Dodaj do ulubionych

Projekt - proszę o komentarze

IP: *.pub1.ino.tvknet.pl 10.08.05, 22:40
Podoba mi się taki oto domek:
www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=25&action=showProject

Proszę doświadczone głowy o wszelkie komentarze. Domek jest mały i taki ma
być. Myślę, że funkcjonalny. Rodzinka 2+ 2 i tak już zostanie. Mamy
ograniczone fundusze i większy dom nie chodzi w rachubę, kredyty odpadają. Nie
piszcie więc, że jest mały, bo to wiem. Z drugiej strony jest 2 razy większy
niż nasze 3 pokojowe miszkanie.

Podoba mi się, że cześć sypialna z odrębna łazienka jest umieszczona w jednym
miejscu, a salon połączony jest z kuchnią.

Zalezy mi na uwagach dotyczących funkcjonalności domu i ekonomiczności budowy
i późniejszego uzytkowania (rozmieszczenie łazienek, pomieszcz, gosp., które
ma byc pralnia i kotłownią 2 w 1, kuchni, i kominka) oraz wszelkich innych.

pzdr.
ew
Obserwuj wątek
    • Gość: mif Re: Projekt - proszę o komentarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.05, 23:12
      Gość portalu: ewelina napisał(a):

"...Mamy
      > ograniczone fundusze i większy dom nie chodzi w rachubę, kredyty odpadają.

Więc po co drogi dach w L? Tym bardziej, że taras nie jest zadaszony. Dlaczego
      zasłaniasz widok ogrodu z lewej strony tarasu? Na prostokącie zmieszczą się
      wszystkie pomieszczenia. Tańszy dach, tańsza elewacja. Najwięcej można
      zaoszczędzić budując na projekcie indywidualnym, a ten potraktować jako inspirację.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571
      Z drugiej strony jest 2 razy większy
      > niż nasze 3 pokojowe miszkanie.
      >
      > Podoba mi się, że cześć sypialna z odrębna łazienka jest umieszczona w jednym
      > miejscu, a salon połączony jest z kuchnią.
      >
      > Zalezy mi na uwagach dotyczących funkcjonalności domu i ekonomiczności budowy
      > i późniejszego uzytkowania (rozmieszczenie łazienek, pomieszcz, gosp., które
      > ma byc pralnia i kotłownią 2 w 1, kuchni, i kominka) oraz wszelkich innych.
      >
    • Gość: cyk Re: Projekt - proszę o komentarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 08:44
      Pomieszczenie gospodarcze 4.2 m2 to za mało na pralnię i kotłownię.
      Trzeba z 6 m2, a wtedy możesz jeszcze zrobić tam suszarnię pod sufitem, ale
      piec nie może być węglowy :)
      • Gość: agaelgam Re: Projekt - proszę o komentarze IP: 62.111.195.* 11.08.05, 09:22
        no wlasnie, chciałam zapytać jak będziesz ogrzewała dom. Pomieszczenie
        gospodarcze jest za małe na kotłownię.
        • Gość: ewelina Re: Projekt - proszę o komentarze IP: *.pub1.ino.tvknet.pl 11.08.05, 12:07
          Ogrzewanie kominkowe + gazowe. Byłby tam tylko piecyk gazowy i pralka. Żadnej
          wanny do prania ręcznego nie. Chyba więc takie małe pomieszczenie wystarczy. czy
          sie mylę?

Poza tym stryszek byłby zaadaptowany na "graciarnię".

Do mifa - osłonięty taras jak dla mnie jest atutem, a sporą część ogrodu i tak
          będę widziała. Działka jest dostatecznie duża, będzie tam też drewniana altana z
          której będzie widać cały ogród i plac zabaw dla maluchów. Poza tym dom mi sie
          podoba, bardziej zależy mi na uwagach bardziej technicznych, trudnych do
          wychwycenia przez laika, a nie wizualnych.
          • Gość: cyk Re: Projekt - proszę o komentarze IP: *.migutmedia.pl 11.08.05, 15:17
            No ale zimą też trzeba gdzieś suszyć uprane rzeczy...
            Będziesz nosić do...? Nawet rozstawian suszarka tam się nie bardzo zmieści.
            Poza tym przy tym kącie dachu stryszek będzie bardzo niziutki i malutki.
            mif zauważył też spory koszt takiego dachu, to jednak sprawa ogólnej wizji
            domu - najtańsze sa dwuspadowe, proste...
    • ela.tu-i-tam Re: Projekt - proszę o komentarze 11.08.05, 14:27
      Ladny i funkcjonalny jest ten dom.

Nie licz prosze, ze jest 2 razy wiekszy niz mieszkanie, bo w domu czy kolo domu
      jest zawsze potrzeba wiecej miejsca niz w mieszkaniu - ale to nie szkodzi, by
      od D09 zaczac.

Moze zanim go postawisz, pomysl ze dolozysz pozniej garaz na 2 samochody - a
      takze na kosiarke do trawy, widly do kopania grzadek, grabie na opadajace
      liscie, kat do majsterkowania, drzewo do komina, itp.
      Czyli ustaw tak dom aby przy wjezdzie na teren dalo sie postawic ten garaz, i
      zeby jakos ladnie razem wygladalo.

Mam jedna obserwacje, zwiazana z wejsciowymi drzwiami, i nie dotyczy to tylko
      tego domu. Otoz Polska to jest chyba jedyny kraj, gdzie sie buduje domki
      rodzinne z drzwiami otwieranymi na zewnatrz - wrzedzie indziej gdzie bylam jest
      otwierane do srodka. Ja bym otwierala do srodka.

• Gość: ewelina Re: Projekt - proszę o komentarze IP: 217.98.71.* 11.08.05, 15:14
        ela.tu-i-tam napisała:

> Ladny i funkcjonalny jest ten dom.
        >
        > Nie licz prosze, ze jest 2 razy wiekszy niz mieszkanie, bo w domu czy kolo domu
        >
        > jest zawsze potrzeba wiecej miejsca niz w mieszkaniu - ale to nie szkodzi, by
        > od D09 zaczac.
        >
        >
        > Moze zanim go postawisz, pomysl ze dolozysz pozniej garaz na 2 samochody - a
        > takze na kosiarke do trawy, widly do kopania grzadek, grabie na opadajace
        > liscie, kat do majsterkowania, drzewo do komina, itp.
        > Czyli ustaw tak dom aby przy wjezdzie na teren dalo sie postawic ten garaz, i
        > zeby jakos ladnie razem wygladalo.

Tak, pomyślałam już o tym. Dlatego te 102 m ma być tylko do zamieszkania.
        Grabie, kosiarka itp. będą miały swoje miejsce w komórce przy garażu lub w samym
        garażu. A poza tym strych chcemy zaadaptować na graciarnię, gdzie można
        przechowywać rzeczy używane sporadycznie.

> Mam jedna obserwacje, zwiazana z wejsciowymi drzwiami, i nie dotyczy to tylko
        > tego domu. Otoz Polska to jest chyba jedyny kraj, gdzie sie buduje domki
        > rodzinne z drzwiami otwieranymi na zewnatrz - wrzedzie indziej gdzie bylam jest
        >
        > otwierane do srodka. Ja bym otwierala do srodka.

U moich rodziców otwierane są do środka. Dzięki za info, nie zwróciłam uwagi.

pzdr.
        ew
        • Gość: cyk Re: Projekt - proszę o komentarze IP: *.migutmedia.pl 11.08.05, 15:26
          O ile pamiętam zasada jest taka, że drzwi narażone na zalewanie od góry otwiera
          się do wewnątrz - tutaj tego problemu nie ma. A drzwi otwierane do wnętrza
          wiatrołapu, to tylko dalsze zmniejszenie powierzchni użytecznej w niedużym
          pomieszczeniu.
          Poza tym drzwi otwierane na zewnątrz ułatwiają ewakuację w razie pożaru, wtedy
          tłum napiera na drzwi i nawet jeśli są zamknięte, łatwiej je wyłamać :)...
        • ela.tu-i-tam Re: Projekt - proszę o komentarze 11.08.05, 16:29
          > A poza tym strych chcemy zaadaptować na graciarnię, gdzie można
          > przechowywać rzeczy używane sporadycznie.

To nie koniecznie jest latwe czy mozliwe.
          W opisie domu jest napisane:
          - Kąt nachylenia dachu 25°
          - Wysokość domu w kalenicy 5,40 m
          - Wysokość parteru 2,66 m
          Pod kalenica na strychu bedziesz miala z 2,1 m
          wysokosc 5,40 - parter 2,66 - grubosc dachu z isolacja 0,4 (na oko)
          - grubosc sufitu 0,2 (na oko) = 2,14
          Powiedzmy, ze bedzie na oko z 2 metry szerokosci gdzie da sie stac pod sufitem,
          na szerokosc domu, czyli 11,7 m. Na sklad roznych rzeczy to starczy, ale
          (a) jak bedzie zrobiony strop ? (b) jak tam sie dostac ?

W opisie jest napisane
          Strop: drewniany (dolny pas wiązara dachowego)
          Ja bym sprawdzila nastepujace aspekty:
          (1) gdzie pojdzie izolacja dachu: nad stropem, czy pod dachowka ? Izolacja jest
          tansza polozona nad stropem - mniej i latwiej, ale wtedy nie koniecznie daje
          sie tam wejsc.
          (2) jak ten strop ma byc zrobiony: czy to jest gipsowa plystka przyczepiona do
          drzewa konstrukcji dachu ? wtedy nie ma jak po tym chodzic; czy strop jest
          zrobiony tak, ze to jest podloga strychu - wtedy sie da.

Powiedzmy, ze masz same "dobre" odpowiedzi o stropie, czyli:
          - strop to takze podloga po ktorej daje sie chodzic na poddaszu
          - izolacja dachu jest pod dachowka
          Wtedy pozostaje "jak sie tam dostac", ktore trzeba rozwiazac przed konstrukcja.
          Moim skromnym zdaniem wtedy trzeba posunac na prawo scianke od jadalni (tam
          gdzie stol) o jakies 60-80 cm, i strome schody zaczac idac od hallu w strone
          pokoju 7.
          • Gość: cyk Re: Projekt - proszę o komentarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 17:38
            Dobrym pomysłem na podłogę pod samym dachem jest wykorzystanie desek z
            szalunków. Wiele osób tak robi - tak mi powiedział mój murarz. Rzeczywiście
            metr sześcienny desek budowlanych 3 cm, który kupiłem, z nawiązką wystarczył
            żeby po zakończeniu prac pokryć nimi stryszek nad jętkami poddasza (ok. 40 m2).
            Fakt, piękne nie są :). Ale można je będzie obic np. cienką płytą pliśniową
            (ok. 4 PLN/m2)
            Myślę, że przy tej rozpiętości belki będa wystarczająco mocne.
            Problemem takich składzików jest dostęp do nich - rozkładane w dół schody
            czynia trudnym wstawienie tam nawet rowerów... Kłopotliwe jest także ocieplanie
            takiego włazu, a trzeba.
            • Gość: mif Re: Projekt - proszę o komentarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 23:49
              Gość portalu: cyk napisał(a):

> Dobrym pomysłem na podłogę pod samym dachem jest wykorzystanie desek z
              > szalunków. Wiele osób tak robi - tak mi powiedział mój murarz..."

... a nie cieśla lub stolarz. Deski z szalunków przeżyły swoje. Destrukcja
              drewna z kontaktu z cementem i wapnem już się rozpoczęła. Pod warstwą resztek
              cementu zaprawy nie zobaczysz, czy robak tego nie gryzie. Nie wkładaj
              "badziewia" pod dach mieszkalny. Wyciągnij gwoździe, ułóż na sztaplu i czekaj,
              kiedy się przydadzą. Na budowie i kilka lat po zakończeniu, jeszcze je
              wykorzystasz. Szalunki murków ogrodzeniowych, szalunki fundamentów pod
              drewutnię, przykrycie drewna do kominka, budowa kompostownika. Możesz część ich
              sprzedać za połowę ceny pełnowartościowej tarcicy. Ale zostaw sobie ok. 30
              sztuk. Po roku mieszkania w nowym domu, jest masę pomysłów i projektów
              modernizacyjnych.
              :)
              Z własnego doświadczenia mif

• Gość: ewelina Re: Projekt - proszę o komentarze IP: 82.139.8.* 12.08.05, 19:37
              Myślałam właśnie o takich rozkładanych schodach , bo nie chcę tracić pow.
              użytkowej na rzecz schodów. Problem z wstawieniem rowerów czy kosiarki odpada,
              bo będę je trzymała w garażu. Teraz na działce stoi blaszak, później mam zamiar
              postawić garaż murowany, jak kasy wystarczy.

Myśląc o wykorzystaniu strychu na graciarnię miałam na względzie przechowywanie
              tam rzeczy naprawdę sporadycznie wykorzystywanych (narty, namiot, buty zimowe
              nie używane w sezonie letnim i odwrotnie, zapasowa kołdra i poduchy dla gości
              itp.), więc chyba te schody nie będą dużym utrudnieniem.

A jak widzicie rozmieszczenie łazienek? Czy nie są za daleko od kotłowni i
              kuchni? Najlepiej jest chyba jak są blisko siebie. Z drugiej strony podoba mi
              się to, że łazienka prywatna (5) jest z dala od salonu. Goście będą korzystać z
              łazienki nr 3.

pzdr.
              ewelina
    • Gość: Hera Re: Projekt - proszę o komentarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 21:27
      Przepraszam,że od razu go skrytykuję,i nie chodzi mi o rozklad,ale o
      koszty.Dach ma wiązary i przyszlości piętra nie wykorzystasz na adaptację,a
      masz małe pociechy.Wiesz jaki to komfort dla dzieci nie mieszkać na tym samym
      poziomie co rodzice.Kominy rozstrzelone po calej połaci dachu,W salonie brak
      kominka ,a więc nowy komin do postawienia.Bardzo chaotyczny ten projekt.może
      nie mam prawa tak krytykować,ale SAMI postawiliśmy dom ze Studia Atrium,tam
      kominy są w szczycie i śą to najpiękniejsze projekty DOMY W
      TRADYCJI.Pozdrowienia.WROCŁAW

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka