Dodaj do ulubionych

parkiet na parkiet

IP: 217.11.133.* 13.02.04, 10:44
Mam propozycje od ekipy remontowej na polozenie nowego parkietu na stary (bez
usuwanai starego) dla oszczedzenia kosztów. Znacie taki manewr?

Obserwuj wątek
    • Gość: ypsik Re: parkiet na parkiet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.02.04, 13:38
      trzymac się będzie, ale pomyślałaś o ile ci się podniesie podłoga? (szczegójnie przyjemnie będzie na połączeniach z terakotą, gresem)
      • Gość: wanda Re: parkiet na parkiet IP: 217.11.133.* 13.02.04, 13:46
        o rzeczywiście - schody, schody. Miekszanie ma 2.70 wiec moze nie bylalby to
        taka strata - ze 3 cm pewnie a moze duuuuuuzo taniej!!

dzięki,
        wanda
        • vampi_r Re: parkiet na parkiet 13.02.04, 13:59
          To więc, ja powtórzę to, co zawsze mówię na takie propozycje:
          - To jak zakładanie fraka na dziurawy sweter.

W dodatku koszty wcale mogą nie wyjść ci taniej.
          Przy założeniu, że taka operacja "nowy parkiet na stary" w ogóle przyniesie
          dobry efekt i ten nowy parkiet nie będzie ci strzelał po pół roku i będzie
          dobrze trzymał się (w co wątpie), to dolicz koszty przycinania wszystkich
          drzwi, niewygody związane z progami na łączeniu z terakotą (bo chyba nie masz
          parkietu w łazience).

Zerwanie starego parkietu, to żadna filozofia - najtrudniej oderwać pierwszą
          klepke, a potem to już idzie - 1 dzień i zerwane.
          Jaki to koszt? 200 złotych?

Jak już robic to dobrze, a nie wymyslac prowizorki i dziwne wynalazki.
          • Gość: wanda Re: parkiet na parkiet IP: 217.11.133.* 13.02.04, 15:26
            o dziekuje - juz nie mam sily na kolejne poropzycje fachowców - głowa mi pęka.
            Dobrze, ze jest to forum i ludzie, ktorzy sie dziela informacjami.
            Frak na dziurawy sweter - ładne porównanie. Mnie to by nawet nie razio ale
            jak mam sie potykac o progi w kuchni i lazience i docinac drzwi - to tu sie
            zastanawiam,

Facet mial dobre checi - to jego propozyjc na moja prosbe o zejscie z
            kosztorysu. Wiem, ze zerwanie to nie filozofia - ale co pod spodem po 50
            latach??

wanda
            • bebiak Re: parkiet na parkiet 14.02.04, 17:19
              Gość portalu: wanda napisał(a):

> Wiem, ze zerwanie to nie filozofia - ale co pod spodem po 50 latach??

Będę teraz wymieniać podłogę - zerwanie starego z lat 60-tych pcv na
              powierzchni ok. 30 m.kw. to koszt ok. 300,-zł (tak wyliczył fachowiec).
              Co pod spodem po zerwaniu? U mnie pod spodem w jednym pokoju (zrywałam kilka
              lat temu) był beton ale tak krzywy, że fachowiec przed położeniem parkietu
              trzy razy donosił jakąś wylewkę samopoziomująca, bo wciąż było mało. Nie mam
              wątpliwości, że teraz czeka mnie dokładnie to samo tylko w znacznie większej
              ilości:((( Pozdrowionka. B.
              • biskwidka Re: parkiet na parkiet 02.04.04, 16:31
                U mnie pod parkietem z lat 50-tych są deski. Chciałam to wszystko zerwać,
                zrobić wylewki i ułożyć nowy parkiet bądź panele ale podobno to straszny koszt.
                Nawet nie samo zerwanie a wylewki z cersitu czy czegoś co schnie w miarę
                szybko. Więc pozostaje mi wycyklinowanie tego co jest i słuchanie skrzypienia
                do końca świata. Chyba że jesteście w stanie mi coś poradzić?
                • biskwidka Re: parkiet na parkiet 14.04.04, 16:36
                  podobno trzeba zaolejować taki skrzypiący parkiet a nie lakierować. Wiecie coś
                  na ten temat? u mnie sprawa nadal aktualna ;)
                • nikolasus Re: parkiet na parkiet 23.12.22, 08:39
                  Zawsze możesz zdemontować parkiet, przykręcić podwójnie płytę osb żeby usztywnić podłoże i na to parkiet.
                  Zdecydowanie szybciej to zrobisz, bo wylanie wylewki to pikuś, później musisz czekać na dojrzewanie posadzki, schnięcie pomiary wilgotności i presomessem.
                  Jak masz czas zrób wylewkę, jak nie masz czasu, płyta osb plus parkiet.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka