Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

MTB za 2-3 tyś ???

IP: *.HIPODOM.unis.pl / *.crowley.pl 16.08.05, 20:57
    Hej witam !!!
    Chciałbym kupić rower za trochę ponad 2 tyś zł (w tym przecena), chodziłem po
    różnych sklepach i sam nie wiem co wybrać. Poradźcie jak macie doświadczenia
    ze swiomi rowerami w co najlepiej zainwestować taką kase.
    Z góry dzięki !!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: J Re: MTB za 2-3 tyś ??? IP: *.icpnet.pl 17.08.05, 02:01
        złożyć z części z allegro...
        • Gość: Michael Re: MTB za 2-3 tyś ??? IP: *.zek.pl 17.08.05, 10:23
          wiem taka alternatywa jest zawsze ale myślałem o czymś nowym i szukam porady
      • mmmal Re: MTB za 2-3 tyś ??? 17.08.05, 10:45
        Cześć, jako świeża nabywczyni nowego bicykla, pamiętam doskonale problem z
        wyborem rowera (osiołkowi w żłoby dano...) ;)
        Nafaszerowana radami szacownych forumowiczów (z których każdy rekomenduje
        ulubioną firmę) myslę, że dobrze zainwestować w rower dobrej marki czyli
        porządną ramę (osprzęt z czasem można wymienić). Ja akurat zdecydowałam się na
        Scotta, choć przymierzyłam sporo innych (Treka, Garry Fishera, Konę). Chyba
        najlepiej właśnie wsiąść na parę siodełek i poczuć rower, oczywiście biorąc pod
        uwagę również cały ekłipment.
        Życzę i szybkiej dobrej decyzji :)
        • Gość: nienooo Re: MTB za 2-3 tyś ??? IP: 212.160.91.* 17.08.05, 13:10
          Chyba żartujesz z tym, iż należy inwestować w drogą ramę!!!Najważniejszy jest
          osprzęt, w który to właśnie należy włożyć kasę. Ja mam rowerek za 1,5 tys o
          prawdziwej wartości prawie 3:)proponuję popytać kogoś doświadczonego, bo rama na
          serio jest tu najmniej istotna(jeśli chodzi o firmę).Myślę, że dobrze aby była
          aluminiowa.Chyba że komuś zależy na pokazywaniu się (to tak jak z metkami na
          ciuszkach firmowych). Moj tato jest kolarzem, miał przyjemność poznawać na
          wyścigach znajomych, którzy to min. handlują rowerkami, częściami, itd. To tu,
          to tam popytaliśmy ich:) a teraz z mężusiem mamy dwa piękne rowerki (sprawdzone
          już - oczywiscie nie szosówki ale crossowe)pzdr
          • Gość: znów ja:) Re: MTB za 2-3 tyś ??? IP: 212.160.91.* 17.08.05, 13:15
            aaach, nie polecam kupna rowerku osobie, która sie na tym nie zna. Lepiej wziąć
            jakiegoś znawcę:)bo wciskają kicz.Znajomy kupił w taki sposób Gianta, niby firma
            oki, dał 1,5 tys. jednak po paru wyczynach musial włożyć jeszcze raz tyle w
            zmianę osprzętu:( Można tez kupić dobry i tańszy rowerek, kiedy jest z tzw.
            ubiegłorocznej kolekcji...wcale nie gorszy - uwierz:) Poczytaj trochę w sieci,
            jest parę dobrych stronek o rowerkach. Zawsze to jakaś wiedza...Też bylam
            zielona, gdyby nie mój tato... Powodzonka.Pzdr:)
          • Gość: Alonzo Re: MTB za 2-3 tyś ??? IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 13:51
            NoTaaa...Mmmal nie pisała o drogiej ramie a dobrej ramie która jak szkielet do
            której osprzet dobierasz.I rama niekoniecznie musi być najlepszej,znanej
            marki,ja mam małopopularną Univege a ramkę ma niewyje..ą.I nie umniejszaj roli
            ramy,i nie musi być aluminiowa,chromowo-molibdenowe też bywają bardzo
            dobre,czasem lepsze od wielu aluminiaków(no i wygodniejsze bo bardziej elastyczne).
            To na tyle bo po papierochy mi trzeba lecieć do pani Jadzi za ulicę.
            Pozdrawiam
            Alonzo
          • dr.krisk To ty kochana zartujesz sobie... 17.08.05, 14:42
            Gość portalu: nienooo napisał(a):

> Chyba żartujesz z tym, iż należy inwestować w drogą ramę!!!
            Nie w droga, a w porzadna. Osprzet tak czy tak sie zuzywa, rama raczej nie.
            Kiepska geometria roweru potrafi zepsuc cala przyjemnosc z jego uzytkowania.
            Jezdze na ramie GT (bardzo mi odpowiada, no i ten "podwojny trojkat", dajacy
            duza sztywnosc i wytrzymalosc ramy), i wlasnie mam zamontowany chyba trzeci
            komplet osprzetu (aktualnie Alivio).
            A co do osprzetu - jezeli ktos np. jezdzi na dlugie turystyczne trasy nie
            wymagajace czestego "mieszania" przelozeniem, to super osprzet nie jest mu po
            prostu potrzebny! Po wrzuceniu przelozenia nie ma wielkiego znaczenia jaka
            przerzutke i kasete mamy zamontowane. Dobrze wyregulowany Altus tez moze byc.
            Pozdrowienia dla mezusia :)
            • Gość: hmmm Re: To ty kochana zartujesz sobie... IP: 212.160.91.* 18.08.05, 21:44
              to ja:)ależ kochany nie napisałam o zainwestowaniu w ramę, ale
              osprzęt:)))pozdrawiam słodko;)
              • Gość: hm.... Re: To ty kochana zartujesz sobie... IP: 212.160.91.* 18.08.05, 21:45
                a co do ramy to mam porządną:) i nie koniecznie porządne oznacza drogie....pa
            • Gość: mężuś Re: To ty kochana zartujesz sobie... IP: 212.160.91.* 18.08.05, 22:04
              Kolega szuka roweru MTB, a nie 'długie, turystyczne trasy'. Porządne hamulce i
              wytrzymałe przerzutki przydadzą mu się ;)
              Dziękuję za pozdrowienia ;)
          • settembrini Re: MTB za 2-3 tyś ??? 18.08.05, 23:00
            parametry ramy to rzecz podstawowa przy wyborze roweru. okreslenie "dobra rama"
            kompletnie nic nie znaczy, bo dobra dla kogo? zalezy jaki rodzaj kolarstwa
            gorskiego zalozyciel watku planuje uprawiac. czy cross, czy raczej z
            nastawieniem na zjazdy i predkosc, czy kompromis miedzy dh i crossem, a moze
            jeszcze inne wynalazki. niestety dobra w tym przypadku oznacza rowniez droga
            (droga, a nie znanej marki- to nie jest synonim). pozostale komponenty sa moim
            zdaniem mniej istotne, a zwykle alivio zaspokoi oczekiwania nawet srednio
            zaawansowanego uzytkownika. zreszta i tak co kilka sezonow caly naped trzeba
            wymienic. za +- 2,5 tys. mozna zlozyc cos calkiem interesujacego.
            gdybym niegdys przy kupnie roweru wychodzil z zalozenia, ze najwazniejszy jest
            osprzet, dzis moj rower nie wart by byl funta klakow. a tak, wymieniajac zuzyte
            komponenty na te ze sredniej polki, wszystko wciaz gra i buczy. a 10 letnia rama
            nadal wprawia mnie w oslupienie :D
            • Gość: Alonzo Re: MTB za 2-3 tyś ??? IP: s2.l:* / *.internetdsl.tpnet.pl 18.08.05, 23:42
              Dokładnie.A jaka to ta rama o której piszesz?
              Pzdr
              Alonzo
              • Gość: J Re: MTB za 2-3 tyś ??? IP: *.icpnet.pl 19.08.05, 00:31
                MTB to malo precyzyjne pojęcie.
                do czego konkretnie ten rower ma służyć...

Cross Country,Cross Mountain,Maraton,Enduro,Rajdy turystyczne

od tego zależy skok ammortyzacji więc i geometria ramy.

Jak planujesz wieloletnią przyszłość dla twojego rowerka
                zainwestuj w dobrą i lekką ramę, reszta i tak z czasem będzie do wymiany a rama
                potrafi pożyć wieeele latek. Warto wydać też więcej na piasty i obręcze kół
                (np Formula,Mavic,Shimano XT) - tu oszczędność szybko pociąga dość spore koszty.
                • Gość: hmmmm Re: MTB za 2-3 tyś ??? IP: 212.160.91.* 19.08.05, 11:11
                  no właśnie:)ech... :)nie ma jak sprecyzowane męskie zdanie, co tam kobita:)pzdr
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka