Dodaj do ulubionych

Taras-kilka kwestii

31.05.16, 13:00
hej, jestem w trakcie budowy domu, a raczej juz wykańczania. Dom jakoś poszedł;) ale mam problem z tarasem.
W projekcie mam taras 3 m x 5m i taka wielkość nam odpowiada. Wyjście na taras jest z salonu, mniej więcej na środku tej długości 5 m.

I. czym wyłożyć taras?
Najbardziej pasowałby mi drewniany, ale boję się o jego trwałość i czy co roku nie będę musiała się bawić w odnawianie?
jak nie drewniany to jaki ewentualnie? co się sprawdza na tarasach i ma fajny, ciekawy wygląd?

2. zejścia z tarasu (schodek) jak to zaplanować funkcjonalnie?
Taras jest na takiej wysokości ze będzie 1 schodek i zejście na ogród. Nie wiem jak zaplanować zejścia, w projekcie mam ten schodek dookoła tarasu z kazdej strony, jak tak nie chcę, chcę jakieś mniejsze zejscia, ale nie wiem jak to wymyślec?

3. zadaszenie
taras będzie ustawiony tak, ze do ok 14-15 jest mega słońce, potem juz jest lepiej. Jednakże rano jest tragedia, zadaszenie musi być-tylko nie wiem jakie, zeby to mialo wygląd i było funkcjonalne. Ale też tak zeby nie zabrać swiatła z salonu (przy tarasie mam 3 metrowe okno, jedna część tego okna to wyjście na taras właśnie).

Poradźcie coś w sprawie tarasów, bo temat mnie przerasta całkowicie. Dziękuję.
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Taras-kilka kwestii 31.05.16, 19:07
      Każdy ma swoje preferencje. Ja zrobiłbym taras drewniany. Odnowienie go co dwa lata to pikuś w porównaniu z wiecznym problemem odpadających płytek. Może być również taras z kamienia, na podsypce, ale tu trzeba by zrobić obramowanie tarasu, murowane, wylane, drewniane z podkładów kolejowych na przykład, zresztą podkłady kolejowe to w ogóle dobry pomysł, trwale, tanio i może się podobać no i schodek z podkładów to będzie moment. Zadaszenie można zrobić ze szkła i wtedy nie masz kłopotów z brakiem słońca.
      • thea19 Re: Taras-kilka kwestii 31.05.16, 21:51
        podklady kolejowe to kiepski pomysl - na 99% rakotworcze (tych bez kreozotu jest jak na lekarswto i sa duuuzo drozsze), po deszczu sa bardzo sliskie i wcale nie sa takie trwale. zadaszenie ze szkla? tylko w cienistym lesie.
    • kattovitzer Re: Taras-kilka kwestii 08.06.16, 23:42
      Ja zdecydowałem się na kamienny dywan ułożony na membranie poliuretanowej. Wizualnie wygląda przepięknie (marmury o różnych kolorach), wykonawca dał 5 lat gwarancji. Po fatalnych doświadczeniach z płytkami, które co zimę musiałem naprawiać, jestem pełen nadziei, że w końcu będę miał bezproblemowy taras.
      • edlem Re: Taras-kilka kwestii 07.07.16, 18:51
        Marzę o takim właśnie tarasie ( kamienny dywan) jestem z dolnego śląska, okolice Legnicy, poszukuję sprawdzonej firmy która zrobi mi taki taras. Macie jakieś namiary?
    • machwiej Re: Taras-kilka kwestii 10.06.16, 09:44
      *jarecki_2 ma rację.To kwestia gustu.Drewno jest przyjemne,a kamień daje chłód.Są w sprzedaży płytki,które imitują deski-to mógł by być "złoty środek" i schodki z tego ułożyć od razu.Co do zadaszenia,to ciężki temat,by się nie nagrzewało,nie zabierało światła.może by pomyśleć nad częściowym zadaszeniem?
      Proponuję wycieczkę po osiedlach lub przeglądnąć projekty w internecie,by zaczerpnąć inspiracji.Taras powinien być zrobiony tak by pasował do budynku.
    • piegoosek Re: Taras-kilka kwestii 10.06.16, 13:44
      tylko drewno! mamy taras dwa lata, drewno owszem, starzeje się, ale w tym też jego urok! taras z drewna jest piekny, chociaż są i minusy, ale to pewnie przez niezakonserwowanie - wióry, małe, drobne, akurat z naszego drewna - bangkirai; nasz taras (na fotkach) położony dwa lata temu, z konserwacją dwa lata temu..
      co do stopnia, też mamy i powiem, że trzeba dopasować się do ogrodu, gdzie ten stopień najlepiej się sprawdzi, u nas akurat jest za mały i w sumie trochę w złym miejscu;
      zdjęcia w mojej galerii
    • york18 Re: Taras-kilka kwestii 11.06.16, 13:50
      Za i przeciw ... stały dylemat :-). Ja osobiscie preferuje drewno, żona była przeciw ale sie w końcu dała przekonać. :-) Konserwacja....to kwestia jakości drewna ale w głównej mierze farby którym je pokryjemy. Do wyboru mamy lakiery i oleje. Poleciłbym zdecydowanie oleje stosowane i sprawdzone w ekstemalnych warunkach czyli na morzu. Osmo lub Le Tonkinois (trudno dostępny).
    • rostowski Re: Taras-kilka kwestii 11.06.16, 14:11
      Polecam Ci zrobić taras z deski tarasowej kompozytowej. Trwałe, żadnych problemów i konieczności konserwowania. Z tego co się orientuję , to takie deski oferują Gamrat i Andrewex. Zadaszenie natomiast - najprostsza konstrukcja drewniana - 4 belki pionowe plus podtrzymanie na dach z belek co kilkadziesiąt centymetrów a na to plexi z obróbką blacharską - tanio, trwale i estetycznie.
      • thea19 Re: Taras-kilka kwestii 11.06.16, 17:05
        a ile kompozyt ma gwarancji na kolor? bo kompozyt blaknie i robi sie szary.
        • piegoosek Re: Taras-kilka kwestii 11.06.16, 23:56
          to drewno robi sie szare.. kompozyt zdaje się, nie traci koloru.. ale z minusów, to, że bosą stopą w upał nie staniesz na tym, bo to zrobione jest w sporej części z gumy np. opon, które się nagrzewają dość mocno, dodatkowo niestety to powiem: śmierdzi.. i co toto wydziela, to wolę się nie zastanawiać.. dlatego mam drewno..
          • thea19 Re: Taras-kilka kwestii 12.06.16, 10:23
            no coz... ja widzialam wyblakniete kompozyty, wygladaly fatalnie. drewno po olejowaniu odzyskuje kolor a kompozyt?
    • xj220 Re: Taras-kilka kwestii 17.06.16, 16:41
      Płytki odpuściłbym. Jak już - dałbym kostkę.
    • kotletxxl Re: Taras-kilka kwestii 18.06.16, 17:07
      Mam taras 3x6 od południa, drewniany sobie odpuściłem ze względu na konserwacje, chciałem kamienny ale było drogo i znalazłem kolorowe płytki betonowe 30x43 świetny efekt, ciepłe kolory, super odprowadza wodę, nic przy nim nie robiłem już od 3 lat, mogę podesłać zdjęcia z budowy oraz po czasie. Wyszło ekonomicznie i dobrze.
      • gryzek11 Re: Taras-kilka kwestii 20.06.16, 14:10
        a to proszę wyslij zdjęcia gryzek1979@gmail.com dzięki
        u nas dzisiaj wylewany jest tarast, wymiary ostatenie 6x3,8m. Nadal nie mamy do konca koncepcji, choć najbliżej nam do drewna jednak.. ale chętnie zobaczę taras kamienny :) dzieki
      • edlem Re: Taras-kilka kwestii 07.07.16, 18:54
        tez poproszę o zdjęcia edlem@interia.pl, czy płytki betonowe są śliskie np. po deszczu? mam małe dzieci i chciałabym taras który byłby bezpieczny.
        • thea19 Re: Taras-kilka kwestii 07.07.16, 19:02
          plyty betonowe nie sa sliskie ale latem bywaja bardzo gorace. mam klientow z takim tarasem ukladanym na suchej zaprawie jak kostka - w fugach rosna chwasty, niektore plyty popekaly (a sa dosc grube). taras ma 9lat. fakt, ze niektore plyty teraz wygladaja naprawde super i sama pod altanke takie cos sobie zrobie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka