Dodaj do ulubionych

koszt budowy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 16:21
Mąż uparł się na mały dom (100 m )z poddaszem użytkowym.Twierdzi , że jest
tańszy od domu parterowego o tej samej pawierzchi w tej samej
technologi.Zwłaszcza dach jest droższy niż w domu z poddaszem użytkowym.Co
sądzicie?
Obserwuj wątek
    • Gość: dekarz Re: koszt budowy IP: *.chello.pl 03.08.05, 19:41
      Teoretycznie mąż może mieć rację zamiast pustki ma poddaszu bedą mieszkania
      Ale wiele zależy od projektu , gdy dach jest o bardzo rozbudowanej
      nieregularnrj powierzcni to będzie dość drogi dach , a może masz namiary na
      projekt albo policz ile jest okien w dachu
      ile lukarn ( podyższenie w dachu na okno )
      Jakie ma być pokrycie dachu blacha czy dachówka ceramiczna lub betonowa
      czy być może dachóka bitumiczna .
      • Gość: mała Re: koszt budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 20:29
        To mężowi się podoba;
        www.studioarcis.pl/product_info.php?cPath=8_17&products_id=23
        i twierdzi,że będzie tańszy budując z betonu komórkowego

a to mi się podoba, powierzchnia jest trochę mniejsza;
        www.projekty-domow.archinet.pl/search.php?g_cmd=view&g_pid=333&g_off=18
        dach miałby być z dachówki bitumicznej.
        • Gość: mif Re: koszt budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.05, 22:03
          Jeżeli miałbym wybierać, to DM-6201 podoba mi się bardziej
          :)
    • beton44 Re: koszt budowy 05.08.05, 09:17
      50% kosztów budowy to działka?

Tak że za dużo to się nie pozaoszczędza na różnych koncepcjach budynków...
      • Gość: mała Re: koszt budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 09:55
        Działkę już mam 6 lat.Teraz tylko dom, może aż.
        • Gość: dekarz Re: koszt budowy IP: *.chello.pl 05.08.05, 10:56
          Mała masz teren pod budowę gratuluję jesteś już prawie jak właścicielka ziemska
          na swoim jeszcze tylko jakaś skorupa zwana dom i można żyć jak u siebie
          dlaczego więc dość skromne projekciki wybierasz . Wracając do
          kosztów cena będzie porównywalna jeśli dla domku parterowego wykorzystasz
          lekkie pokrycie blachodachókę lub dachówkię bitumiczną. Ale jak ,,rzucisz się,,
          na dachówkę ceramiczną , betonową jako pokrycie to wykończą Cię finansowo
          dodatki obróbki dachu i koszty robocizny wyższe o 55 % ( czas ) od lekkiego
          pokrycia dachowego.
    • Gość: cyk Re: koszt budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 11:32
      Pisałem juz wcześniej,
      Dachu jest więcej niz powierzchni zabudowy, ale...
      Fakty z mojej budowy są takie:

1. Koszt dachu: 16 PLN/m2, bitumiczny na OSB z orynnowaniem itd. powierzchnia
      ok. 200 m2 na niecałe 100 m2 zabudowy, jedna lukarna.
      2. Koszt ciężkiego stropu poddasza: 12-15 PLN/m2, bez wylewki na styropianie -
      ona częściowo przenosi się na parter przy powiększeniu domu w parterze, więc
      nie można całej liczyć do kosztu stropu.
      Jednak część podłogi na górze jest "nieużytkowa", a wylewka i tak musi być
      wszędzie, niezależnie od ilości powietrza nad nią - wylewka z 5 cm styropianu
      kosztowała nas ponad 30 PLN/m2
      Tu jest więc pole do dywagacji - jaka część kosztów stropu poddasza jest warta
      zwiększonej powierzchni dachowej domu parterowego.
      Jeżeli przyjmiemy, że 50 proc, to realny koszt stropu w domu z poddaszem
      wychodzi prawie 30 PLN/m2. A wtedy, przyjmując, że Nm2 zabudowy, oznacza 2*N m2
      dachu (u nas tak było), to zwiększony dach zrekompensowany jest oszczędnością
      na stropie. Oczywiście parametrów jest więcej (ściany inaczej itd.). Wydaje się
      jednak, że na parterze jest lepszy stosunek powierzchni użytecznej do
      wybudowanej.
      3. Przy poddaszu, z parteru tracisz miejsce na schody i komunikację.
      4. Jak masz poddasze, to sufit parteru robi się sam, przy okazji stropu, jak
      parterowy z lekkim stropem, to jeszcze trzeba doliczyc sufit.
      5. Jeden poziom jest wygodniejszy...
      6. Są dłuższe rurki do CO w parterze...

I tak można w nieskończoność, jedno i drugie rozwiązanie ma wady i zalety, ale
      wygoda parterowego domu jest nie do podważenia.

• Gość: cyk Re: koszt budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 11:42
        Zapomniałem dodać - nasz dom z poddaszem ma ok. 100 m2 zabudowy i według
        projektu jednak tylko ok. 130 m2 powierzchni użytkowej, przepisowej. Czyli 150
        m2 zabudowy w parterze dałoby podobny efekt dla powierzchni użytkowej, dachu
        byłoby 300 m2, ale nie byłoby ciężkiego stropu, czyli cena wychodziłaby bardzo
        podobna.
        Fundamenty byłyby dłuższe, ale lżejsze...
        Inny rozkład kosztów ocieplenia od góry...
        Nie wiem czy to się da policzyć dokładnie.
        Pozostaje argument wygody :)
        • beton44 Re: koszt budowy 05.08.05, 11:56
          "Fundamenty byłyby dłuższe ale lżejsze..."

To z czego by były? Z styropianu????
          • Gość: cyk Re: koszt budowy IP: *.migutmedia.pl 08.08.05, 12:45
            Pisze się: ze styropianu.
            Tak oczywiście, to najlepsza metoda na lekkie fundamenty pod parterowy domek.
    • Gość: mała Re: koszt budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:25
      Wielkie dzięki.Ale nie bardzo mnie pocieszyliście.Bo argument wygody do mojego
      męża nie przemawia.
      Dlaczego takie skromne.Bo wiekszy jak 100 m jest nam niepotrzebny.Jest nas
      trójka,dwa koty i mały pies.A rodzina sie nie powiekszy chyba,że w koty.Są
      proste, małe, wielkość działki nie gra tu roli bo jest wystarczjąco duża (1100
      m), nie ma zbędnych korytarzy zwłaszcza w tej parterówce.Ten z poddaszem
      użytkowym to interesuje nas jego lustrzane odbicie, wtedy te domy na działce są
      tak usytłowane, że słońce jest cały dzień w dużych pokojach.No i oczywiście
      chodzi o pieniążki,kochane pieniżki.A nie chcemy na zbyt dużo się zadłużać.Mamy
      100 tys. gotówki więc na początek wystarczy.A co dalej zobaczymy.Narazie
      jesteśmy na etapie wybory projektu.Bo działkę to już mamy jak wiecie.

Pozdrawim,mała
    • Gość: nora40 Re: koszt budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 14:36
      Mam taki dom, polecam. Dużo zależy od tego z czego ma być ten dach. Poddasze
      zawsze się przyda.
    • Gość: mała Re: koszt budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.05, 23:02
      Moi drodzy dzisiaj znalazłam to.

www.a-kwadrat.pl/projekty.php?na=1&full=1&tryb=display&skad=search&id=303
      • Gość: dekarz Re: koszt budowy IP: *.chello.pl 06.08.05, 09:17
        Duży w więc drogi dach i mało pow.Użytkowej na poddaszu na działeczkę
        domeczek na lato fajny jak masz kasę nie ma sprawy będzie dach jak z obrazka
        • Gość: BUDOWNICZY Re: koszt budowy IP: *.jasieniec.sdi.tpnet.pl 06.08.05, 20:43
          Ja buduje ten oto dom:www.lipinscy.pl/14142.xml?page=1 jestem na etapie
          dachu jakos do tej pory idzie mi niezle zaczęłem od wiosny tego roku, narazie
          mi dość tanio to wychodzi ale ile ja sie musialem nałazić po internecie aby
          towar tanio znaleść bardzo duże różnice są w cenach.
          • Gość: mała Re: koszt budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 20:49
            Witaj budowniczy. W jakiej technologi go budujesz i z czego dach jest.
            • Gość: BYDOWNICZY. Re: koszt budowy IP: *.jasieniec.sdi.tpnet.pl 06.08.05, 21:28
              Buduje go z "suporka" czuli z gazobetonu ale trafilem poprzedniej zimy tani
              towar po 4,40 zl. za szt. z przywozem, tak ze prawie wszystko dosc tanio
              kupiłem no i wykonawce mam kolege. Dach bedzie kryty blachodachówką, no to juz
              musze wziąść na raty bo pieniedzy nie za wiele. Chcę w tym roku zakonczyc w
              stanie surowym, o wykonczeniu okna dzwi itd. bede myslal od przyszlego roku
              mysle ze jeszcze ze dwa, trzy lata i wprowadze sie do nowego domu, narazie mam
              gdzie mieszkac.
              • Gość: BUDOWNICZY. Re: koszt budowy IP: *.jasieniec.sdi.tpnet.pl 06.08.05, 22:03
                Zmieniłem troche w projekcie tzn. zamienilem te wszystkie drewniane słupy na
                cegłę klinkierową, też tanio zakupiłem, balkon wylany z betonu na calej
                długości nie przerywany podparty trzema słupami z klinkieru no i oczywiscie pod
                daszkiem nad wejsciem slupy tez z klinkieru. Dach kryty bezposrednio na
                krokwiach folią wysokoparoprzepuszczalną no i blachodachowka, poddasze będzie
                ocieplane wełną mineralną. Za położenie więżby dachowej czyli to wszystko
                drewniane to zaplace 1500 zl. jak widac to nie drogo, no ale to tez zalatwil mi
                kolega przez jego kolege a tamten jeszcze przez kogos, tak ze naprawde trzeba
                bardzo chcieć to napewno sie znajdzie dobrych fachowcow i niedrogich czego
                wszystkim zaczynającym budowę domu życzę.
                • Gość: mała Re: koszt budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.05, 23:25
                  Mam parę pytań.

1.Z czego są fundamenty i ile to kosztwało za metr?
                  2.Ściany napisałeś, że z gazobetony-jakiej grubości?
                  3.Z czego strop i ile za metr?

pozdrawiam i dziękuję.
                  • Gość: BUDOWNICZY. Re: koszt budowy IP: *.jasieniec.sdi.tpnet.pl 07.08.05, 17:15
                    Fundamenty na głębokość 1,20 m. właściwie sam wylewałem z pomocą rodziny, wykop
                    wyłozony folią i tak zalewany beton robiony na miejscu betoniarką, koszt to
                    trudno mi powiedziec bo za robocizne nic nie placilem tylko za cement i żwir.
                    Ściany narazie z suporka 25x25x59 ale oczywiscie jeszcze sam bede ocieplal
                    styropianem 10cm w przyszlym roku. Strop wykonany z "TERIWA" gęstożebrowy tanio
                    kupiłem za m2 stropu zaplacilem mniej-wiecej 25-27 zl. + zalanie betonem ale to
                    tez razem z rodzinką zrobilem. Gdyby co to prosze pytac.
                    • Gość: bozena Re: koszt budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.05, 17:59
                      Mam pytanko czy duza jest roznica w robionym betonie a kupnym ja do ogrodzenia
                      zamawialam beton kubik/180zl,zastanawiam sie ile i jaka roznica wcenie
                      budowniczy pomoz!
                      • Gość: BUDOWNICZY. Re: odp. dla bozena. IP: *.jasieniec.sdi.tpnet.pl 10.08.05, 17:08
                        Jezeli jest komu z domownikow pracowac przy budowie to zachecam wziąść
                        znajomego murarza i wtedy duzo taniej wyjdzie tak dokladnie to nie liczylem ale
                        napewno bedzie taniej a zwlaszcza gdy prawie cały dom sie buduje systemem
                        gospodarczym.
                        Pozdrawiam.
                    • fistek11 Re: koszt budowy 17.08.05, 23:55
                      Witam,
                      mam pytanie, gdzie można kupić strop w tej cenie ???
          • Gość: nadęty fachman Re: koszt budowy IP: *.chello.pl 07.08.05, 18:07
            Wlisz tu ściemę ile wlezie powiedz jeszcz że ta babka na zdjęciu z projektu
            domu to twoja druga połowa ( żona ) będzie jeszcze weselej jak powiesz że ta
            pani to druga połowa brygady do robienia betonu noszenia dzisiątek ton wapna
            piasku i cementu . Trele morele za 4-8 lat może coś sknocisz skleisz ale czy to
            nazwać domemem budową tkie papranie się z robotą .
            • Gość: cyk Re: koszt budowy IP: *.migutmedia.pl 08.08.05, 14:30
              Hmm, składnia i styl argumentacji dobregodomu.
              Ale jeżeli to on (bo i IP w chello się zgadza), to wreszcie dobrał sobie
              właściwego nicka: "nadęty fachman", to jest to!!!
            • Gość: BUDOWNICZY. Re: odpowiedż "nadety fachman" IP: *.jasieniec.sdi.tpnet.pl 10.08.05, 16:45
              Mialem Ci nie odpowiadac ale mysle ze masz firme budowlana i jestes zły ze ktos
              sobie prawie sam morze zbudowac dom i gdyby wszyscy sami budowali to bys nie
              mial co robic. Jak widzisz to nie moje zdjecie tylko projekt architektow
              Panstwa Lipinskich z Wroclawia a moja zonka jest duzo ladniejsza i wlasnie duzo
              pomogla przy budowie. Wlasnie jakos kleje ten dom i za pare dni no moze za
              parenascie dni pokryje dachem ten domek. Wlasnie mnie tylko stac na takie
              budowanie, moze Ciebie stac na zbudowanie w jednym roku, mnie nie, ale wierze
              ze mi sie uda w ciagu jeszcze 2-3 lat skonczyc i wprowadze sie do niego.
              Zreszta mam narazie gdzie mieszkac.
              Pozdrawiam.
          • mifsc Re: koszt budowy- do budowniczy - pilne 07.08.05, 22:35
            www.lipinscy.pl/14142.xml?page=1
            Podnieś okno (w klatce schodowej, na dole) pod sam strop, bo schody zasłonią Ci
            widok. Wyprostuj schody na zabiegowe, ze spocznikiem, bo okna nad nimi, na
            piętrze nie umyjesz (nie będzie jak postawić drabiny. Tak wynika z projektu na
            w/w stronie. W projekcie właściwym może być inne rozwiązanie.
            Pozdrawiam mif
            • Gość: BUDOWNICZY. Re: odpowiedz dla mifsc. IP: *.jasieniec.sdi.tpnet.pl 10.08.05, 16:59
              Rzeczywiscie schody w tym projekcie byly sknocone, ale zrobilem juz wlasnie tak
              jak piszesz, podnioslem okno i schody sa wykonane ze spocznikiem, wlasnie zonka
              mi powiedziala - a jak ja bede myła te wysoko okno? - i tak musialem zmienic to.
              Schody są wylewane z betonu, ale potem wyłoze drewnem.
              Pozdrawiam.
              • Gość: mif Re: odpowiedz dla mifsc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 23:38
                Gość portalu: BUDOWNICZY. napisał(a):
                > Schody są wylewane z betonu, ale potem wyłoze drewnem.

Podstopnice zrób z aglomarmuru ( takiego, jak robi się parapety), białego.
                Schody dostaną "lekkości" i łatwo się zmywa.
                Z balkonów zrezygnowałbym. Kłopot z myciem i odśnieżaniem, a prawie żadnego nie
                ma z nich pożytku.
                Pozdrawiam
    • tomaszn1 Re: koszt budowy 17.08.05, 22:18
      Buduję na Maurach domek z poddaszem użytkowym 78,6m2 + taras bet.20 m2. Start
      25.04 br koniec stanu surowego otwartego 11.08.
      Fundanent z bloczków bet.1,4m (ława 2xszersza niż w projekcie), ściany
      bet.kom.24cm na klej, strop drewniany z poszyciem OSB 3 cm,krokwie 15x5 co 75cm,
      dachówka cem. Euronit, syt.kominowy Schidel, rynny Marley.
      Wszystkie koszty do tej pory prawie 40tys. zł (2/3 z koszotysu wstępnego)
      Trudno mi sobie wyobrazić żeby domek parterowy o tej powierzchni był tańszy.
      Dach wbrew pozorom to nie majątek - dachówka (dekarz mówił, że nie gorsza niż
      Brass) po 24zł/m2,obróbki też w normie.

A chodzenie po schodach ? - ile razy dziennie chodzi się do sypialni.

Najważniejsze nie oglądajcie się wstecz, podejmijcie decyzję i nie wracajcie do
      poprzedniego pomysłu. Ja myślałem o domku parterowym, ale plan zagosp.przestrz.
      określił budynki na styl mazurski z dachem pochyłym 45o.
      Musiałem zmienić decyzję , buduję z poddaszem i nie żałuję tego, czego i Wam życzę.

Pozdrawiam
      Tomasz

• Gość: mif Re: koszt budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 23:57
        Zaoszczędziłeś na stropie (przy takiej powierzchni domu, strop drewniany
        wytrzyma, ale będzie głośny). Krokwie 15 x 5 wytrzymają, ale dołożysz do
        ocieplenia (20 cm wełny nie zmieści się w krokwiach). Kosztorys wstępny jest
        zbyt optymistyczny. Jeżeli nie założyłeś Marleya, to kup i załóż Gamrata. Marley
        jest drogi, jakość wcale nie lepsza od Gamrata i ma głupie rozwiązanie
        wyczystek. Wyczystka Gamrata pasuje do Marleya, najlepiej przez redukcję stożkową :)
        Właśnie tak zakończyłem, na dole, rury spustowe Marleya.
        Budujesz domek letniskowy, czy kawalerkę :)
        • tomaszn1 Re: koszt budowy 18.08.05, 13:37
          Do informacji dla mif-a:
          Domek na razie letniskowy, docelowo będzie całoroczny.
          Kosztorys wstępny na szczęście był zbyt pesymistyczny i wydałem dotąd dużo
          mniej niż określono w dokumentacji.
          Orynnowanie Marleya jest już założone, majster przekonał mnie, że nie warto
          oszczędzać 100-200zł i kupować tańszego, zresztą o czym mówimy to był wydatek
          1,3tys.zł

Wracając do sedna - czyli co taniej.
          Szacuję, że budując domek z poddaszem zaosczędziłem co najmniej 1/5 kosztów
          stanu surowego. Na to składały się mniejsze powierzchnie fundamentów, płyty
          betonowej, ścian i wieńców (powierzchnie więźby i dachu są porównywalne).
          Pozostałe koszty - instalacje, izolacje, wykończenie - będą już podobne.

Jeszcze nawiązując do stropu drewnianego, będzie głośniejszy od betonu, ale
          przy stosunkowo niskich kosztach można go wyciszyć. Na razie przykleiłem
          specjalną wełnę na krokwie pod płyty OSB (rolka 75zł)oraz na mur między stykiem
          z płytami pocięta w pasy piankę (10zł + 8zł klej tapic).
          Na tym znajdzie się suchy jastrych lub inna podłoga pływająca.
          Zresztą tańczyć będziemy na dole, a na gorze spać.

PS: Dodatkowa ważna korzyść domu z poddaszem - mniejsza zabudowa działki.

• Gość: mif Re: koszt budowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 23:42
            Też miałem domek letniskowy ze stropem drewnianym i było super: lepsza
            wentylacja góra/dół (niż u sąsiadów z żelbetu), spanie na górze. Tani w
            wykonaniu, ale to był domek letniskowy, mimo że ocieplony i całoroczny.
            Mieszkalny rządzi się innymi wymaganiami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka