-
Dzis ogladalam Nigelle i dodala do wspanialej potrawy (chilli)
KECZUP. Strasznie mnie to razi, keczup toleruje jedynie jako dodatek
do smieciowego jedzenia na piwnych imprezach, ale w NORMALNYM
jedzeniu nie ma miejsca dla keczupu. Nie dodaje go nawet do pizzy,
zawsze przyrzadzam sos pomidorowy. Co Wy na to? Uzywacie keczupu
jako skladnika potraw?
-
Od razu napiszę, że nie mam nic do keczupu poza tym, że mi nie smakuje. I nawet te ostre są dla mnie za słodkie.
Coś a' la ajvar. W ubiegłym tygodniu odgrzebałam w szafce sos pomidorowy bruschettina. Chodzi mi właśnie o takie sosy dobre do grzanek, kanapek, niekoniecznie zmiksowane, mogą być z kawałkami warzyw.
-
Uwielbiam keczup do kanapek, jajecznicy, frytek itp.
Ale ostatnio spotkałem się z opinią, że jest to fatalne połączenie soli i
cukru. Była to opinia jakiegoś "uzdrowiciela", więc niespecjalnie biore ją na
serio ale jednak zasiała ziarenko wątpliwości. Zacząłem się zastanawiać czy
faktyczne przetworzone pomidory które tak ochoczo dodaje do wielu potraw są
zdrowe. Dochodzi do tego problem konserwantów dodawanych do keczupu, ale o tym
wiem i chciałbym poznać raczej inne aspekty.
Latem st...
-
Z góry uprzedzam że nie będę za każdym razem rozciapywać pomidora.
A może ktoś widział w sklepie?
PLS help, już więcej warzyw saute w siebie nie wmuszę:)
-
domowy, zrobiony własnoręcznie przeze mnie. Jedna paria nietknięta, druga---
pleśnieje, ale nie od góry, przy wieczku, ale od spodu, nie jednorodnie, ale
w wielu miejscach pojawiły się białe kropeczki pleśni. Keczup zrobił się też
kwaśny (oceniam po zapachu), przy otwarciu wieczka "strzelił".
Co mogło być tego przyczyną? Co mam zrobić kolejnym razem, żeby się nie
zniechęcić?
-
Sławomir Mrożek - Keczup
"Przeczytałem w gazecie, że Apokalipsy nie bedzie.Żeby uczcić tę dobrą
nowinę, poszedłem do MacDonalda i zamówiłemhamburgera."Jakie to szczęście -
myślałem, gdym entuzjastycznie przyprawiałhamburgera keczupem - że nie będzie
trąb anielskich ani gwiazdyspadającej na ziemię, co by nam tę ziemię
spaliła". Dotychczas konsumowałem bez entuzjazmu, ponieważ żyłem w
oczekiwaniu katastrofy. Po co właściwie keczup, gdy i tak zmierzamy ku
katastrofie? Ale teraz świa...
-
Ja przepraszam, że tak przyziemnie... ale może jednak są tu jacyś wielbiciele
tego mało wyrafinowanego, aczkolwiek czasami niezbędnego sosu? Rozpaczliwie
poszukuję gotowego produktu, który nie będzie smakował jak kwasek cytrynowy z
cukrem. Im bardziej pikantny, tym lepiej. Help!
-
Siostra mua zonki osiaga szczyt w dodawaniu keczupu do wszystkiego, od kanapek począwszy, po delikatny makaron z sosem swmiatnowym, albo serowym, poprzez wszelkie zapiekanki.
Znacie takie (niestety trzeba to powiedzeic) "ciezkie przypadki"
-
Czy ktoś wie jak zrobić keczup czosnkowy? Przywiozłam sobie kiedyś taki z
Czech, ale sądzę, że coś podobnego można sobie zrobić samemu i zapasteryzować
w małych słoiczkach. Jeśli macie jakiś przepis, bardzo proszę, bo w
wyszukiwarce tylko przepisy na taki do natychmiastowego użycia.
-
poszukuję dobrego przepisu (tj sprawdzonego) na sos pomidorowy, który można
użyć zamiast keczupu. innymi słowy domowy keczup;-) na te kupne keczupy moje
córki reagują alergią, widać konserwanty tam zawarte szkodzą im. a małe
uwielbiają keczup i zjadają naprawdę imponujące ilości.
dziękuję
-
ogladam wlasnie, z wielkich nudow, w Tv Pytanie na sniadanie, od samego rana
griluja i to nawet calkiem fajne rzeczy. ale nie tu problem lezy, oni tam
wszyscy ciurkiem mowili o keczapie, sos winegré zamiast winegret, no i
dostalam kreciola. wg mnie to powinno byc keczup, a wedlug was?
jestescie keczap czy keczup?
-
Mam juz dość kupowania keczupu pikantnego na próbę. Czy możecie mi podać
jakiś NAPRAWDĘ pikantny keczup?.....Może wystarczy na dłużej:-)
A przy okazji musztardę.
-
i dlaczego - mój typ hellmans ognisty tak pikantnego keczupu wcześniej nie
spotkałem - inne pikantne przy nim są łagodne
-
www.decare.pl/index.pl?page=produkty&act=showone&id=86
wczoraj sie nacialem - dramat, lyzkami mozna jesc. nie mialbym nic przeciwko,
gdyby tak smakowal keczup pikantny, ale sambal?
dzisiaj rano tez ciekawa rzecz widzialem - "anchois w oleju" sklad: filety
sledziowe, olej i cala masa E
-
robie 1raz leczo i nie ma smaku lecza:(hmm ma kwaskowy smak bleee dodalam przypraw keczupu troszke koncentratu i dalej taka pomidorowka;/jak zrobic smak i by byl sos gesty:(dziekuje za pomoc:)
-
Mam pytanie czy używacie wspomnianych przypraw. Bulion można ale ten gotowy z
kostki zawiera cukier, vegeta też.Podobnie inne dodatki np. gotowy sos
winegret, papryka mrynowana, korniszonki,musztarda, ketchup. Czy w 1 trzeba z
tego zrezygnować?Chyba tak do końca nie się wykluczyć cukru?
-
Witam.
Dostałam od koleżanki przepis na podobno przepyszne danie. Wygląda tak:
Karkówkę pokroić w plastry, cebulę w grube krążki. Przygotować 2 l taniego
ketchupu (ponoć najlepszy z Lidla). Na dużą blachę wylać 1/2 ketchupu, ułożyć
mięso, na to plastry cebuli, grubo przesypać rodzynakimi, znowu polać 1/2
ketchupu. Piec tak długo, aż ketchup się skarmelizuje.
To jest zdecydowanie mój smak, ale odstrasza mnie ten ketchup. Nie mam
zaufania do supertanich produktów, a 2 l ketchupu ...
-
Ktory ketchup wedlug was jest najlepszy?
I czy wogole ketchup sa zdrowy, czy nie? Bo tyle juz slyszalem wersji na ten
temat, ze sam nie wiem co mam myslec.