Dodaj do ulubionych

stare fundamenty a nowy projekt

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.05, 00:29
Witam państwa
Mam takie pytanie.Otóż u jednej osoby na działce są stare fundamenty i są one
mocne dobre żeby wybudować dom 1000cm na 1150 cm w kształcie prostokąta.Ta
osoba chciałaby postawić dom na nich i potrzebuje projekt.I tu jest pytanie,
potrzebny jest projekt gotowy ponieważ kosztuje kilkakrotnie mniej i to sie
opłaca.I czy mając projekt np 970cm na 1200 cm można postawić dom na tym
fundamencie zmieniając wymiary pomieszczeń i dokonując małe samodzielne
poprawki.Ta osoba sama to zrobi nie ma problemu chodzi tylko o to czy nie
bedzie kłopotu pożniejszego z odbiorem budynku czy czymś innym.
Obserwuj wątek
    • Gość: murowany Re: stare fundamenty a nowy projekt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 23:45
      No oczywiscie, ze bedzie problem z odbiorem, z geodezja itd. Jak "zmienisz wymiary pomieszczen" to zmieniasz przeciez wymiary zewnetrzne budynku, elewacje i dach czyli najwazniejsze rzeczy, ktore sa sprawdzane przy wydawaniu pozwolenia na uzytkowanie. Projekt "gotowiec" jest tylko pozornie najtanszy. Poczytaj w historii forum, juz byla tu o tym dyskusja.
      Aha, i nie masz prawa samodzielnie dokonywac "poprawek" w projekcie. To tak jakbym wyszedl od stomatologa z nowym uzebieniem ale postanowil sobie cos poprawic we wlasnym zakresie, np. obcegami i mlotkiem.
      • mifsc Re: stare fundamenty a nowy projekt 22.07.05, 00:27
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571&s_action=w_add
        mif
    • Gość: justysia do murowanego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 15:17
      nie przesadzajmy a ja jako swój argument panie mórowany daje cytat który
      doczytałam pózniej po daniu postu.Cytat ze strony nowydom/onet.pl.Jest to w
      dokumentacji wszystkich projektów.

,,Zmiany w projekcie nie wymagające zgody projektanta
      Fundamenty - Dostosowanie do nośności gruntu.

Fundamenty - Zmiany podpiwniczenia.

Podpiwniczenie - Zmiany z zachowaniem zaprojektowanych ścian konstrukcyjnych.

Podpiwniczenie - Zmiany z zachowaniem poziomu posadzki parteru na wysokości
      nie przekraczającej 50 cm ponad poziom terenu projektowanego.

Przekroje elementów nośnych lub rozstaw elementów więźby dachowej -
      Dostosowanie do strefy śniegowej lub wiatrowej.

Wymiary zewnętrzne rzutu poziomego - Zmiany do 5% z zachowaniem rozpiętości
      konstrukcyjnych.

Kąt połaci dachowych - Zmiany do 10% (maks. 5 stopni), z zachowaniem układu
      dachu i spadków odpowiednich dla pokrycia.

Kąt połaci dachowych - Zmiany w granicach 35-45 stopni, z zachowaniem układu
      dachu i spadków odpowiednich dla pokrycia.

Program użytkowy i rozwiązania funkcjonalne - Zmiany w układzie ścianek
      działowych i otworów drzwiowych, pod warunkiem wprowadzenia stosownych korekt
      przewodów wentylacyjnych i kominowych oraz sprawdzenia przeniesienia obciążeń
      przez strop.

Wysokość pomieszczeń w świetle - Zmiany w granicach 2,5-3,0 m, pod warunkiem,
      że inne elementy budynku np. schody będą zgodne z normami budowlanymi.

Biegi schodowe - Zmiany w szerokości, liczbie stopni i wymiarach schodów pod
      warunkiem zachowania wymogów, określonych w rozporządzeniu MGPiB z dnia
      14.12.1994 (Dz.U. Nr10, poz 46- z późniejszymi zmianami).

Układ konstrukcyjny klatki schodowej oraz materiały - Zmiany w szerokości,
      liczbie stopni i wymiarach schodów pod warunkiem zachowania wymogów,
      określonych w rozporządzeniu MGPiB z dnia 14.12.1994 (Dz.U. Nr10, poz 46- z
      późniejszymi zmianami).

Instalacja wodno-kanalizacyja, c.o., elektryczna i gazowa - Zmiany
      zachowujące zgodność z normami i prawem budowlanym.

Układ i rodzaj warstw ścian zewnętrznych - Zmiany z zachowaniem izolacyjności
      cieplnej, oporu przenikania pary wodnej i wytrzymałości.

Materiałów ściennych, posadzkowych, izolacyjnych, wykończenia wewnętrznego i
      zewnętrznego - Zmiany z zachowaniem niezbędnych parametrów technicznych,
      higienicznych i użytkowych.

Wygląd zewnętrzny - Drobne zmiany w rozmieszczeniu okien i drzwi oraz detalu
      architektonicznego (gzymsy, okapy, balkony, balustrady, schody zewnętrzne).

Pokrycia dachowe - Zmiany z uwzględnieniem zaprojektowanych spadków i ciężaru
      pokrycia.

Technologia budowy ścian, murów, nadproży - Zmiany z zachowaniem
      wytrzymałości i izolacyjności przegród.

Materiały i konstrukcja stropów, ścian i nadproży - Zmiany z zachowaniem
      wytrzymałości i ochrony cieplnej budynku.

Okna i drzwi - Zmiany położenia, liczby i kształtu.

Zwierciadlane odbicie rzutu projektu - Zmiany z zachowaniem ogólnego
      położenia względem osi północ-południe. ""

Wynika z tego że moge sama zmienić wymiary fundamentu czyli rzut poziomy o 5% i
      wiele innych rzeczy.
      I to nie pozostawia wątpliwości że ten projekt jest tańszy niż na zamówienie
      bo kosztuje 1500zł.A kto mi zrobi taki dla mnie za tyle.
      Prosze o komentarz z uwzglednieniem własnych doświadczeń ,wiedzy i tego co
      zacytowałam.
      • Gość: Paweł Re: do murowanego IP: *.chello.pl 22.07.05, 19:23
        Zmian można dokonać, ale osoba która je naniesie na dokumentację musi posiadać
        uprawnienia projektowe. Bieże ona na siebie odpowiedzialność, za wszystkie
        zmiany konstrukcyjne.
        Uważam, że murowany miał rację.
        Jesli chodzi o cytat przez ciebie przytoczony : to chodzi tu o zmiany jakich
        można dokonać związanych z prawami autorskimi. Projektant opisał na jakie
        zmiany zgadza się bez informowania go o nich, ale te zmian musi dokonać osoba
        posiadająca uprawnienia.
      • Gość: mif Re: do murowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 01:02
        Gość portalu: justysia napisał(a):
        > nie przesadzajmy a ja jako swój argument panie mórowany daje cytat który
        > doczytałam pózniej po daniu postu.Cytat ze strony nowydom/onet.pl.Jest to w
        > dokumentacji wszystkich projektów....Wynika z tego że moge sama zmienić
        wymiary fundamentu czyli rzut poziomy o 5% i wiele innych rzeczy.
        > I to nie pozostawia wątpliwości że ten projekt jest tańszy niż na zamówienie
        > bo kosztuje 1500zł.A kto mi zrobi taki dla mnie za tyle..."

Kup projekt-gotowiec za 1500 zł. Wybuduj ze zmianami, jakimi chcesz. Potem
        podliczysz koszty: projektów dodatkowych (zagospodarowanie przestrzenne,
        doprowadzenie mediów), kar za samowolę budowlaną, projekt powykonawczy, bo chyba
        nie każą Ci burzyć wszystkigo i stawiać na nowo (zgodnie z Twoim, tanim
        projektem - gotowcem). Taka "oszczędność" może przekroczyć wartość
        nowopostawionego budynku.
      • Gość: murowany Re: do murowanego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 14:57
        Dokladnie, projektant nie musi wiedziec o tych zmianach ale zmiany musza byc wprowadzone i zatwierdzone przez kogos z odpowiednimi uprawnieniami do projektowania.

Ponadto: "> Wymiary zewnętrzne rzutu poziomego - Zmiany do 5% z zachowaniem rozpiętości
        > konstrukcyjnych." - taki zapis jest wymuszony przez zapis o mozliwosci zmiany materialu sluzacego do wzniesienia scian zewnetrznych (chodzi o gr. pustakow itp.). Zdanie "Zmiany do 5% z zachowaniem rozpiętości" oznacza, ze musisz zachowac rozpietosci konstrukcyjne stropow, czyli nie mozesz domu "poszerzyc" wewnatrz. Zmienic wymiar mozesz tylko od zewnatrz ze wgledu na zastosowanie np. porothermu 44 zamiast 38.

> I to nie pozostawia wątpliwości że ten projekt jest tańszy niż na zamówienie
        > bo kosztuje 1500zł.

Dolicz jeszcze honorarium dla kogos, kto zaprojektuje te wszystkie twoje zmiany, sprawdzi je, czy sa zgodne z obowiazujacymi warunkami technicznymi i przerysuje na nowo projekt badz naniesie zmiany na istniejacych arkuszach.
        Ponadto jak wezmiesz takiego gotowca, poszerzysz tu i owdzie, pozmieniasz to i siamto to wyjdzie kolejne szkaradztwo arch jakich pelno po calej Polsce.
        > konstrukcyjnych
    • Gość: Amator Re: stare fundamenty a nowy projekt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.07.05, 20:35
      Ja myśle że tu tylko chodzi o maksymalnie 50 cm co jest dopuszczlne bo 5% z
      1000cm to tyle własnie jest i myśle że to nawet nikt nie zauważy i według mnie
      szkoda głowy sobie zawracać takim szczegółem. Ludzie stawiają samowolki
      budowlane.
      O tyle to fachowiec potrafi sie pomylić jak żle zmierzy i co wtedy drodzy
      forumowicze błąd fachowca = burzenie domu i stawianie od nowa.Wątpie żeby ktoś
      chciał mierzyć wymiary domu przy odbiorze czy nie ma 40 cm wiecej.Nie straszcie
      kobiety.Porównam to z badaniem technicznym pojazdu można nie wjeżdzać na
      przyżady i je dostać.
    • Gość: kolega justysi Do wszystkich IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.05, 10:08
      mif napisał
      Kup projekt-gotowiec za 1500 zł. Wybuduj ze zmianami, jakimi chcesz. Potem
      podliczysz koszty: projektów dodatkowych (zagospodarowanie przestrzenne,
      doprowadzenie mediów), kar za samowolę budowlaną, projekt powykonawczy, bo chyba
      nie każą Ci burzyć wszystkigo i stawiać na nowo (zgodnie z Twoim, tanim
      projektem - gotowcem). Taka "oszczędność" może przekroczyć wartość
      nowopostawionego budynku.
      Czytaj mif dokładnie co napisane wyżej ,jaka samowola,dokumenty będą na
      wszystko.
      Oj ludzie nie panikujcie od razu najgorsze wymyślacie i dziwne że wiezieniem
      kobiety nie straszycie.Przeczytajcie dokładnie mojego posta.Róznice będą tylko
      w wymiarach zewnętrznychi i takie dopuszczlne do 0,5 m i one zglaszane nie bede
      i nanosić żadnych poprawek też nie bedzie to skąd pomysły kar za
      samowole.Pomyślcie np ktoś stawia dom o wymiarach jak w projekcie i ściane
      trzywarstwową bez konieczności docieplenia.Gdy mu przychodzi ocieplić sciane
      stropianem zmienia tym samym wymiar budynku o np 30 cm.I co też mu sie kary
      należą za samowolne zmienianie wymiarów.
      W środku rozkład pomieszczeń ten sam zostanie powiekszy sie np jedna strona
      domu i pokoje zewnętrzne i to wszystko.
      Dziękujemy serdecznie za rady już wiemy swoje
      • Gość: mif Re: Do wszystkich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 16:21
        Są różne urzędy (skrupulatne, ospałe, leniwe) i różni urzędnicy. Urzędnicy też
        muszą z czegoś żyć, a urzędy muszą pomóc, zatkać dziury budżetowe. Jak każdy
        urząd "dużego" nie zauważy, ale przyłoży malutkiemu, co to nie może się bronić, bo:
        -nie ma na to pieniędzy
        -nie wie jak
        -gra nie warta świeczki
        Znajomemu nie chcą odebrać budynku od półtora roku, bo balustrada schodów jest
        inna niż w projekcie.
        Ja lubię sen spokojny i głęboki :))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka