Dodaj do ulubionych

plesń i podłoga z paneli

IP: 157.25.31.* 07.10.04, 10:17
mam ogromny problem z podłogą: 3 lata temu zamieszkałam w zaadaptowanym na
dom budynku wartsztat - nigdy nie uzywanym i nie wykończonym - stał pusty
przez 10 lat. Na podłodze położyliśmy deski na legarach, między legarami była
papa (pod legarami też) i styropian. po 2 latach podłoga w niektórych
miejscach zaczęła się zapadać i zaczęły nam rosnąc grzyby (!!). Teoria była
taka ze nie było wentylacji i dlatego tak się stało. Zerwaliśmy więc podłogę,
potraktowaliśmy spodnią wylewkę beton. chemikaliami na grzyba , położyliśmy
folię, styropian i wylaliśmy nowę warstwę betonu (ok 3cm). wylewka schła ok.
miesiąca, wyglądało na to , że beton był suchy, więc połozyliśmy folię z
gąbką i na to panele, listwy. Minęły 2 mies. wczoraj odkryłam w jednym rogu,
po zdjęciu listyw, że na listwie jest pleśń, śmierdzi stęchlizną a panel przy
ścianie jest wilgotny - o co tu chodzi? czy to znaczy, że ciągnie wilgoć z
ziemi po ścianie, czy beton był jenak mokry ( może w rogach nie wysechł??) i
co mam teraz zrobić? wyprowadzić się z tamtąd czy poprawiać podłogę 3 raz??
proszę o radę.
A.
Obserwuj wątek
    • Gość: dzo Re: plesń i podłoga z paneli IP: *.emrsn.co.uk / *.emrsn.co.uk 07.10.04, 14:52
      zdecydowanie wilgoc ciagnie po scianach, mozliwe tez, ze grzyb zagniezdzil sie
      w scianie juz wczesniej, raczej nie z podlogi bo wyglada na dobrze zaizolowana -
      a masz dobrze zaizolowane fundamenty?

z moich doswiadczen (mam stary dom, ktory nieco zamokl przy wymianie dachu): to
      czeka Cie - skuwanie tynkow, odgrzybianie i osuszanie scian, izolacja
      fundamentow (zycze zeby tak nie bylo, ale z grzybem nie ma zartow - wlazi
      wszedzie!)
      • Gość: aga Re: plesń i podłoga z paneli IP: 157.25.31.* 07.10.04, 15:04
        z izolacją fundamentów nie jest dobrze, bo nie ma izolacji pionowej a o
        poziomej nie wie nikt, ten kto budował nie pamięta co tam położył. Ale to chyba
        niemożliwe, żeby ciągnęło od fundamentów - wylazło przy ścianie wewnętrznej,
        która nie wychodzi na zewnątrz, to możliwe? A może być, że nie wysechł do
        końca beton?
        • Gość: dzo Re: plesń i podłoga z paneli IP: *.emrsn.co.uk / *.emrsn.co.uk 07.10.04, 15:18
          jezeli nie ma izolacji funamentow, to znaczy, ze dom ogolnie jest wilgotny,
          dlatego moze beton dluzej sechl i teraz plesnieje zamiast wyschnac porzadnie;
          radzilabym (jezeli planujesz tam dluzej mieszkac) zrobic izolacje fundamentow,
          to moze pomoc, bo dom bedzie po prostu suchy, a tak to zawsze bedziesz miec
          problem z wilgocia i grzybem;
          • Gość: aga Re: plesń i podłoga z paneli IP: 157.25.31.* 07.10.04, 16:20
            dzięki za wszystkie rady, no a co z położonymi panelami? zdemontować je i
            poczekać jeszcze żeby sobie schnął i ile czekać? skąd mam wiedzieć że beton już
            jest suchy?
            • competer1 Re: plesń i podłoga z paneli 07.10.04, 18:10
              Wytnij po prostu listwy z naroży(to tam masz wilgoć), przeczekaj zimę, bo teraz
              nikt Ci dobrze nie zrobi prac na zewnątrz i latem z pracami zewnetrznymi
              zaczynaj walkę. Całej podłogi nie zrywaj, bo beton wysechł moim zdaniem na 100%.
              Srodków grzybobójczych nie używaj, bo tylko sie podtrujesz a za jakiś czas
              będzie to samo. Chyba, że masz więcej kaski to znajdziesz firmy, które zajmuja
              sie osuszaniem profesjonalnie, powiercą, pokręcą, pogrzeją, zrobia swoje, ale
              to tez na krótko, bo fundamencik dalej po deszczu bedzie mokry.
              • Gość: aga Re: plesń i podłoga z paneli IP: 157.25.31.* 08.10.04, 12:42
                ale czy zrobienie izolacji pionowej wystarczy? a co z poziomą? Jak położyć
                izolację pod budynkiem, bo tam pewnie też jej nie było... Czy taka operacja
                jest w ogóle możliwa do wykonania ( a koszty?)? Czy to możliwe, że ciągnie od
                fundamentów jeśli mi to wylazło w rogu sciany, która nie jest zewnętrzna. Może
                ciągnie i wyłazi w jakimś najsłabszym punkcie? A może ciągnie po ścianie od
                spodu budynku? Czy ktoś zna odpowiedzi na te pytania?
                Pozdrawiam
                A.
                • competer1 Re: plesń i podłoga z paneli 08.10.04, 18:29
                  Koszty niestety sa duże, jak duże nie potrafię ocenić. Pionowa izolacja to nic
                  wielkiego, troche lektury i dacie rade sami to zrobic. Pozioma to już problem,
                  chyba jakies przebicia, odwodnienia trzeba robić i w ogóle kiszka. Gdybyscie
                  mieli piwnicę podejrzewam, ze sparawa byłaby prostsza.
    • pyot Re: plesń i podłoga z paneli 08.10.04, 19:58
      Hi !
      No biedactwo,problem,niestety...
      Nie napisałaś które piętro...
      Nie napisałas ile +- lat ma budynek,ew z którego roku...
      Nie napisałaś czy w pomieszczeniu jest dobra wentylacja,i jaka...
      Więc napisz...
      Kolega zapewne idzie dobrym tropem.
      Głowa do góry :)
      Wal jak w dym,pzdr.
      • Gość: competer Re: plesń i podłoga z paneli IP: 80.55.171.* 08.10.04, 20:38
        stary garaż
      • Gość: aga Re: plesń i podłoga z paneli IP: 157.25.31.* 11.10.04, 15:44
        Budynek jest parterowy ze strychem, oczywiście bez piwnicy, zbudowany jakieś 10-
        15 lat temu stał pusty. Wentylacja jest - nie wiem jak to określić jaka bo się
        na tym nie znam. w każdym pomieszczeniu jest otwór do komina
        wentylacyjnego.Budyenk jest ocieplony styrop. wymienione okna. Wydawało nam
        się, że wszystko było zrobione ok. Problem tylko z podłogą - na 99% nie ma
        izolacji poziomej i na 100% pionowej ale oczywiście izolacja pod podłogą od
        wewnątrz jest (tak jak pisałam wyżej). Czy warto w to pakować pieniądze i co
        dalej z tym zrobić?
        • competer1 Re: plesń i podłoga z paneli 11.10.04, 16:00
          Nie odbierz tego jako kpiny, ale odpowiedź będzie jedna: okopać się!!!:) Ja
          przynajmniej bym tak zrobił. Mam na myśli oczywiście obkopanie fundamentów i
          zaizolowanie ich na tyle na ile możecie sobie pozwolić. Nie jestem super
          fachowcem w tym temacie, ale podpowiem jak możecie mieć w miare szybko opinię
          techniczną za free. Ale to już na priv.
          • Gość: dzo Re: plesń i podłoga z paneli IP: *.emrsn.co.uk / *.emrsn.co.uk 11.10.04, 16:07
            uwaga przy odkopywaniu fundamentow! - to trzeba robic silami fachowymi, bo w
            przeciwnym razie istnieje ryzyko zawalenia calego domu!

natomiast jezeli chodzi o pytanie Agi - czy warto? - to kwestia tego jak dlugo
            zamierzacie tam mieszkac...
          • Gość: aga Re: plesń i podłoga z paneli IP: 157.25.31.* 12.10.04, 11:24
            Competer1 napisz mi proszę co to jest ta opinia techniczna i jak mogę ją
            otrzymać - podaję adres gulcia73@gazeta.pl.

A
            • competer1 Re: plesń i podłoga z paneli 12.10.04, 20:39
              poszło

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka