Dodaj do ulubionych

Szafa na panele podlogowe

IP: *.itc.pw.edu.pl 16.05.05, 15:31
Mam dylemat: czy mozna stawiac szafe na panele podlogowe???. Szafa bedzie
stała przy scianie o długości około 3 m. Czy lepiej postawic szafe na gołej
podłodze a potem ułożyc panele. Fachowiec od mebli powiedział ze nie powinno
byc problemu. Jednak bedzie to spory ciezar a przeciez panele sa cienkie,
gdzie dochodzi jeszcze gąbka wyciszająca. Moze ktos ma doswiadczenie w tym
temacie???

Zdrowka
Kochzg
Obserwuj wątek
    • tojakrakow Re: Szafa na panele podlogowe 16.05.05, 15:57
      u mnie stoi ogromna szafa na panelach podlogowych, nie ma z nimi zadnego
      problemu nie wiem jakie panale masz polozne, ale ja kupilem classen i sa ok!
      • Gość: Kochzg Re: Szafa na panele podlogowe IP: *.itc.pw.edu.pl 16.05.05, 16:26
        Mam zamiar położyć panele firmy WItex.

Zdrowka
        • Gość: JerzyR Re: Szafa na panele podlogowe IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.05, 16:31
          z Witexami to będzie problem:))
          Najlepsze do tego są classen'y - u mnie też są classen'y i jest OK od 6 lat

JerzyR
          • Gość: Kochzg Re: Szafa na panele podlogowe IP: *.itc.pw.edu.pl 19.05.05, 14:18
            Firma niby zapewnia ze nie powinno być zadnych klopotów. Tym bardziej ze one
            troche kosztują, chyba 80zł za m2.

A przy okazji jakiego typu masz te panele. Bowiem na stronie producenta sa
            kilka tzw. "jakości koron"

• zoni-system Re: Szafa na panele podlogowe 19.05.05, 21:09
      Absolutnie szafę na panele,odwrotnie byłoby nie rozsądne.
      zoni-system@gazeta.pl
      • zielony_listek dlaczego nierozsądnie? 20.05.05, 13:18
        > Absolutnie szafę na panele,odwrotnie byłoby nie rozsądne.

Dlaczego nierozsądnie? Panele z założenia mają tworzyć podłogę pływającą, a
        taka szafa z jednej strony w zasadzie już je "mocuje" swoim ciężarem do podłogi.
        Pewnie problemu z tego powodu żadnego nie będzie, ale zupełnie nie rozumiem
        nazwania tego "nierozsądnym.

Jak akurat mam dolną szynę drzwi suwanych (szafa przez szerokość pokoju)
        przytwierdzoną do wylewki. Szafa ma własne dno z płyty, a panele podłogowe
        dochodzą do dolnej szyny z zachowaniem przerwy dylatacyjnej zamaskowanej
        ćwierćwałkiem (ćwierćwałek przymocowany do dolnej szyny szafy).

A szafa na panele jest po prostu prościej (choć nie do końca chyba zgodnie z
        ideą podlogi pływającej).

Pozdrawiam
        zielony_listek
    • kizior5 Re: Szafa na panele podlogowe 20.05.05, 15:16
      po co komu byłyby panele, gdyby nie można ich było obciążyć?
      • Gość: KOchzg Re: Szafa na panele podlogowe IP: *.itc.pw.edu.pl 30.05.05, 12:52
        Fakt ideologia pływajacej podlogi - upada. Mnie bardziej intryguje czy czasami
        panele sie nie poniszcza. Szafa ma byc na dlugosci 3.5 m z trzema dzwiami
        przesuwnymi o szer. 65 cm kazdy. Dochodza jeszcze jeden slupek i dodatkowe
        półki.
        • Gość: lol Re: Szafa na panele podlogowe IP: *.acn.waw.pl 31.05.05, 19:44
          wiec po kiego robisz panele?
          kup sobie parkiet dębowy
        • pyot Re: Szafa na panele podlogowe 31.05.05, 20:46
          Hi !
          Kochzg'u pamiętam Cię :) Twój remont już trwa dosyć długo,pierwszy swój wpis tu naspisałeś już dawno temu,może kilka miesięcy ?
          Idea pływającej podłogi jak to ładnie określiłeś, po części nadal będzie działać poprzez mikro pracę łączeń paneli...,tu muszę się przyznać do czegoś,co powinno Cię nieco uspokoić.Otóż kilkakrotnie zmuszony byłem do punktowego mocowania paneli/u przez zaistniałą sytuację,np., ostatnio barierki schodowe,i do dzisiaj nikt nigdy do mnie nie dzwonił w tej sprawie ( na swoje prace daję roczną gwarancję )a jeżeli już,to wina leży po stronie materiału bądz innych czynników.
          Pozdrawiam i kończ już prace,długo to trwa...:)
          • Gość: KOchzg Re: Szafa na panele podlogowe IP: *.itc.pw.edu.pl 01.06.05, 09:54
            Dzieki za posty, troche mnie uspokoiliście.
            Tak przy okazji, co zrobić z faktem ze mam juz wstawione ościeżnice. Wiem ze
            trzeba zostawić około 10mm luzu od scian. A co z luzem przy oscieznicy. Czy
            mozna dopasować do 2 mm ? I tak druga strona pokoju bedzie lużna wiec podłoga
            powinna pływac. CHyba ze podłoga lubi pływać we wszystkich kierunkach.

Faktycznie remont trwa u mnie juz kilka miesiecy. Najpierw łazienka i toaleta
            (wykonywana przez trzy różne osoby - oczywiscie oddzielne). Potem troche
            odpoczynku i wziałem sie za remont przedpokoju. Tutaj pierwszy majster po
            trzech dniach wpadł pod samochód, wiec musiałem szukać nowej ekipy. ALe udało
            sie, wykonanie srednio na jeza. A teraz to juz pokoje, które wykonuje sam.
            Z mojego remontu to mozna było by napisać powieść typu: kryminał-komiedia-
            dramat-s/f. Program "Usterka" to siada przy moich przygodach.

Zdrówka

Kochzg
            • pyot Re: Szafa na panele podlogowe 02.06.05, 21:14
              Hej...
              >> Wiem ze trzeba zostawić około 10mm luzu od ścian <<

- to za dużo,wystarczy 5mm +/-,niektóre listwy przypodłogowe są na tyle wąskie,że przy 1cm dylatacji nie zostanie zamaskowana...

>> A co z luzem przy oscieznicy. Czy mozna dopasować do 2 mm ? <<

- nie sądzę że różnica pomiędszy 2mm a 5mm jest znacząca w tym przypadku,pozostań przy 5mm dopilnowując ładnego przycięcia,później kit...

>> I tak druga strona pokoju bedzie lużna wiec podłoga powinna pływac. CHyba ze podłoga lubi pływać we wszystkich kierunkach. <<

- bez paniki,nic tu nie pływa w sposób jaki się Tobie wydaje przyjacielu,wyjątki czy wręcz reguła znajdą zastosowanie wtedy,kiedy podłoga taka żeczywiście jest wolna od jakichkolwiek ciężarów typu ; meble

>> Tutaj pierwszy majster po trzech dniach wpadł pod samochód,<<

- jesteś pewien że sam wpadł ?

Pozdrawiam.
              P.
    • breve Re: Szafa na panele podlogowe 03.06.05, 09:15
      MIalem taki sam dylemat z pianinem na panelach Classena.
      Tym bardziej, ze jest to nacisk mocniejszy, niz rozstawionej
      rownomiernie szafy. Jak na razie (na razie=pol roku) panele
      wygladaja na niewzruszone:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka