Gość: asia IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.05, 23:11 Chcę położyć podłogę w remontowanym mieszkaniu. Nie wiem czy zdecydować się na panele, czy na parkiet? Jakie najlepsze są podłogi drewniane, a jakie panelowe? Proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mif Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 00:42 Parkiet. Dębowy, jesionowy, bukowy (buk parzony) - najtańszy. Dobrych paneli jeszcze nie wyprodukowano. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 11:22 Droga Asiu. Ten problem mozna rozpatrzec w trzech punktach: zasobność portwela, czas układania danej podlogi, efekt wizualny. Nie ma gotowej odpowiedzi na pytanie jaką podlogę wybrać. Generalnie moje zdanie na temat podłóg z sztucznych paneli jest bardzo złe. Sam zdecydowalem się na takową dwa lata temu i teraz cierpię. Panele miały 15 lat gwarancji ale nie na zarysowania ( bzdura bo po co nam gwarancja na coś innego)teraz wyglądają jak plecy średniowiecznego biczownika. Makabrycznie wyglądają połączenia płyt. Niestety brud jaki sie tam dostaje jest nie do usunięcia. Ale chyba najbardziej dobija mnie poziom hałasu. Cokolwiek co spadnie na podłogę daje takie echo jak w jaskini. I jeszcze jeden drobiazg to panele są bardzo zimne!!!! Maja plusa - są bardzo tanie. Widzialem w obi za 14 zl m2, no i drugi plus to czas układania. Sam pierwszy raz w życiu polozyłem 12 m2 w dwie godziny i odrazu wnosiłem meble. Cały czas mówię o panelach bezklejowych. Parkiet to juz inna historia raz dobrze położony może nam 'dzialać' nawet do stu lat. Oczywiście kilka razy cyklinowany. Jednak jego cena... ta wacha się od 30 do 400 zł za m2. Jaki wybrać? Kwestia gustu. Gatunków drewna mamy na rynku ok 20, te dziela sie na klasy i modele co da nam ok 150 rodzajów podlogi. Teraz w modzie są gatunki egzotyczne, nie powiem bardzo ładne dla oka ale dość drogie ( osobiście zakochalem się w podłodze z drewna oliwkowego - 330 zł za m2...). Oprócz samej ceny materialu dochodzi koszt robocizny srednio ok. 40 zł za m2. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 11:28 Wydaję mi się że dobrym kompromisem między panelami a parkietem są panele naturalne np Barlinek. Trzeba tylko troche poprawic producenta. Po pierwsze kłaść dechy na podkładzie z korka, a po ułożeniu zaimpregnować specjalnym środkiem. Teraz zakupilem mieszkanie i chyba zdecydyję sie na dechę Jesion Majster ( 86 zł m2). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 11:33 W odpowiedzi dla Mifa. Najtańszy parkiet jest chyba pomylką. Dać 30 zł za metr niby bardzo fajnie ale daje tej podłodze jakieś 5 lat. Te tanie parkiety są ze straszliwymi błędami podczas produkcji . złe suszenie i wadliwe piły dyskwalifikuja taką podłogę do układania w mieszkaniach. Ale jak ktoś chce ryzykować... P.S. Radzę nie decydowac się na buk. Jest bardzo mięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.chello.pl 01.04.05, 15:52 Buk jest najtwardszym z krajowych gatunków. Niestety ma duzą rozszerzalność termiczno wilgotnościową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brum Re: Jaką wybrać podłogę IP: 81.6.129.* 01.04.05, 19:18 najtwardszym gatunkiem drzewa pozyskiwanego w Polsce jest jesion, potem dąb, później buk. I buk jest zdecydowanie najsłabszy, po nim tylko sosna i inne iglaste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bbb Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.chello.pl 03.04.05, 21:31 no nie, jest jeszcze bardzo miękka brzoza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 12:15 i lipa.. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella Re: Jaką wybrać podłogę 02.04.05, 20:50 Mam panele i serdecznie odradzam. Jedno to jakość (my wybieraliśmy kilka lat temu w średniej cenie) a drugie to fachowiec!!! A teraz, po zamontowaniu szaf przesuwnych i innej zabudowy zastanawiam się, co z tym diabelstwem zrobić. Panele są brzydkie, porysowane, porobiły się wspaniałe odpryski po upadku cięższej rzeczy, rozszczelniły się a między szczelinami wlała się woda (trwało to kilka chwil i mam panele pięknie wybrzuszona na krawędziach). Nigdy więcej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.04.05, 23:19 Taaak, wszyscy tylko złorzeczą na panele, a nikt nie pomyśli, że jak kupuje za kilkanaście złotych za metr, to na pewno nie płaci się za jakość. Tak jak z parkietami - są panele i panele. Niezłe (np. Pergo) oscylują w okolicach 100zł/metr, ale są naprawdę trwałe - znajomi mają takie od kilku (3-5, nie jestem pewna) w domku z dużym psem i dzieckiem. Wyglądają jak nowe, a czy wyglądają dobrze - cóż, płacisz też za to, nie ma porównania z wymienianą tandetą. Oczywiście z założenia nie są tak 'stylowe' jak parkiet, ale wnętrze jest proste, więc całość wypada dobrze. Do starych/stylizowanych na stare/rzeźbionych mebli nie polecam, po prostu nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Carlos Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 12:17 Jasne tylko zastanówmy się czy za 100 zł chcemy mieć płyte wiórową z drewnopodobną naklejką czy jednak odrobinę natury na podłodze ( barlinek Jesion majster kosztuje ok 90 zł) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teżasia Re: klepka IP: *.chello.pl 04.04.05, 16:14 Na pewno miałaś okazję widywać różne podłogi - klepki, panele, wykladziny itp, itd ... przypomnij sobie co najładniej wyklądało, pasowało do wszystkich mebli i dywanów, a jak prezentowało się bez dodatków ... Powiem wprost - to MUSIAŁA być klepka dębowa :)) Mam taką od 15 lat i nie zmienię jej za żadne skarby - pięknie się starzeje i nawet jeśli pojawiają się rysy czy wgniecenia po intensywnym używaniu to wyglądają naturalnie i można z nimi żyć. Czy jest na Forum użytkownik 15-letnich paneli? Wątpię, bo po pierwsze - tyle lat temu ich nie było, a po drugie - żadne "wynalazki" łącznie z finish parkietem tylu lat nie przeżyją. Jest duży wybór różnych gatunków, długości i grubości parkietu - porozmawiaj w punkcie sprzedaży - polecam p.Ewę w Warszawie na ul.Andersena 2 na Żoliborzu (sklep DrewColor). A jak zdecydujesz to napisz koniecznie! Pozdrawiam serdecznie życząc udanego wyboru!!! Odpowiedz Link Zgłoś
amhali Re: klepka 04.04.05, 20:12 Witam, a mam pytanie - jak jakosciowo przedstawiaja sie "lamparkiety" - (tak to nazwal decloper w aneksie o wykonczeniu), nie wiem czy to dobra nazwa bo nic o tym w necie za bardzo nie znalazlam - tyle tylko ze jest taka firma. W rzeczywistosci ogladalam to na zywo - i wyglada to tak - gruba na ok. cm plyta laminat bodajze + deski naturalne polozone tak jak klepka/mozaika. Estetyczne nie wyglada zle - ale nie widzialam polozonej z tego calej podlogi. Z gory dzieki za jakies porady :) pozdrawiam amh Odpowiedz Link Zgłoś