-
Nie robię surówek z marchewki, bo starta na dużych oczkach jest strasznie twarda i dosłownie rośnie mi w ustach, a na drobnej tarce wychodzi, jak dla niemowlaka. Tymczasem nie raz jadłam w różnych barach i marchew była wiotka, miękka, mimo, że nie była drobno starta. Jak uzyskać taki efekt? Bo chyba nie poprzez trzymanie we wrzątku.
-
słyszałam że surową marchew podajemy dziecku dopiero w pierwszym roku życia
-
nie próbowałam z majonezem, ale marchew z czosnkiem jest też przepyszna z
winegretem (klasyk z oliwy z oliwek, soli i octu winnego lub soku z cytryny);
ten czosnek można też wetrzeć do winegretu po prostu, rozcierając z solą...
Niezwykle to jest smakowite, porównania z marchwią na słodko (błe) nie ma!
Mój sześcioletni syn wsuwa, aż mu się uszy trzęsą!
PS. Marchew trzeba oczywiście na grubej tarce...
-
Zaczelam diete w poniedzialek, noi przeczytalam ze nie wolno pic
napojow z kofeina - w tym herbata niestety. NIe wyobrazam sobie
przetrwac 2 tyg. bez cieplego picia :( nabylam ostatnio herbate
decaf, czyli niby jest bez kofeiny to sadzicie ze bedzie ok jesli ja
bede popijala codzien? narazie pije gorzka, ale chyba kupie sobie
słodzik bo gdzies brak mi cukru w jakiejkolwiek postaci :) gdzie
takze wpadlo mi w oko ze mozna chrupac surowa marchewke w I fazie -
prawda czy falsz? bo j...
-
Mam mrozona (rozmorozona) pange i niecala marchew, pol cebuli i kilka lodyg
selera - da sie z tego zrobic jakas potrawe na cieplo? Zapiec, udusic...?
-
macie pomysł na jakiś sos do makaronu?ja mało biegła w tym
temacie,a mam już dość tych schabików i kurczaków ;))
-
Mam pytanie odnośnie marchwii.
W art. Pana dra Janusa znalazłam informację, że jest ona niewskazana:
gotowana - zabroniona, surowa - w małych ilościach.
Mam pytanie: dlaczego (chodzi przede wszystkim o surową)?
Przecież IG surowej marchwii wynosi 16/30 (na Pana stronie 30, na stronie, do
której podaje Pan link 30 - ???), czyli nie jest wcale taki wysoki.
Marchew jest produktem średnio/wysoko zasadowym, jest nieoceniona przy
zwalczaniu robaków - wydawałoby się: produkt idealny. Tym b...
-
Witam :) I mam takie pytanie... Dieta SB bazuje na pokarmach o niskim indeksie
glikemicznym, tymczasem w książce Agatstona marchew jest zakazana. A przecież
surowa marchew ma IG bodajże 30 czy coś koło tego. Czy to możliwe, że wkradło
się przekłamanie, bo autor miał na myśli gotowaną (której IG jest dużo
wyższy?) Czy rzeczywiście z marchwią surową jest coś "dietetycznie nie tak"?
Jeśli tak, to co? Może coś o tym wiecie?
-
Czy można zrobić z marchewki jakieś przetwory? można zamrażać?
Mam duuużą ilość marchwi i muszę coś z nią zrobić. Proszę o pomysły i
przepisy.
-
powiedzcie co jeszcze da sie zrobic z marchwi. oprócz ciasta typu piernik?
-
prosze o pomoc, musze zrobic surowki z marchewki na 50 osob. nie mam pojecia ile kilo marchwi potrzebuje...
-
ma ktos sprawdzony przepis?
-
Bardzo proszę, napiszcie, ile (orientacyjnie) potrzeba marchwi na sok – np.
na jedną szklankę? Zamierzam kupić sokowirówkę, chciałabym wiedzieć, czy
opłaca się samemu robić świeży sok.
-
chodzi mi o ten portugalski przepis
-
No, nie będę od razu pisał, że świetna i że żal mi tych lat bez marchwi, ale
dało się zjeść.
Całość wyglądała tak:
- wieprzowina pokrojona w kostkę gulaszową - osmażona na tłuszczu
- marchew pokrojona w podobne plastry - też do gara
- cebula z zielonymi częściami, dość grubo skrojona - takoż
- do tego kminek (nie ma świnka bez kminka) + pieprz, sól + sambal (bez niego
nic). Wahnąłem się czy dodać sos pieprzowy i ostrą paprykę, ale odpuściłem.
Jakby co - można dać dziś.
Po zamknięc...
-
Surowej czy ugotowanej ? Spotkałam się z dwoma przepisami, w których w jednym
mówi się, że marchew ma być ugotowana a w drugim w ogóle nie jest określone,
jaka to ma być marchewka. Pomóżcie, z górsy dziekuję :)
-
Dostałam "trochę marchwi" no i raczej nie bedą ja pakować w słoki, bo w
ubieglym roku pokroilam w kosteczke itd itp potem do słoika i było
niejadalne... mam talent jak widać. No i może zamoroziłabym, tylko czy
najpierw (przed zamrożeniem) wrzucić na chwile do osolonej wody (tak jak
fasolke), czy moza pokroić w kosteczke i zaraz mrozić..
Pomóżcie laikowi z ogromymi chęciami!
-
no własnie przejrzałam wyszukiwarke i nie znalazlam nic,chcę zrobić surówkę z
jabłka i marchewki i tak sobie myślę co do tego dadać czy tylko sam cukier
(jabłka kwaśne)czy moze śmietanę a moze jeszcze chrzan?a majonez?chyba by nie
pasował,podpowiedzcie mi proszę;-)
-
Kiedyś, gdzieś, nie pamiętam, obiło mi się o uszy, że nie należy jeść tego zielonego kiełka który jest w środku ząbka czosnku bo jest ciężkostrawny lub może nawet w jakiś sposób szkodliwy. Może tak jak solanina w marchwi lub ziemniakach? A może skoro to kiełkujący czosnek to wręcz przeciwnie - tak jak kiełki nasion - jest bogaty w jakieś substancje odżywcze? Czy ktoś wie coś na ten temat? Jeść zielony środek czy lepiej wyjmować i wyrzucać?
-
Niedawno jadłam coś bardzo smacznego ale nie wiem jak to dokładnie zorbić,
dlatego proszę Was o radę - już nie raz z nich korzystałam i wiem że są
niezawodne
Był to ugotowany na półtwardo kalafior, brokuła do tego marchew i jajko i
najbardziej zastanawia mnie jaki do tego można zrobić sos???
Ten co jadłam podobno był z majonezu i kwaśnej śmietany?
Ale czy coś takiego może być? I jak to zrobić tak krok po kroku?
Czy ktoś mi coś podpowie?