parkiet bo on mi zaczal opowiadac, ze jak sie rozbije scianke to caly parkiet zacznie sie ruszac-no juz wizja latajacego parkietu jest dla mnie przerazajaca!!!
Prosze o rady jak sie uzupelnia takie ubytki w podlodze po usunieciu scianki?
Czy faktycznie trzeba niemalze ukladac parkiet od nowa?
Czy ta terakota jest dobrym pomyslem i nie rozwali mi parkietu?
Dziekuje za porady-nigdy nie robilam remontu i mam wrazenie, ze majster mnie troche robi w konia...
Obserwuj wątek
    • Gość: nieMajster Zmień "majstra" IP: *.dynamic.chello.pl 15.02.13, 23:23
      Czym prędzej zmień "Majstra".
      Parkietu nie dorobisz, kafle - bez problemu. Parkiet zacznie się ruszać? A co, to on jest luźno położonyy? Nieprzyklejony i do tego drobny?
      Majster Cię nabija na kasę....
      • cyklina-klimkiewicz Re: Zmień "majstra" 16.02.13, 08:49
        Wszystko da się dorobić i zrobić. Nikogo nie trzeba usuwać, tylko dokładniej słuchać ze zrozumieniem. Gdy się czegoś nie rozumie to trzeba prosić o wyjaśnienie. Można dorabiać kilkusetletnie elementy do rekonstrukcji. Jaki problem z dorobieniem dowolnego elementy parkietu? Z pewnością czegoś nie zrozumiałeś. B.Klimkiewicz.
        • bunclik Re: Zmień "majstra" 16.02.13, 15:39
          pewnie że się wszystko da, ale jak komuś nie zależy na dorabianiu to po co na siłę dorabiać i płacić duże sumy a jak zapewne wiesz takie rzeczy nie są tanie sam w tym siedzisz
          wiec za rada architekta lepiej wykończyć tak by pasowało pod kuchnie
    • jarecki_2 Re: Usuniecie sciany z k/g - co z podloga ??? 16.02.13, 16:46
      Moim zdaniem architekt ma rację, ale nie ma co wieszać psów na wykonawcy, w końcu on widział co ma zrobić na miejscu a my nie. Zrób tak, najpierw zdemontuj ścianę, jak już jej nie będzie, zobaczysz jak wygląda podłoga tak w kuchni jak i w pokoju. Jak parkiet się rozleci to masz odpowiedź, jak się nie rozleci to również ją masz. Zanim zaczniesz ruinę poszukaj płytek, tak żebyś wiedział gdzie leżą, żeby potem nie opóźniać i jak będzie potrzeba pojechać kupić i żeby to nie zajęło tygodnia. Zawsze mniejszym kłopotem jest wymiana płytki a nawet zmiana całej podłogi z płytek niż uzupełnienie parkietu. Jak łączone powierzchnie są nie równe to łatwiej dociąć parkiet na podłodze, żeby wyrównać linię drewna i do tego dołożyć płytki do równa niż zerwać część parkietu po to, żeby go dosztukować do płytek.
      • elmo34 Re: Usuniecie sciany z k/g - co z podloga ??? 16.02.13, 17:40
        Ekhm ekhm jestem kobieta ;-) a wszyscy pisza do mnie jak do mezczyzny :-) No nic nie wazne.
        Dodam wazna rzecz bo zapomnialam dopisac-mieszkam za granica.
        Mam przed soba ten kosztorys-bylam z majstrem gdy robil pomiary, ogladal gniazdka elektryczne itd. Napisac Wam ile sobie zaspiewal za wyburzenie 2 metrow scianki, uzupelnienie szpary w podlodze, szpachlowanie i malowanie sufitu i elektryke ? 3800 € !!!! Ja usladlam z wrazenia i nie moge sie ocknac-dlatego chcialam sie poradzic na forum czy ktos mnie tu robi w konia bom baba czy faktycznie parkiet trzeba ulozyc od nowa, drzec sciany i w ogole totalna demolka. Przypomne to jest karton-gips. Mieszkanie jest w miare nowe rocznik 2000, zadne zabytkowe parkiety, stiuki na sufitach ani dekoracje na scianach. Czyli 2 metry na 10 cm kartongipsu do rozebrania...jestem w szoku. Moj ojciec chce przyjechac z Polski i zrobic to samemu choc nie jest fachowcem-szlag go po prostu trafil bo lekko liczac to jest ponad 15 000 PLN. Przesadzam?
        Czy takie sa faktycznie koszty tego typu robocizny? Prosze o podpowiedz.

Jak Was czytam to nabieram ochoty na wziecie tej ekipy tylko do wyburzenia scianki wywiezienia plyt ( bo tez nie gruzu!) i przelozenia elektryki. Taka zabe jakos przelkne, ale malowanie sufitu ( 1000 €!!!) i uzupelnianie szpary w podlodze chyba faktyczne zostawie dla ojca...
        • Gość: nieMajster Zaproś ojca! IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 18:49
          Da radę... i zarobi a Ty zaoszczędzisz.
          Zmień "majstra" póki się da.
          • bunclik Re: Zaproś ojca! 16.02.13, 18:55
            jestem własnie pod Hanowerem z 4 pracownikami robimy remont willi jak nie masz daleko to wjadę do ciebie i ci wycenie ile bym za to wziął
        • jarecki_2 Re: Usuniecie sciany z k/g - co z podloga ??? 16.02.13, 18:53
          Zostaw Ojcu wszystko, wywalenie ściany GK to kilka razy walnąć młotkiem, rozwalić gips, dostać się do konstrukcji i rozkręcić konstrukcję, jakieś 35 min roboty. Wywalić do czego tam trzeba, kontener śmietnik i po sprawie. Uzupełnić płytki, pomalować. Swoją drogą, mogę podjechać, sprawa zajmie mi 2 dni, to gdzie ta fucha?? 3800 oiro, biere te robotę... hehe
          • elmo34 Re: Usuniecie sciany z k/g - co z podloga ??? 16.02.13, 20:11
            Od Hanoveru daleko -mieszkam na poludniu Francji :-) Kolezanka szuka mi kontaktu do znajomego Polaka z uprawnieniami na elektryke-ma zrobic za normalna cene-ta elektryka najwazniejsza bo we Fr sa kontrole energetyczne raz do roku i pod tym wzgledem wszystko musi byc tip-top. Moj ojciec tego mi nie zrobi-reszte ogarnie, nie mowiac o malowaniu bo to mnie rozwalilo najbardziej. Za tysiac euro dziennie to ja chyba porzuce swoj zawod i bede malowac sufity jak slowo daje!!!
            Co do zakupow tych plytek itd mieszkam w wielkim miescie-castorama i inne bricoramy sa! nawet lepiej-najblizszy sklep bricorama ok 10 minut piechotka od nowego mieszkanka wiec nie ma strachu-mozna latac i dokupowac nawet jak czegos zabraknie.
            Jarecki_2 no wlasie o to chodzi, ze ja tych 3800€ nie chce tak lekka reka wydawac ;-) kredyt, przeprowadzka, kazde euro ogladam dokladnie zanim wydam a oni mi tu zasuneli -bez litosci...

I macie racje-slucham sie architekta (Polaka!!!) -to dobry znajomy na pewno zle nie doradzil z plytkami. Dzieki za porady-upewniliscie mnie w przekonaniu,ze to jednak kurcze najlepiej wszystko samemu dopilnowac, zeby nie przeplacac...Szkoda zem baba, pewnych rzeczy nie ogarne, malowac sciany, tapetowac moge z palcem w nosie, ale juz podlogi nie uloze :-)))
            • jarecki_2 Re: Usuniecie sciany z k/g - co z podloga ??? 16.02.13, 20:19
              Co nie ułożysz, ja Cię zdalnie na podstawie zdjęć pokieruję i położysz, bez kłopotu z palcem w nosie.....
            • Gość: krawatywiążę Re: Usuniecie sciany z k/g - co z podloga ??? IP: *.tarnowskiegory.vectranet.pl 16.02.13, 21:32
              No kurcze w lipcu byłem w Tuluzie.
      • cyklina-klimkiewicz Re: Usuniecie sciany z k/g - co z podloga ??? 16.02.13, 21:42
        Naprawa parkietu to skomplikowana robota. Trzeba zmierzyć parkiet bardzo dokładnie. Po rozebranej ścianie naprawic podłoże, i wyrównać i wypoziomować. Jak to zrobi się cementem montażowym, to i parę centymetrów po dobie gotowe klejenia parkietu. Potem przykleić parkiet, kiedy klej trzyma, wyszlifować polakierować albo zaolejować. Chyba nie takie straszne. B.Klimkiewicz.
    • Gość: nieMajster Zmień majstra IP: *.dynamic.chello.pl 16.02.13, 21:08
      Znając życie... jak podziękujesz "majstrowi" to spuści z tonu, obniży stawkę albo inne tam takie dyrdymały Ci nawciska aby tylko fuchę podtrzymać. Nie łudź się, że będzie lepiej. Pokazał, że chce Ciebie naciągnąć i TO ZROBI nawet jeżeli będzie gadał teraz co innego.
      Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka