Dodaj do ulubionych

zwrot VATu - problemy interpretacyjne

IP: *.inter / *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.06, 17:17
jak zapewne wiecie istnieje lista materiałów bud. które uprawniają do żądania
zwrotu VAT; lista określa te materiały podając ich nr PKWiU i tu pojawia się
problem - czy można żądać zwrotu jedynie za materiały sciśle wymienione na
liście, czy też takie, których numery częściowo są na liście, ale nie w
całosci bo są w ramach danej podgrupy wyrobów? np:jest numer 24.62.10-80 i
opis, ze są to "Spoiwa na bazie kauczuku lub tworzyw sztucznych (łącznie ze
sztucznymi żywicami) w opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży detalicznej -
wyłącznie kleje winylowe: na bazie polioctanu winylu, z pochodnych winylowych
i z kopolimerów butadienu"; a ja mam na fakturze nr 24.62.10-80.22, mogę to
odliczyć??
albo innych przykład:w wykazie jest numer 20.30.11 czyli Okna i drzwi,
ościeżnice i progi drewniane, a na fakturze mam numer 20.30.11-10.60 listwa
kantowa, mogę odliczyć?
innymi słowy czy mogę odliczać produkty z "podgrupy", jeżeli pierwsze cyfry
właściwe dla całej grupy znajdują się na wykazie?
Obserwuj wątek
    • Gość: kuba Re: zwrot VATu - problemy interpretacyjne IP: 80.54.200.* 01.04.06, 23:28
      Ja mam gorszy problem. Na niektorych fakturach nie mam symbolu PKWiU! I co z
      tym zrobic?
      Taki problem jak ty tez mialem ale uwazam ze twoje "zakupy" zawiraja sie w
      duzej "grupie" oznaczonej danym symbolem. 24.62.10-80.22 zawiera sie w grupie
      24.62.10-80
      • Gość: kiu Re: zwrot VATu - problemy interpretacyjne IP: *.inter / *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 11:18
        > uwazam ze twoje "zakupy" zawiraja sie w
        > duzej "grupie" oznaczonej danym symbolem. 24.62.10-80.22 zawiera sie w grupie
        > 24.62.10-80

też mi się tak wydaje, ale w kontaktach z US wolę mieć pewnosć
    • rispetto Re: zwrot VATu - problemy interpretacyjne 02.04.06, 14:08
      Gość portalu: kiu napisał(a):

> jak zapewne wiecie istnieje lista materiałów bud. które uprawniają do żądania
      > zwrotu VAT; lista określa te materiały podając ich nr PKWiU i tu pojawia się
      > problem - czy można żądać zwrotu jedynie za materiały sciśle wymienione na
      > liście, czy też takie, których numery częściowo są na liście, ale nie w
      > całosci bo są w ramach danej podgrupy wyrobów? np:jest numer 24.62.10-80 i
      > opis, ze są to "Spoiwa na bazie kauczuku lub tworzyw sztucznych (łącznie ze
      > sztucznymi żywicami) w opakowaniach przeznaczonych do sprzedaży detalicznej -
      > wyłącznie kleje winylowe: na bazie polioctanu winylu, z pochodnych winylowych
      > i z kopolimerów butadienu"; a ja mam na fakturze nr 24.62.10-80.22, mogę to
      > odliczyć??
      > albo innych przykład:w wykazie jest numer 20.30.11 czyli Okna i drzwi,
      > ościeżnice i progi drewniane, a na fakturze mam numer 20.30.11-10.60 listwa
      > kantowa, mogę odliczyć?
      > innymi słowy czy mogę odliczać produkty z "podgrupy", jeżeli pierwsze cyfry
      > właściwe dla całej grupy znajdują się na wykazie?

Jak masz 20.30.11, to wszystko co ma oznaczenie 20.30.11- xx.xx możesz odliczyć
      chyba, że na spisie materiałów jest to oznaczone symbolem "ex" i odpowiednim
      opisem. Jednym słowem "podgrupy" odliczasz. Mam na ten temat odpowiedź z US.
      • Gość: kiu Re: zwrot VATu - problemy interpretacyjne IP: *.inter / *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 15:28
        wielkie dzięki; a co w sytuacji gdy mam na wykazie 26.30.1 (Płytki ceramiczne
        (ścienne, podłogowe, kafle itp.) i płyty chodnikowe) a na fakturze 26.30.10-
        73.41? to też są jakies płytki, mogę odliczyć czy to juz inna grupa?
        • rispetto Re: zwrot VATu - problemy interpretacyjne 02.04.06, 15:52
          tak samo. Liczy się typoszereg, czyli jak masz w zestawieniu 26.30.1, to jeśli
          na fakturze PKWiU zaczyna się od tej sekwencji cyfr, to nie ma znaczenia, co
          jest po ".1".
          • Gość: kiu Re: zwrot VATu - problemy interpretacyjne IP: *.inter / *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.06, 16:05
            ale na wykazie jest 26.30.1 a na fakturze 26.30.10-xx.xx; to nie ma znaczenia?
            • rispetto Re: zwrot VATu - problemy interpretacyjne 02.04.06, 16:28
              Nie ma. Ważne, żeby początek tego co masz na fakturze był taki sam jak na
              wykazie. Odliczyć więc można wszystko to, co ma PKWiU 26.30.10, 26.30.11,
              26.30.12 itd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka