Dodaj do ulubionych

skrobanie ścian

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.05, 17:56
Witam,
ja i mój mąż mamy zamiar pomalować ściany, ale niestety najpierw musimy usunąc starą, łuszczącą
się farbę. Nawet nie wiemy czy to emulsyjna, czy inna. Jak sie do tego zabrać? Mamy do oskrobania
aż 4 pokoje, więc chcemy znaleśc na to najłatwiejszy sposób.
Pomocy!!!
Obserwuj wątek
    • competer1 Re: skrobanie ścian 29.01.05, 19:07
      Potrzebny jest wałek malarski, kij do niego i kuweta. Zwykłą wodą traktujesz
      dwa, trzy razy całość i wtedy szpachelka o jak najwiekszej krawędzi usuwasz
      płaty odchodzącej farby. Jeśli nie masz powyższych marzędzi to może być
      ławkowiec lub w najgorszym przypadku po prostu szmata. Obawiam się jednak, że
      tak oczyszczona ściana lub sufit do malowania nie będzie się nadawała. Czeka
      Was co najmniej szlifowanie całości.
      • pyot Re: skrobanie ścian 29.01.05, 23:15
        Hejka !
        Polecę,choć skrzydeł brak,sam ławkowiec + letnia woda.Reszta jak competer...
        Niemniej warto na tej samej powierzchni przed przystąpieniem do prac,zmoczyć fragment ściany,odczekać kilka minut - ponownie zmoczyć.I jeszcze raz...,po ok 10 min sprawdzić czy lepiej schodzi moczone czy suche.Czasami woda daje rezultaty odwrotne od oczekiwanych.
        Narzędzie krótkia szpachelka,twarda.
        :)
        • aankaa Re: skrobanie ścian 29.01.05, 23:47
          i nie zapomnij o porządnym (!) zabezpieczeniu podłogi, bo będziesz na niej mieć
          niezgłe bagno :((

polecam wersję, którą przetestowałam u siebie (na nielakierowanym parkiecie):
          warstwa tektury, folia, wykładzina dywanowa (przeznaczona na śmietnik), kolejna
          warstwa folii (ta była wymieniana po codziennym skrobaniu)
    • papuc1 Re: skrobanie ścian 30.01.05, 09:18
      jedno bardzo wązne co może ułatwić ci prace - sprobuj na małym kawałku szmata
      dobrze zmoczona jeśli farba bedzie sie rozmywać i w widoczny sposób zostawać na
      szmacie - to klejówka ( traktuj ja sama wodą ), jeśli nie , tzn że jest to
      emulsja - jak weźmiesz wiaderko wody do moczenia ściany, dolej do niego jedna
      lub dwie butelki najzwyklejszego octu - bardzo pomaga ściągac emulsje ze ściany
      • Gość: aga Re: skrobanie ścian IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.05, 19:53
        bardzo dziękuję za pomoc!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka