Dodaj do ulubionych

chiński gres polerowany - warto..?

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.09.04, 00:11
witam
jest stosunkowo niedrogi i przede wszystkim jest to jedyny gres (w takiej
cenie), który kolorystycznie pasuje mi w 100%..
trochę odstrasza mnie jednak kraj pochodzenia tego gresu.. czy macie jakieś
doświadczenia w tym temacie?
będę wdzięczna na wasze opinie
pozdrawiam
ka
Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: chiński gres polerowany - warto..? 24.09.04, 00:19
      No fakt, obiekcje można mieć, bo potem reklamować będzie ciężko, jakby co.
      A jexdzij se do Chin i szukaj producenta wśród miliarda takich samych chińczyków.
      Ja niestety nie moge nic ci napisać, bo pierwszy raz słyszę (czytam) o chińskim gresie.
      Może będziesz mieć szczęście i któryś z forumowiczów korzysta z czegoś takiego od lat. Jednak w to watpię, bo to zapewne nowość. No a wszelkie niuanse i wady wyłażą po jakimś czasie. Nawet jeśli ktoś kupił miesiąc temu i połozył i napisze, że jest ekstra, to ciekawe, co bedzie za rok, za dwa.

Musisz więc działać w ciemno i na intuicję. Jeśli ci się podoba, to kupuj.
      Ja osobiście lubię wszelkie nowinki. A może to nie nowinka... tylko ja taki zapóźniony.
    • Gość: kasia a nie lepiej granit? IP: 217.153.60.* 24.09.04, 16:29
      Wiem, ze chinskie płyty granitowe są Ok (z nich robi sie tez podłogi), nie wiem
      nic o gresie.
      (moja rodzina dziala w branży stad wiem)
      • krztyna Re: a nie lepiej granit? 24.09.04, 17:18
        Kupowałam ostatnio panele, glazurę i gres. Patrzałam tylko na kolorystykę pod
        kątem wystroju, cenę, gatunek (kupowałam tylko I) i klasę scieralności.
        Teraz widzę, ze glazura np. jest turecka. Nie wiem czy to dobrze, ale
        odpowiadała mi pod każdym względem więc nie przejmuję się niczym więcej, czego
        i Tobie życzę.
        Kupuj tylko w sklepach, które już jakiś czas istnieją i mają szansę poistnieć
        jeszcze trochę. Zaoszczędzi Ci to wyjazdu do Chin w razie czego :-)
        • pyot Re: a nie lepiej granit? 24.09.04, 19:09
          Hi!
          Przychylam sie do powyższtch...
          Gres najlepiej "naśladuje" kamień,i najłatwiej z niego producentom produkować
          nawet spore wymiary(bodajże 100x100).
          Chiny to potęga,więc i gres gresowi równy:))
          Wal jak w dym,pzdr.
    • Gość: darek Re: chiński gres polerowany - warto..? IP: 217.153.87.* 25.09.04, 19:05
      Teoretycznie nie powinnaś mieć z nim żadnych problemów. Jednakże kraj pochodzenia powinien powodować głęboką nieufność:) O ile z kalibracją nie powinnaś mieć kłopotu(płytki podczas polerowania są także kalibrowane do jednego wymiaru-przynajmniej w Europie), to dobrze powinnaś obejrzeć powierzchnie wielu płytek - płytki gresowe kształtowane w zużytych formach "łódkują" czyli mają wypukłą powierzchnie - polerowanie tego nie zlikwiduje a jedynie zwiększy negatywny efekt wizualny na całej ułożonej powierzchni. I koniecznie przy ewentualnym zakupie sprawdz czy płytki pochodzą z 1 gatunku i jednej partii produkcyjnej. Chociaż wszystko jest możliwe - naście lat temu w podwarszawskiej miejscowości funkcjonowała firma przepakowująca włoskie i hiszpańskie drugogatunkowe gresy polerowane w piękne opakowania z napisem GATUNEK I:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka