Dodaj do ulubionych

Ile za metr

IP: *.chello.pl 31.01.06, 19:25
Pytam ludzi z Wawy ile płacicie za metr malowania, kładzenia glazury, punkt elektryczny itp. Dziś zobaczyłem kosztorys firmy która ma mi robić mieszkanie 60m2- i znajduje sie tam pozycje bardzo interesujące np: malowanie 240 m2 ścian - 25 za m2 (bez gruntowania ale z materiałami) za 6000 zł. Powiem uważam tą cene za kpine ale może mam złe wrażenie (prawde mówiąc sam bym pomalował za 6000zł) Proszę o pomoc!!!
Obserwuj wątek
    • jarecki_2 Re: Ile za metr 31.01.06, 19:31
      Między innymi: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=35956894
      • Gość: CSD Re: Ile za metr IP: *.chello.pl 31.01.06, 20:16
        Znalazłem takie ceny- czy są ok?

www.gipsar.slask.pl/index.php?id=cennik
        Z góry dziękuje.
        • jarecki_2 Re: Ile za metr 31.01.06, 20:42
          Na "pierwszy rzut oka", moim zdaniem tak. Pewnie jest kilka "pułapek",
          zwłaszcza tam gdzie są widełki, ale tak. Są prace które wyceniłbym wyżej. Nie
          podoba mi się tylko pozycja z wyceną, dojazdem, oględzinami. To maja, jako
          wykonawcy "brocha", żeby za robotą się rozejrzeć. Teoretycznie "tracę" czas i
          paliwo (czyli koszty), ale jak nie chcę mogę nie jechać, nie oglądać i nie
          robić wyceny. Moja sprawa, a klient nie musi za to płacić. Zakładam, że nie
          zajmuję się pomiarami, oględzinami, i wykonaniem kosztorysu, który dodatkowo i
          tak robię na komputerze i "samo" się liczy, przez miesiąc, bo "robota" jest
          taka wielka. W takich przypadkach robi się kosztorys uproszczony i zazwyczaj z
          projektu dostarczonego przez zamawiającego. Nie rozpatrywałem i nie sprawdzałem
          wszystkich cen po kolei.
          • Gość: CSD Re: Ile za metr IP: *.chello.pl 31.01.06, 20:49
            1.Czy ten cennik miał by prawo bytu w Warszawie?
            2.Jakie prace malarskie należy dodać aby otrzymac koszt robocizny w mieszkaniu pustym oddanym przez developera z gładziami? (tj podkład, gruntowanie i malowanie czy cos jeszcze?)

Dziękuje za szybkie odpowiedzi :-)
            • jarecki_2 Re: Ile za metr 31.01.06, 20:50
              nie rozumiem drugiej części pytania.
              • Gość: CSD Re: Ile za metr IP: *.chello.pl 31.01.06, 21:02
                Sorrki moja wina-też bym nie zrozumiał. Jeśli malowane ma byc mieszkanie oddane przez developera z gładziami to co się liczy? (w kosztorysie z linku są taki rzeczy jak malowanie,gruntowanie środkiem uni grunt,skrobanie i mycie ścian z farby klejowej, pod malowanie) czy te wszyskie czynności się dolicza czy coś sie wyklucza czy coś jest zbędne (użyte będą farby "KABE")

Jaśniej?
                • jarecki_2 Re: Ile za metr 31.01.06, 21:13
                  To tylko liczysz gruntowanie (oczywiście jak ściany nie są gruntowane
                  wcześniej, albo wykonawca chce być pewien co do wykonanej przez siebie pracy,
                  nie wiadomo jak, czym i czy prawidłowo gruntowali wcześniej), dwukrotne
                  malowanie i po kłopocie. Malować będą zapewne po położeniu parkietów i płytek,
                  więc pewnie doliczyć trzeba zabezpieczenia podłóg przed malowaniem,
                  zabezpieczenia okien należy wykonać przed wszelkimi pracami, żeby uniknąć
                  szkód, tak na wszelki wypadek. Oczywiście nie wszyscy takie zabezpieczenia
                  liczą, chociaż je wykonują. Co do Pierwszej części pytania, to tak jak
                  powiedziałem, kilka pozycji wyceniłbym wyżej, ale może to mieć związek z
                  kosztem robocizny, jakością zakładanego wykonania itp. Na stronie którą
                  zamieściłeś również są średnie wyceny za daną pracę, mogą one pewnie ulec
                  zmianie i to czasami dość znacznej, zależnie od zaleceń zleceniodawcy i
                  warunków pracy.
                  • Gość: CSD Re: Ile za metr IP: *.chello.pl 31.01.06, 21:20
                    Dziękuje za wyczerpującą odpowiedz. Życzę miłego wieczoru.

Jak bym miał więcej pytań pozwole sobie napisać :-))

wojtek

• jarecki_2 Re: Ile za metr 31.01.06, 21:23
                      Nie ma za co. Jakbyś chciał to możesz na jarecki@zubbau.pl, choć mam nadzieję,
                      że ktoś jeszcze się wypowie. Mam nadzieję że pomogłem. Pozdrawiam.
                      • jarecki_2 Re: Ile za metr 31.01.06, 21:23
                        Jarek :-))
                        • Gość: fachowiec Re: Ile za metr IP: *.chello.pl 31.01.06, 23:06
                          klasyczna ściema :)

• Gość: CSD Re: Ile za metr IP: *.chello.pl 31.01.06, 23:14
                            ale co klasyczna ściema?
                            • jarecki_2 Re: Ile za metr 31.01.06, 23:15
                              olej.
                              • Gość: CSD Re: Ile za metr IP: *.chello.pl 31.01.06, 23:21
                                olane!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka