Gość: tak, tak to może ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.06, 23:35 Jak ktoś ma nierówno pod sufitem i nad podłogą to pleśń! I nic się NIE DA ZROBIĆ... Ja proponuję wymianę spektrofugi i rozsianie umywalki. Może to coś da, kto wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: pleśń na fugach w łazience IP: *.acn.waw.pl 19.02.06, 00:20 kiedyś takie fugi traktowałam nierozcieńczonym Domestosem.Niestety, co jakiś czas trzeba to powtarzać. Fugi silikonowe znakomicie, z plam plesni usuwa Ace. Pojawiły mi się takie i po tym już jakieś pół roku mam spokój. Wizja zdzierania silikonu była mocno zniechęcająca.Sprróbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Dobry Re: pleśń na fugach w łazience IP: *.aster.pl 19.02.06, 07:20 Nawet zwykly DOMESTOS WYSTARCZY. Polac i splukac po godzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majsterek WENTYLACJA to sie nazywa!!! Na tym zadupiu w Polsc IP: *.orange.pl 19.02.06, 09:26 o tym nie slyszeli?? Ludzie maja tendencje uszczelniac, ocieplac, okna po 3ne wstawiac, i co?? DZIWIA sie ze maja wilgoc i GRZYB!!! Cywilizacji troche!! A wychodki jeszcze w modzie?? W centrum stolicy jeszcze za stodole chodza i nie maja biezacej wody! Taki kraj a te demegogi dalej nadaja w Sejmie o porzadku i ludek to kupuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spec.od płytek Re: pleśń na fugach w łazience IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 11:07 Wymiana fug nic nie da dlatego, że pleśń dostała się już pod płytki ponieważ kładąc kafelki nie została zastosowana hydroizolacja. Owszem możesz sobie wymienić fugi, ale za parę miesiecy lub lat możesz mieć znów ten sam problem. Najlepszym sposobem byłby kapitalny remont łazienki, tzn.skucie kafelek,zmycie pleśni, wygładzenie ścian i ich zagruntowanie, zastosowanie hydroizolacji {np firm Schluter System, Sopro, Mira, Mapei} położenie kafelek i zafugowanie ich najlepiej fugą, która ma minimalną przesiąkliwość wody i jest elastyczna {np.firmy Sopro - fuga Saphir, Miry Supercolor, Mapei} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: pleśń na fugach w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 13:23 Taaa, a jeszcze lepiej wymienić dom, po co się rozdrabniać? Spec.od.plytek też może to zrobić. Ale odnoszę wrażenie, że nie taki jest temat. Poza tym mam wrażenie, że porada speca jest co najmniej nieadekwatna do problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nanopool Polska [...] IP: *.orange.pl 19.02.06, 11:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: pleśń na fugach w łazience IP: 217.153.82.* 19.02.06, 14:35 wychodza z cienia strzygi i upiory za chwile pojawia sie fachowcy od melioracji ,drenazu,osuszania scian,izolacji poziomej,nawiewnikow izolacji fundamentow itp. a wszystko z powodu kilku kropek plesni:))) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
biopsja Re: pleśń na fugach w łazience 19.02.06, 15:21 Zgłoś się do mnie stosuję zamawianie i akupunkture - fugi bieleja z wrażenia Odpowiedz Link Zgłoś
belfer314 Re: pleśń na fugach w łazience 19.02.06, 16:37 Polecam Hagesan - środek do usuwania pleśni (biała półlitrowa butelka z końcówką typu spray, u góry duże czerwone litery HG), dostępny w Castoramie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majsterek Trzeba byc kompletnym IDIOTA by kafelkowac od IP: *.orange.pl 19.02.06, 16:45 podlogi do sufitu, jak to robi wiekszosc 'fachowcow' w tym pieknym kraju!! Odpowiedz Link Zgłoś
bielinka Re: Trzeba byc kompletnym IDIOTA by kafelkowac od 20.02.06, 16:50 ... a an Ukrainie kafelkują nawet sufity :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wentylator Re: Czy można podsumować ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 18:37 Szanowni, Poszukujemy najbardziej skutecznego środka przeciw obecności pleśni , szczególnie w łazienkowych fugach. Wymienione w postach środki są skuteczne ale ich działanie zależy od rodzaju a nawet szczepu pleśni, z którym mamy doczynienia. Wymienione sposoby – podchloryny (domestosopodobne), nadtlenki (np. woda utl.), czy kwasy (ocet i pochodane) są dobre i warto z nimi eksperymentować przed zbiciem glazury, co niektórzy postulują. Flora bekteryjna naszego domu jest rózna i inne środki, czsasem prymitywne i tanie będą działac. Zanim skujemy glazurę warto zapoznać się z postami i ..: unikajmy: ciepłao wilgotno – pleśnie +++ ciepło sucho – Pleśnie + brak ruchu powietrza – pleśnie +++ małe pomiszczenie duzo lokatorów (+ psy, koty) +++ zapobega: okresowa dezynfekcja właściwa wymiana powietrza (wskaźnik „czyste” lustro po przysznicu) Chyba się zgodzicie? pozdrawiam wentylator Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Czy można podsumować ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 19:00 Szanowni i Szanowny (Wentylatorze), Powyższa wypowiedź Wentylatora jest w zasadzie pięknym podsumowaniem dyskusji. I zanim zmienimy caly dom/mieszkanie z powodu kropki pleśni (co sugerowal SPEC) warto jednak 1: Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawel Re: Czy można podsumować ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 19:07 SOrry, nacisnęlo mi się nie to to trzeba... Kontynuując: 1: naprawić/sprawdzić wentylację (porada Wentylatora), zapewenić ruch powietrza 2: pamiętać o trzymaniu otwartych kabin (po kąpieli oczywiście) 3: nie dopuścić do powstania pierwszej pleśni przez prewencję Domestosem, ACE, Hagesanem czy innym środkiem A jak się zapomnieliśmy i pleśń już jest i nie chece się usunąć w/w środkami - wymienić fugi (nie lazienki ! i nie dom czy mieszkanie) i wrócić do punktu 1 Pozdrowienia A jak się zapomnieliśmy i pleśń już jest i nie chece się usunąć w/w środkami - wymienić fugi (nie lazienki ! i nie dom czy mieszkanie) i wrócić do punktu 1 Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rewa Re: Czy można podsumować ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 22:01 no tak, u mnie domestos nie działa, ACE nie działa i jakiś antypleśniowe z OBI też nie działa. ALe jeden kawałek pleśni mam przy wannie - pod silikonem (sanitarnym !) przy połączeniu 2 paneli i drugą pleśń w oknie (nowym drewnianym - ma 2-3 lata)w łazience, nad wanną zresztą - w silikonie pomiędzy szybą a ramą ?! I co ja mam robić - toż nie wytbnę tego silikonu bo mi szlak okno trafi. :( Odpowiedz Link Zgłoś
watly1313 Re: pleśń na fugach w łazience 19.02.06, 22:02 dokładnie kup lakier do fug DELFIN i pędzelkim pomaluj je nie można nazać po plytkach bo zostaną ślady lakieru bezbarwnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Re: pleśń na fugach w łazience IP: *.telsten.com / *.internetdsl.tpnet.pl 19.02.06, 22:52 Skuteczna wentylacja w lazience i jeszcze raz wentylacja.Dodatkowo,raz na tydzien starannie spryskac kafelki Windeksem(tym do mycia szyb) i po 20 minutach splukac woda.Sprawa prosta,bez wysilku.Jesli jednak plesn juz jest to pozostaje tylko wyciecie nozem monterskim fug,przemycie staranne woda z octem i polozenie nowych fug.Jesli plesn jest pod plytkami to niema ratunku,zerwac wszystko,oczyscic,polozyc nowa,dobra izolacje przciwwilgociowa i dopiero na nia kleic plytki.Przed polozeniem izolacji(najlepiej w plynie) nalezy sciane zagruntowac.To duzo roboty,ale gwarancja na 20 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: pleśń na fugach w łazience IP: 83.142.185.* 19.02.06, 22:45 Użyj zielonego domestosu - polej i zostaw na dłuższy czas. Mój fachowiec od fliz polecił mi tą metodę i pomogło; wszystkie plamy zniknęły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdaleka Re: pleśń na fugach w łazience IP: *.canwest.com 19.02.06, 23:08 Jezeli plesn weszla w silikon to klops.Ale kto robi fugi silikonem? Jezeli fugi nie sa silikonowe to czarna plesn mozna usunac bielinka-chlorem. Jezeli trzeba fugi wymienic to w sklepach z materialami budowlanymi i glazura poszukac narzedzi ,srodkow i porady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof 45 Re: pleśń na fugach w łazience IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.02.06, 09:14 Zupełnie narmalna kolej rzeczy - tam gdzie wilgoć tam i pleśń. Zarodniki pleśni zawsze są w powietrzu , a do życia i rozwoju potrzebują wilgoci ponieważ mogą przyjmować tylko płynne pożywienie. Co robić ? 1. przede wszystkim powinna być sprawna wentylacja nawiewno -wywiewna pomieszczenia powodująca maksymalnie szybkie wysuszanie 2. pleśń którą widać to grzybnia która rozsiewa zarodniki i namnaża się w postępie geometrycznym. Likwidacja grzybni przez naniesienie na nią preparatu dezynfekcyjnego niszczącego grzybnię. Problem w tym ,że dostępne w handlu są mało skuteczne. Najlepsze sa na bazie czwarorzędowych zassd amoniowych można ewentualnie przemiennie stosować na bazie podchlorynu lub kwasu nadoctowego. Czas kontaktu powienien być co najmniej 4 godzinny , a więc ponad 4 do 6 razy dłuższy niż przy zabiegch bakteriobójczych. Zajrzyj na www.ath.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 77 Re: pleśń na fugach w łazience IP: *.ismedia.pl / *.ismedia.pl 20.02.06, 09:24 może ktos juz pisał coś takiego - ostatnio wpadłam na pomysł, który wg mnie działa - spryskiwacz np po odżywce do włosów i Vanish w stosunku 3:1. jak się czymś takim zrosi paskudztwo pochodzenia biologicznego będzie to potem łatwo usunąć np. po 30-40min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: pleśń na fugach w łazience IP: 217.153.82.* 20.02.06, 09:39 po takiej dawce chemii bedziecie wyjalowieni jak narzedzia chirurgiczne dlatego polecam raz w miesiacu wypic zawartosc syfonu zlewozmywaka sa tam odpowiednie kultury bakterii mogace odbudowac uklad immunologiczny pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: pleśń na fugach w łazience IP: *.cpe.unwired.net.au 20.02.06, 10:28 Tak jak tu ktos wczesniej powiedzial , Domestos albo cos podobne do domestosa , lub Ajax Gel spryskac kafelki roztworem tego srodka i po 10-15 minutach przetrzec fugi szczoteczka do zebow i splukac woda, powtarzac ten zabieg co 2-tygodnia a nie bedzie problemow z plesnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PRAWDZIWA PRZYCZYN Re: pleśń na fugach w łazience IP: 217.153.87.* 20.02.06, 15:38 usunięcie pleśni to jeden temat nie wiem czy ktoś wcześniej już pisał to co ja Ci zaraz napisze bo nie chce mi się czytać tych wszystkich postów CO JEST WAŻNE to jaka jest przyczyna pojawienia się pleśni: - sprawdź czy masz sprawną wentylację w łazience - czy masz w dolnej części drzwi kratke nawiewową Jeśli nie masz owej kratki i wentylacja jest niesprawna to i tak jak wymienisz fugę to znowu Ci zapleśnieje WENTYLACJA W ŁAZIENCE TO PODSTAWA - nie ma w domu drugiego tak wilgotnego pomieszczenia a to super środowisko do rozwoju grzybów W E N T Y L A C J A !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aapsik Re: pleśń na fugach w łazience IP: *.makler.local / 195.187.134.* 20.02.06, 16:58 po pierwsze to ulozenie fug ma niewielkie znaczenie, po drugie, to fugi, zwlaszcza przy wannie i prysznicu rowniez myc nalezy przy okazji mycia tychze sprzetow po trzecie to sa specjalne srodki grzybo- i plesniobojcze do zabezpieczania fug, tylko zanim sie je polozy to trzeba te fugi z tej plesni odszorowac po czwarte, plesn i tak bedzie kwitla jesli masz kiepska wentylacje w lazience i ciagle jest tam duza wilgotnosc i jesli nie bedziesz ich regularnie czyscli/- a srodkami grzybobojczymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzislaw Re: pleśń na fugach w łazience IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.06, 17:33 nie musisz skuwac!stare kafelki pomaluj specjalnym gruntem potem pomaluj plynna folia i na to jeszcze raz gruntem.Cene materialu na okolo 20m2 to okolo 45-50 Euro.Na tak przygotowane podloze mozna tylko przykleic drugie kafelki uzywajac normalnego elastycznego kleju.Samych fug nie da sie wymienic.Najlepsza fuga jest firmy ARDURIT -dostepna w Niemczech.Powodzenia.Chcesz wiecej wiadopmosci wejdz na Skypa-kaligulanovo.Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniaijulka Re: pleśń na fugach w łazience IP: *.dip.t-dialin.net 20.02.06, 20:38 hejka ja znam dobry sposob na ta plesn.Esig tak nazywa sie preparat dostepny niestety tylko w Niemczych sklepach sieci aldi.sprobuj.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
patent5 Re: pleśń na fugach w łazience 21.02.06, 12:12 Essig to po polsku ocet. Dostępność tego preparatu w polskich sklepach dawno stała się legendarną. Odpowiedz Link Zgłoś
patent5 Ostrzeżenie. 21.02.06, 12:16 Używając preparatów chemicznych w łazience, należy zadbać o odpowiednią wentylację. Gdy strzeli nam do głowy pomysł MIESZANIA tychże praparatów, najlepsza wentylacja może zawieść. Dlatego BARDZO WAŻNE! NIE MIESZAMY PREPARATÓW! Spłukujemy poprzedni, nim sięgniemy po następny! Odpowiedz Link Zgłoś
elve Re: pleśń na fugach w łazience 21.02.06, 19:07 polać na noc domestosem. rano spłukać. schodzi samo, efekt u nas trzyma już miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skalar Re: pleśń na fugach w łazience IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.06, 20:38 o przepraszam, fugi były doskonałe, mimo, że minęło już ze 300 lat, to dalej potrafią zachwycac i wzruszać do łez. Bach był geniuszem. aczkolwiek nigdy nie próbowałem słuchać ich w łazience Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norys Re: pleśń na fugach w łazience IP: *.bel.vectranet.pl / 85.219.140.* 21.02.06, 21:28 Fugi Bacha(Jana Sebastiana) też polecam. Nie mniej włazience często stosuj domestos .Niestety brzydko pachnie ,ale stosuj często.Pomoże. Życze powodzenia w stosowaniu domestosa(do tych celów) i życzę ,aby pomogło. Norys. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.jankowski Re: pleśń na fugach w łazience 25.02.06, 18:08 Ja zalewam domestosem. Po kilku / kilkunastu minutach wypłukuje i nie ma żadnego syfku :) Odpowiedz Link Zgłoś