-
Proszę osoby doświadczone w pieczeniu Pavlovej, z ilu białek zrobić bezę na 10 średnich porcji, i jak ją piec, w ilu stopniach i jak długo żeby nie wyszła surowa? mam piekarnik bez termoobiegu i jeden poziom.
-
witam,
nabylam rabarbar, znalazlam tudziez we wlasnej lodowce 3 bialka z przedwczorajszej produkcji creme brulee. no i tak sobie mysle, zeby z bialek z cukrem zrobic taka bezowa kolderke i zintegrowac ja jakos z kruszonka stanowiaca podstawe crumble. i wlasnie zastanawiam sie jak: warstwami, czy naprzemiennie obok siebie? czy dac sobie spokoj z pomyslem?
nie chcialabym, zeby calosc byla mega-slodka.
robil moze ktos cos podobnego, albo rzucil mu sie w oczy na jakims blogu stosowny przepis?
-
Wiem, wiem, w necie są miliony przepisów na bezę, ale kilkakrotnie miałam wątpliwości i chyba zrobiłam coś źle, bo beza do Pavlowej albo wychodzi albo nie. Oto moje pytania:
1. mam piec z termoobiegiem, ale piekę w systemie góra-dół, polecanym przez producenta, czy zmienić?
2.ile czasu piec i w jakiej temperaturze krążek o średnicy 23 cm. jak długo suszyć? czy drzwiczki uchylić podczas suszenia, czy nie?
3.czy mogę piec 2 krążki na różnych poziomach w tym samym czasie?
-
Czy ktoś może posiada przepis na ciasto, które w cukierniach nazywany jest "hiszpańską kostką. Przeczesałam google, ale nic sensownego nie znalazłam. Podejrzewam, że to ciasto może mieć różne nazwy, ale ja ich nie znam. Jest to rodzaj czekoladowego biszkoptu przełożonego masą i bezą. Może jakaś dobra dusza podzieli się przepisem?
-
W dzisiejszy, niedzielny poranek zobaczyłam w TV jak w Australii piekli bezę na ten tort.
Nie podano dokładnie przepisu, ale beza była formowana w tortownicy i po jej zdjęciu upieczona w wysokości klasycznego biszkopta do tortu. Podano, że do masy białek dodano proszek do pieczenia i sok z cytryny. Czy ktoś zna ten przepis. Bo ta olbrzymia beza była imponująca. I taką wysoką bezę ozdobiono masą z bitej śmietany i świeżymi owocami.
Coś innego.
-
Po raz pierwszy robiłam, piekłam w 170 stopniach, a potem 140. Na moje oko środek wyszedł zbyt rzadki, nie ciągnący tylko półpłyny, galaretkowaty. Czy można jeść bez uszczerbku dla zdrowia? Jest to o tyle ważne że jestem w ciąży.
-
Jak powinna wyglądać prawidłowo upieczona/ wysuszona beza?
Moja jest krucha spękana na zewnątrz, a piankowa i wilgotna w środku- czy tak ma być?
Spodziewałam się wnętrza jak w bezikach- lekko ciągnącego lub wręcz suchego, a tu zonk.
Coś nie tak?