Dodaj do ulubionych

Jaką wybrać podłogę

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 31.03.05, 23:11
Chcę położyć podłogę w remontowanym mieszkaniu. Nie wiem czy zdecydować się
na panele, czy na parkiet? Jakie najlepsze są podłogi drewniane, a jakie
panelowe? Proszę o pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: mif Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.05, 00:42
      Parkiet. Dębowy, jesionowy, bukowy (buk parzony) - najtańszy. Dobrych paneli
      jeszcze nie wyprodukowano.
    • Gość: Carlos Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 11:22
      Droga Asiu. Ten problem mozna rozpatrzec w trzech punktach: zasobność portwela,
      czas układania danej podlogi, efekt wizualny.
      Nie ma gotowej odpowiedzi na pytanie jaką podlogę wybrać. Generalnie moje
      zdanie na temat podłóg z sztucznych paneli jest bardzo złe. Sam zdecydowalem
      się na takową dwa lata temu i teraz cierpię. Panele miały 15 lat gwarancji ale
      nie na zarysowania ( bzdura bo po co nam gwarancja na coś innego)teraz
      wyglądają jak plecy średniowiecznego biczownika. Makabrycznie wyglądają
      połączenia płyt. Niestety brud jaki sie tam dostaje jest nie do usunięcia. Ale
      chyba najbardziej dobija mnie poziom hałasu. Cokolwiek co spadnie na podłogę
      daje takie echo jak w jaskini. I jeszcze jeden drobiazg to panele są bardzo
      zimne!!!! Maja plusa - są bardzo tanie. Widzialem w obi za 14 zl m2, no i drugi
      plus to czas układania. Sam pierwszy raz w życiu polozyłem 12 m2 w dwie
      godziny i odrazu wnosiłem meble. Cały czas mówię o panelach bezklejowych.
      Parkiet to juz inna historia raz dobrze położony może nam 'dzialać' nawet do
      stu lat. Oczywiście kilka razy cyklinowany. Jednak jego cena... ta wacha się od
      30 do 400 zł za m2. Jaki wybrać? Kwestia gustu. Gatunków drewna mamy na rynku
      ok 20, te dziela sie na klasy i modele co da nam ok 150 rodzajów podlogi. Teraz
      w modzie są gatunki egzotyczne, nie powiem bardzo ładne dla oka ale dość drogie
      ( osobiście zakochalem się w podłodze z drewna oliwkowego - 330 zł za m2...).
      Oprócz samej ceny materialu dochodzi koszt robocizny srednio ok. 40 zł za m2.
    • Gość: Carlos Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 11:28
      Wydaję mi się że dobrym kompromisem między panelami a parkietem są panele
      naturalne np Barlinek. Trzeba tylko troche poprawic producenta. Po pierwsze
      kłaść dechy na podkładzie z korka, a po ułożeniu zaimpregnować specjalnym
      środkiem. Teraz zakupilem mieszkanie i chyba zdecydyję sie na dechę Jesion
      Majster ( 86 zł m2).
    • Gość: Carlos Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.05, 11:33
      W odpowiedzi dla Mifa. Najtańszy parkiet jest chyba pomylką. Dać 30 zł za metr
      niby bardzo fajnie ale daje tej podłodze jakieś 5 lat. Te tanie parkiety są ze
      straszliwymi błędami podczas produkcji . złe suszenie i wadliwe piły
      dyskwalifikuja taką podłogę do układania w mieszkaniach. Ale jak ktoś chce
      ryzykować...
      P.S. Radzę nie decydowac się na buk. Jest bardzo mięki.
      • Gość: ? Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.chello.pl 01.04.05, 15:52
        Buk jest najtwardszym z krajowych gatunków. Niestety ma duzą rozszerzalność
        termiczno wilgotnościową.
        • Gość: brum Re: Jaką wybrać podłogę IP: 81.6.129.* 01.04.05, 19:18
          najtwardszym gatunkiem drzewa pozyskiwanego w Polsce jest jesion, potem dąb, później buk. I buk jest zdecydowanie najsłabszy, po nim tylko sosna i inne iglaste.
          • Gość: bbb Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.chello.pl 03.04.05, 21:31
            no nie, jest jeszcze bardzo miękka brzoza
            • Gość: Carlos Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 12:15
              i lipa..
    • cruella Re: Jaką wybrać podłogę 02.04.05, 20:50
      Mam panele i serdecznie odradzam. Jedno to jakość (my wybieraliśmy kilka lat
      temu w średniej cenie) a drugie to fachowiec!!! A teraz, po zamontowaniu szaf
      przesuwnych i innej zabudowy zastanawiam się, co z tym diabelstwem zrobić.
      Panele są brzydkie, porysowane, porobiły się wspaniałe odpryski po upadku
      cięższej rzeczy, rozszczelniły się a między szczelinami wlała się woda (trwało
      to kilka chwil i mam panele pięknie wybrzuszona na krawędziach).

Nigdy więcej!!!
    • Gość: ... Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.04.05, 23:19
      Taaak, wszyscy tylko złorzeczą na panele, a nikt nie pomyśli, że jak kupuje za
      kilkanaście złotych za metr, to na pewno nie płaci się za jakość. Tak jak z
      parkietami - są panele i panele. Niezłe (np. Pergo) oscylują w okolicach
      100zł/metr, ale są naprawdę trwałe - znajomi mają takie od kilku (3-5, nie
      jestem pewna) w domku z dużym psem i dzieckiem. Wyglądają jak nowe, a czy
      wyglądają dobrze - cóż, płacisz też za to, nie ma porównania z wymienianą
      tandetą. Oczywiście z założenia nie są tak 'stylowe' jak parkiet, ale wnętrze
      jest proste, więc całość wypada dobrze. Do starych/stylizowanych na
      stare/rzeźbionych mebli nie polecam, po prostu nie pasuje.
      • Gość: Carlos Re: Jaką wybrać podłogę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.05, 12:17
        Jasne tylko zastanówmy się czy za 100 zł chcemy mieć płyte wiórową z
        drewnopodobną naklejką czy jednak odrobinę natury na podłodze ( barlinek Jesion
        majster kosztuje ok 90 zł)
    • Gość: teżasia Re: klepka IP: *.chello.pl 04.04.05, 16:14
      Na pewno miałaś okazję widywać różne podłogi - klepki, panele, wykladziny itp,
      itd ... przypomnij sobie co najładniej wyklądało, pasowało do wszystkich mebli
      i dywanów, a jak prezentowało się bez dodatków ...
      Powiem wprost - to MUSIAŁA być klepka dębowa :))
      Mam taką od 15 lat i nie zmienię jej za żadne skarby - pięknie się starzeje i
      nawet jeśli pojawiają się rysy czy wgniecenia po intensywnym używaniu to
      wyglądają naturalnie i można z nimi żyć.
      Czy jest na Forum użytkownik 15-letnich paneli? Wątpię, bo po pierwsze - tyle
      lat temu ich nie było, a po drugie - żadne "wynalazki" łącznie z finish
      parkietem tylu lat nie przeżyją.
      Jest duży wybór różnych gatunków, długości i grubości parkietu - porozmawiaj w
      punkcie sprzedaży - polecam p.Ewę w Warszawie na ul.Andersena 2 na Żoliborzu
      (sklep DrewColor).
      A jak zdecydujesz to napisz koniecznie! Pozdrawiam serdecznie życząc udanego
      wyboru!!!
      • amhali Re: klepka 04.04.05, 20:12
        Witam,
        a mam pytanie - jak jakosciowo przedstawiaja sie "lamparkiety" - (tak to nazwal
        decloper w aneksie o wykonczeniu), nie wiem czy to dobra nazwa bo nic o tym w
        necie za bardzo nie znalazlam - tyle tylko ze jest taka firma. W rzeczywistosci
        ogladalam to na zywo - i wyglada to tak - gruba na ok. cm plyta laminat bodajze
        + deski naturalne polozone tak jak klepka/mozaika.

Estetyczne nie wyglada zle - ale nie widzialam polozonej z tego calej podlogi.
        Z gory dzieki za jakies porady :)

pozdrawiam
        amh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka