Dodaj do ulubionych

Pytanie do MIFa

IP: *.bochnia.pl 06.01.06, 00:00
WIdzę że Pan Mif jest dość częstym gościem tego forum dotyczącego szeroko
rozumianego budownictwa. Czytając jego opinie możnia śmiało stwierdzić że się
orientuje w temacie i dość dobrze zna się na rzeczy. Sam jestem na etapie
wyboru projektu i co tu dużo pisać mam z tym spory problem. Bardzo bym prosił
pana Mifa o udzielenie informacji odnośnie idealnego dla niego projektu z
oczywistym uzasadnieniem tej tezy. Nie ukrywam, że jako kompletny laik w tej
dziedzienie podobają mi się domy - typu Akacja, Wierzba, Pinokio, Asia (myślę
żę pan MIF wie o czym pisze) no ale z tego co każdy wie sam wygląd to nie
wszytsko. Jeżeli Pan MIF byłby tak łaskawy i udzielił mi informacji odnośnie
projektu podobnego do wymienionych (wygląd zewnętrzny) a przy tym będącego
ideałem dla niego byłbym w siódmym niebie.
Pozdrawiam gorąco
Obserwuj wątek
    • Gość: mif Re: Pytanie do MIFa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 00:46
      Nie ma domu idealnego. Zawsze występuje kompromis oczekiwań i możliwości.
      Oczekiwania, to nasze upodobania, przyzwyczajenia w życiu codziennym. Wygoda -
      przede wszystkim i związane z tym: zapotrzebowanie na ilość pomieszczeń, ich
      funkcje, wielkość i rozkład w przestrzeni budynku.
      Kompromis, to możliwości finansowe realizacji, warunki zabudowy, ukształtowanie
      terenu, dobór technologii wykonania.
      Poniższe linki powinny wytłumaczyć dużo, choć nie wyczerpują tematu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571&a=25650786
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571&a=25607124
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=33290777
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=31600026
      pozdrawiam mif
    • Gość: ekipa Re: Pytanie do MIFa IP: *.chello.pl 06.01.06, 06:33
      Ile kosztowała TWA CHAT 299M2 BUDOWANA SYSTEM GOSPODARCZYM TACKA KIEKNIA ŁOPATA
      realizacja domu rok w dwa lata kalendażowe ( dane od pana mif)
      Dpm z pustakóe ceramicznych typu max ( bo oddycha ) Potam docielony za namową
      artkułu Urbana zstropianem bo zimny mur powstał ( już nie oddycha bo styropin
      nie jest paraprzepyszczalny ). Ile razy przrczytałeś mif rady muratora aby tak
      budować www.voila.pl/index.php?dod=1&pid=7662
      • jarecki_2 Re: Pytanie do MIFa 06.01.06, 10:26
        Mif przynajmniej coć, być może, w życiu przeczytał. Rota buahahahahahaha
        • rispetto Re: Pytanie do MIFa 06.01.06, 13:33
          I odróżnieniu od ekipy coś zbudował.
          • Gość: ekipa,wawa Re: Pytanie do MIFa IP: *.chello.pl 06.01.06, 14:07
            To fakt mif tylko ,,coś,, zbudował , a miał być dom za optymalne
            pieniądze .Chyba nie powiecie mi tu że nasz ,,pan mif,, to naiwny zbyt
            bogaty ,,frajer,,( to prznośnia ) , który przepłaca dzisiątki tysięcy zł.
            gdy to nie jest konieczne .
            • jarecki_2 Re: Pytanie do MIFa 06.01.06, 14:31
              To akurat nie Twoja sprawa czy ktoś przepłaca czy nie. Miał ochotę przepłacić
              to może przepłacił, a może nie. Wydaje się jednak że, mif coś zbudował w życiu,
              na pewno coś przeczytał, istnieje prawdopodobieństwo że nikogo nie okradł i nie
              oszukał, jak się odzywa to na temat i z sensem, a Tobie kołku jeszcze nie udała
              się żadna z tych rzeczy. Rota baranie, rota...... buahahahahaha
              • Gość: ekipa Re: Pytanie do MIFa IP: *.chello.pl 06.01.06, 14:59
                Coś zbudował
                coś przeczytał
                istnieje prawdopodobieństwo
                Co ty gadsz jarecki coś tam zbudował to tak niewiele zbyt mało aby dom
                powstał za optymalne pieniądze i w optymalnym czasie . Gadacie coś tam
                zbudował wierzę , to dobre dla frajerów inwestorów w ręczne robótki,, .
                Potrzebne konkrety , liczby , a mif zapadł na amnezję
                jeśli chodzi o koszty budowy , czy to przez takie liczenie
                coś tam koszowały materiały
                coś tam zapłacono robolom .
                To amnezja pourazowa wna koszt ,,gospodarczej,, budowy Ha , Ha , Ha .
                Z gospodarczym postępowaniem to wcale związku hobbystyczne budowanie
                Teraz wmawia sobie pan mif . Jestm dumny że coś tam w końcu zbudowałem .
                • rispetto Pokarz wreszcie jakieś swoje dzieło 06.01.06, 15:41
                  już nie mówię o domu, ale chociaż skończona łazienka, z której kpisz
    • Gość: ekipa.wawa do MIFa czy wzoroałeś się na radach muratora IP: *.chello.pl 06.01.06, 15:06
      Link do pliku: voila.pl/re0eg/?1
      • Gość: mif czy wzoroałeś się na radach murator ; NIE n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 15:28
        • Gość: ekipa Re: czy wzoroałeś się na radach murator ; NIE IP: *.chello.pl 06.01.06, 15:31
          Dzięki to wiele wyjaśnia . Budowałeś na oko . Prawie norma w Polsce w systemie
          tak zwanym gospodarczym.Czy pamiętsz choć ile osób średnio oczywiście miała
          ekipa budująca dom.
          • mif4 Re: czy wzoroałeś się na radach murator ; NIE 06.01.06, 15:45
            fundamenty i ściany 4 soby
            dach - 6 osób
            tynki, wylewki, schody 3-4 soby
            instalacje 2 - 4 osoby
            wykończeniówka 4
            ogrodzenie 6 osób
            zakładanie trawnika 5 osób później z żoną i wyszło zdecydowanie lepiej
            itd.
            • rispetto Re: czy wzoroałeś się na radach murator ; NIE 06.01.06, 15:48
              zaraz napisze, że partacze, przepłaciłeś itede. Zakład?
              • mif4 Re: czy wzoroałeś się na radach murator ; NIE 06.01.06, 15:49
                Wiem, ale zobacz, jak mu się łapki trzęsą. To już nałogowiec :)
                • jarecki_2 Re: czy wzoroałeś się na radach murator ; NIE 06.01.06, 15:55
                  Po co dyskutować z pętakiem.
            • Gość: ekipa Re: czy wzoroałeś się na radach murator ; NIE IP: *.chello.pl 06.01.06, 16:08
              zaczynasz odzyskiwać pamięć . Cieszę się , bez obaw inspekcji wizji lokalnej
              nie bedzie tak beznadziejnie długo budowanych domów jest wiele w Polsce
              mogę sobie zrobić fotkę z idiotycznie drogiej budoey niemal ,,za progiem,,

mif dzięki 14 osób sporo luda.
              Musieli Cię nieżle szaronąc Samo wykarmoć tak liczne towarzycho , dopdając
              jeszcze jakieś kieszonkowe ,, za robotę ,, sporo kasy kosznar .
              powiedzmy 10 osób x 8000 zł to 8000 zł. miesiecznie x2 lata
              ( dane oczywiście całkowicie średnie przesadzone umyślnie )
              Zstanawiające jest skąd , aż takie koszty wykończenia domu pisałeś że
              pochłonęły 3/4 kosztów albo koszmarnie drodzy Ci Twoi fachmani 4 osoby od
              wykończeń a może masz złote klamki u drzwi . Sprawdź ( amnezja ) Pozdro .
              • jarecki_2 Re: czy wzoroałeś się na radach murator ; NIE 06.01.06, 16:16
                Gość portalu: ekipa napisał(a):
                powiedzmy 10 osób x 8000 zł to 8000 zł. miesiecznie x2 lata

Ty kretynie, liczyć również nie umiesz? Chłopie chodziłeś do szkoły specjalnej
                i robiłeś młotki? Co za pacan.
                • Gość: mif Re: czy wzoroałeś się na radach murator ; NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 16:56
                  Jak czyta, tak pisze i tak liczy. W głowie trochę mu się namieszało, od
                  liczenia kur i kaczek, co mama do szkoły nauczycielkom dawała, co by chłoptaś
                  zaliczył podstawówkę.
              • mif4 Re: czy wzoroałeś się na radach murator ; NIE 06.01.06, 16:23
                Zamiast pisać głupoty, to policz:
                stan surowy zamknięty to, w zależności od standardu wykończenia, między 1/3 a
                1/2 wykończenia domu ( z podłogami, flizami, kominkiem, łazienkami, kuchnią,
                sprzętem agd, alarmami, automatami otwierania bram, wideo-domofonami itp.).
                Dolicz założenie ogrodu, ogrodzenie, podjazdy, nasadzenia, opaski, ścieżki,
                małą architekturę itp. duperele. Robi się suma, gdzie, w zależności od
                standardu, gdzie stan surowy otwarty stanowi 1/4 do 1/3 całości wykonanych prac.
                • rispetto Re: czy wzoroałeś się na radach murator ; NIE 06.01.06, 17:53
                  Szkoda, że nie założyliście się ze mną ;-) Zdjęć z pracy tego osła chyba się
                  nie doczekam. Na wszystkie posty pyszczy, a na pytanie o zdjęcia z wykonanej
                  roboty cisza.
                  • Gość: mif Re: czy wzoroałeś się na radach murator ; NIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 18:09
                    A czy chciałem się zakładać z pozycji przegranego? :)
                  • Gość: ekipa Re: czy wzoroałeś się na radach murator ; NIE IP: *.chello.pl 06.01.06, 18:14
                    rispetto napisał:
                    Na wszystkie posty pyszczy, a na pytanie o zdjęcia z wykonanej
                    > roboty cisza.

rispetto . a czy forum to rewia mody albo platforma reklam firm i firemek .
                    i mfachmanów . raczej nie zauważyłem takiej nazwy i nic w ty stylu .
                • Gość: ekipa czy wzoroałeś się na Autor: Gość: martyna IP: *. IP: *.chello.pl 06.01.06, 18:11

Dobra nie da się zwami ,,gadać,, Traktujecie chałupę mif jakl niemal
                  sanktuarium ( nie ważne ile i zaile ) ważne że zbydował
                  Sprawdźmy inny podobny w gsabarytach dom prawie 200 m2 już z kosztami

Autor: Gość: martyna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
                  Data: 02.01.06, 16:42 + dodaj do ulubionych wątków
                  -------------------------------------------------------------------------------
                  Ja właśnie jestem na etapie budowy domu parter +poddasze, w sumie 196m. W
                  listopadzie ekipa skończyła stan surowy. W sumie materiały i robocizna wyniosły
                  132 tyś.zł. (bez okien i drzwi)Za robociznę zapłaciłam 40 tyś., reszta to
                  materiały. Nie wliczam w to doprowadzenia wody i prądu do budynku.

Co wy na to kupa wypalanej gliny albo pustakow z wapna i piasku zlepionych
                  wapnem z piaskiem za , aż 40 000 zł i ni to dom ni to inwestycja
                  użyteczna w czymklwiek na razie . Paranoja ( na zdrowy rozum , wywalić 40 000
                  zł na lepianki fachmanow z kielnią i łopatą . A dalej potem jeszcze aby można
                  zamieszkać , trzeba dwa razy tyle jak twierdził pan mif na wykocznia tynki
                  1200 m2 ( ściany strop , połać dachu ) czyli dzisiateki ton wapna z piaskiem
                  i dzisiątki tysiecuy złotych za ręczna papraninę kielnią i łopatą

Koszmarne ceny i prymityw jak na w XXI wiek. Podaję przykład tyk 1,5 cm waży
                  30 kg za m2 i robota tynkarza ( dobrego ) 15 zł za m2, To O,5 zł za 1 kilogram
                  wymieszania i nachlapania na scianę
                  Cena obłęd do zakceptowania tylko przez takich ,,maniaków,, jak mif ,zwłaszcza
                  że taka budowa , tynk-lepianka stan surowy zamkniety , musi potem suszyć się
                  wiele miesiecy wraz z tym i mur z tzw maxa ( razem ok. 1 rok ) I po co to.
                  Dom budować aby mieszkać 1 rok wynajmowania mieszkani to conajmniej 16 000 zł
                  w Warszawie

Tak na zdrowy rozum i krócej trwać moze budowa tym lepiej .
                  Pozdro. ekipa

• rispetto Re: czy wzoroałeś się na Autor: Gość: martyna I 06.01.06, 18:35
                    Gość portalu: ekipa napisał(a):
                    > tynki
                    > 1200 m2 ( ściany strop , połać dachu )

Tynkowanie połaci dachowej to nowatorstwo na skalę światową. Możesz jakiś
                    folderek podesłać jak wygląda otynkowany dach? Może kiedyś na starość będę
                    budował dom w cieplejszym kraju i z mniejszą ilością imbecyli twojego pokroju,
                    więc może wykorzystam tą nowinkę techniczną.
                    • Gość: ekipa Re: czy wzoroałeś się na Autor: Gość: martyna I IP: *.chello.pl 06.01.06, 18:47
                      rispetto
                      Na połać dachjową po docipleniu płyta gipsowa , też wymaga wiele roboty ,
                      dla domu 200 m2 połaci dachu do docielenia to około śednio 320-350 m2.
                      Zależnie od projektu budynku.
              • Gość: ekipa błąd 10 osób x 8000 zł to 8000 zł. miesiecznie x2 IP: *.chello.pl 06.01.06, 18:52
                W jednym z postów napisałem
                mif dzięki 14 osób sporo luda.
                > Musieli Cię nieżle szaronąc Samo wykarmoć tak liczne towarzycho , dopdając
                > jeszcze jakieś kieszonkowe ,, za robotę ,, sporo kasy kosznar .
                > powiedzmy 10 osób x 8000 zł to 8000 zł. miesięcznie

Oczywiście winno być napisane 10 osób x 800 zł = 8000zł miesięcznie
                soryy ekipa
                • Gość: mif Re: błąd 10 osób x 8000 zł to 8000 zł. miesieczni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 19:01
                  Skąd wziąłeś 10 osób na budowie, i to codziennie? Gdzie tak napisałem?
                  Są trzy możliwości:
                  1. nie te lata - embrion umysłowy
                  2. nie te oczy - ktoś Ci czyta i robi sobie... z Ciebie...
                  3. nie ten rozum - patrz pkt. 1
                  • rispetto Re: błąd 10 osób x 8000 zł to 8000 zł. miesieczni 06.01.06, 19:30
                    Ja zakreślam wszystkie trzy.
                    • jarecki_2 Re: błąd 10 osób x 8000 zł to 8000 zł. miesieczni 06.01.06, 20:06
                      Ale balet. Dajcie spokój bo pęknę.
                  • Gość: ekipa mif budowałeś co 4 dni robocze !!! IP: *.chello.pl 06.01.06, 20:16
                    A co budowałeś co 4 dni robocze czy jak , kiedyś wspomniałeś sam budowałem rok
                    w dwa lata kalendażowe . Tak pewnie jak zaleca murator 1 rok myry i dach kryty
                    papą drugi rok tynki i instalacje . ale kto /cię tam wie taki tajemniczy jesteś
                    jakby zlepianie pusyaków z wypalanej gliny wapnem z piaskiem , było , aż taką
                    tajemnicą , ile to można robić i w ile , osób ,, fachmanów ,, oświeć nas mif
                    jeśli oczywiście coś jeszcze pamiętasz ( 10 osób to średnia ) oczywiście
                    zawyżona dla dodanioa ,,smaczku,, tak rozgrzebywanej budowie pod zalecenia
                    gaztek .
                    • Gość: mif Re: mif budowałeś co 4 dni robocze !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 20:58
                      Gość portalu: ekipa vel dobrydom vel ekipa.wawa napisał głupoty, zgodne ze
                      swoją normą:
                      > w dwa lata kalendażowe .

W tym kalendażu święto ku czci... jest codziennie. Teraz wiem, dlaczego nie
                      pracujesz.

"...Tak pewnie jak zaleca murator 1 rok myry i dach kryty ..."

13 spotów z tytułem:
                      "czy wzoroałeś się na radach murator ; NIE"
                      nie wystarczyło, żebyś się oswoił z myślą, że nie korzystałem z rad Muratora.

Ile razy córka musi Ci powtarzać, żebyś zrozumiał, że ona chce cukierka.
                    • rispetto Re: mif budowałeś co 4 dni robocze !!! 06.01.06, 20:59
                      Policjant Crabtree z Allo Allo, to przy tobie prof. Miodek. Mówię oczywiście o
                      języku i umiejętności podługiwania się nim.
                      • Gość: ekipa Re: mif budowałeś pozdro. dla Pawełka IP: *.chello.pl 07.01.06, 09:49
                        rispetto napisał:

> Policjant Crabtree z Allo Allo, to przy tobie prof. Miodek. Mówię oczywiście
                        o języku i umiejętności podługiwania się nim.

rispetto : Coś Cię jednak ciągnie tu na forum w przerwach między oglądaniem
                        kolejnych seriali w telewizji . I Ty Pawełku ,,rispetto,, uważasaz się za
                        eksperta od budowania i remontów . Uczyć się trzeba a nie tylko
                        wlepiać ,,gały,, w TV Już wiem skąd u ciebie takie braki , śwat ludzie i
                        tschnologie zmieniają się , gościu rispetto : Prawie nigdy nie jest tak
                        dosłownie jak w telewizji pokazują ,,Pawełku,, gościu forum o nicku rispetto :
                        Pozdro .ekipa
    • marek_53 Re: Pytanie do MIFa 06.01.06, 20:57
      Oto całe forum . Pytanie było skierowane do "mifa" a odpowiedzi jak zwykle
      udzielała "ekipa wawa" , jak zwykle nie na temat , jedyny wszechwiedzący ekspert
      tego zgromadzenia . Na rozlużnienie i poprawę humoru .
      Pzdr.
      • Gość: ekipa.wawa Re: Pytanie do MIFa IP: *.chello.pl 07.01.06, 08:45
        marek_53 napisał:
        odpowiedzi jak zwykle
        > udzielała "ekipa wawa odpowiedzi jak zwykle
        > udzielała "ekipa wawa" , jak zwykle Na rozlużnienie i poprawę humoru .
        Marek krola drązy skałę ( mówi przysłowie )

Fakt jak dość często bywa jeśli wypoiada się o budowaniu
        to taki ekspert gazetowy Co to zapomniał , nawet ilu ludzi za ile budowali mu
        chatę podobno 200 m2 gdzieś na zadupiu wiosce pod Wa-wą , to mnie nęci zapytać
        za ile . Taki mam nawyk , rzadko dostaję jakąkolwiek odpowiedż. Oburzająsię (
        90 % ) zwykle wszyscy tak zwani ,,szczęśliwcy,, budowy gospodarczej. Wolą
        nudzić , narzekać o problemach budowy , bez żadnych szczegułów dlaczego
        budują , aż tak drogo .Bo ściany oddychają twierdzą bo napisali w muratorze
        itp brdnie. A moża ja mam też mniej kasy niż Kuilczyk i chcę mimo to mieć nową
        chatę za optymalne pieniadze ( po co przepłacać kiedy to nie konieczne )
        A tlko
        Dla takich ,jak Kulczyk 100 tyś , lub 200 tyś więcej za dom to pryszcz .
        Ale mif jak kiedyś ,,skorbał,, na forum twierdził , ze miał skromniejsze
        dochody nawet na odpisy od podaku za ,,średniowieczną w kosztach ,, budowę
        chaty nie starczało mifowi dochodów .

Jak to zrobić według mif kielnią łopatą , taczkami i za pomocą tanich roboli
        Dlaczego bo z ceramiki ponoć ściany oddychają . ( pisali w muratorze )
        Potem po budowaniu murów mif przechodzi na czytanie Urbana i tam doczytuje
        się że jednak pustaki to szajs , nie trzymają norm i muf dociepla ściany mury
        styropianem
        ( już ściany nie będą oddychać )
        Teraz mif czyta na forum zę ceramika jest najbardziej promieniotwórczym z
        materiałów dopuszczonych do obrotu ( inf od ekipy na podstawie danych ITB )
        Co zrobi teraz mif Zobaczymy miękki jest ten nasz mif
        Zapadł na razie w amnezję Jak trochę wydobrzeje , może od środka
        jakąś warstwę dobuduje ( najlepiej z gipsu ( mif bo gips oddycha
        rada ekipy
        A może pójdzie porozum do głowy i sprzeda chatę z materiałów o podwyższonej
        promieniotwórczości ( pustaki z wypalanej gliny docieplane styropianem ( nie
        oddychają)

Mif zbuduj , nową chatę tylko , kto kupi starą chatę , na zadupiu za setki
        tysięcy złotych
        abyś choć mógł odzyskać ( koszty ręcznej budowy , technologią średniowiecza )

Teraz mif zacznij budować z betonu zdrowy dobry trwały materiał wykańczany
        wewnątrz gipsem ( bo gips oddycha ) na zewnątrz styropianem ( bo ciepły )
        reszta jak w poprzednim budynku mifa z betonu ( mam nadzieję że mif budował
        w/g sztuki budowlanej tzn
        ( fundamenty posadzka na gruncie , wieńce nadproża strop z betonu razem około
        260 ton betonu dla budynku mif-a 200 m2 )
        • rispetto Re: Pytanie do MIFa 07.01.06, 10:37
          Czasami mam wrażenie, że te chore posty to po prostu "kopiuj i wklej" z
          jakiegoś gotowca. Coś na zasadzie "Balcerowicz musi odejść".
          • Gość: ekipa Pytanie do MIFa ...frajer czy naiwny nieudacznik IP: *.chello.pl 07.01.06, 11:30
            rispetto napisał:

> Czasami mam wrażenie, że te chore posty to po prostu "kopiuj i wklej" z
            > jakiegoś gotowca. Coś na zasadzie "Balcerowicz musi odejść".
            To róć do tematu pytanie Pytanie do MIFa ...frajer czy naiwny nieudacznik
            Budować za ,,Ciężkie pienądze metodami technologią jak ze średniowiecza po co .
            w XXI wieku. Czy to się opłaci . Omów może potoczny termin ,,Oddychanie
            ścian,, Czy budynek mifa oddycha po zalepieniu ścian styropianem ( po co )
            A mozę potrafisz dać jeśli umiesz w co śmiem , wątpić napisz.
            Komentaż do tego , co to jest budowa gospodarcza .
            Według mnie to Polska specyfika nieudacznictwa i głupoty
            robota na wzór wzystko inic naraz . Budowa gospodarcza to
            ,,szajs,, , mydło i powidło , za grube dziesiątki tysięcy złotych
            post : od Martyny 40 000 zł za robotę do stanu surowego ( po co ) .
            Pozdro. : rispetto ( gazetowy ekspercie )

• Gość: ekipa frajer naiwny ,,nieudacznik,, portret pana mifa IP: *.chello.pl 07.01.06, 18:49
              zobacz portret ,,frajea,,
              dalczego , aż tak naiwny
              nasz bohater gość forum o nicku mif...
              Link do pliku: voila.pl/noqf7/?1
              • jarecki_2 Re: frajer naiwny ,,nieudacznik,, portret pana m 08.01.06, 15:45
                Zupełnie jak banery reklamowe samoobrony....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka